Właściwości kiełków brokuła. Kiełki celują w raka!

Rak bez szans w starciu z kiełkami brokuła

Antynowotworowe właściwości kiełków brokuła są potężne. Te szlachetne kiełki zapobiegają powstawaniu i powstrzymują rozwój komórek nowotworowych. Warto dowiedzieć się nieco o niezwykłych właściwościach, jakie zawierają w sobie kiełki brokuła. Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że brokuły mają silne działanie antynowotworowe. Upowszechnienie wyników badań sprawiło, że już od 20 lat kiełki brokuła traktowane są jako naturalne lekarstwo.

Właściwości zdrowotne kiełków brokuła:

  • mają działanie antynowotworowe aż od 10 do 100 razy większe niż dojrzały brokuł
  • zapobiegają chorobom serca i wzmacniają układ krążenia
  • zmniejszają ryzyko zaćmy
  • stosowane są w profilaktyce choroby Alzheimera
  • zapobiegają cukrzycy
  • wspomagają leczenie chorób wynikających z niedoboru wapnia
  • chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV
  • regulują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • pomagają w przyswajaniu witamin B2, B12
  • mają właściwości krwiotwórcze, zapobiegają anemii
  • leczą choroby skóry
  • zwalczają szczepy bakterii Helicobacter Pylori, wywołujące wrzody
  • spowalniają proces starzenia
  • obniżają ciśnienie
  • polecane są kobietom w ciąży

Dlaczego kiełki, a nie dojrzały brokuł?

Brokuł zawiera sulforafan – antyrakowy związek. Gdy brokuł rośnie, to maleje ilość sulforafanu. I tak dojrzałe brokuły mają do 100 razy mniejszą zawartość sulforafanu, niż kiełki. Dojrzałe warzywa mogą zawierać jedynie jego śladowe ilości.
Co roku u 10,3 miliona osób diagnozuje się raka.
To nie musisz być Ty. Dlatego wprowadź do diety kiełki brokuła.

Naturalne lekarstwo na raka?

Naukowcy udowodnili, że 2/3 przypadków raka spowodowanych jest złym stylem życia i spożywaniem chemicznych związków rakotwórczych. Dlatego tak ważne jest stosowanie odpowiedniej diety. Gdy nowotwór zaatakuje, należy podjąć z nim walkę. Naturalne związki chemiczne zawarte w roślinach spełniają tę funkcję.

Zawarty w kiełkach brokułów sulforafan:

  • chroni DNA przed uszkodzeniami
  • mobilizuje zdrowe komórki do podjęcia walki z atakującymi je mutantami
  • minimalizuje też ryzyko wystąpienia złośliwości w komórkach nowotworowych
  • zmniejsza ponadto genetyczne tendencje do tworzenia się wielu rodzajów raka

Antynowotworowe działanie kiełków brokuła:

  • neutralizują nowotworowe substancje przed uszkodzeniem DNA
  • zmniejszają ryzyko przerzutów i złośliwości, bo wspierają naturalną obronność organizmu
  • blokują powstawanie (o 60%) i zmniejszają (nawet do 80%) guzy piersi
  • zatrzymują gromadzenie się komórek rakowych w jelicie grubym
  • zapobiegają nowotworom układu pokarmowego, dzięki skutecznemu zwalczaniu Helicobacter
  • zapobiegają rakowi trzustki, dzięki dużemu stężeniu kwasu foliowego
  • nawet o 36% redukują zagrożenie nowotworem płuc u palaczy
  • zapobiegają nowotworom jamy ustnej, przełyku, żołądka, odbytu i płuc
  • częste spożywanie kiełków brokuła zmniejsza o 41% ryzyko zachorowania na raka prostaty
  • zmniejszają ryzyko występowania raka pęcherza

Co jeszcze warto wiedzieć o kiełkach brokuła:

Liczne badania epidemiologiczne wykazały, iż sulforafan znacznie przyśpiesza eliminację substancji toksycznych z organizmu, a w szczególności takich, które mają właściwości kancerogenne.
Przypuszczalnie może oddziaływać również w taki sposób na poziomie komórek nowotworowych, żeby stymulować ich śmierć, czyli apoptozę.
Dodatkowo sulforafan nie dopuszcza do transformacji związków rakotwórczych oraz blokuje bezpośrednio ich miejsca wiązania z cząsteczkami DNA. I co ważne: kiełków brokuła nie można przedawkować.

Instytuty badające antyrakowe właściwości kiełków brokuła:

Johns Hopkins University School Medicine, American Foundation Health, Toulouse we Francji, National Center w Nancy, Uniwersytet w Harvardzie, Stanford University Medical Center, Journal National Institute Cancer, Cancer Research UK, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie.

Domowe uprawy kiełków

Warto uwierzyć w leczniczą moc tych roślinek i czym prędzej rozpocząć własną hodowlę. Nasion na kiełki nie można jednak kupować w sklepach ogrodniczych, bowiem te nasiona zawierają ogromne ilości toksycznych pestycydów. Mądrze jest natomiast zainwestować w organiczne, ekologiczne kiełki, od sprawdzonego producenta. Światowym liderem w tej kwestii jest firma Bavicchi, której produkty są najwyższej klasy. Posiadają Bio Certyfikat, który gwarantuje, że to bezpieczne kiełki.

 

Bio Nasiona na Kiełki Brokuła

Spożycie 50 g kiełków brokuła
dostarcza organizmowi tyle samo sulforafanu,
co spożycie 1 kg „dorosłego” brokuła

Stąd kiełki te powinny być stałym elementem w diecie ludzi chorych lub zagrożonych chorobami nowotworowymi.

Czas kiełkowania: 4-6 dni.

Warto wiedzieć:

  • Słynny podróżnik, James Cook, hodował kiełki na statku. Dzięki temu chronił zdrowie marynarzy
  • Chlorofil zawarty w kiełkach brokuła neutralizuje szkodliwe skutki jedzenia mięsa oraz zakwaszenia i zatrucia organizmu
  • Kiełki brokuła chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV

Poznaj także Przepisy na soki z kiełkami.

Udostępnij:

Kiełki lucerny właściwości lecznicze i zdrowotne

4 najlepsze przepisy na sok ze szparagów

Skomentuj