Chlorofil właściwości lecznicze i działanie.
Kojarzysz jego niezwykły, zielony kolor? Ten zielony pigment jest bezcenny dla organizmu ludzkiego. Występuje w zielonych roślinach oraz algach.
Jak działa chlorofil?
Chlorofil odtruwa i regeneruje zatruty i chory organizm.
Chlorofil niezbędny jest dla ludzi, którzy:
- Nie otrzymują światła słonecznego w odpowiedniej ilości, na przykład pracownikom biur i dużych miast
- Są przemęczeni i zestresowani
- Obciążeni słabą odpornością, rakiem, stanem zapalnym czy anemią,
Chlorofil przekształca światło słoneczne w energię. Budowa cząsteczki chlorofilu jest podobna do budowy cząsteczki hemoglobiny (zawartej w czerwonych ciałkach krwi). Dlatego chlorofil jest nazywany „krwią roślin”.
Hoduj zielone kiełki pełne chlorofilu w domowej kiełkownicy Sproutman Tribest.
Chlorofil jest lekarstwem
Dlaczego? Ponieważ zapobiega zmianom patologicznym w molekułach DNA, blokuje przekształcanie zdrowych komórek w komórki rakowe.
Polecamy przepisy na zielone soki z chlorofilem
Jak działa chlorofil na Twój organizm?
1. Oczyszczające działanie chlorofilu
- Neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, szczególnie kadm
- Usuwa pozostałości po chemicznych lekach, toksynach
- Pomaga oczyścić wątrobę i jelita
- Usuwa nieprzyjemny oddech i zapach ciała
2. Przeciwzapalne działanie chlorofilu
- Przeciwdziała stanom zapalnym: zapaleniom i owrzodzeniom błony śluzowej żołądka i jelit, gardła, czy dziąseł
- Leczy stany zapalne skóry, stawów, żył…
3. Regenerujące działanie chlorofilu
- Buduje i oczyszcza krew, zwiększa krzepliwość krwi w przypadkach hemofilii
- Odnawia tkanki (katalizuje odnowę komórkową)
- Usprawnia pracę tarczycy
- Poprawia funkcjonowanie wątroby, trzustki
- Wspomaga również rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit
- Uaktywnia enzymy do wytwarzania witamin E, A, i K
- Obniża zapotrzebowanie na insulinę
- Łagodzi objawy astmy
- Leczy anemię
- Doskonale przeciwdziała zakwaszeniu
- Dostarcza tlen do mózgu i każdej komórki ciała
- Wzmacnia układ naczyniowy
- Reguluje ciśnienie tętnicze
4. Chlorofil właściwości antyrakowe
- Dezaktywuje wiele karcynogenów (substancji powodujących raka)
- Ma właściwości hamujące rozwój guzów
- Stymuluje system immunologiczny organizmu
- Regeneruje tkanki i niszczy wolne rodnik odpowiedzialne za starze się organizmu
Dla kogo chlorofil?
Szczególnie polecamy picie chlorofilowych soków:
- osobom starszym
- tym, którzy chcą zachować zdrowie, energię oraz kondycję
- jeśli jesteś zmęczona fizycznie i psychicznie
- tym, którzy chcą zadbać o swoją skórę oraz samopoczucie
- chorym, jako dopalacz energii życiowej
🌿Dla zestresowanych
Chlorofil zapewnia organizmowi magnez. Wspomaga on układ nerwowy w radzeniu sobie ze stresem.
Dodatkowo powinni go uzupełnic Ci, którzy przyjmują sporo leków. Ponieważ narażeni są na mnóstwo skutków ubocznych. Zwłaszcza z uwagi na jego funkcje przeciwmutagenne i antykancerogenne.
Pij soki bogate w chlorofil zwłaszcza, jeśli jesteś zestresowany, chorujesz na miażdżycę, palisz…
🌿Dla niejadków
Wszyscy Ci, którzy cierpią na niedobór witamin i minerałów,oraz Ci u których w diecie jest niewiele produktów roślinnych.
Zwłaszcza Ci, którzy w swojej pracy narażeni są na kontakt z niebezpiecznymi substancjami.
🌿Dla młodych mam
Mamy karmiące piersią niech wezmą pod lupę chlorofil. Ponieważ stymuluje on produkcję i wydzielanie mleka.
