9 soków na zdrowe oczy

  •  
  •  
  •  

Soki na zdrowe oczy. Z wiekiem wzrok ulega uszkodzeniu.
Czy tak musi być? Nie!
Dlatego świeżo wyciskane soki przychodzą z pomocą.

Soki na oczy dr. Walkera

1. Sok Marchewkowy
Marchew


2. Sok Marchew – Seler – Cykoria – Pietruszka
– Marchew 210 g
– Seler 140 g
– Cykoria 55 g
– Pietruszka 55 g


3. Sok Marchewkowo – Szpinakowy
– Marchew 285 g
– Szpinak 170 g


4. Sok Marchewkowo – Rzepowy
– Marchew 310 g
– Szpinak 140 g

5. Sok Marchewkowo – Pietruszkowy
– Marchew 330 g
– Szpinak 110 g

Soki na zdrowe oczy

1. Zielony Sok na Sokoli Wzrok
– 2 szklanki świeżego szpinaku
– ½ szklanki mleka sojowego
– ½ łyżki siekanej trawy pszenicznej lub jęczmiennej
– łyżka nasion dyni
– łyżeczka miłorzębu


2. Szpinakowo – Jarmużowy Sok dla Oczu
– 2 liście jarmużu
– 6 liści szpinaku
– 1 burak z liśćmi wyszorowany szczotką Tawashi
– Świeży korzeń mniszka lekarskiego
– 2 łyżeczki melasy


3. Pietruszkowy Sok Witaminowy
– 3 świeże gałązki pietruszki
– Garść świeżych liści szpinaku
– Garść rukwi wodnej
– 1 jabłko


4. Sok Buraczany z Zieleniną
– ½ szklanki dowolnych wodorostów
– Szklanka gorącej wody do wymoczenia wodorostów
– 1 burak z liśćmi
– Szklanka liści szpinaku
– 1 jabłko

Jak dbać o oczy?

Siatkówka ma naturalnego obrońcę – nabłonek barwnikowy. Natomiast zeaksantyna i inne żółte barwniki, które spożywamy w roślinach, są zbierane przez nabłonek, po to by jeszcze bardziej chronić oko przed szkodliwym wpływem światła. Gdy jednak zbierze się ich za dużo, powstaje zaćma, którą usuwamy – i oko jest znowu wystawione na słońce. Jak więc przerwać to błędne koło?

Przede wszystkim zadbaj o tył oka. Ponieważ znajduje się tam pigment plamkowy, którego ilość możemy zwiększyć na przykład odpowiednią dietą.
Gdzie jest najwięcej odpowiednich fitosubstancji? Po pierwsze w szpinaku! Ponieważ pół szklanki świeżego szpinaku dziennie – a jeszcze lepiej świeżo wyciskanego soku szpinakowego – zwiększa ilość pigmentu plamkowego znacznie i na długo.

Także jagody goji intensywnie leczą oczy. Najlepiej spożywać je razem z orzechami – zdrowy tłuszcz dodatkowo zwiększa przyswajalność karotenoidów. Te związki odpowiadają między innymi za kolor owoców i warzyw, ale mają też zbawienny wpływ na nasze oczy. Ponadto zapobiegają utracie pigmentu i powstawaniu druz – złogów pod nabłonkiem barwnikowym, utrudniających widzenie.

Rewelacyjne działanie na plamkę żółtą mają też inne jagody. Wynika z tego, że wszystkie niebieskie i fioletowe owoce i warzywa potrafią zdziałać cuda dla oczu. Dlatego owoce jagodowe, zwłaszcza borówka czernica, nie tylko zwalczają szkodliwe dla wzroku wolne rodniki, ale i regenerują również enzymy, aktywnie poprawiając widzenie. Uszczelniają dodatkowo naczynia krwionośne oka, poprawiając tym samym wzrok osób krótkowzrocznych, a nawet działają przeciwzapalnie.

Co jeszcze warto spożywać na zdrowe oczy?

  • Marchew – zawiera beta-karoten
  • Warzywa ciemnozielone, na przykład: szpinak, kapustę włoską – zawierają luteinę i zeaksantynę
  • Owoce czerwone – arbuz, grejpfrut oraz pomidor – zawierają likopen
  • Cytrusy, kiwi, brokuły – zawierają witaminę C
  • Orzechy, awokado, oleje roślinne – zawierają między innymi witaminę E i pomagają także przyswajać karotenoidy
  • Ryby – zawierają białko i kwasy omega-3

Pamiętaj, nie jesteś skazany na pogorszenie wzroku.
Zadbaj więc o oczy naturalnymi sposobami.

Znasz 3 najlepsze soki dla biegaczy?

36 x trucizny w wodzie. Przeczytaj i je poznaj!

Skomentuj