Sprawdź dlaczego pomidor jest zdrowy?

  • Warzywa
  • 29 lipca 2019
  • 0

Dlaczego pomidor jest zdrowy?
Ponieważ pomidor to owoc o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy i jedno z najlepszych źródeł fitoskładników, zwanych likopenem na świecie.
Przeciwutleniacze odpowiadają za zwiększoną odporność organizmu i zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka.

Badania pokazały, że polifenole zawarte w pomidorach powstrzymują rozwój komórek raka prostaty i wątroby.

Pomidory pomagają walczyć na przykład z nadwagą oraz wspomagają trawienie. Dodatkowo działają energetyzująco i odprężająco.

Pomidor jest zdrowy? Dlaczego?

  1. Pomidor zdrowy na raka.
  2. Na stany zapalne jest zdrowy pomidor.
  3. Pomidor zdrowy na oczy.
  4. Dlaczego Pomidor jest zdrowy na serce?
  5. Pomidor odżywi skórę.
  6. Pomidor dla zdrowych kości.

1. Pomidor jest zdrowy na raka?

Tak, pomidor na raka.
Likopen kojarzymy z zabarwionymi na czerwono pomidorami. Występuje on w również dużych ilościach w organicznych żółtych, zielonych lub pomarańczowych pomidorach.
Likopen znajdujący się w pomidorach, ma korzystne działanie w zatrzymaniu wzrostu guza nowotworowego.
Dorośli z chorobą nowotworową, którzy uczestniczyli w badaniach, wykazują oznaki regresji nowotworu i nowotworu złośliwego dzięki dużym dawkom likopenu.

Podsumowując, badania wykazały, że likopen podawany mężczyznom, którzy mają raka prostaty, pomógł zmniejszyć rozmiar nowotworu i zatrzymać rozprzestrzenianie się komórek rakowych.
Wynika z tego, że włączenie likopenu do diety, może pomóc chronić przed rakiem płuc, żołądka, okrężnicy, jamy ustnej, piersi i szyjki macicy.

2. Na stany zapalne jest zdrowy pomidor?

Tak, bo korzystniej dla nas wpłynie na poprawę pracy mózgu i likwidację stanów zapalnych.
Pomidory, na przykład te na balkonie, dostarczają organizmowi wielu przeciwutleniaczy i szerokiej gamy witamin, nie tylko potasu i fosforu.
Głęboka barwa pomidorów jest dobrym wskaźnikiem dużej zawartości przeciwutleniaczy, które zwalczając stany zapalne.
Pomidory malinowe, koktajlowe, pomidory w puszce, pomidory faszerowane są znane z posiadania trzech przeciwutleniaczy :

  • zera-karotenu
  • fitoenemu
  • fitofluenu
    które występują razem w wielu jaskrawo zabarwionych owocach i warzywach.
    Są one skuteczne w zmniejszaniu stanów zapalnych, chorób związanych z wiekiem, chorób serca, raka, cukrzycy, zapalenie stawów i zaburzeń poznawczych.

Wyobraź sobie, że jednym z mechanizmów aktywności ochronnej pomidorów, jest obniżenie reakcji zapalnej. Super, co?
To hamowanie mediatorów prozapalnych to nic innego jak redukcja reaktywnych form tlenu i wstrzymanie uwalniania i zmian cytokin prozapalnych szlaków sygnałowych tlenku azotu.
Badania wykazały, że leczenie ekstraktem pomidorowym, bogatym w przeciwutleniacze, może obniżyć wysokie ciśnienie krwi, naturalnie obniżyć poziom cholesterolu i poprawić zdrowie naczyń krwionośnych.
W przeprowadzonych badaniach zdrowi dorośli, spożywający likopen w postaci soku pomidorowego, sosu pomidorowego przez tydzień, mieli niższy poziom utlenionego cholesterolu LDL w porównaniu z grupami kontrolnymi.

3. Pomidor zdrowy na oczy!

Czemu nie? W pomidorach obecny jest ochronny związek zwany luteiną, który jest bardzo zdrowy dla Twoich oczu. Luteina chroni siatkówkę oka.
Siatkówka jest szczególnie wrażliwa w starszym wieku z powodu długotrwałego uszkodzenia promieniowania UV i stresu oksydacyjnego.

