Soki na obniżenie cholesterolu mogą pomóc w chorobach serca. Sprawdź także jak możesz obniżyć cholesterol naturalnymi metodami.
Soki obniżające cholesterol
1. Sok dla serca
- 2 szklanki czerwonych winogron
- 1 grejpfrut obrany
- Łyżeczka sproszkowanych kwiatów lipy
- ¼ łyżeczki mielonych goździków
2. Zastrzyk energii usuwający cholesterol
- 2 szklanki czarnych jagód, jeżyn lub truskawek
- 3 marchewki
- 1 pomarańcza bez skóry
3. Odświeżający koktajl tropikalny
4. Jabłkowy wymiatacz cholesterolu
- 3 jabłka
- Szklanka czerwonych winogron
- ½ cytryny obranej
- Plaster imbiru
5. Leśny ananas na cholesterol od zaraz
- Szklanka jeżyn
- ½ szklanki malin
- 3 świeże gałązki pietruszki
- 2 paski ananasa bez skórki
- ½ szklanki jagód
6. Likopenowy koktajl na cholesterol
- 2 pomidory sparzone wrzątkiem i obrane ze skórki
- 10 truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 3 łodyżki selera naciowego
- 2 liście jarmużu
- 4 gałązki natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Wszystkie produkty zblenduj na przykład w Blenderze Kuvings Vacuum SV 500, a na końcu dodaj dodatkowo oliwę z oliwek.
Sok z kolorowych warzyw obniża poziom cholesterolu
- Zawarty w pomidorach likopen nie dopuszcza do utlenienia się cholesterolu i zatykania ścianek naczyń krwionośnych.
- Natomiast błonnik zawarty w soku z warzyw ogranicza wchłanianie się cholesterolu. Dzięki temu pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL w organizmie.
Pobudza też wątrobę, aby szybciej przetwarzała cholesterol. Dzięki temu nie trafia on prosto do krwi ale jest błyskawicznie wydalany z organizmu.
Najlepszy dla serca jest sok z pomidorów (pamiętaj żeby je sparzyć wrzątkiem, inaczej likopen nie uaktywni się). Zawarty w pomidorach likopen nie dopuszcza do utlenienia się cholesterolu. Dzięki temu nie przykleja się on do ścianek żył i nie zagraża prawidłowemu przepływowi krwi.
- Jeśli dodasz do soku z pomidorów oliwę z oliwek dodatkowo wzmocnisz obniżanie złego cholesterolu
- W oliwie znajdują się polifenole. To substancje roślinne obniżające poziom złego cholesterolu LDL, ale też podwyższają stężenie dobrego.
- Polifenole to też silne przeciwutleniacze. Chronią nas przed wolnymi rodnikami, które mogą uszkodzić nasze naczynia krwionośne. Korzyści sercu przynoszą też zawarte w olejach roślinnych kwasy tłuszczowe.
- Oliwa z oliwek jest bogata między innymi w kwas oleinowy. Podobnie jak polifenole kwas oleinowy obniża zły cholesterol LDL. Dodatkowo zapobiega tworzeniu się płytek miażdżycowych. Dzięki temu skutecznie obniża ryzyko zawału.
- Do soku z pomidorów warto dodać: czosnek, natkę pietruszki, koperek, sałatę, jarmuż, seler naciowy.