Dlaczego szpinak jest zdrowy?
Ponieważ to niezwykła roślina mająca silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Jest to z pewnością jeden z najbardziej odżywczych produktów. Ale tylko w stanie surowym. A najlepiej w postaci świeżo wyciśniętego soku.
Szpinak zawiera specjalne, ochronne związki karotenoidowe, które są powiązane ze zmniejszeniem ryzyka wielu chorób, w tym raka, chorób serca, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych i otyłości.
1. Szpinakowy doping
Szpinak poprawia kondycję u sportowców. Badania przeprowadzone przez naukowców z Freie Universität Berlin na populacji zawodowych sportowców, wykazały, że szpinak może wspomóc pracę mięśni, a także przyczynić się do poprawy kondycji sportowej. Teraz już wiesz, dlaczego Papay po szpinaku ma takiego kopa energetycznego.
A to wszystko dzięki wysokiej zawartości ekdysteronu w szpinaku. Ekdysteron to naturalny steryd roślinny, który spożywany przez ludzi odpowiada za zwiększanie masy mięśniowej. W trakcie przeprowadzonego przez naukowców badania okazało się, że mężczyźni, którzy otrzymywali naturalny suplement na bazie szpinaku, mieli aż trzykrotnie większy przyrost masy mięśniowej niż pozostali, którym podawano tradycyjne odżywki dla sportowców.
Niemieccy naukowcy stwierdzili, że spożywanie większych ilości szpinaku może mieć efekt dopingujący. Dlatego też do Światowej Agencji Antydopingowej zostało skierowane pytanie, czy nie należy uwzględnić tych najnowszych doniesień naukowych i wprowadzić zmian na liście substancji i metod zabronionych
mówi Michał Rynkowski, dyrektor Polskiej Agencji Antydopingowej.
2. Sok ze szpinakiem na raka
Badania potwierdzają, dlaczego szpinak jest zdrowy. Ponieważ spożywanie zielonych warzyw liściastych i warzyw krzyżowych, w tym szpinaku, chroni przed występowaniem różnego rodzaju nowotworów. Między innymi raka okrężnicy, piersi i prostaty. Szpinak oraz sok ze szpinaku:
- Spowalnia tworzenie komórek rakowych
- Chroni przed uszkodzeniem DNA
- Ogranicza stres oksydacyjny dzięki obecności przeciwutleniaczy, takich jak wiolaksantyna
- Chroni komórki przed mutacjami, które mogą ostatecznie doprowadzić do nowotworowego wzrostu guza
Dodatkowo wysoka zawartość chlorofilu w szpinaku także działa silnie antyrakowo, poprzez:
- Eliminowanie substancji rakotwórczych z organizmu
- Detoksykację organizmu
- Zmniejszanie stanu zapalnego
- Spowalnianie uszkodzeń wywołanych przez wolne rodniki
3. Szpinakowe wsparcie serca
Dlaczego szpinak jest zdrowy dla serca? Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, sok ze szpinaku niszczy stany zapalne. A każdy stan zapalny jest czynnikiem rozwoju choroby niedokrwiennej serca.
Badania pokazują, że szpinak:
- Chroni przed miażdżycą, udarem i zawałem
- Poprawia krążenie
- Obniża ciśnienie krwi
- Utrzymuje elastyczność naczyń krwionośnych
Roślinne związki aktywne znajdujące się w szpinaku współpracują ze sobą, aby chronić tętnice przed niebezpiecznym nagromadzeniem blaszki miażdżycowej. A błonnik szpinakowy zmniejsza wysoki poziom cholesterolu oraz spowalnia wchłanianie cukru do krwiobiegu.
Szpinak zawiera także potas, który pomaga w obniżaniu wysokiego ciśnienia krwi. Obecne w szpinaku azotany pozwalają organizmowi na wytworzenie tlenku azotu. Tlenek azotu z kolei pomaga w leczeniu zakrzepicy.
