Właściwości lecznicze soku z cytrusów

  •  
  •  
  •  

Właściwości lecznicze cytrusów są niesamowite. O korzyściach dla zdrowia, płynących ze picia soków cytrusowych, mówi się głównie. W kontekście wysokiej zawartości witaminy C.
Nie jest to jednak jedyny składnik cytrusów, który wpływa pozytywnie na funkcjonowanie organizmu.

Lecznicze właściwości cytrusów i soku z cytrusów

Owoce cytrusowe w istocie są bogatym źródłem witaminy C, ale też na przykład:

  • Witamin z grupy B
  • Flawonoidów
  • Błonnika
  • Pektyn
  • Przeciwutleniaczy
  • Beta – karotenu
  • Składników mineralnych, takich jak potas, wapń, magnez, fosfor, selen czy miedź

1. Bioflawonoidy cytrusowe na raka

Bioflawonoidy cytrusowe w świeżo wyciskanych sokach, mają działanie chemoprewencyjne.
Chemoprewencja to innymi słowy, stosowanie substancji hamujących, odwracających i opóźniających proces powstawania raka.
W przeciwieństwie do chemioterapii ma ona za zadanie oddziaływać na wczesne etapy procesu powstawania nowotworów.
Badania naukowe jednoznacznie sugerują, że flawonoidy mogą zapobiegać nowotworom, poprzez  “oddziaływanie “razem z  genami i enzymami. Mechanizmy te mogą być regulowane przez flawonoidy takie jak:

  • Genisteina
  • Kwercetyna
  • Luteolina
  • Apigenina
  • Kaempferol
  • Epigallokatechina

2. Cytrusy a cholesterol

Cytrusy między innymi obniżają cholesterol i wzmacniają pracę Twojego serca. Wyniki badań, opublikowane przez The Journal of Agricultural and Food Chemistry są jednoznaczne. Pacjenci po regularnym piciu świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, czy pomarańczy odnotowują znaczny spadek “złego” cholesterolu LDL. Również poziomu trójglicerydów.

Niestety, wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów nie jest dzisiaj tylko problemem dorosłych. Coraz więcej młodych ludzi, w tym dzieci, cierpi na tę przypadłość.

3. Cytrusy lepsze niż syntetyczna witamina C?

No pewnie! Cytrusy są lepsze od tabletek z witaminą C.
Dlatego, że większość suplementów witaminowych jest produkowanych z syntetycznego (wyprodukowanego) kwasu askorbinowego. Ta forma witaminy C jest mało skuteczna.
Bez naturalnych flawonoidów znajdujących się w cytrusach (a także w innych owocach i warzywach), kwas askorbinowy, łatwo ulega utlenianiu i może obciążyć organizmowi, a nawet wywołać stan zapalny. Dlatego podkreślamy, że świeże jedzenie jest o wiele lepsze niż suplementy syntetyczne.

Ponadto owoce cytrusowe zawierają wiele innych składników odżywczych, które zwiększają działanie witaminy C oraz są silnymi przeciwutleniaczami. Mocnym i cennym składnikiem odżywczymi są:

  • Diosmetina
  • Diosmina
  • Hesperydyna
  • Naringina
  • Narirutyna
  • Neohesperydyna
  • Nobiletina
  • Kwercetyna
  • Rutyna
  • Tangeritina flawonowa

4. Cytrusowa ochrona układu nerwowego

Bystry umysł dzięki sokom z cytrusów? Tak. Choroby neurodegeneratywne, dla których charakterystycznym zjawiskiem jest utrata komórek nerwowych, znajdują w najnowszych badaniach naukowych nowe sposoby leczenia… sokiem z cytrusów.

Efektywność flawonoidów w zapobieganiu chorób układu nerwowego, związanych z wiekiem jest niepodważalna. Sok z cytrusów między innymi dba o prawidłowy rozwój układu nerwowego i znajduje zastosowanie w chorobach takich jak na przykład:

Wyniki tych badań wskazują, że flawonoidy mogą chronić neurony poprzez wzmocnienie ich zdolności do regeneracji i funkcjonalności.

5. Błonnik na jelita

Błonnik jest obecny w soku z cytrusów oraz reguluje pracę jelit i poprawia trawienie.
Około 2/3 włókna owoców cytrusowych to dobroczynny, rozpuszczalny błonnik. Wynika z tego jasno, że ma to ogromne znaczenie dla Twojego trawienia. Dlatego świeżo wyciskany sok z owoców cytrusowych z błonnikiem:

  • Zmniejsza stężenie cukru we krwi
  • Zapewnia prawidłowe wchłanianie cholesterolu
  • Zapobiega chorobom układu krążenia
  • Ogranicza ryzyko zachorowania na raka

1 porcja soku z:

  • Grejpfruta zawiera 7,2 g błonnika
  • 2 mandarynek zawiera 3,8 g błonnika
  • Limonki zawiera 2,8 g błonnika
  • Cytryny zawiera 2,6 g błonnika
  • Pomarańczy zawiera 2,4 błonnika

6. Jakie cytrusy są najzdrowsze?

Najzdrowsze cytrusy, jakie możesz sobie zafundować, to te BIO.  Poziom flawonoidów jest najwyższy w dojrzałych, świeżo zbieranych owocach. Jeśli cytrusy zostały zebrane jako niedojrzałe, to ich korzyści zdrowotne będą niższe.
Biała skórka wewnątrz cytrusów jest szczególnie cenna. Pamiętaj, nie wyrzucaj cytryny, którą wycisnąłeś. Jeśli skóra zewnętrzna jest organiczna, można na przykład ją zetrzeć i dodać do różnych potraw, na przykład: sałatek, ciast, deserów, mięs czy zup.

