Sok z winogron? Na co pomaga

  • Owoce
  • 13 maja 2019
  • 0
  •  
  •  
  •  

Na co pomaga sok z winogron ? Winogrona to fontanna młodości, bogate źródło przeciwutleniaczy o działaniu antyrakowym, odmładzającym oraz przeciwzapalnym. To skuteczna ochrona serca i mózgu. Chudniesz dzięki winogronom oraz chronisz się przed cukrzycą!

Na co pomaga sok z winogron?

1. Sok z winogron przeciwdziała nowotworom

Winogrona zawierają resweratrol, czyli naturalny polifenol o silnych właściwościach przeciwnowotworowych.
Według dr. J. Pezzuto to właśnie ten związek chemiczny, hamuje wzrost nowotworu na różnych etapach jego rozwoju.
Resweratrol aktywuje gen p53, który indukuje apoptozę, czyli śmierć komórki nowotworowej.

Apoptoza dotyczy najczęściej pojedynczych komórek. Komórka, w której zostaje zapoczątkowana apoptoza, ulega oddzieleniu od innych komórek i stopniowo traci wodę To prowadzi do jej obkurczenia. Obkurczająca się komórka traci kontakt z sąsiadującymi z nią komórkami. Powstają wówczas tzw. ciałka apoptotyczne. W konsekwencji komórki rakowe umierają.
Ciałka apoptotyczne usuwane są w organizmie przez makrofagi lub sąsiadujące komórki, dzięki czemu nie dochodzi do powstania stanu zapalnego w organizmie.
Oprócz resweratrolu, winogrona zawierają kilka innych składników odżywczych, które są znane z zabijania komórek nowotworowych. Są to np:

  • Kwas elagowy
  • Likopen
  • Selen
  • Katechina
  • Kwercetyna
  • Kwas Galusowy
  • Witamina B17

Winogrona to wyjątkowo silna broń do walki z rakiem!

Stop rakowi okrężnicy, stop rakowi trzustki!

Sok z winogron pomaga w profilaktyce nowotworowej, również dzięki obecności antyoksydantówskładników przeciwzapalnych.
Winogrona dostarczają także ok. 1 grama błonnika na każde 60 kalorii. To unikalne połączenie antyoksydantów z błonnikiem jest istotnym czynnikiem w zapobieganiu raka okrężnicy.
Badanie przeprowadzone przez Departament Nauk o Zdrowiu na Uniwersytecie Mediolańskim i w Szpitalu San Paolo we Włoszech wykazują, że naturalne ekstrakty z winogron obniżają złośliwość nowotworów okrężnicy.
Ekstrakt z pestek winogron dodatkowo posiada korzystny wpływ chemioterapeutyczny przeciwko rakowi piersi. Pamiętaj także o rodzynkach i o ich właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które likwidują komórki rakowe:

  • Okrężnicy
  • Trzustki

2. Sok z winogron zapewnia długowieczność

Sok z winogron jest bogaty w resweratrol, który występuje głównie w skórze winogron, ale także w pestkach winogron i miąższu winogron. Resweratrol “zwiększa moc działania” trzech genów związanych z długowiecznością.
Kto nie chce żyć długo i w dobrym zdrowiu?
Pamiętaj, że zwykłe winogrona są jednym z tych niesamowitych owoców, bogatych w fito składniki pomagające przedłużyć życie.
Sok winogronowy fontanną młodości! Resweratrol znajdujący się w największej dawce w soku z czerwonych i czarnych winogron to klucz do opóźnienia procesu starzenia się! Przede wszystkim ten antyoksydant, zwalcza wolne rodniki, ograniczając przedwczesne starzenie się organizmu oraz przeciwdziała rozwojowi choroby Alzheimera.

Resweratrol przeciw starzeniu?

Resweratrol stymuluje produkcję genu SIRT1. To gen długowieczności. Profesor genetyki David Sinclair, mówi:
„W historii nigdy nie było leku, który wiązałby się z białkiem, aby działał szybciej w taki sposób, w jaki resweratrol aktywuje gen SIRT1. Stwierdziliśmy, że starzenie się nie jest nieodwracalnym utrapieniem, a niektórzy z nas mogą żyć do 150 lat.”

Wniosek: Resweratrol przedłuża życie. Resweratrol posiada również duży potencjał w walce ze starzeniem się. DLatego pij świeżo wyciskany sok z czerwonych i czarnych winogron.