Spośród wielu karotenoidów obecnych w ciele, tylko luteina i zeaksantyna znajdują się w tej części oka, w której światło skupia soczewka, zwana plamką żółtą.
Badania pokazują, że luteina naturalnie leczy zwyrodnienia plamki żółtej. Zwyrodnienie plamki żółtej jest główną przyczyną ślepoty u osób starszych.

W przypadku osób, które nie są obarczone wysokim ryzykiem zwyrodnienia plamki żółtej, jedzenie pomidorów jest dobrym sposobem na poprawę widzenia i zapobieganie zaćmom lub ogólnemu pogorszeniu delikatnej tkanki oka.

4. Dlaczego pomidor jest zdrowy na serce?

Ponieważ pomidory są bogate w likopen, jak również witaminę C, potas, fitosterole, beta-karoten oraz polifenole.
Wyjątek od reguły. Zazwyczaj zdrowsze są warzywa surowe, najlepiej w postaci soku. Jednak badania wykazały, że likopen występuje w większym stężeniu w pomidorach gotowanych. Jedno jest pewne – pomidory lepiej chronią organizm, niż suplementy diety w postaci likopenu (jak wykazały badania na zwierzętach).

5. Pomidor odżywi skórę

Pomidory maja dużą zawartość witaminy C, a ta ma olbrzymie znaczenie w utrzymaniu dobrej kondycji skóry, jej elastyczności i wyglądu. Witamina C zawarta w pomidorach, znajduje się w cieczy zbliżonej wyglądem do żelu, otaczającego nasiona pomidorów.
Luteina to substancja rewelacyjnie wpływająca na zdrowie skóry i również znajdziesz ją w pomidorach i która chroni przed uszkodzeniem i nowotworem skóry, przed działaniem promieni ultrafioletowych.

6. Pomidor dla zdrowych kości

Owoce pomidora zawierają likopen, który ma działanie antystarzeniowe i lecznicze. Są one bogatym źródłem witaminy K, która buduje kości.

Jak radzić sobie z dolegliwościami dzięki pomidorom?

  • Pomidory działają antyoksydacyjnie i antyrakowo.
    Zawarty w pomidorach likopen zapobiega rakowi prostaty, jelita grubego, jajników i innym nowotworom. Zapobiega także mutacjom genów i wykazuje działanie przeciwzapalne, co również działa antyrakowo. Dodatkowo badania wykazały, że składniki odżywcze zawarte w pomidorach wzmacniają zdrowotne efekty likopenu, redukując biomarkery stresu oksydacyjnego.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego. Jak wykazały badania, sok pomidorowy redukuje obumieranie komórek serca i polepsza jego funkcjonowanie. Hamuje też agregację płytek krwi.
  • Opóźnia proces starzenia
  • Wspomaga pracę mózgu
  • Chroni przed udarem
  • Zapobiega miażdżycy
  • Obniża ciśnienie nerkowe i poziom złego cholesterolu
  • Działa moczopędnie
  • Poprawia odporność
  • Poprawia kondycję stawów
  • Chroni przed negatywnym działaniem promieni słonecznych
  • Zapobiega chorobom cywilizacyjnym
  • Obniża ciśnienie krwi
  • Poprawia wygląd skóry. Jeśli cierpisz na egzemę lub inne dolegliwości skórne, pij sok pomidorowy. Płukanie nim jamy ustnej pomaga też przy owrzodzeniach. Sok pomidorowy może ci też posłużyć jako naturalny okład na oparzenia – zmieszaj go z 1/4 szklani maślanki, połóż na oparzenie i zmyj po 30 minutach.

Wartości odżywcze pomidora:

Witaminy:
A, B1, B2, B3, B6, B7, C, E, K, kwas foliowy

Minerały:
potas , sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk i mangan

Pozostałe:
przeciwutleniacze (likopen i glutation), kwas glutaminowy, przekształcający się w organizmie w kwas gamma-aminomasłowy, sole mineralne, błonnik

Udostępnij:

Papryka właściwości zdrowotne

7 rzeczy, których nie wiesz o porze

Skomentuj