Soki na anemię.
Czy wiesz jak nie dopuścić do anemii?
A jeśli już jest, to jak ją pokonać?
Warto wyciskać sok z trawy młodego jęczmienia, lucerny, pszenicy. I dodajemy go do innych soków lub pijemy solo.
Sprawdź także, jak leczyć anemię.
Soki na anemię dr. Walkera
1. Sok dyniowy
2. Sok na anemię marchew – burak – seler
3. Sok marchew – burak – ogórek
- Marchew 280 g
- Burak 85 g
- Ogórek 85 g
4. Sok marchew – burak – sałata
- Marchew 250 g
- Burak 85 g
- Sałata 110 g
5. Sok marchew – mniszek – sałata
- Marchew 250 g
- Mniszek 85 g
- Sałata 110 g
6. Sok marchew – mniszek – rzepa
- Marchew 310 g
- Mniszek 85 g
- Rzepa 55 g
7. Sok marchew – sałata – szpinak
- Marchew 225 g
- Sałata 140 g
- Szpinak 85 g
8. Sok marchew – szpinak
- Marchew 285 g
- Szpinak 170 g
9. Sok marchew – koper
- Marchew 250 g
- Koper 200 g
10. Sok marchew – szparag – sałata
- Marchew 225 g
- Szparag 110 g
- Sałata 110 g
Przepisy na soki na anemię od Terapii Sokami
1. Zielony mix z burakiem na anemię
- 1 jabłko
- ½ cytryny bez skórki
- 1 burak
- 1 marchew
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka szpinaku
2. Burak + spirulina kontra anemia
- 1 burak
- ½ cytryny bez skórki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 szklanka liści jarmużu
- dodatkowo łyżeczka suszonej spiruliny
3. Na anemię trawa pszeniczna
- 2 jabłka
- 1 burak
- Garść trawy pszenicznej
- 1 marchewka
- Garść szpinaku
- ½ ogórka
- 1 limonka bez skórki
4. Na anemię wodorosty i kiełki
- Szklanka listownicy lub innych wodorostów
- Garść kiełków lucerny
- 1 burak wraz z boćwiną
- Szklanka świeżych liści szpinaku
- 1 jabłko
5. Grejpfrutowo – truskawkowy ratunek na anemię
- 1 grejpfrut bez skórki
- Szklanka truskawek
- ½ łyżeczki sproszkowanej spiruliny
- 1 jabłko
- 2 cm korzenia świeżego imbiru
6. Brzoskwiniowo – morelowe wzmocnienie krwi
- 2 brzoskwinie bez pestek
- 2-3 morele bez pestek
- Szklanka czerwonych winogron
- ½ bulwy fenkułu
- dodatkowo łyżka sproszkowanej chlorelli
7. Warzywny sok na anemię i zdrową krew
- ½ szklanki natki pietruszki
- 1 burak z boćwiną
- 2 marchewki
- ½ szklanki szpinaku
- ¼ szklanki mniszka lekarskiego
- dodatkowo łyżeczka wodorostów morskich
8. Warzywno – owocowa siła przeciw anemii
- 1 jabłko
- 2 buraki
- 1 marchewka
- ½ selera
- 1 ogórek
- 2 cm korzenia imbiru
- dodatkowo garść trawy pszenicznej
Pamiętaj, że przyswajanie żelaza zwiększa przede wszystkim witamina C (nawet 2-3-krotnie).
I dlatego w Twoich sokach powinny znaleźć się produkty, które dostarczają witaminę C, czyli:
- Papryka
- Natka pietruszki
- Pomidory
- Truskawki
- Czarna porzeczka
- Owoce cytrusowe
Ponieważ witamina C jest wrażliwa na temperaturę, wynika z tego, że najlepszym jej źródłem są surowe warzywa i owoce oraz świeżo wyciśnięte soki z wyciskarki do soków.