3. Sok z winogron w zmniejszeniu otyłości i cukrzycy typu 2

Winogrona na odchudzenie? Tak. Sok z winogron pomaga, ponieważ zmniejsza zespół metaboliczny i zapobiega rozwojowi otyłości i cukrzycy typu 2. Wszystko dzięki działaniu przeciwzapalnych polifenoli.
Zespół metaboliczny, choroby pokrewne i otyłość to najbardziej rozpowszechnione problemy związane z odżywianiem na całym świecie.
Winogrona zostały sklasyfikowane jako żywność o niskim indeksie glikemicznym (IG), czyli z wartościami IG w przedziale między 43-53.
Ostatnie badania wykazały między innymi, że winogrona dbają o lepszą równowagę cukru we krwi, czyli podsumowując lepszą regulację insuliny.
Dodatkowo liofilizowany proszek winogronowy i wyciągi z winogron, otrzymane z czerwonych, zielonych i fioletowych nasion testowano pod kątem ich wpływu na tolerancję glukozy i stan zapalny. Badania wykazały lepszą tolerancję glukozy i zmniejszenie stanu zapalnego organizmu. Ekstrakt z pestek winogron poprawia zdrowie jelit oraz przeciwdziała:

  • Zespołowi metabolicznemu
  • Cukrzycy typu 2
  • Otyłości

Winogrona są bogate w polifenole, które mogą obniżać poziom cukru we krwi i poprawić funkcję komórek odpowiedzialnych za wydzielanie insuliny. Insulina jest hormonem, który transportuje cukier z krwi do komórek. Insulina to Twoje paliwo energetyczne, więc utrzymanie prawidłowego poziomu insuliny może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi. Winogrona zawierają również sporą dawkę błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru we krwi, pomagając tym samym utrzymać stały poziom cukru.

4. Bogactwo przeciwutleniaczy w soku z winogron

Winogrona napakowane flawonoidami o silnych właściwościach przeciwutleniających likwidują skutki stresu oksydacyjnego. Chronią organizm przed procesami degradacyjnymi.
Flawonoidy, w wyniku przemiany metabolicznej w organizmie człowieka, wytwarzają duże ilości prostych kwasów fenolowych, które wymiatają wolne rodniki.

Sok z winogron zawiera kilka fitochemikaliów o silnych właściwościach przeciwutleniających, w tym między innymi:

  • Kwasy fenolowe
  • Stilbeny (resweratrol)
  • Antocyjany
  • Proantocyjaniny
  • Karotenoidy (beta-karoten)

Najbardziej wartościowe są w winogronach: skórka oraz pestki winogron.
Aby uzyskać najbardziej optymalne rezultaty w koktajlach łącz winogrona z: jagodami, gorzką czekoladą, a także orzechami.

5. Sok z winogron a stan zapalny

Bogaty w polifenole sok z winogron pomaga w zmniejszaniu przewlekłych zapaleń. Polifenole to naturalne związki, celujące w wiele ognisk zapalnych. Są bardziej skuteczne niż syntetyczne leki przeciwzapalne.
Należą do nich:

  • Flawonoidy
  • Proantocyjanidyny

Nigdy nie ignoruj stanu zapalnego! Zapalenie to naturalna odpowiedź immunologiczna organizmu na uszkodzenie komórek, podrażnienie komórek czy inwazje patogenów.
W przypadku długotrwałego przewlekłego zapalenia może dochodzić do rozwoju chorób, takich jak:

  • Rak
  • Choroba Alzheimera
  • Choroby neurodegeneracyjne
  • Choroby sercowo-naczyniowe
  • Cukrzyca
  • Zapalenie stawów
  • Choroby autoimmunologiczne
  • Choroby płuc i inne choroby zwane cywilizacyjnymi

Zapalenie to jak najbardziej prawidłowa, zdrowa reakcja wywołana przez układ odpornościowy w odpowiedzi na uraz lub chorobę. Jednak przewlekłe zapalenie jest już dla naszego zdrowia niebezpieczne.

6. Zdrowe serce z winogronem

Korzyści soku winogronowego na problemy sercowo-naczyniowe są niesamowite! Komórki układu krwionośnego stale potrzebują ochrony przed potencjalnym uszkodzeniem. Stan zapalny w układzie sercowo-naczyniowym zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Ostatnie badania wykazały, że ekstrakt z winogron bogatych w resweratrol może zapewnić ochronę naczyń krwionośnych u pacjentów z chorobą niedokrwienną serca oraz miażdżycą.

