Resztki z wyciskarki, które powstały po wyciśnięciu soku świetnie nadają się do przygotowania pysznych przekąsek!
Nic się nie marnuje.
Wykorzystaj wytłoki po owocach i warzywach.
Komponuj wyborne i zdrowe:
- Pasty na kanapki
- Burgery warzywne
- Musli
- Batoniki dla dzieci
- Smakołyki dla psiaków
- Sosy do makaronów
- Zagęszczacz do zup
- Zdrowe i domowe wypieki
- Vege farsz
- Kosmetyki roślinne
Resztki z wyciskarki to same plusy
🥗Owocowo-warzywna pulpa powstała po wyciśnięciu soku to źródło błonnika. Wspomaga ona przemianę materii i usprawnia pracę jelit. Dlatego, jeśli chcesz stracić nadprogramowe kilogramy, dbaj o jego właściwą ilość w diecie.
🥗Pamiętaj również, że błonnik w miąższu wspomaga perystaltykę jelit.
Dieta bogata w błonnik rozpuszczalny:
„obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi bez obniżania poziomu dobrego cholesterolu (HDL).”
🥗Zmniejsz ilość produkowanych odpadów. Zamiast wyrzucać wytłoczyny po soku do śmieci, wykorzystaj je. To najlepsza forma recyklingu. Dbaj o naszą planetę!
Pomysły na wykorzystanie resztek z wyciskarki
Jak wykorzystać pulpę z wyciskarki?
1. Pyszne pasty na kanapki:
To, co zostało po wyciśnięciu soku, dokładnie zblenduj. Następnie dodaj ulubione przyprawy i kilka kropli ulubionego oleju roślinnego.
Tłocz go na zimno na przykład w prasie domowej Yoda. Możesz także dodać serek śmietankowy lub gęsty jogurt.
2. Warzywne burgery Zero Waste:
👶Resztki z wyciskarki także dla dzieci. Burgery to ulubiona potrawa wszystkich dzieci. Teraz przygotuj ją w mega zdrowej wersji!
🍔Do burgerów pasują idealnie warzywa korzeniowe. Zwłaszcza seler, marchew, czy burak.
👶Do pulpy możesz dodać na przykład kaszę, soczewicę, ciecierzycę, czy jajko, mąkę.
🍔Komponuj je wedle swoich gustów. Dodaj ulubione przyprawy.
Uzyskaną masę zblenduj blenderem 4Swiss.
Usmaż na patelni lub upiecz we frytownicy Airfrayer Wartmann.
Z tak przygotowanych kotlecików rób warzywne burgery, kanapki lub serwuj z frytkami i surówką. To nie tylko smaczne danie, ale również niezwykle zdrowy i pełen błonnika posiłek.
Przepis na burgery warzywne z resztek z wyciskarki:
- Szklanka pulpy po wyciśnięciu dowolnego warzywa np.: marchew, burak, czy seler
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 jajko
- Ząbek czosnku
- Zielona natka pietruszki
- Sól himalajska
- Pieprz ziołowy
- Do zagęszczenia możesz użyć zmielonego siemienia lnianego
Kaszę ugotuj i przestudź. Wszystkie pozostałe resztki z wyciskarki dokładnie wymieszaj lub zblenduj. Z powstałej masy uformuj burgery. Ułóż je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. Piecz burgery ok.20 – 30 min z obu stron. Gotowe!
3. Musli na zdrowe śniadanie
Zaserwuj sobie przede wszystkim na dzień dobry energię i zastrzyk błonnika.
Dodaj do pulpy na przykład :
- ulubione orzechy
- daktyle
- jogurt
- lub mleko roślinne przygotowane w automacie do mleka NutrMilk.
Gotowe!
Sama pulpa niestety nie ma za wiele smaku. Ma jednak mnóstwo witamin, więc szkoda wyrzucić ją do kosza.
4. Batoniki dla dzieci
Pulpa, która pozostanie z warzyw i owoców świetnie się nada do zrobienia zdrowych batoników, czy krakersów.
Do tego celu najlepiej wykorzystać dehydrator, który z pewnością ich nie przypali. Wypróbuj dehydrator IR D5.
Przepis na przekąski:
- Pulpę po wyciśnięciu soku owocowego lub marchwiowego zblenduj na gładką masę.
