Fitoskładniki właściwości to sekretna potęga roślin!
Odżywcze fitozwiązki to substancje regenerujące, wytwarzane przez rośliny dla ochrony własnego zdrowia i zwalczania zagrożeń – bakterii i wirusów.
Gdy pijemy soki, nasz organizm również korzysta z ochronnego działania tych substancji chemicznych.
Fitoskładniki właściwości – co to jest?
Są to naturalnie występujące w roślinach substancje, których celem jest ochrona przed destrukcyjnym wpływem środowiska.
🍀 Wiele z fitoskładników ma właściwości antyoksydacyjne – jak witamina C, czy flawonoidy.
🪴 Ochraniają organizm przed wolnymi rodnikami, które powodują między innymi nowotwory, przedwczesne starzenie, choroby serca.
🍀 Najbardziej znane związki aktywne biologicznie to przede wszystkim flawonoidy, karotenoidy i niektóre witaminy.
Dobrym przykładem są czerwone i jasnozielone barwniki, które występują naturalnie w warzywach i owocach. Absorbują one i tym samym neutralizują promieniowanie Uv, wpływające na rośliny. Świetny przykład to substancje lotne z czosnku, czy cebuli, które chronią je przed wirusami i grzybami.
Właściwości fitoskładników są ważne dla organizmu?
Oczywiście, ponieważ fitoskładniki dzięki leczniczemu i zapobiegawczemu działaniu, gwarantują najlepszą ochronę naszemu organizmowi:
- Hamują rozwój i przerzuty nowotworowe
- Działają antyalergicznie i przeciwwirusowo
- Obniżają poziom cukru we krwi u cukrzyków
- Zabezpieczają cholesterol przed utlenianiem
- Bronią DNA przed zniszczeniami na skutek promieniowania UV
- Zatrzymują chorobę wieńcową
- Działają antybakteryjnie
Najważniejsze fitoskładniki to:
1. Karotenoidy
To naturalne związki chemiczne, które są inicjatorem witaminy A. Dzięki nim owoce i warzywa mają żółty, pomarańczowy i czerwony kolor.
Wśród karotenoidów wyróżniamy:
- beta-karoten
- alfa-karoten
- beta- kryptokdantynę
- luteinę
- likopen
- zeksantynę
Mają właściwości odmładzające. Właśnie z uwagi na swą barwę, karotenoidy są stosowane w kosmetykach do pielęgnacji cery. Znajdziesz je na przykład w kremach do opalania – betakaroten magazynowany jest w skórze i odpowiada za jej ciemniejszy odcień. Pomagają w odnowie naskórka, determinują wzrost nabłonka i hamują jego złuszczanie.
Stosuje się je jako filtry, które ochraniają przed promieniami UV.
W karotenoidy obfitują:
2. Chlorofil
Chlorofil jest odpowiedzialny za pięknie zielony kolor liści w roślinach i procesie fotosyntezy.
Wiesz, że życie bez chlorofilu życie jest niemożliwe? To właśnie jemu ziemia zawdzięcza swą równowagę gazową. Chlorofil „łapie” energię słoneczną i przetwarza ją w energię witalną.
Chlorofil oczyszcza, odtruwa, alkalizuje, jest antyutleniaczem, reguluje krążenie, rozszerza naczynia krwionośne.
Poza tym chlorofil działa bardzo korzystnie na florę jelitową i zapobiega wzdęciom, grzybicy i stanom zapalnym.
W organizmie chlorofil wspomaga działanie układu odpornościowego. Pomaga także w procesie leczenia nieświeżego oddechu i korzystnie wpływa na kondycję skóry.
Zajdziesz go w:
- szpinaku
- mniszku lekarskim
- herbacie yerba mate
- awokado
- szparagach zielonych
- karczochach
- brokułach i kapuście
- rzeżusze
3. Flawonoidy
Pełnią funkcję antyoksydacyjną, usuwają toksyny z organizmu.
Ich źródłem są:
- owoce cytrusowe
- zielone rośliny liściaste
- rośliny strączkowe
Stanowią naturalny barwnik roślin i chronią je przed promieniowaniem Uv. Badania wykazują, że flawonoidy wzmacniają kondycję naczyń krwionośnych.