7. Sok z winogron wspomaga mózg

Sok z winogron, bogaty we flawonoidy ma korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu oraz centralny układ nerwowy.
Flawonoidy winogronowe, w szczególności antocyjany, zapobiegają procesom neurodegeneracyjnym, zarówno poprzez hamowanie neuro-zapalenia, jak i przez zmniejszanie stresu oksydacyjnego.
Badania przeprowadzone przez University of Cincinnati Academic Health Center opublikowane w British Journal of Nutrition wykazują, że suplementacja sokiem winogronowym przez okres 12 tygodni poprawia pamięć u starszych osób z zaburzeniami poznawczymi. Zauważono również, że picie świeżo wyciskanego soku z winogron pomaga w leczeniu choroby Alzheimera.

Podobnie w 2009 roku w badaniu przeprowadzonym przez Centrum Badań nad Odżywaniem Człowieka Jean Mayer na Uniwersytecie Tufts udowodniono, że spożywanie soku z winogron może poprawić sygnalizację neuronów i zapobiegać stresowi oksydacyjnemu w mózgu spowodowanemu starzeniem.
Inne zdrowe pokarmy dla poprawy pracy mózgu obok winogron to np.:

8. Stop bakteriom z sokiem z winogron

Sok z winogron oraz ekstrakt z winogron mają silne działanie przeciwbakteryjne.
Wykazano także, że ekstrakty czerwonego i białego winogrona są aktywne przeciwgrzybicznie u Candida Albicans.
Wiele fitoskładników winogronowych ma właściwości przeciwbakteryjne, które niszczą drobnoustroje i bakterie.  Te fitoskładniki niszczące bakterie to:

  • Kwercetyna
  • Piceatanol
  • Resweratrol

Co zawiera szklanka świeżych winogron?

  • 106 kalorii
  • 28 gramów węglowodanów
  • 1,2 grama białka
  • 0,3 grama tłuszczu
  • 1,5 grama błonnika
  • 25 mikrogramy witaminy K
  • 17 miligrama witaminy C
  • 0,3 miligrama miedzi
  • 290 miligramów potasu
  • 0,2 miligram tiaminy
  • 0,2 miligrama ryboflawiny
  • 0,1 miligrama witaminy B6
  • 0,2 miligrama manganu

Pozostałe składniki:

  • Stylbeny: resweratrol, piceatannol, pterostilben
  • Flawonole: katechiny, epikatechiny, procyjanidyny, proantocyjanidyny
  • Flawonoidy: kwercetyna, kemferol, mirycetyna, izorhamnetina
  • Kwasy fenolowe: kwas kawowy, kwas kumarowy, kwas ferulowy, kwas galusowy
  • Karotenoidy: beta-karoten, luteina, zeaksantyna
  • Witaminy: z grupy A i B, PP, C, D, kwas foliowy
  • Minerały: potas, bor, magnez, chlor, fosfor, wapń, cynk, żelazo, miedź, jod, selen
  • Inne: fruktoza, glukoza, garbniki, sole mineralne, kwasy owocowe: winowy, jabłkowy, cytrynowy, mrówkowy, aminokwasy, błonnik, pektyny, enzymy, tanina.

Historia winogron

Winogrona cieszą się długą historią, a początki ich uprawy sięgają okresu pomiędzy siódmym a czwartym tysiącleciem p.n.e. Początkowo winogrona rosły na obszarze pomiędzy Morzem Czarnym a Iranem, ale szybko zostały sprowadzone przez ludzi do Europy Środkowej i krajów Bliskiego Wschodu.

Z kolei produkcja wina wywodzi się już z czasów starożytnych i mogła się rozpocząć się już w siódmym tysiącleciu p.n.e. Liczne archeologiczne odkrycia nasion winogron przypisywane uprawianiu winorośli zostały znaleziono przede wszystkim na Bliskim Wschodzie.
Uprawa winogron stopniowo rozprzestrzeniała się między innymi na zachód od wschodnich obszarów śródziemnomorskich. Od IV wieku, wraz z rozwojem chrześcijaństwa, już w całej Europie pojawiły się winogrona oraz winnice.
Obecnie wiele regionów w Stanach Zjednoczonych uprawia winogrona. Ponad 800 000 akrów w samej tylko Kalifornii obsadzone jest świeżymi winogronami i aż 99% amerykańskich winogron pochodzi właśnie z Kalifornii.
Winogrona w Polsce również zyskują na popularności. Dlatego powstaje coraz więcej winnic na terenach naszego kraju.
Prym wiodą:

  • Okolice Zielonej Góry i województwo lubuskie
  • Wschód i południe Polski

Rodzaje winogron

Winogrona dzielimy na:

  • Stołowe: dostępne w powszechnej sprzedaży
  • Winne: rosnące w winnicach i wykorzystywane do produkcji wina
  • Rodzynki: suszone przez słońce oraz w dehydratorach

Winogrona stołowe, winne pochodzą z tej samej rodziny roślin. Istnieje około 60 różnych gatunków winogron, a wśród tych 60 gatunków są tysiące odmian winorośli.

