Soki na alergie. Wprowadź nasze receptury sokowe do menu i pożegnaj alergie! Ciesz się jeszcze bardziej życiem bez dolegliwości.
Soki przeciw alergii dr. Walkera
1. Sok marchewkowy
2. Sok marchewkowo – szpinakowy
- Marchew 285 g
- Szpinak 170 g
3. Sok marchewka – burak – ogórek
Soki na alergie
1. Mocny smak dla alergików
- 3 rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku lub ½ czerwonej cebuli
- 2 marchewki
- 1 gruszka
- 2 liście kapusty
2. Pikantna uczta dla alergików
- ¼ ananasa
- 1 mała czerwona papryczka chili
- ½ czerwonej lub zielonej papryki
- 1 gruszka
3. Imbirowo – kapuściany atak na alergie
- 1 marchew
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- 1 jabłko
- 2 liście kapusty białej
- ½ czerwonej cebuli
4. Kwiaty kapustne przeciw alergii
Wyciskaj także kiełki o działaniu antyalergicznym:
- Bazylii
- Chińskiej róży
- Orkiszu
- Rzodkiewki
WAŻNE!
Pamiętaj, że alergia pokarmowa to nie to samo, co nietolerancja pokarmowa!
Nietolerancja to przede wszystkim niemożność strawienia pokarmu, natomiast alergia – wytwarzanie przeciwciał w celu zwalczenia spożytej substancji.
Dlaczego dochodzi do alergii?
Przede wszystkim to bakterie i antybiotyki, jak również metale ciężkie i substancje chemiczne z pożywienia oraz inne toksyny, powodują zaburzenia trawienia. Wynika z tego, że zalegające resztki pokarmowe pobudzają rozwój bakterii chorobotwórczych. Dlatego uszkadza to nabłonek jelit i zaburza system odpornościowy, który przestaje odróżniać substancje szkodliwe od zdrowych.
Produkty silnie alergizujące:
- Mięso: cielęce i wołowe, wieprzowe oraz podroby i kiełbasy
- Ryby: na przykład tuńczyk, łosoś i inne
- Owoce: przede wszystkim cytrusowe, ale również ananasy i truskawki, maliny oraz poziomki
- Jaja: białko (szczególnie kurze)
- Zboże glutenowe: pszenica, także żyto i jęczmień oraz owies
- Mleko krowie (laktoza) i pochodne
- Miód oraz pyłek kwiatowy
- Alkohol
- Kakao oraz czekolada
- Cukier biały oraz sacharoza
- Drożdże
- Soja
- Orzechy i orzeszki ziemne
- Grzyby pleśniowe w mące oraz kaszach, także w chlebie i w serach
- Glutaminian sodu, na przykład w Vegecie i innych gotowych daniach
Daga
Muszę wypróbować. Dziękuję
Angelika
Dla mnie połowa tych soków odpada, bo mam silną alergię na marchewkę, jak i na inne korzenne warzywa. Zauważyłam, że marchew stanowi podstawę większości zdrowych dań lub napojów 🙁
Maria
Przy alergii na brzozę (mamy teraz szczyt pylenia) nie należy spożywać na surowo marchewki (alergia krzyżowa). Także to nie takie proste – sok dla alergików 🙂 dla każdego alergika inna receptura, bo można zrobić sobie krzywdę. Ale dla zdrowych jak najbardziej przepisy do realizacji 🙂