Czy sok z pomarańczy jest zdrowy?

  • Owoce
  • 10 maja 2019
  • 3

Sok z pomarańczy czy jest zdrowy? Jest bardzo zdrowy. Usprawnia pracę mózgu, chroni przed demencją i Alzheimerem, rakiem i cukrzycą. Zapobiega nadciśnieniu i udarom mózgu.

Daj zielone światło duetowi POMARAŃCZA+WYCISKARKA.

Sok z pomarańczy usprawnia pracę mózgu

Flawonoidy znajdujące się w pomarańczach pomagają w zachowaniu funkcji poznawczych naszego mózgu. Badania opublikowane w British Journal of Nutrition wykazały, że picie soku z cytrusów, przekłada się na poprawę funkcji poznawczych. Zwłaszcza u osób starszych

Sok z pomarańczy zapobiega zaburzeniom neurodegeneracyjnym, takim jak demencja lub choroba Alzheimera. Według ostatnich badań, ochronne działanie na układ nerwowy owoców cytrusowych, wynika z zawartości 2 ważnych flawonoidów: nobiletyny i tangeretyny.

Większa zdolność poznawcza

W jednym z badań starsi mężczyźni codziennie pili sok pomarańczowy. Okazało się, że mieli o 50% większą zdolność poznawczą, w porównaniu do panów, którzy tego soku nie pili lub pili jedną szklankę w miesiącu.

Pomarańcza kontra wolne rodniki

Sok z pomarańczy jest bogaty w przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze to związki, zwalczające wolne rodniki. Chronią przed chorobami cywilizacyjnymi i przewlekłymi, chorobami serca, rakiem i cukrzycą…
Pomarańcze zawierają przede wszystkim dużą ilość bioflawonoidów, takich jak hesperydyna i hesperetyna. Nie tylko pomarańcze, ale także wszystkie cytrusy doskonale „wymiatają” z organizmu wolne rodniki. Warto zatem poznać właściwości zdrowotne soku z cytrusów.

Gdzie pomarańcza walczy z nowotworem?

Pomarańcze wraz z zawartymi w nich przeciwutleniaczami chronią przed rakiem. Jak pokazują badania, owoce cytrusowe to silna broń do walki z tą groźną chorobą. Włączenie pomarańczy do diety to niższe ryzyko zachorowania na raka:

  • Piersi
  • Przełyku i żołądka
  • Trzustki, wątroby i jelita grubego
  • Prostaty
  • Krwi

Sok z pomarańczy ma działanie chemoprewencyjne, czyli zapobiega powstawaniu komórek rakowych. Zapobiega mutacji genów i działa ochronnie na zdrowe komórki organizmu.

Sok z pomarańczy na odporność?

Pomarańcze to silne źródło witaminy C. Oprócz swoich właściwości przeciwutleniających, witamina C jest doceniana także ze względu na jej zdolność do poprawy funkcji odpornościowej.
Jak dowodzi między innymi publikacja w Annals of Nutrition & Metabolism, wystarczająca ilości witaminy C, pomaga zmniejszyć objawy i skrócić czas trwania infekcji dróg oddechowych, np.:

  • Przeziębienia
  • Zapalenia płuc
  • Malarii
  • Biegunki

Nękają Cię częste infekcje? Napij się soku z pomarańczy i stawaj na nogi.

Pomarańcza na serce i cholesterol

Niższy poziom cholesterolu. Sok z pomarańczy, w codziennej diecie, ma duży wpływ na zdrowie Twojego serca. Zwiększenie spożycia owoców cytrusowych takich jak pomarańcze, to mniejszy poziom cholesterolu w organizmie. Pomarańcze chronią przed chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Jak twierdzi Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków, wysoka zawartość potasu, a mała sodu – tak jak w soku pomarańczowym – zapobiega nadciśnieniu i udarom mózgu.

Czy sok z pomarańczy jest zdrowy? Masz jeszcze wątpliwości? Naukowcy przekonują, że picie soku z pomarańczy potrafi obniżyć zły cholesterol. Zbadano osoby z wysokim poziomem cholesterolu. Przez 10 tygodni uzupełniano ich dietę flawonoidami cytrusowymi. Okazało się, że codzienne picie jednej szklanki świeżo wyciskanego soku z pomarańczy może obniżyć poziom:

  • Całkowitego cholesterolu nawet o 30%
  • Złego cholesterolu LDL nawet o 27%
  • Trójglicerydów nawet o 34%

To badanie, zostało opublikowane w Journal of Epidemiology i wykazało, że częste spożywanie owoców cytrusowych jest ściśle związane ze znacznym zmniejszeniem ryzyka chorób serca i udaru mózgu i układu krwionośnego.

