Niedobór cynku w organizmie objawia się:
- spowolnieniem wzrostu
- zapaleniami (m.in. SARS-Cov-2)
- obniżeniem płodności
- kłopotami z pamięcią i skupieniem się
- częstymi infekcjami
- zapaleniem płuc, czy oskrzeli
- spadkiem wagi, mimo dużej ilości spożywanych kalorii
- gorszym samopoczuciem, może dojść do zasłabnięć
- apatią i drażliwością
- niedoborami immunologicznymi
- niskim libido
- nieprawidłowym gojeniem ran
- trądzikiem
- złym stanem paznokci i włosów
- podwiększonym apetytem na słodycze
- uciążliwym poceniem się
- biegunkami
- pogorszeniem widzenia
Widzisz więc, jak ważne jest, by ten cenny pierwiastek był na stałe obecny w Twoim organizmie i to na właściwym poziomie!
Niedobór cynku możesz uzupełnić również pijąc świeżo wyciskane soki. Komponuj je tak, by zawierały warzywa bogate w cynk:
Niedobór cynku uzupełnisz także olejem sezamowym. Wygodnie i zdrowo wyciśniesz go w domowej prasie do oleju.
Jak objawia się niedobór cynku?
Charakterystycznym objawem niedoboru są białe przebarwienia na paznokciach.
Brak cynku odbija się również na pracy narządów zmysłów, prowadząc do zaburzeń smaku, powonienia i wzroku.
Uważaj, bo uzupełnienie niedoborów suplementami nasila z kolei produkcję testosteronu, męskiego hormonu płciowego.
Nadmiar cynku nie jest jednak pożądany, ponieważ zakłóca wchłanianie miedzi, a więc i funkcjonowanie jednostki dysmutazy ponadtlenkowej zależnej od miedzi (Cu-SOD), niezwykle ważnej w systemie obrony przed wolnymi rodnikami.
Zalecane dawki cynku wahają się w przedziale 15-30 mg dziennie (10 mg u dzieci).
Nie powinny przekraczać 100 mg z uwagi na wyżej wspomnianą konkurencję z miedzią oraz ryzyko objawów niepożądanych ze strony przewodu pokarmowego:
- nudności
- wymiotów
- bólów brzucha itp.
Wskazane jest przyjmowanie cynku w postaci soli kwasów organicznych, na przykład pikolinianu cynku.
Cynk jest pierwiastkiem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Ciekawostka: Osoby, których dieta jest bogata w cynk wykazują niższe ryzyko zachorowania na raka płuc niż osoby stosujące dietę ubogocynkową.
Zalecana dawka dzienna cynku: 15-20 mg
Ten pierwiastek jest również niezbędny osobom starszym. Dlaczego? Ponieważ wspomaga zapamiętywanie i sprawność intelektualną.
Dodatkowo pomaga w prawidłowej kurczliwości mięśni oraz bierze udział w procesie mineralizacji kości.
Wiesz jak uzupełnić niedobór cynku?
Naturalne źródła cynku to:
- pestki dyni
- warzywa strączkowe (groch)
- ostrygi i kraby
- przetwory mleczne
- chude mięso
- orzechy
- żółtka jaj
- morele
- warzywa o dużej zawartości skrobi
- drożdże piwne
- wątroba
- ciemne pieczywo
- kasza gryczana
Natomiast jeżeli nie jesz mięsa i jesteś na diecie roślinnej, potrzebujesz ok. 50% więcej cynku niż osoby, które jedzą produkty odzwierzęce.
Zrezygnuj z dużej ilości ziemniaków, pieczywa razowego i pszennego, ponieważ te produkty bowiem mają prawie zerowe ilości cynku.
Dlatego często sięgaj po:
- grzyby shitake
- boczniaki, pieczarki, kurki
- warzywa strączkowe
- sałata radicchio
- pestki dyni
- sezam
- tofu
Co obniża poziom cynku w organizmie, a co go podnosi?
Wchłanianie cynku wzrasta na czczo i w obecności:
- witaminy B6
- witaminy A
- cytrynianów
- niektórych aminokwasów
Poziom cynku obniża:
- Alkohol
- błonnik
- fityniany
- szczawiany
Wiesz, że w niektórych chorobach, cynk stanowi jeden z elementów leczenia ?
Jony cynku pomagają w objawowym leczeniu halitozy – to nieprzyjemny zapach z ust. Dzięki wiązaniu rodników siarczkowych oraz zatrzymaniu rozwoju niektórych bakterii.
Dodatkow cynk hamuje wchłanianie miedzi z przewodu pokarmowego,. Tą zależność wykorzystuje się w terapii choroby Wilsona – chorobie uwarunkowanej genetycznie, która prowadzi do uszkodzenia narządów.