Jak pozbyć się toksyn z organizmu?
Wypróbuj nasze przepisy. Pamiętaj, zdrowie i energię odzyskasz dopiero wtedy, kiedy pozbędziesz się stanów zapalnych.
Co powoduje stany zapalne?
Chore i martwe komórki oraz złogi toksyn.
Jak pozbyć się toksyn?
Najlepsze będą soki i koktajle z zielonych warzyw i kiełków.
Dlaczego zielone soki i koktajle odtruwają?
- Ponieważ są super zdrowe. Zielone warzywa i ich kiełki to kopalnia witamin i minerałów. Hamują między innymi proces powstawania stanów zapalnych – a więc chronią przed rakiem, chorobą Alzheimera i wieloma innymi chorobami.
Wzmacniają także kości, oczyszczają układ pokarmowy oraz obniżają poziom cholesterolu, odmładzają… a to jeszcze nie wszystko, co potrafią. - Są również zasadowe. Dlatego oprócz oczyszczenia Twojego organizmu, również odkwaszają go – a to bardzo ważne dla zdrowia.
- Zawierają także białko. Białka z zielonych warzyw i ich kiełków są łatwiejsze do strawienia niż te znajdujące się w mięsie i produktach zwierzęcych. A jeszcze łatwiejsze, gdy pochodzą na przykład z soków i koktajli.
- Mają mało cukru – więc odchudzają i nie zakwaszają.
- Łatwo je przygotować – zobacz poniżej!
Czego potrzebujesz do zielonych soków i koktajli:
- Zielonych warzyw i ich kiełków. Najzdrowsze są między innymi rukola, jarmuż, sałata, czy botwina, chińska kapusta i kapusta pastewna, mlecz i kiełki gorczycy, pietruszka, czy szpinak, liście rzepy.
- Najlepiej wyciśnij je w wyciskarce wolnoobrotowej – wtedy pozostanie w nich najwięcej witamin i fitosubstancji.
- Pamiętaj, by kiełki były lekarstwem, po pierwsze muszą być organiczne. Dlatego tylko kiełki z atestem na 0,00 procent pestycydów są lekarstwem – gotowe kiełki, kupione w supermarkecie, to zwykły pokarm.
- Organicznych owoców. Pamiętaj, żeby były dojrzałe – zawierają więcej enzymów. Zachowuj proporcje: 4 części owoców na 6 części warzyw.
- Filtrowanej wody. Ponieważ woda z kranu zawiera mnóstwo zanieczyszczeń, które nie pozwolą ci na pełny detoks.
Czego unikać podczas detoksu?
- Białego cukru
- alkoholu
- mięsa, mleka
- sera
- kawy
- napojów gazowanych
- produktów wysoko przetworzonych
- smażonych potraw
- oczyszczonych węglowodanów (na przykład białego makaronu).
Czego nie dodawać do koktajli i jak pozbyć sie toksyn?
Warzyw zawierających skrobię (na przykład buraków, ziemniaków, czy marchewki).
Zastanawiasz się może, dlaczego ich nie dodawać – przecież są zdrowe? To prawda, wszystkie warzywa są zdrowe – ale nie wszystkie można łączyć.
Gdy dodasz owoce do warzyw zawierających skrobię, organizm strawi najpierw skrobię, a owoce będą zalegać w Twoich jelitach, powodując na przykład wzdęcia.
Teraz już wiesz, czego potrzebujesz do 10 dniowego detoksu. A jak go przeprowadzić?
- Przygotuj sobie koktajl na cały dzień.
- Podziel go na trzy części i pij co 3-4 godziny. Nawet, jeżeli nie czujesz takiej potrzeby. Ponadto regularne picie koktajlu pozwoli Ci przyswoić wszystkie składniki odżywcze i ureguluje także przemianę materii.
- Na początku przegryzaj.
- Nie zaczynaj detoksu zbyt drastycznie. Przez pierwsze dni przegryzaj między koktajlami owoce, warzywa i niesolone orzechy lub nasiona. Byle nie za dużo, bo są tuczące.
- Gdy przyzwyczaisz się do mniejszej ilości kalorii, stopniowo odstaw przekąski.
Wiesz już wszystko o naturalnym detoksie i o tym, jak pozbyć się toksyn z organizmu. Przeczytaj przepisy – i do dzieła
Lista zakupów na pierwsze 5 dni:
- 6 jabłek
- kiść winogron
- 0,5 kg mrożonych borówek
- 0,4 kg mrożonych truskawek
- 0,2 kg mrożonych jagód
- 0,1 kg mango w kawałkach
- 3 banany
- pęczek jarmużu
- 0,5 kg szpinaku
- 0,5 kg wiosennego miksu sałat
- Słodzik ze stewii
- opakowanie siemienia lnianego
- Owoce i warzywa do przegryzania (jabłka, marchewki, seler naciowy)
- Niesolone orzechy lub nasiona (jako przekąska)
- Herbatka oczyszczająca
- Sól morska (lub jakakolwiek niejodowana sól)
Opcjonalnie preparat proteinowy w proszku bez laktozy.