Sok z pomarańczy na piękną skórę

Badania pokazują, że niektóre rodzaje cytrusów mogą pomóc w walce ze starzeniem się skóry. Mogą opóźnić, a nawet odwróci proces starzenia skóry.

Skórki mandarynki, czyli mniejszej siostry pomarańczy, mają właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe, dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Badanie opublikowane w Journal of Cosmetic Dermatology wykazuje, że

Suplementacja wyciągiem z czerwonych pomarańczy pomaga chronić przed uszkodzeniami skóry wywołanymi promieniowaniem UV i zmniejsza pigmentację plam starczych o 20%.

Błonnik w pomarańczy

Pomarańcze są doskonałym źródłem błonnika. Na przykład jedna, duża pomarańcza to ok. 20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Włókno z pomarańczy, po spożyciu, porusza się powoli w przewodzie pokarmowym, daje uczucie sytości i jeszcze bardziej poprawia ruchy jelit. Dlatego, świeżo wyciśnięty, lekko mętny sok, jest doskonałym źródłem błonnika i poprawia przemianę materii. A do tego ma mniej kalorii niż inne soki.

Jak wykazują badania, osoby spożywające pomarańcze, jedzą mniejsze posiłki i przede wszystkim nie podjadają. Błonnik działa jak prebiotyk. Innymi słowy, zapewnia paliwo dla pożytecznych bakterii w Twoich jelitach. Pamiętaj, Twoja flora bakteryjna w jelitach ma kluczowe znaczenie dla zdrowia.

Historia pomarańczy

Historia pomarańczy sięga głównie obszarów Azji, gdzie cytrusy te rozprzestrzeniły się szczególnie w Indiach. Stamtąd powędrowały do Afryki oraz do państw nad Morzem Śródziemnym.
I tak drzewka pomarańczowe zapełniły pola:

  • Odmiana gorzka, pojawiła się na Sycylii ok. IX wieku
  • Słodka odmiana ok. XV wieku

By uniknąć szkorbutu, dawano żeglarzom pomarańcze. A drzewka pomarańczowe sadzono wzdłuż szlaków handlowych.

Nasza rada

  • Wyciskaj sok w wyciskarce wolnoobrotowej do soków, na przykład Kuvings Evo820 PLus, aby zachować w soku wszystkie cenne składniki.
    Dzięki Squeezerowi do Cytrusów możesz wyciskać sok z pomarańczy, szybciej i łatwiej. Świeżo wyciśnięty sok z cytrusów masz w kilka sekund.

Squeezer Kuvings do Cytrusów

  • Wyciskaj sok również z białej skórki, bo znajdują się tam błonnik i flawonoidy, które dodatkowo wzmacniają działanie witaminy C
  • Kupuj owoce BIO, ciężkie, ładnie wybarwione, o gładkiej skórce bez plam (plamy mogą świadczyć o rakotwórczej pleśni)
  • Pofałdowanie oznacza, że pomarańcza ma mało miąższu i jest sucha, a najlepsze pomarańcze mają charakterystyczny „pępek” (to druga nierozwinięta pomarańcza) – są wtedy słodkie i soczyste

Co zawiera 100 g świeżej pomarańczy?

  • Woda 86,75 g
  • Energia 47 kcal
  • Białko 0,94 g
  • Błonnik 2,4 g
  • Wapń 40 mg
  • Żelazo 0,1 mg
  • Magnez 10 mg
  • Fosfor14 mg
  • Potas 181 mg
  • Cynk 0,07 mg
  • Miedź 0,045 mg
  • Selen 0,5 µg
  • Witamina C, całkowity kwas askorbinowy 53,2 mg
  • Tiamina 0,087 mg
  • Ryboflawina 0,04 mg
  • Niacyna 0,282 mg
  • Witamina B-6 0,06 mg
  • Cholina, ogółem 8,4 mg
  • Witamina A, 11 µg
  • Karoten, beta 71 µg
  • Karoten, alfa 11 µg
  • Kryptoksantyna, beta 116 µg
  • Luteina + zeaksantyna 129 µg
Udostępnij:

Sok z jabłek na co pomaga? Sprawdź!

Jak zbierać pokrzywę i jak przechowywać sok z pokrzywy?

3 Komentarze

  • Wiola

    Bardzo ciekawe.

  • Wiola

    Bardzo interesujące .Natura jest niesamowita.

  • Renata

    Super informacja

Skomentuj