- Dodaj do masy ulubione orzechy, daktyle, wiórki kokosowe.
- Uformuj je dowolnie.
- Obtocz je w płatkach migdałowych, w wiórkach kokosa lub surowym kakao.
- Możesz je podpiec w piekarniku lub jeść na surowo!
5. Smakołyki dla psiaków
Również nasi milusińscy mogą skorzystać z resztek z wyciskarki.
Zrób w piekarniku lub suszarce do warzyw smaczki warzywne. Możesz także dodać mięsko.
Dobrym rozwiązaniem będzie wkomponowanie siemienia lnianego, które sprawi, że sierść będzie lśniąca i mniej-wypadająca!
Przepis na pyszne psie smaki:
- 2 szklanki pulpy po wyciśnięciu warzywnego lub owocowego soku: marchew, seler, jabłko, gruszka, melon
- 4 łyżki oleju lnianego
- ½ szklanki zmielonego siemienia lnianego
- ¼ zmielonego ostropestu
- Zblenduj wszystkie składniki
- Uformuj dowolny kształt smakołyków
- Rozgrzać piekarnik do 200st
- Umieść na blaszce do pieczenia
- Piecz ok. 40 min
6. Sosy do kasz, ryżu, czy makaronów
Wykorzystaj resztki po wyciśnięciu soku pomidorowego, z marchewki, czy korzenia pietruszki.
To świetna baza pod sos do kaszy, czy makaronu.
Wyczaruj idealny pomysł na zdrowy, smaczny i tani obiad.
7. Resztki z wyciskarki i zdrowy zagęszczacz do zup
Jesteś smakoszem zup w postaci kremu? My tak! Uwielbiamy pyszne, gęste i esencjonalne zupy w tym stylu.
Wykorzystaj resztki po wyciśniętych warzywach lub owocach do zagęszczenia zupy i zblenduj je w całości na przykład w blenderze Kuvings SV-400.
Świetne połączenie na wykorzystanie resztek z wyciskarki to:
- pulpa po pomidorach i arbuzie
- pulpa z jabłek zblendowana z resztkami selera, czy pietruszki
- świetnie smakują resztki z pomarańczowego soku z burakiem
Wykorzystaj je także do zrobienia bulionu. Zamroź pozostały po wyciskaniu miąższ. Doskonale posłuży Ci on jako podstawa warzywna w formie bulionu.
Możesz wykorzystywać go w parze z przeróżnymi zupami.
Takie zupy-kremy będą bardziej pożywne, gęstsze i zdrowsze. I nic się nie zmarnuje w Twoim domu!
8. Zdrowe i domowe wypieki z resztek z wyciskarki
Oczywiście najbardziej znane jest ciasto marchewkowe, w którym to resztki po soku z wyciskania grają pierwsze skrzypce.
Pulpę powstałą po wyciśnięciu soku dodaj również do słodkich ale i słonych wypieków, między innymi:
- Ciasta na naleśniki
- Pancake’ów, czy omletów
- Racuchów i placków
- Muffinek
- Szarlotki
- Do wypieku domowego chleba, czy bułeczek
W takich wypiekach pulpa świetnie zastąpi jajka.
9. Zdrowy vege farsz
A teraz coś dla smakoszy kuchni roślinnej. Pulpę z warzyw, czy owoców wykorzystaj na przykład do przyrządzenia:
- Krokietów
- Pierogów
- Gołąbków
- Sajgonek
- Tortilli
Nadziej wytłokami cukinię, bakłażana, kurczaka, indyka czy kaczkę.
Taką pulpę po wyciśnięciu soku wymieszaj z zielonymi naciami, na przykład z pietruszką, kolendrą, bazylią, ale też z suszonymi pomidorami, czy na przykład kaparami.
10. Domowe kosmetyki
Pozostałe po wyciśnięciu soku resztki, wykorzystaj między innymi do przygotowania domowych kosmetyków.
Zrób z nich na przykład maseczkę do twarzy czy peeling do ciała.
🧽Przed wykorzystaniem tego co pozostało po soku, przede wszystkim dokładnie umyj owoce i warzywa zanim je wyciśniesz.
🧽Pamiętaj, żeby obierać tylko te produkty, które rzeczywiście tego wymagają: na przykład cytrusy 🍋
Resztę wyszoruj szczotką Tawashi.