4. Szpinak w soku = odporność w górę
Dlaczego szpinak jest zdrowy? Dlatego, że zwiększa odporność poprzez redukcję stanu zapalnego. Wysoki poziom witaminy A i witaminy C w szpinaku, czyli naturalnych przeciwutleniaczy, przyczynia się do utrzymania silnego układu odpornościowego. Dzięki temu:
- Twoja odpornościowa tarcza ochronna zatrzymuje bakterie, wirusy i szkodliwe toksyny
Przeciwutleniacze znajdujące się w szpinaku chronią również skórę, oczy i zdrowie jamy ustnej. Pijąc sok ze szpinaku nie musisz obawiać się próchnicy i choroby dziąseł.
5. Szpinak w soku = cukier w dół
Jak już wiesz, szpinak zawiera ekdysteron, steryd, który jak się okazuje, ma także znaczenie we wspomaganiu leczenia i zapobiegania cukrzycy. W badaniach wykazano, że ten sam ekdysteron, który zwiększa masę mięśniowa u sportowców:
- Zwiększa metabolizm glukozy
- Pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi
Jest to niezwykle korzystne dla osób ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą lub innymi formami zespołu metabolicznego. Ekdysteron niweluje zapotrzebowanie na insulinę. Duża ilość błonnika w każdej porcji soku ze szpinaku spowalnia wchłanianie cukru do krwioobiegu. Pomaga to utrzymać stały poziom cukru we krwi. Dlatego szpinak jest zdrowy.
Stwierdzono również, że związki aktywne występujące w szpinaku obniżają ryzyko powikłań cukrzycowych, takich jak:
- Choroby serca
- Ślepota
- Uszkodzenia nerwów
- Drętwienia kończyn
6. Dlaczego szpinak jest zdrowy dla oczu?
Bo zawiera witaminę A w postaci karotenoidów, które:
- Poprawiają wzrok
- Chronią siatkówkę i rogówkę oka
- Chronią plamkę żółtą przez zwyrodnieniem
Sok ze szpinaku zawiera: luteinę i zeaksantynę. Są to dwa to podstawowe przeciwutleniacze odpowiedzialne za zdrowie oczu, szczególnie u osób w podeszłym wieku.
Niektóre badania sugerują, że zwiększenie spożycia pożywnych produktów, takich jak szpinak, może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób oczu związanych z wiekiem, takich jak:
- Zwyrodnienie plamki żółtej
- Ślepota
- Zaćma
7. Szpinak na mocne kości
Szpinak dostarcza dużej ilości niezbędnej do budowy kości witaminy K. Witamina K jest potrzebna, aby utrzymać zdrową strukturę szkieletową i zapobiega stanom związanym z utratą gęstości mineralnej kości. Zwłaszcza gdy się starzejemy. Zapobiega więc osteoporozie i złamaniom kości. Witamina K pomaga w krzepnięciu krwi i likwidacji stanu zapalnego w organizmie.
8. Szpinak kontra zmarszczki
Witamina C i witamina A, w które bogaty jest szpinak, chroni skórę przed starzeniem i rakiem. Picie soków ze szpinakiem pomaga w rozwoju nowych komórek skóry. Wspiera również produkcję kolagenu. A jak każdy wie, kolagen odpowiada za elastyczność skóry i brak zmarszczek. Zapomnij zatem o botoksie i zadbaj naturalnie o swoje piękno, dodając do swojego soku garść liści szpinaku.
9. Szpinakowy detoks Popeye’a
Wyobraź sobie, że zawarte w szpinaku składniki odżywcze, pomagają „odtruć” organizm. Wspomagają funkcje wątroby, zapobiegając nadmiernemu wzrostowi bakterii w mikroflorze jelitowej. A to dzięki karotenoidom i flawonoidom, których w szpinaku pod dostatkiem.
