10 najlepszych pomysłów na resztki z wyciskarki

Resztki z wyciskarki, które powstały po wyciśnięciu soku świetnie nadają się do przygotowania pysznych przekąsek!
Nic się nie marnuje.
Wykorzystaj wytłoki po owocach i warzywach.

Komponuj wyborne i zdrowe:

  1. Pasty na kanapki
  2. Burgery warzywne
  3. Musli
  4. Batoniki dla dzieci
  5. Smakołyki dla psiaków
  6. Sosy do makaronów
  7. Zagęszczacz do zup
  8. Zdrowe i domowe wypieki
  9. Vege farsz
  10. Kosmetyki roślinne

Resztki z wyciskarki to same plusy

🥗Owocowo-warzywna pulpa powstała po wyciśnięciu soku to źródło błonnika. Wspomaga ona przemianę materii i usprawnia pracę jelit. Dlatego, jeśli chcesz stracić nadprogramowe kilogramy, dbaj o jego właściwą ilość w diecie.
🥗Pamiętaj również, że błonnik w miąższu wspomaga perystaltykę jelit.

Dieta bogata w błonnik rozpuszczalny:

„obniża poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi bez obniżania poziomu dobrego cholesterolu (HDL).”

🥗Zmniejsz ilość produkowanych odpadów. Zamiast wyrzucać wytłoczyny po soku do śmieci, wykorzystaj je. To najlepsza forma recyklingu. Dbaj o naszą planetę!

 

Pomysły na wykorzystanie resztek z wyciskarki

Jak wykorzystać pulpę z wyciskarki?

1. Pyszne pasty na kanapki:

Resztki z wyciskarki pasty na kanapki

To, co zostało po wyciśnięciu soku, dokładnie zblenduj. Następnie dodaj ulubione przyprawy i kilka kropli ulubionego oleju roślinnego.
Tłocz go na zimno na przykład w prasie domowej Yoda. Możesz także dodać serek śmietankowy lub gęsty jogurt.

 

2. Warzywne burgery Zero Waste:

Resztki z wyciskarki burger warzywny

👶Resztki z wyciskarki także dla dzieci. Burgery to ulubiona potrawa wszystkich dzieci. Teraz przygotuj ją w mega zdrowej wersji!
🍔Do burgerów pasują idealnie warzywa korzeniowe. Zwłaszcza seler, marchew, czy burak.
👶Do pulpy możesz dodać na przykład kaszę, soczewicę, ciecierzycę, czy jajko, mąkę.
🍔Komponuj je wedle swoich gustów. Dodaj ulubione przyprawy.

Uzyskaną masę zblenduj blenderem 4Swiss.
Usmaż na patelni lub upiecz we frytownicy Airfrayer Wartmann.

Z tak przygotowanych kotlecików rób warzywne burgery, kanapki lub serwuj z frytkami i surówką. To nie tylko smaczne danie, ale również niezwykle zdrowy i pełen błonnika posiłek.

 

Przepis na burgery warzywne z resztek z wyciskarki:

  • Szklanka pulpy po wyciśnięciu dowolnego warzywa np.: marchew, burak, czy seler
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • Ząbek czosnku
  • Zielona natka pietruszki
  • Sól himalajska
  • Pieprz ziołowy
  • Do zagęszczenia możesz użyć zmielonego siemienia lnianego

Kaszę ugotuj i przestudź. Wszystkie pozostałe resztki z wyciskarki dokładnie wymieszaj lub zblenduj. Z powstałej masy uformuj burgery. Ułóż je na blaszce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 200 st. Piecz burgery ok.20 – 30 min z obu stron. Gotowe!

 

3. Musli na zdrowe śniadanie

Resztki z wyciskarki musli

Zaserwuj sobie przede wszystkim na dzień dobry energię i zastrzyk błonnika.
Dodaj do pulpy na przykład :

Sama pulpa niestety nie ma za wiele smaku. Ma jednak mnóstwo witamin, więc szkoda wyrzucić ją do kosza.

 

4. Batoniki dla dzieci

Resztki z wyciskarki batoniki dla dzieci

Pulpa, która pozostanie z warzyw i owoców świetnie się nada do zrobienia zdrowych batoników, czy krakersów.
Do tego celu najlepiej wykorzystać dehydrator, który z pewnością ich nie przypali. Wypróbuj dehydrator IR D5.

Przepis na przekąski:

  • Pulpę po wyciśnięciu soku owocowego lub marchwiowego zblenduj na gładką masę.
  • Dodaj do masy ulubione orzechy, daktyle, wiórki kokosowe.
  • Uformuj je dowolnie.
  • Obtocz je w płatkach migdałowych, w wiórkach kokosa lub surowym kakao.
  • Możesz je podpiec w piekarniku lub jeść na surowo!

