Właściwości awokado to Twoi sprzymierzeńcy w profilaktyce nowotworowej, miażdżycowej, cholesterolowej i cukrzycowej.
Awokado przywraca prawidłową wagę ciała, wspomaga pracę mózgu, poprawia pamięć i dba o Twoje oczy. Chroni przed stanem zapalnym.
Czy nie brakuje w Twojej diecie świeżo wyciskanych soków z dodatkiem awokado?
Co daje nam awokado?
1. Awokado wróg raka?
Dr Steven M. D’Ambrosio z Ohio State University udowodnił w badaniach, że fitosubstancje zawarte w awokado Haas (odmiana o czerwonawej, ciemnej skórce) są zdolne do niszczenia komórek rakowych.
Awokado uniemożliwia także przekształcanie się komórek w stanach przedrakowych w nowotworowe.
Awokado a rak prostaty
Panowie! Jedzcie awokado. Ten owoc bogaty w beta-sisterol przeciwdziała rakowi prostaty oraz jej przerostowi. Jak wykazuje badanie dr. Davida Hebera, dyrektora Centrum Odżywiania przy Uniwersytecie Kalifornijskim, awokado hamuje rozrost komórek prostaty nawet o 60%.
Avocado ma 400% więcej beta-sisterolu niż pomarańcze.
Awokado a białaczka
Awokado zawiera awokatyną B. To lipid, który zabija komórki macierzyste raka w chorobach białaczki. Najcenniejsze jest to, że awokatyna B niszczy tylko chore komórki. Nie „rusza” zdrowych. Na lek z awokatyną niestety jeszcze trzeba czekać. Jak długo nie wiadomo. Dlatego dodawaj awokado do soków, koktajli i sałatek.
Awokado a rak piersi
Awokado zawiera kwas oleinowy, jednonienasycony kwas tłuszczowy (występujący również w oliwie z oliwek i orzechach), który może zmniejszyć ryzyko raka piersi.
2. Awokado redukuje cholesterol
Masz wysoki poziom cholesterolu? Awokado zredukuje jego poziom. Badania na pacjentach o wysokim poziomie cholesterolu wykazały, że dieta bogata w awokado obniża poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów. Podnosi natomiast poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
Wystarczy tylko dodać do świeżo wyciśniętego soku pół awokado dziennie.
3. Awokado chroni serce
Chroń Swoje serce z awokado. Dlaczego akurta z nim?
Bo w awokado jest aż o 30% więcej potasu niż na przykład w bananach. Potas, kwasy omega-3 oraz kwas oleinowy wspierają pracę serca.
Wysoka zawartość witaminy B6 oraz folianów prawidłowo regulują homocysteinę, obniżając jej poziom. Wysoki poziom homocysteiny to stan zapalny w organizmie. Dodając awokado do soków i koktajli:
- Regulujesz ciśnienie krwi i pracę serca
- Chronisz się przed zawałem i udarem
- Poprawiasz krzepnięcie krwi dzięki wysokiej zawartości witaminy K
4. Właściwości awokado dla cukrzyków
Awokado zapobiega cukrzycy. Jak wykazała losowa próba przeprowadzona wśród chorych na cukrzycę, dieta bogata w tłuszcze nienasycone ułatwia kontrolę nad poziomem glukozy i trójglicerydów we krwi. Awokado reguluje poziom cukru we krwi, gdyż zawiera specyficzny rodzaj cukru: D-mannoheptulozę, który „kontroluje” poziom cukru we krwi.
Awokado zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 o około 20%. Na uniwersytecie Harward przebadano ponad 200 000 tys. osób w okresie ponad 20 lat. I taki właśnie był wynik.
5. Awokado a Choroba Alzheimera
Awokado zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera, a nawet cofa jej objawy. Chroni przed „starczym upośledzeniem” zapamiętywania. Poprawia procesy myślowe. Dr Daniel G. Amen udowodnił w badaniach, że awokado jest jednym z czterech „zbawiennych pokarmów dla mózgu”.
Ten wybitny neurolog kliniczny, psychiatra i dyrektor kliniki w Kalifornii w swojej książce „Zmień swój mózg, zmień swoje życie” stwierdza, że zaburzenia w zachowaniu ludzi, które wcześniej uznawane były za „psychiczne” „starczą demencje”, w rzeczywistości mają biologiczne podstawy. Niedobory składników w diecie odpowiadają za nasze zachowania, za nasze zdrowie. 100 lat temu dr Gerson udowodnił, że niedobory składników odżywczych, są przyczyną degeneracji komórek.
