Kapusta i to nie tylko kiszona, to skarbnica niesamowitej witaminy C.
Poprawi odporność organizmu i jest idealna w niskokalorycznej diecie, ponieważ ma jedynie 40 kcal w 100 g produktu.
Sok z kapusty – eliksir odporności i płodności.
Już od wieków jest stosowana dla wytrzymałości i energii. Kapusta zawiera wiele witaminy C i błonnika.
Na co jest dobra kapusta?
- W kapuście występują naturalnie związki siarki i czynią ją one skuteczną bronią przeciw nowotworom (rak sutka, jajnika, okrężnicy, pęcherza moczowego i prostaty).
- Włączenie kapusty do codziennych posiłków dostarczy nam witamin C i K a także kwasu foliowego, bardzo istotnego dla kobiet w ciąży.
- Wysoka zawartość błonnika wpływa pozytywnie na naturalne procesy fermentacji i dobry poziom rozwoju flory jelitowej.
- Włącz sok z kapusty do codziennych posiłków i popraw swój stanu zdrowia.
Kapusta na chore kolana i nie tylko
Reasumując, kapusta zawiera 45 różnego rodzaju flawonoidów, na przykład: kwercetynę i kemferol, witaminy: A, C i K, silne przeciwutleniacze, środki przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Wszystkie w/w antyoksydanty oczyszczają nasz organizm z wolnych rodników. Również z niebezpiecznych reaktywnych cząsteczek tlenu, które uszkadzają komórki powodując ich mutacje i zwiększenie poziomu stanu zapalnego.
Wyciskaj kapustę czerwoną, ponieważ jest bogata w antocyjaniny.
Również kiszona kapusta jest bardzo zdrowa – to skarbnica witamin K i C, kwasu foliowego, potasu, żelaza i błonnika.
Zawiera też bakterie pozytywnie wpływające na układ trawienny.
Właściwości soku ze świeżej kapusty:
- Zapobiega rakowi żołądka, odbytu, piersi. Jak wszystkie warzywa krzyżowe kapusta zawiera glukozylonaty, które mają silne działanie antyrakowe. Również kiszona kapusta jest bogata w indolo-3-karbinol, izotiocyjaninę i sulforafan – substancje silnie przeciwutleniające, zapobiegające rakowi okrężnicy, płuc, piersi i szyjki macicy. Badanie przeprowadzone na Polkach w Stanach Zjednoczonych wykazało, że spożywanie kapusty trzy razy w tygodniu obniża ryzyko zachorowania na raka piersi o 27%.
- Działa antybakteryjnie, przeciwutleniająco i oczyszczająco, a nawet…przeciwwirusowo. Jedenaście z trzynastu chorych na ptasią grypę kurczaków, karmionych podczas badań w Korei Południowej wyciągiem z kiszonej kapusty, odzyskało zdrowie.
- Pomaga w usuwaniu z organizmu substancji chemicznych również pozostałości po antybiotykach
- Działa moczopędnie i przeciwzapalnie
- Łagodzi także infekcje układu pokarmowego
- Pomaga zwalczyć wrzody. Wystarczy litr soku z kapusty dziennie przez dziesięć dni, aby wrzody uległy zagojeniu.
- Zapobiega zaćmie
- Poprawia odporność i pamięć
- Usprawnia regenerację organizmu
- Wzmacnia kości i oczyszcza krew
- Poprawia przemianę materii oraz zapobiega zaparciom
Wartość odżywcza kapusty:
Witaminy:
- A (98.0IU, 2% dziennej dawki)
- C (36.6mg, 61% dziennej dawki)
- E (0.2mg)
- K (76.0mcg, 95% dziennej dawki)
- B1 (0.1mg, 4% dziennej dawki)
- B2 (2% dziennej dawki)
- B3 (0.2mg)
- B6 (0.1mg, 6% dziennej dawki)
- kwas foliowy (43.0mcg, 11% dziennej dawki)
- B 5 (0.2mg, 2% dziennej dawki)
- cholina (10.7mg0)
Minerały:
- wapń (40.0mg, 4% dziennej dawki)
- żelazo (0.5mg, 3% dziennej dawki)
- magnez (12.0mg, 3% dziennej dawki)
- fosfor (26.0mg, 3% dziennej dawki)
- potas (170mg, 5% dziennej dawki)
- sód (18.0mg), cynk (0.2mg)
- miedź (0.0mg)
- mangan (0.2mg, 8% dziennej dawki)
- selen (0.3mcg)
- fluor (1.0mcg)
Pozostałe: rutyna, indole