Lista zakupów na ostatnie 5 dni:
0,5 kg:
- mrożonego mango w kawałkach
- mrożonych brzoskwiń
- mrożonego ananasa w kawałkach
- mrożonych jagód
- zamrożonych borówek
- mrożonych truskawek
- szpinaku
- 2 jabłka
- 5 bananów
- pęczek jarmużu
- 0,5 wiosennego miksu sałat
- Owoce lub warzywa do przegryzania (jabłka, marchewki, seler naciowy)
- Surowe lub niesolone orzechy lub nasiona (jako przekąska)
Dzień 1: szpinak z jagodami
- 3 garście szpinaku
- 2 filiżanki dobrej, filtrowanej wody
- jabłko (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- filiżanka mrożonego mango w kawałkach
- filiżankę mrożonych truskawek
- Garść winogron bezpestkowych (mogą być mrożone)
- Stewia do posłodzenia wg uznania
- 2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
Opcjonalnie 1 łyżka preparatu proteinowego
Dzień 2: jabłko z truskawką
- 3 garście wiosennego miksu sałat
- 2 filiżanki dobrej, filtrowanej wody
- obrany banan
- 2 jabłka (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- 1,5 filiżanki mrożonych truskawek
- Stewia do posłodzenia wg uznania
- 2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
Opcjonalnie na przykład 1 łyżka preparatu proteinowego
Dzień 3: jabłko z jagodą
- Garść wiosennego miksu sałat
- 3 garście szpinaku
- 2 filiżanki dobrej, filtrowanej wody
- 1,5 filiżanki mrożonych borówek
- obrany banan
- jabłko (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- Stewia do posłodzenia wg uznania
- 2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
Opcjonalnie na przykład 1 łyżka preparatu proteinowego
Dzień 4: jagody z brzoskwiniami
- 2 garści jarmużu
- garść szpinaku
- 2 filiżanki dobrej, filtrowanej wody
- 2 jabłka (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- 1,5 filiżanki mrożonych brzoskwiń
- 1,5 filiżanki mrożonych jagód
- Stewia do posłodzenia według uznania
- 2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
Opcjonalnie na przykład 1 łyżka preparatu proteinowego
Dzień 5: Brzoskwinie i jagody ze szpinakiem
- 3 garście szpinaku
- 2 filiżanki wody
- filiżanka mrożonych brzoskwiń
- 2 jabłka (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- 1,5 filiżanki mrożonych brzoskwiń
- garść świeżych lub mrożonych winogron bezpestkowych
- 1,5 filiżanki jagód
- Stewia do posłodzenia wg uznania
- 2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
Opcjonalnie na przykład 1 łyżka preparatu proteinowego
Dzień 6: Ananas ze szpinakiem
- 2 garści świeżego szpinaku
- 2 filiżanki dobrej, filtrowanej wody
- także filiżanka ananasa w kawałkach
- 2 filiżanki mrożonych brzoskwiń
- i 2 obrane banany
- Stewia do posłodzenia według uznania
- oraz 2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
Opcjonalnie na przykład 1 łyżka preparatu proteinowego
Dzień 7: ananas z jagodami
- 2 garście wiosennego miksu sałat
- 2 garście szpinaku
- oraz obrany banan
- 1,5 filiżanki ananasa w kawałkach
- także filiżanka mrożonych jagód
- i 2 filiżanki wody
- Stewia do posłodzenia wg uznania
- Również 2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
Opcjonalnie na przykład 1 łyżka preparatu proteinowego
Dzień 8: szpinak, jarmuż i jagody
- 2 garście jarmużu
- i 3 garście szpinaku
- 2 filiżanki dobrej, filtrowanej wody
- oraz jabłko (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- również obrany banan
- i 1,5 filiżanki mrożonych jagód
- Stewia do posłodzenia według uznania
- i 2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
Opcjonalnie na przykład 1 łyżka preparatu proteinowego
Dzień 9: jabłko z mango
- 3 garście szpinaku
- i 2 filiżanki wody
- jabłko (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- oraz 1,5 filiżanki mango
- także 2 filiżanki mrożonych truskawek
- Stewia do posłodzenia według uznania
- między innymi 2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
Opcjonalnie na przykład 1 łyżka preparatu proteinowego
Dzień 10: ananas z jarmużem
- 2 garście jarmużu
- i garść wiosennego miksu sałat
- także 2 filiżanki dobrej, filtrowanej wody
- 1,5 filiżanki mrożonych brzoskwiń
- i 2 garści ananasa w kawałkach
- Stewia do posłodzenia według uznania
- oraz 2 łyżki stołowe mielonego siemienia lnianego
Opcjonalnie na przykład 1 łyżka preparatu proteinowego