Awokado łączy niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu kwasy tłuszczowe omega-3 z naturalną witaminą E. Witamina E chroni komórki mózgu przed uszkodzeniem
6. Awokado na odporność
Często zapadasz na uciążliwe infekcje? Meczą Cię też przewlekle stany zapalne? Zacznij regularnie pić soki z dodatkiem awokado, bo:
- Działają one przeciwzapalnie
- Poprawiają odporność, dzięki zawartej w nich witaminie C
- Zmniejszają również ryzyko zapalenia dziąseł i chorób przyzębia
Aby zapobiegać i także zwalczać infekcje, watro zadbać przede wszystkim o świeżo wyciskane soki z wysoką zawartością witaminy C:
Awokadowa bomba witaminowa. Na poprawę odporności:
Składniki:
- 2 łodygi selera naciowego
- pół awokado bez skóry i bez pestki
- 2 marchewki
- Garść kiełków czosnku
- 1 cm imbiru
- Cytryna bez skóry
Smacznego!
7. Awokado wspiera odchudzanie?
Ile razy próbowaliście zrzucić wagę? Ile razy bez rezultatu? Wystarczy natomiast włączyć do swojej diety awokado, które wspomaga odchudzanie a sukces murowany. Nie martw się wysoką zawartością tłuszczu w awokado. To tłuszcz:
- Po pierwsze: bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (zdrowe tłuszcze)
- Po drugie: dający uczucie sytości i ograniczający łaknienie
Awokado jest również bardzo bogate w błonnik i ma niską zawartość węglowodanów. Nie podnosi także poziomu cukru we krwi po spożyciu. Te właściwości sprawiają, że jest to produkt wspierający odchudzanie.
Przepyszne koktajle z awokado zrobisz na przykład w blenderze Kuvings SV500.
8. Awokado a zwyrodnienie plamki żółtej
Awokado zawiera mnóstwo karotenoidów, takich jak na przykład luteina i zeaksantyna, które są niezbędne dla zdrowia oczu. Karotenoidy zmniejszają między innymi ryzyko chorób wzroku, związanych ze starzeniem się naszego organizmu. Dlatego jedząc awokado, zapewniasz sobie doskonały wzrok, unikasz zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
9. Awokado a ciąża
Właściwości awokado dla przyszłych mam są bardzo ważne, ponieważ zawiera ono kwas foliowy powszechnie zalecany kobietom w ciąży.
Kwas foliowy zapobiega wadom rozwojowym płodu. Istotne jest jednak, aby pochodził z naturalnych źródeł, a nie był suplementowany.
10. Awokado a łuszczyca
Warto stosować awokado także zewnętrznie, na skórę. Jak wykazało badanie opisane w Journal of Dermatology, olejek z awokado w połączeniu z witaminą B12 zmniejsza występowanie zmian łuszczycowych.
Przeczytaj o tym, jak pokonać łuszczycę.
11. Właściwości awokado na zdrowe kości
Pół awokado dziennie w soku to 15% dziennego zapotrzebowania na witaminę K. Natomiast witamina K wzmacnia kości, ich gęstość i przeciwdziała także złamaniom.
12. Awokado zwiększa energię życiową
Awokado zawiera witaminy z grupy B, w tym tiamiy (B1), ryboflawiny (B2) i niacyny (B3). Pomagają one przekształcać jedzenie w energię.
Wartość odżywcza awokado: 160 kalorii w 100 g
Witaminy: A (7 ug) i C (10 mg, 11% dziennej dawki) oraz E (2,07 mg, 14% dziennej dawki)a także K (21 ug, 18% dziennej dawki) i B1 (0,07 mg, 6% dziennej dawki) oraz B2 (0,13 mg, 10% dziennej dawki), B3 (1,74 mg, 11% dziennej dawki), B5 (1,39 mg, 28% dziennej dawki) również B6 (0,26 mg, 20% dziennej dawki), kwas foliowy (81 ug, 20% dziennej dawki), cholina (14,2 mg, 3% dziennej dawki)
Minerały: wapń (12 mg), żelazo (0,55 mg, 7% dziennej dawki) również magnez (29 mg, 7% dziennej dawki) i fosfor (52 mg, 7% dziennej dawki) i potas (485 mg, 10% dziennej dawki), sód (7 mg), cynk (0,64 mg, 6% dziennej dawki) a także miedź (0,19 mg, 21% dziennej dawki) oraz mangan (0,14 mg, 6% dziennej dawki),
selen (0,4 ug)
Pozostałe: likopen, luteina, zeaksantyna, białko, tłuszcze jednonienasycone