7. Składniki odżywcze zawarte w soku z cytrusów

Sok z pomarańczy

  • Zawiera antyoksydanty pomocne w utrzymaniu prawidłowego procesu widzenia
  • Zawiera kumarynę blokującą fazę powstawania nowotworu
  • Skórka pomarańczy to również doskonałe źródło rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne
  • Obniża poziom kortyzolu – hormonu stresu
  • Dostarczając dużo witaminy C, wpływa na wzmocnienie odporności
  • Zawiera także witaminy z grupy B (w tym cenny kwas foliowy), witaminę A i potas, korzystne dla skóry i układu nerwowego.
  • Obfituje w błonnik pokarmowy, który poprawia perystaltykę jelit
  • Wyróżnia się dużą zawartością beta-karotenu, stanowiąc naturalną ochronę przed promieniowaniem UV
  • Ma właściwości przeciwmiażdżycowe i przeciwnowotworowe

1 pomarańcza (200 g) = 88 kcal oraz:

  • 38 mcg witaminy A
  • 98 mg witaminy C
  • 228 mcg beta-karotenu
  • oraz 60 mcg folianów
  • 66 mg wapnia
  • 366 mg potasu
  • 24 mg magnezu
  • 3,8 g błonnika

Sok z grejpfruta

  • Bogate źródło likopenu o działaniu przeciwutleniającym, neutralizującym szkodliwe wolne rodniki
  • Przeciwutleniacze zwiększają odporność organizmu
  • Duża zawartość witaminy E, uznawanej za witaminę młodości (spowalnia procesy starzenia się)
  • Grejpfruty w białej skórce zawierają bioflawonoidy, dlatego warto ją jeść żeby uszczelnić naczynia krwionośne i zapobiegać żylakom
  • Błonki grejpfruta obfitują w błonnik
  • Polecane osobom, które mają wysoki poziom cholesterolu
    wysoka zawartość potasu

1 grejpfrut (400 g) = 145 kcal oraz:

  • 80 mg witaminy C
  • 6 mcg witaminy A
  • 38 mcg beta-karotenu
  • 22 mcg folianów
  • 554 mg potasu
  • 44 mg wapnia
  • 24 mg magnezu
  • 3,8 g błonnika

Sok z mandarynki

  • Bogate źródło przeciwutleniaczy i luteiny, uelastyczniają naczynia włosowate i spowalniają procesy degeneracyjne
  • Zawiera Salvestrol Q40, związek, który niszczy niektóre komórki nowotworowe
  • Bogate źródło witaminy C
  • Korzystnie wpływa na koncentrację, mocny sen, zmniejszenie stresu oraz stany depresyjne
  • Doskonałe źródło błonnika, który sprzyja naturalnemu oczyszczaniu organizmu

2 mandarynki (200 g) = 84 kcal oraz:

  • 61,6 mg witaminy C
  • 32 mcg witaminy A
  • 194 mcg beta-karotenu
  • 42 mcg folianów
  • 378 mg potasu
  • 60 mg wapnia
  • 34 mg magnezu
  • 3,8 g błonnika

Sok z cytryny

  • Zawiera duże ilości kwasów organicznych, zwłaszcza kwasu cytrynowego, witaminy B1, B2 i C, flawonoidów (luteolina, hesperetyna, eriodykcjol, diosmetyna), pektyn, a także związków goryczkowych
  • Ma właściwości antybakteryjne, pomaga zwalczyć zmiany trądzikowe, poprawić wygląd cery tłustej i mieszanej, rozjaśnia
  • To doskonały dodatek do soków, konfitur, napojów orzeźwiających, zwłaszcza w czasie przeziębienia

1 cytryna (130 g) = 47 kcal oraz:

  • 65 mg witaminy C
  • 1 mcg witaminy A
  • 4 mcg beta-karotenu
  • 15,6 mcg folianów
  • 163 mg potasu
  • 52 mg wapnia;
  • 12 mg magnezu;
  • 2,6 g błonnika

Sok z limonki

  • Bogactwo witaminy C i bioflawonoidów
  • Zawiera katechol – antyoksydant chroniący przed chorobami serca, udarem mózgu i nowotworami

1 limonka (100 g) = 30 kcal oraz:

  • 29,1 mg witaminy C
  • 15 mcg witaminy A
  • 8 mcg folianów
  • 102 mg potasu
  • 33 mg wapnia
  • 6 mg magnezu
  • 2,8 g błonnika

Jak wyciskać sok z cytrusów?

Warto wiedzieć, że wyciskarki wolnoobrotowe do soków jak na przykład: Kuvings D9900 oraz Hurom HZS Alpha Plus mają specjalne nakładki służące do wyciskania cytrusów: Squeezer do wyciskania cytrusów.
Dlatego wyciskając ze Squeezerem, wystarczy jedynie przekroić cytrusy tylko na pół! Nie musisz więc:

  • Ani obierać cytrusów
  • Też kroić cytrusów
  • Ani wrzucać cytrusów do wyciskarki

Możesz także użyć profesjonalnej wyciskarki do cytrusów z regulacją gęstości soku: Espressions The Juicer

Dlatego wyciskanie soku z cytrusów jest dziecinnie proste!

 

Wigilijne dania. Modyfikacja menu dla zdrowia

Stres oksydacyjny przyczyną chorób

Skomentuj