 

5. Smakołyki dla psiaków

Resztki z wyciskarki smaki dla psów

Również nasi milusińscy mogą skorzystać z resztek z wyciskarki.
Zrób w piekarniku lub suszarce do warzyw smaczki warzywne. Możesz także dodać mięsko.

Dobrym rozwiązaniem będzie wkomponowanie siemienia lnianego, które sprawi, że sierść będzie lśniąca i mniej-wypadająca!

Przepis na pyszne psie smaki:

  • 2 szklanki pulpy po wyciśnięciu warzywnego lub owocowego soku: marchew, seler, jabłko, gruszka, melon
  • 4 łyżki oleju lnianego
  • ½ szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • ¼ zmielonego ostropestu
  • Zblenduj wszystkie składniki
  • Uformuj dowolny kształt smakołyków
  • Rozgrzać piekarnik do 200st
  • Umieść na blaszce do pieczenia
  • Piecz ok. 40 min

 

6. Sosy do kasz, ryżu, czy makaronów

Resztki z wyciskarki sosy

Wykorzystaj resztki po wyciśnięciu soku pomidorowego, z marchewki, czy korzenia pietruszki.
To świetna baza pod sos do kaszy, czy makaronu.
Wyczaruj idealny pomysł na zdrowy, smaczny i tani obiad.

 

7. Resztki z wyciskarki i zdrowy zagęszczacz do zup

Resztki z wyciskarki zupy

Jesteś smakoszem zup w postaci kremu? My tak! Uwielbiamy pyszne, gęste i esencjonalne zupy w tym stylu.
Wykorzystaj resztki po wyciśniętych warzywach lub owocach do zagęszczenia zupy i zblenduj je w całości na przykład w blenderze Kuvings SV-400.

Świetne połączenie na wykorzystanie resztek z wyciskarki to:

  • pulpa po pomidorach i arbuzie
  • pulpa z jabłek zblendowana z resztkami selera, czy pietruszki
  • świetnie smakują resztki z pomarańczowego soku z burakiem

Wykorzystaj je także do zrobienia bulionu. Zamroź pozostały po wyciskaniu miąższ. Doskonale posłuży Ci on jako podstawa warzywna w formie bulionu.
Możesz wykorzystywać go w parze z przeróżnymi zupami.

Takie zupy-kremy będą bardziej pożywne, gęstsze i zdrowsze. I nic się nie zmarnuje w Twoim domu!

 

8. Zdrowe i domowe wypieki z resztek z wyciskarki

Resztki z wyciskarki ciasta

Oczywiście najbardziej znane jest ciasto marchewkowe, w którym to resztki po soku z wyciskania grają pierwsze skrzypce.
Pulpę powstałą po wyciśnięciu soku dodaj również do słodkich ale i słonych wypieków, między innymi:

  • Ciasta na naleśniki
  • Pancake’ów, czy omletów
  • Racuchów i placków
  • Muffinek
  • Szarlotki
  • Do wypieku domowego chleba, czy bułeczek

W takich wypiekach pulpa świetnie zastąpi jajka.

 

9. Zdrowy vege farsz

Resztki z wyciskarki farsze

A teraz coś dla smakoszy kuchni roślinnej. Pulpę z warzyw, czy owoców wykorzystaj na przykład do przyrządzenia:

  • Krokietów
  • Pierogów
  • Gołąbków
  • Sajgonek
  • Tortilli

Nadziej wytłokami cukinię, bakłażana, kurczaka, indyka czy kaczkę.
Taką pulpę po wyciśnięciu soku wymieszaj z zielonymi naciami, na przykład z pietruszką, kolendrą, bazylią, ale też z suszonymi pomidorami, czy na przykład kaparami.

 

10. Domowe kosmetyki

Resztki z wyciskarki kosmetyki domowe

Pozostałe po wyciśnięciu soku resztki, wykorzystaj między innymi do przygotowania domowych kosmetyków.
Zrób z nich na przykład maseczkę do twarzy czy peeling do ciała.

🧽Przed wykorzystaniem tego co pozostało po soku, przede wszystkim dokładnie umyj owoce i warzywa zanim je wyciśniesz.
🧽Pamiętaj, żeby obierać tylko te produkty, które rzeczywiście tego wymagają: na przykład cytrusy 🍋
Resztę wyszoruj szczotką Tawashi.

 

 

Na co pomaga sok z żurawiny?

Skomentuj