Soki na zaparcia. Zluzuj kupy, to nie są wygłupy

  •  
  •  
  •  

Soki na zaparcia. Zaparcia. Kto ich nie miał? Wszyscy miewają, nie wszyscy jednak wiedzą, co robić.

Soki na zaparcia dr. Walkera w oparciu o Terapię Gersona

1. Sok z marchwi

  • Marchew

2. Sok ze szpinaku

  • Szpinak

3. Sok z marchwi, buraka i sałaty

  • Marchew 280 g
  • Burak 85 g
  • Sałata 110 g

4. Sok z marchwi i szpinaku

  • Marchew 285 g
  • Szpinak 170 g

Soki na zaparcia od Terapii Sokami

1. Kapuściany udrażniacz jelit

  • ½ główki kapusty, pokrojonej tak, aby dała się włożyć do urządzenia
  • 1 garść świeżej bazylii
  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • ¼ łyżeczki rozgniecionych nasion kopru

2. Fenkułowe odblokowanie stolca

  • ½ świeżej bulwy fenkułu włoskiego, rozciętej na pół
  • 2 jabłka
  • ½ szklanki czerwonych winogron
  • ¼ łyżeczki mielonego cynamonu
  • Szczypta mielonego fenkułu włoskiego

3. Cios papaji w kupę

  • 1 papaja bez nasion
  • 2 kiwi
  • 1 jabłko
  • 1cm korzenia imbiru

4. Gruszkowo – jabłkowo – fenkułowy sok z pektynami

  • 2 gruszki
  • ¼ świeżej bulwy fenkułu włoskiego
  • 2 jabłka
  • ½ łyżeczki lukrecji w proszku

5. Rabarbarowy przeczyszczacz

  • 2 łodygi świeżego rabarbaru
  • 1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
  • 1 pomarańcza bez skórki
  • 1cm korzenia imbiru

6. Koktajl z suszonych śliwek

  • 1 szklanka mleka sojowego
  • ¼ szklanki suszonych śliwek, bez pestek
  • 1 banan obrany

7. Burak z gruszką

  • 2 garście zielonych warzyw liściastych
  • 1 ½ filiżanki mleczka migdałowego
  • 2 duże gruszki
  • 1 burak

8. Banan z borówką na zaparciały problem

  • 2 garście zielonych warzyw liściastych
  • ½ szklanki wody
  • 1 gruszka
  • ½ szklanki świeżych lub mrożonych borówek
  • 1 banan obrany ze skórki

9. Koktajl bananowy z suszonymi śliwkami

  • 2 garście zielonych warzyw liściastych
  • 1½ filiżanki mleczka migdałowego
  • 2 banany, obrane ze skórki
  • 5 suszonych śliwek bez pestek
  • 1 gruszka

10. Pomarańcze z mango i do WC tango

  • 2 garście zielonych warzyw liściastych
  • 1 szklanka wody
  • 2 pomarańcze obrane
  • 1 obrane mango bez pestki

11. Truskawki i kiwi na jelita

  • 2 garście zielonych warzyw liściastych
  • 1 szklanka wody
  • 1½ filiżanki świeżych lub mrożonych truskawek
  • 2 owoce kiwi
  •  2 łyżki stołowe zmielonego siemienia lnianego

Napary ziołowe na zaparcia

1. Herbatka rumiankowo – lukrecjowo – imbirowa ułatwiająca wypróżnienie

  • 1 łyżka kwiatów rumianku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej lukrecji
  • ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  •  3 szklanki wrzącej wody

Sposób przyrządzenia:
W dzbanku wymieszaj rumianek, lukrecję i imbir. Zalej wrzącą wodą i zaparzaj przez 15 minut. Przelej przez sitko do filiżanek.


2. Koperkowo – anyżowa herbatka na trawienie

Po 1 części nasion:

  • anyżu
  • kopru
  • fenkułu włoskiego

W misce wymieszaj anyż, koper oraz fenkuł włoski i przełóż do czystego, zakręcanego słoika. Przechowuj w chłodnym, suchym i zaciemnionym miejscu.
Sposób przyrządzenia:
1. Do moździerza lub elektrycznego młynka wrzucić 1 łyżeczkę mieszanki nasion na 1 szklankę (250 ml) napoju.
2. Delikatnie rozdrobnij nasiona (za pomocą moździerza lub młynka).
3. Przełóż rozgniecione nasiona do dzbanka i zalej wrzącą wodą.
4.  Zaparzaj przez 15 minut.
5. Przelej przez sitko do filiżanki.

Co jeszcze na zaparcia?

Mus Jabłkowy

  • 2 szklanki miąższu jabłkowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 szklanki filtrowanej wody
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzenia:
1. W rondlu wymieszaj miąższ, wodę i sok. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.
2. Zmniejsz ogień i gotuj powoli przez 20-30 minut lub do momentu zagęszczenia się musu.
3. Dodaj miód, cynamon i gałkę muszkatołową.
4. Podawaj ciepłe lub w temperaturze pokojowej.


Mniszkowy zachwyt

  • 1 łyżka suszonego korzenia mniszka
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka świeżych kwiatów rumianku (lub 1 łyżeczka suszonych)
  • 1 łyżeczka nasion fenkułu włoskiego

Sposób przyrządzenia:
1. W rondlu podgrzej na średnim ogniu korzeń mniszka zalany wodą.
2. Przykryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.
3. Rumianek i nasiona fenkułu umieścić w osobnym dzbanku
4. Zalej dzbanek gorącym wywarem z mniszka, przelewając go przez sitko, aby odcedzić korzeń.
5. Zaparzaj przez 5 minut.
6. Pij ciepłe lub w temperaturze pokojowej.

Wypróbuj nasze soki na zaparcia oraz napary ziołowe. Zrzuć niepotrzebny balast i poczuj się lekko.

Podpowiadamy Jak naturalnymi metodami zwalczyć uciążliwe zaparcia.

12 powodów, by pić sok z selera naciowego

Jak leczyć boreliozę? Metody walki z boreliozą

Skomentuj