Jak pozbyć się toksyn z organizmu?
Wypróbuj nasze przepisy. Pamiętaj, zdrowie i energię odzyskasz dopiero wtedy, kiedy pozbędziesz się stanów szkodliwych substancji z organizmu.
Co powoduje stany zapalne?
Chore i martwe komórki oraz złogi toksyn.
Zapalenie odgrywa funkcję ochronną w organizmie, jednak tylko wtedy, kiedy występuje w stanie ostrym.
Natomiast przewlekły stan zapalny organizmu, przestaje być czynnikiem fizjologicznym, a staje się czynnikiem chorobotwórczym. W efekcie prowadzi do chorób autoimmunologicznych oraz nowotworów.
Jak pozbyć się toksyn?
Najlepsze będą soki i koktajle z zielonych warzyw i kiełków.
Dlaczego zielone soki i koktajle odtruwają?
- Ponieważ są super zdrowe. Zielone warzywa i ich kiełki to kopalnia witamin i minerałów. Hamują między innymi proces powstawania stanów zapalnych – a więc chronią przed rakiem, chorobą Alzheimera i wieloma innymi chorobami.
Wzmacniają także kości, oczyszczają układ pokarmowy oraz obniżają poziom cholesterolu, odmładzają… a to jeszcze nie wszystko, co potrafią. - Są również zasadowe. Dlatego oprócz oczyszczenia Twojego organizmu, również odkwaszają go – a to bardzo ważne dla zdrowia.
- Zawierają także białko. Białka z zielonych warzyw i ich kiełków są łatwiejsze do strawienia niż te znajdujące się w mięsie i produktach zwierzęcych. A jeszcze łatwiejsze, gdy pochodzą na przykład z soków i koktajli.
- Mają mało cukru – więc odchudzają i nie zakwaszają.
- Łatwo je przygotować.
Czego potrzebujesz do zielonych soków i koktajli:
- Zielonych warzyw i ich kiełków. Najzdrowsze są między innymi rukola, jarmuż, sałata, czy boćwina, chińska kapusta i kapusta pastewna, mlecz i kiełki gorczycy, pietruszka, czy szpinak, liście rzepy.
- Najlepiej wyciśnij je w wyciskarce wolnoobrotowej – wtedy pozostanie w nich najwięcej witamin i fitosubstancji.
- Pamiętaj, by kiełki były lekarstwem, po pierwsze muszą być organiczne. Dlatego tylko kiełki z atestem na 0,00% pestycydów są lekarstwem – gotowe kiełki, kupione w supermarkecie, to zwykły pokarm.
- Organicznych owoców. Pamiętaj, żeby były dojrzałe – zawierają więcej enzymów. Zachowuj proporcje: 4 części owoców na 6 części warzyw.
- Filtrowanej wody. Ponieważ woda z kranu zawiera mnóstwo zanieczyszczeń, które nie pozwolą ci na pełny detoks.
Czego unikać podczas detoksu?
- Białego cukru
- Alkoholu
- Mięsa i mleka
- Sera
- Kawy
- Napojów gazowanych
- Produktów wysoko przetworzonych
- Smażonych potraw
- Oczyszczonych węglowodanów (na przykład białego makaronu).
Jak przeprowadzić detoks?
- Przygotuj sobie koktajl na cały dzień.
- Podziel go na trzy części i pij co 3-4 godziny. Nawet, jeżeli nie czujesz takiej potrzeby. Ponadto regularne picie koktajlu pozwala Ci przyswoić wszystkie składniki odżywcze i ureguluje także przemianę materii.
- Na początku przegryzaj.
- Nie zaczynaj detoksu zbyt drastycznie. Przez pierwsze dni przegryzaj między koktajlami owoce, warzywa i niesolone orzechy lub nasiona. Byle nie za dużo.
- Gdy przyzwyczaisz się do mniejszej ilości kalorii, stopniowo odstaw przekąski.