10. Mózguj mocniej ze szpinakiem
Według badań, szpinak może chronić mózg przed chorobami związanymi z wiekiem. Ba, może nawet odwracać istniejące uszkodzenia, które miały miejsce w korze mózgowej po udarze. Sok ze szpinakiem zmniejsza stan zapalny i stres oksydacyjny, który jest związany ze spadkiem zdolności poznawczych, behawioralnych i motorycznych.
Wyniki badań sugerują, że grupa pacjentów otrzymująca szpinak doświadczyła poprawy zdolności do wykonywania zadań behawioralnych i poprawy wyników w testach kognitywnych. Sugeruje to, że przeciwutleniacze znajdujące się w szpinaku mogą opóźniać zarówno mentalne, jak i fizyczne oznaki starzenia.
11. Sok ze szpinaku: magnezowa potęga
Szpinak jest jednym z najlepszych źródeł magnezu. Natomiast ciekawostką jest, że magnez zawarty w szpinaku pozostaje nienaruszony również po ugotowaniu.
Magnez jest potrzebny do regulacji poziomu innych pierwiastków: wapnia, potasu i sodu, które razem kontrolują sygnały nerwowo-mięśniowe i skurcze mięśni.
Niedobory tego cennego pierwiastka mogą powodować:
- Bóle i skurcze mięśni
- Bezsenność
- Zaburzenia nastroju
- Bóle głowy
- Wysokie ciśnienie krwi
- Zwiększone ryzyko cukrzycy
12. Jaki szpinak jest najlepszy?
W szczególności świeży organiczny szpinak jest najlepszym źródłem cennych substancji. Świeży szpinak BIO jest nie tylko najzdrowszy, ale i najsmaczniejszy. Niemiecka Fundacja Waren-test znalazła w szpinaku mrożonym niebezpieczne bakterie listeriozy, z dużą ilość azotanów i piasku. Na 31 badanych produktów mrożonych żaden nie otrzymał noty „bardzo dobry”.
Ciśnij ze szpinaku, ile się da. Dzięki Wyciskarce do Soków Omega Juicers MM900 z opatentowaną końcówką do zielonych, liściastych produktów uzyskasz najwięcej soku. Do ostatniej kropli.
O szpinaku w pigułce
- Obecne w szpinaku glikolipidy hamują rozrost i mnożenie się komórek nowotworowych. Jak wynika z badań, szpinak hamuje namnażanie się komórek rakowych wątroby, pęcherza, okrężnicy, piersi, prostaty, szyjki macicy, a także chłoniaka nieziarniczego
- Zapobiega depresjom i zapaleniu nerwów, dzięki dużej zawartości witaminy B
- Chroni oczy – jak wykazały badania, szpinak obniża ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej w starszym wieku, a także zaćmy
- Zapobiega miażdżycy
- Poprawia także funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego
- Opóźnia również proces starzenia
- Zalecany kobietom w ciąży – zapobiega wadom układu nerwowego płodu
- Zapobiega chorobie Alzheimera
- Stymuluje pracę wątroby, bo zawiera kwas alfa-liponowy, wzmagającego wytwarzanie glutationu (substancji, którą podają w przypadku silnych zatruć, które zniszczyły wątrobę)
- Poprawia pracę mózgu
- Wzmacnia kości
- Poprawia wzrok
- Chroni przed atopowym zapaleniem skóry
- Obniża ciśnienie
- Zapobiega anemii: usprawnia produkcję czerwonych krwinek
- Zapobiega bólom i zawrotom głowy
- Przyspiesza spalanie tłuszczy i węglowodanów
- Niweluje stres, a także działa energetyzująco
Wartość odżywcza szpinaku:
Witaminy:
A, B, B2, B6, B11, C, E, K, kwas foliowy
Minerały:
wapń, selen, potas, żelazo, magnez, fosfor, jod, mangan, sód, cynk, miedź
Pozostałe:
luteina, zeaksantyna, cholina, białko, kwas alfa-liponowy