Na co pomaga sok z żurawiny? Chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem bakterii, które wywołują infekcje układu moczowego. Bogactwo przeciwutleniaczy zawartych w owocach żurawiny zatrzymuje niekorzystny wpływ wolnych rodników i chroni przed chorobami przewlekłymi jak: miażdżyca, choroby serca, cukrzyca, otyłość, nowotwory, osteoporoza czy reumatoidalne zapalenie stawów.
Gdy pęcherz woła o pomoc 🆘
Nasze babcie już od dawna wiedziały, że żurawina pomaga na infekcje dróg moczowych. Potwierdzają to zresztą badania kobiet:
kobiety pijące sok z żurawin
mają o 58% niższy poziom bakterii w moczu.
Bakterie z żurawiną nie mają łatwo. Na co pomaga sok z żurawiny? Na problemy dróg moczowych.
Francuski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności jako pierwszy na świecie wydał oświadczenie, że:
Żurawina przyczynia się do zmniejszenia przyczepności bakterii w drogach moczowych
dzięki obecności proantocyjanidyn.
Gdzie antybiotyk nie może, tam żurawinę pośle. Portkami trzęsą bakterie: Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella Typhimurium i Staphylococcus aureus.
Jak sok z żurawiny niszczy bakterie?
Do niedawna uważano, że działanie przeciwbakteryjne soku z żurawiny polega głównie na zakwaszaniu moczu poprzez obecność kwasu askorbinowego (witaminy C). Kolejne badania udowadniają jednak, że to nie wszystko. Owszem, witamina C odwala część roboty, ale sedno mocy żurawiny tkwi gdzie indziej. Otóż sok z żurawiny hamuje przyleganie bakterii do ściany pęcherza moczowego. Żurawina znacznie utrudnia życie bakteriom, bo sprawia, że tracą one zdolność przylegania do nabłonka dróg moczowych.
Sok z żurawiny czy antybiotyk?
Naukowcy sprawdzili działanie żurawiny i antybiotyku. Dokonali pojedynku Dawida z Goliatem. Połowie pacjentów z nawracającym ZUM (zapaleniem układu moczowego) podawano żurawinę (Dawid), a drugiej połowie silny antybiotyk: trimetoprym (Goliat). Wyniki eksperymentu zaskoczyły badaczy.
Antybiotyk trimetoprym:
- Miał niewielką przewagę nad żurawiną w leczeniu nawrotom ZUM
- Wywołał jednak szereg skutków ubocznych znanych po antybiotykoterapii.
Stosowanie naturalnej żurawiny w leczeniu ZUM jest niemal tak samo skuteczne, jak leczenie antybiotykiem, jednak o wiele bezpieczniejsze. Niesie bowiem mniejsze ryzyko powikłań i oporności oraz nie powoduje zapalenia jelit.
Silna aktywność antyoksydacyjna 💪
Żurawinę charakteryzuje duża pojemność przeciwutleniająca. Małe czerwone kuleczki wyprzedzają pod tym względem: jabłka, czerwone winogrona, brzoskwinie, banany, truskawki, ananasy, pomarańcze, gruszki i grejpfruty. Żurawina to niszczyciel stresu oksydacyjnego.
Czym jest stres oksydacyjny?
Stres oksydacyjny leży u podstaw większości chorób przewlekłych: raka, miażdżycy, cukrzycy czy depresji. Polega na nadmiernym wytwarzaniu RFT (reaktywnych form tlenu) przez każdy organizm tlenowy. Ten proces dotyczy także nas: ludzi. RFT powstają w wyniku odpowiedzi komórek organizmu na:
- Szkodliwe czynniki środowiskowe: promieniowanie UV, toksyny i związki chemiczne
- Procesy zapalne zachodzące w organizmie.
Nadmiar cząsteczek RFT, które nie zostały zneutralizowane, powoduje niebezpieczne dla naszych komórek reakcje biochemiczne. Na co pomaga sok z żurawiny? To silny antyoksydant, który niszczy wolne rodniki.
Na co pomaga sok z żurawiny? Na raka
Żurawina działa antyrakowo. Podnosi o 120% poziom antyoksydantów zapobiegających chorobom nowotworowym. Zawarte w żurawinie pro-antocyjaniny spowalniają podział komórek rakowych i wzmacniają skuteczność działania leków stosowanych w chemioterapii. Szklanka soku żurawinowego wypijana codziennie może zwiększyć wrażliwość raka jajnika na stosowane chemioterapeutyki nawet sześciokrotnie. Sok z żurawiny dzięki ogromnemu potencjałowi antyoksydacyjnemu fitozwiązków:
- Zapobiega rozwojowi raka
- Niszczy komórki rakowe i zapobiega ich namnażaniu
- Poprawia skuteczność chemioterapii (powoduje brak odporności komórek rakowych na leki)
Naukowcy amerykańscy potwierdzili, że:
Chemioterapeutyki* zabijają 6 razy więcej
komórek rakowych jajnika,
gdy działają w tandemie z antyoksydantami z żurawiny.
*leki stosowane podczas chemioterapii.
Żeby zęby były zdrowe…
Pij soki żurawinowe! Warto, bo proatocyjanidy zawarte w żurawinie utrudniają osadzanie się bakterii na płytce nazębnej i zapobiegają chorobom dziąseł. Piękny uśmiech dzięki żurawinie 😁
Serce pod żurawinową ochroną ❤️
Flawonoidy zawarte w żurawinie zmniejszają ryzyko zachorowania na dolegliwości sercowo-naczyniowe. Na co pomaga sok z żurawiny?