Wiesz już wszystko o naturalnym detoksie i o tym, jak pozbyć się toksyn z organizmu. Przeczytaj przepisy – i do dzieła
Lista zakupów na pierwsze 5 dni:
- 7 jabłek
- Kiść winogron
- Szklanka borówek (mogą być mrożone)
- 2 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
- 3 szklanki jagód (mogą być mrożone)
- Mango
- 2 banany
- Pęczek jarmużu
- 3 paczki szpinaku
- 1,2 kg wiosennego miksu sałat
- Słodzik ze stewii (opcjonalnie)
- Opakowanie siemienia lnianego
- Owoce i warzywa do przegryzania (jabłka, marchewki, seler naciowy)
- Niesolone orzechy lub nasiona (jako przekąska)
- Herbatka oczyszczająca
- Sól morska (lub jakakolwiek niejodowana sól)
- Opcjonalnie preparat proteinowy w proszku bez laktozy
- Twoje ulubione kiełki
Lista zakupów na kolejne 5 dni:
- 2 mango
- 4 brzoskwinie (mogą być mrożone)
- 1½ ananasa
- 2 szklanki jagód (mogą być mrożone)
- Szklanka truskawek
- 3 paczki szpinaku
- 2 jabłka
- 4 banany
- Pęczek jarmużu
- 2 paczki wiosennego miksu sałat
- Owoce lub warzywa do przegryzania (jabłka, marchewki, seler naciowy)
- Surowe lub niesolone orzechy lub nasiona (jako przekąska)
- Twoje ulubione kiełki
Do każdego z poniższych koktajli dodaj:
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- ½ litra dobrej, filtrowanej wody, np. z Domowego Systemu Filtrowania Wody 4Swiss WFF021
- Opcjonalnie: 1 łyżkę preparatu proteinowego
- Jeśli chcesz: stewię do posłodzenia według uznania.
Jabłkowo-Truskawkowy Szpinak z Mango
- 2 szklanki szpinaku
- Jabłko (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- Mango obrane w kawałkach
- Szklanka truskawek
- Garść winogron bezpestkowych
- Łyżka kiełków brokuła
Jabłko z truskawką na Bananowej Sałacie
- 3 szklanki wiosennego miksu sałat
- Obrany banan
- 2 jabłka (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- Szklanka truskawek
- Łyżka kiełków chia
Jabłko z Bananem i Borówkami
- 2 szklanki wiosennego miksu sałat
- 3 szklanki szpinaku
- Szklanka borówek
- Obrany banan
- Jabłko (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- Łyżka kiełków koniczyny
Na Jagody z Brzoskwiniowym Jarmużem
- 2 solidne garście jarmużu
- Szklanka szpinaku
- Jabłko (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- 2 brzoskwinie bez pestek
- ½ szklanki jagód
- Łyżka kiełków jęczmienia
Jagody i Winogrona ze Szpinakiem
- 2 szklanki szpinaku
- 2 jabłka (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- Garść winogron bezpestkowych
- 2 szklanki jagód
- Łyżka kiełków lnu
Tropikalnie ze Szpinakiem
- 2 szklanki świeżego szpinaku
- ½ obranego ananasa w kawałkach
- 2 brzoskwinie bez pestek
- 2 obrane banany
- Łyżka kiełków brokuła
Ananas z Jagodami na Zielono
- 2 solidne garście wiosennego miksu sałat
- Szklanka szpinaku
- ½ obranego ananasa w kawałkach
- ½ szklanki jagód
- Obrany banan
- Łyżka kiełków koniczyny
Jarmuż i Jagody z Bananem
- 2 garście jarmużu
- Jabłko (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- Obrany banan
- Szklanka mrożonych jagód
- Łyżka kiełków chia
Jabłko z Truskawkami i Mango
- 2 szklanki szpinaku
- Jabłko (wydrążone i podzielone na ćwiartki)
- Mango obrane
- Szklanka truskawek
- Łyżka kiełków lnu
Zielony Ananas z Brzoskwiniami
- 2 garście jarmużu
- Garść wiosennego miksu sałat
- ½ litra dobrej, filtrowanej wody
- 2 brzoskwinie bez pestek
- ½ obranego ananasa w kawałkach
- Łyżka kiełków koniczyny