Równolegle ma pozytywne działanie, które reguluje cykl miesiączkowy i poprawia także funkcjonowanie tarczycy.
A wiemy, że coraz więcej kobiet i to coraz młodszych, skarży się na kłopoty z tym ważnym gruczołem. Objawia się to zaburzeniami gospodarki hormonalnej organizmu. A pobudzanie wytwarzania estrogenu ma podstawowe znaczenie w zapobieganiu i leczeniu torbieli jajników.
Najlepsze źródła chlorofilu
- Lucerna
- Młode 12 dniowe trawy pszenicy i jęczmienia
- Zielone części brokułów, także kalafiora, rzepy i kalarepy, rzodkiewek oraz naci pietruszki i selera, jarmużu i szpinaku, także liście kapusty włoskiej, pekińskiej, czy rzeżuchy i mniszka lekarskiego, pokrzywy ,a także babki i inne zioła.
Rośliny najbogatsze w chlorofil:
- Szpinak
- Mniszek lekarski
- Brazylijska herbata yerba mate
- Awokado
- Szparagi zielone
- Karczochy
- Brokuły i kapusty zielone
- Rzeżucha
- Rośliny aromatyczne (szczypiorek, mięta, rozmaryn, tymianek, pokrzywa, bazylia, pietruszka)
- Młode pędy drzew
- Kiwi
- Herbata zielona
Uwaga: delikatny i niestabilny chlorofil ulatnia się szybko pod wpływem powietrza lub gotowania.
Natomiast chlorofilina jest wytrzymalsza, przyjmowana wewnętrznie posiada właściwości dezodorujące i zadziwiająco mocne właściwości przeciwrakowe.
Skąd nazwa cholorofil?
Słowo „chlorofil” pochodzi od słów greckich chloros czyli „bladozielony” i phyllum czyli „liść”.
W liściach krąży „zielona krew” i ma budowę podobną do krwi ludzkiej, stąd popularna nazwa chlorofilu.
Ale to najważniejsza różnica: głównym atomem naszej krwi jest żelazo, zaś głównym atomem chlorofilu jest magnez.
Jeśli ziemia jest uboga w magnez, roślina będzie bladozielona (deficyt magnezu = deficyt chlorofilu), jakby miała anemię!
Wszystkie rośliny zawierają chlorofil, ale jedne mają go więcej, inne mniej.
Bez chlorofilu życie jest niemożliwe: to właśnie jemu ziemia zawdzięcza swoją równowagę gazową. Chlorofil „łapie” energię słoneczną i przetwarza ją w energię witalną. Jest naprawdę bardzo cenny!
- Chlorofil oczyszcza, odtruwa, alkalizuje, jest antyutleniaczem, reguluje krążenie, rozszerza naczynia krwionośne.
- Poza tym chlorofil działa bardzo korzystnie na florę jelitową i zapobiega wzdęciom, grzybicy i stanom zapalnym.
- Ponadto energicznie walczy z rozmnażaniem się bakterii i w związku z tym jest używany jako dezodorant do ciała (żucie pietruszki odświeża oddech, pachy można odświeżyć zielonymi warzywami).
- Chlorofil daje także witalność, świeżą cerę, łagodzi zaparcia, różne stany zapalne i bóle stawów.
🌿Z Najnowszych Badań
chlorofil posiada właściwości immunologiczne i przeciwrakowe, bo
blokuje absorbcję cząsteczek rakotwórczych w jelitach.🌿
Z punktu widzenia energetycznego i medycyny naturalnej, zielone soki warzywne pozytywnie wpływają na woreczek żółciowy i wątrobę. A te uczestniczą przede wszystkim w trawieniu i mają wpływ na pracę całego ciała. Nie zapominajmy, że wątroba jest największą metaboliczną „manufakturą” i kiedy źle funkcjonuje, cały organizm niedomaga!
Świetny sposób na przemycenie tej cennej zieleniny to na przykład zielone koktajle i świeżo wyciskane soki. Do tego wystarczy między innymi wyciskarka wolnoobrotowa.
A Ty? Znasz chlorofil? Pijesz zielone soki? Jakie są Twoje ulubione?