Smak wina z różnych krajów, zależy od regionu, w którym uprawia się winogrona. Same tylko Włochy mają ponad 1000 odmian winorośli w swoich winnicach na wzgórzach.
Odmiany winogron stołowych są najczęściej większe i zwykle są bezpestkowe a także mają cieńszą skórkę. Dzięki temu są przyjemniejsze do jedzenia niż winne i nie są gorzkie.
Winogrona winne są zwykle mniejsze, zawierają pestki nasion i mają grubą skórkę. Skórka tych winogron jest grubsza, co tworzy wino o bogatszym bukiecie.

Czy winogrona bezpestkowe są genetycznie modyfikowane?

Wielu ludzi uważa, że jeśli winogrono nie ma pestek, to zostało zmodyfikowane genetycznie. Jednak niektóre bezpestkowe odmiany winogron są wynikiem naturalnych mutacji. Natomiast inne odmiany winogron wytwarzają bezpestkowe owoce, jeśli zostanie wstrzymane zapylenie kwiatów. Jeszcze inne odmiany są produkowane przez krzyżowanie lub szczepienie. Żadna z powyższych metod nie jest związana z manipulacją materiałem genetycznym rośliny winnej. Ponadto zachowane są wszystkie wartości odżywcze roślin. Podsumowując, warto jednak kupować bio produkty i certyfikowane wersje organiczne winogron bez GMO i pestycydów.

Dlaczego warto pić czerwone wino?

Picie czerwonego wina i jego korzyści dla zdrowia były dyskutowane już od bardzo dawna. Francuski paradoks zdrowotny dotyczy badań zdrowia serca ludności francuskiej w związku z dużym spożyciem tłuszczów nasyconych. Jak wiadomo, kuchnia francuska jest ciężka i kaloryczna: pasztety, sery pleśniowe i białe pieczywo. Jednak pomimo tego Francuzi są jednym z najzdrowszych narodów na świecie. Zaobserwowano w wieloletnich badaniach, że naród francuski ma znacznie niższy odsetek chorób serca, niż można się było spodziewać przy tak wysokim spożyciu tłuszczów nasyconych.
Dlaczego?
Wyjaśnieniem jest wsparcie przeciwzapalne i wysoka zawartość przeciwutleniaczy dostarczanych do ich układu sercowo-naczyniowego, poprzez picie czerwonego wina.
Badania naukowe wykazały, że winogrona zapewniają między innymi:

  • Prawidłową regulację ciśnienia krwi
  • Lepszą regulację poziomu cholesterolu całkowitego
  • Zmniejszone prawdopodobieństwo przylegania komórek miażdżycowych do ścian naczyń krwionośnych

Na co jeszcze pomaga sok z winogron?

  • Wspomaga trawienie i działanie nerek. Sok z półtorej szklanki winogron pomaga w walce z zaparciami
  • Zapobiega również osteoporozie oraz poprawia kondycję oczu
  • Przeciwdziała anemii i wpływa korzystnie na włosy, skórę oraz paznokcie. Sok z białych winogron zmieszany z wodą, ałunem i solą to naturalna maść na blizny potrądzikowe
  • Reguluje także równowagę kwasowo-zasadową oraz oczyszcza organizm z toksyn
  • Wzmacnia mięśnie oraz poprawia wydolność organizmu
  • Niweluje objawy kaca, a także działają energetyzująco

Kto nie powinien jeść winogron?

Niektóre osoby mogą mieć jednak alergię lub nietolerancję pokarmową na winogrona. Dlatego jeśli występują jakiekolwiek niepożądane objawy po ich spożyciu, takie jak pokrzywka, świszczący oddech lub obrzęk, należy natychmiast przerwać spożywanie winogron i zgłosić się do lekarza. Winogrona należą również do roślin bardzo silnie nawożonych. Z tego powodu zaleca się dokładne ich mycie przed zjedzeniem. Dlatego, najlepiej kupować winogrona ekologiczne, aby uniknąć szkodliwych skutków pestycydów.

Udostępnij:

Jak zbierać pokrzywę i jak przechowywać sok z pokrzywy?

Czy bakłażan jest zdrowy?

Skomentuj