Flawonoidy działają także rozkurczowo oraz moczopędnie. Przypisuje im się także właściwości, działające korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego.
Kwercetyna, jeden z bardziej znanych i cenionych flawonoidów, idealnie ochroni przed komórkami nowotworowymi i przed chorobami serca.
Znajdziesz ją w: cebuli, jabłkach, winogronach i herbacie.
4. Fitosterole
Są obecne w roślinach obfitujących w tłuszcz, jak na przykład:
- pestkach dyni
- słonecznika
- ziarenkach sezamu
Tłocz z nich olej w domowym zaciszu. Sprawnie, zdrowo i na zimno w prasie do oleju.
Badania mówią, że włączenie do diety fitosteroli, zabezpieczy organizm przed ryzykiem zachorowania na nowotwór jelita grubego, prostaty oraz piersi.
5. Inozytole
Obfitują w niego:
- orzechy
- produkty pełnoziarniste
- owoce cytrusowe
- rośliny strączkowe
- kiełki pszenicy
- drożdże
W organizmie człowieka inozytol bierze udział w gospodarce wapniowej i zachowaniu równowagi pomiędzy cynkiem i miedzią w mózgu.
Podnosi także podatność receptorów na serotoninę. Tym samym ułatwia procesy relaksacyjne. Inozytol bierze również czynny udział w wyrównaniu cykli miesiączkowych przy PCOS.
6. Lignany
Należą do polifenoli i wchodzą w skład grupy fitoestrogenów.
Znajdziesz je między innymi w:
- zbożach oleistych, na przykład w nasionach lnu i sezamu
- w produktach pełnoziarnistych
Zbierają się również w elementach błonnika nierozpuszczalnego. Regulują również gospodarkę hormonalną, posiadają cechy antyzapalne, antyoksydacyjne i antyrakowe.
7. Saponiny
Znajdziesz je między innymi w:
Działają anty-zapalnie, moczopędne, wykrztuśne, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo.
Są pomocne głównie w absorpcji składników odżywczych i pobudzają produkcję soków żołądkowych. Dodatkowo podkręcają trawienie tłuszczów.
Obronią także przed nowotworami, infekcjami, czy wysokim poziomem cholesterolu.
8. Terpeny
Terpeny naturalnie występują w roślinie i są cząstkami węgla i wodoru. Posiadają przede wszystkim silne właściwości anty-zapalne.
Na przykład mircen, jeden z terpenów, znajdujący się w różnych odmianach konopi, ma działanie uspokajające, rozluźniające mięśnie, nasenne, przeciwbólowe oraz przeciwzapalne.
Terpen jest stosowany między innymi w terapii astmy. Hamuje także rozwój wrzodów i próchnicy zębów.
Te fitoskładniki znajdziesz w:
- mango
- pomarańcze
- grapefruity
- konopi
- czarnym pieprzu
- lawendzie
- trawie cytrynowej
9. Izotiocyjany
Walczą z wolnymi rodnikami i bronią organizm przed rozwojem chorób. Uczestniczą w redukcji stresu oksydacyjnego. Chronią między innymi przed rakiem płuc.
Szukaj ich w:
Przede wszystkim naturalne pożywienie dostarcza nam właściwy kompleks fitoskładników. Dlatego tak ważne jest, by w Twojej codziennej diecie nie zabrakło soków z warzyw i owoców. Ponieważ ich moc to także hamowanie tworzenia się mnóstwa chorób dieto-zależnych.
Źródła:
1. “Wielka Księga Zdrowego Odżywiania” A. Dufo
2. https://www.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/karotenoidy-wlasciwosci-i-zrodla-w-zywnosci-aa-orFW-H14P-9rDd.html
3.https://zdrowoodlotowo.pl/chlorofil-wlasciwosci-charakterystyka-zastosowanie
4. https://www.medonet.pl/zdrowie,flawonoidy—dobro-prosto-z-roslin,artykul,1733231.html