- Zapobiega chorobie wieńcowej poprzez hamowanie zakrzepów i rozszerzanie naczyń krwionośnych
- Obniża ciśnienie krwi
- Dba o prawidłowy poziom cholesterolu
- Zmniejsza ryzyko powstawania blaszek miażdżycowych i zapychania naczyń krwionośnych.
Żołądek + żurawina = brak wrzodów
Żurawinę można stosować w zapobieganiu wrzodom żołądka, bowiem te czerwone owoce hamują aktywność bakterii Helicobacter pylori. Poprawiają również mikroflorę jelitową. To bardzo ważne, bo bakteria Helicobacter pylori może prowadzić do zapalenia błony śluzowej żołądka a nawet raka żołądka.
Na co pomaga sok z żurawiny? Niszczy wirusy 👍
Sok z żurawiny może się okazać naturalną „szczepionką” przeciw grypie. Wysoka zawartość polifenoli wykazuje silne działanie przeciwwirusowe także wobec wirusów grypy. Dlatego warto pić sok z żurawiny
Ostrożnie z żurawiną gdy…
Pomimo dobroczynnych właściwości sok z żurawiny zawiera szczawiany. Jeśli szczawiany występują w zbyt dużej koncentracji, mogą powodować krystalizację i tworzenie złogów szczawianowych. Uważaj z ilością soku żurawinowego jeśli:
- Cierpisz na osteoporozę
- Chorujesz na kamicę nerkową i dnę moczanową
- Przyjmujesz pochodną kumaryny – warfarynę – lek o działaniu przeciwzakrzepowym
Żurawina nie tylko na sok
Bardzo popularna jest suszona żurawina. Pod taką postacią też warto ją spożywać. Ważne jest, aby owoce żurawiny były wysuszone w niskiej temperaturze i były bez dodatku cukru i konserwantów. Dlatego nie kupuj suszonej żurawiny w sklepach. Wysusz owoce w domu w swoim Dehydratorze Counter Intelligence Infra Red D5 2G. To jedyny dehydrator na rynku, który suszy w podczerwieni. Dzięki temu suszona żurawina oraz inne owoce i warzywa, a także zioła, mięso i ryby zachowują maksymalna ilość witamin, enzymów, fitosubstancji i minerałów.
Na co pomaga żurawina?
Nazwa choroby | Jak działa żurawina? |
Zapalenie pęcherza i dróg moczowych | Procyjanidyny typu A wykazują działanie antyadhezyjne przeciwko E. coli do komórek pęcherza moczowego i komórek moczowo-nabłonkowych, zapobiegając progresji ZUM. |
Stres oksydacyjny | Polifenole łagodzą stres oksydacyjny i stany zapalne jelit, jednocześnie poprawiając dysfunkcję mitochondriów poprzez wygaszanie reaktywnych form tlenu (wolnych rodników). |
Układ sercowo-naczyniowy | Polifenole zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych poprzez zwiększenie odporności LDL na utlenianie, hamowanie akumulacji płytek krwi i obniżenie ciśnienia krwi. |
Otyłość | Zmniejsza akumulację tłuszczu podczas różnicowania preadipocytów i skutecznie zapobiega powstawaniu tkanki tłuszczowej. |
Cukrzyca typu 2 | Poprawia poposiłkowe stężenie glukozy. |
Helicobacter pylori | Utrudnia przyleganie bakterii do ludzkiego śluzu żołądkowego i erytrocytów. |
Nowotwory | Zmniejsza aktywność enzymów w komórkach raka prostaty. |
Reumatyzm | Kwercetyna i resweratrol zmniejszają ekspresję genów zapalnych. |
Próchnica zębów i zapalenie przyzębia | Polifenole to naturalne środki przeciwpróchnicze zębów, które hamują produkcję kwasów organicznych i niszczą bakterie próchnicotwórcze. Zmniejszają stany zapalne i aktywność enzymów proteolitycznych niszczących macierz pozakomórkową w chorobach przyzębia. |
Zapalenie jelit | Polifenole, kwasy fenolowe, izoprenoidy i oligosacharydy, działając w przewodzie pokarmowym niszczą reaktywne formy tlenu, niwelują stany zapalne i działają prebiotycznie. |
Wirus grypy | Hamuje wirusa grypy typu A oraz typu B. |
Bakterie | Ekstrakty fenolowe hamują wzrost bakterii chorobotwórczych dla człowieka: Escherichia coli, Salmonella typhimurium, Enterococcus faecalis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Bacillus subtilis. |
Źródła:
Baranowska M., Bartoszek A., Antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości bioaktywnych fitozwiazków żurawiny, Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności, Wydział Chemiczny, Politechnika Gdańska.
Gryszczyńska A., Żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon) – lek na problemy urologiczne, Instytut Włókien Naturalnych i Roślin Zielarskich Oddział Roślin Zielarskich Poznań.
González de Llano D., Moreno-Arribas M. V., Bartolomé B., Cranberry Polyphenols and Prevention against Urinary Tract Infections: Relevant Considerations, 2020.
Nemzer B. V., Al-Taher F, Yashin A., Revelsky I., Yashin Y., Cranberry: Chemical Composition, Antioxidant Activity and Impact on Human Health: Overview, 2022.