Co leczy sok z cebuli? Pijemy i wiemy.

  • Warzywa
  • 24 lipca 2019
  • 0

Co leczy sok z cebuli?
Cebula to wyraziste w smaku warzywo o szerokich właściwościach leczniczych.
Jeśli chcesz się ochronić przed rakiem, zawałem serca, cukrzycą czy zapaleniem stawów, to sok z cebuli jest na to idealnym antidotum.

1. Sok z cebuli pomaga w leczeniu raka?

Tak, ponieważ cebula i jej sok zawierają dużą ilość przeciwnowotworowych związków organosiarkowych takich jak: kwercetyna, antocyjanidyny.
Badania kliniczne , opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, wykazały odwrotną zależność pomiędzy częstotliwością spożywania cebuli i innych warzyw (por, czosnek), a ryzykiem wystąpienia nowotworu.
Czyli: im więcej jesz cebuli w diecie, tym mniejsze prawdopodobieństwo, że zachorujesz na raka.
Inną formą flawonoidów występujących w cebuli są sulfotlenki cysteiny alkenylowej (ACSO), czyli związki siarki, które mają szereg korzyści zdrowotnych, w tym:

  • Właściwości przeciwrakowe
  • Aktywność przeciwpłytkową (przeciwdziałają tworzeniu się płytek miażdżycowych)
  • Działanie przeciwzakrzepowe
  • Przeciw astmie
  • Naturalne działanie antybakteryjne

Badania wykazały, że u ludzi, którzy jedzą dużo cebuli (i innych warzyw z tej samej rodziny), występuje mniejsze ryzyko nowotworów:

  • Wątroby
  • Jelita grubego (i odbytu)
  • Żołądka,
  • Mózgu
  • Nerek
  • Przełyku
  • Krtani
  • Prostaty
  • Piersi
  • Jajników
  • Endometrium (błony śluzowej macicy)

Jaka cebula na raka najlepsza?

Według badań, przeprowadzonych przez Cornell University Food Sciences, i dr. Rui Hai Liu, profesora nauk żywnościowych najbardziej bogate w składniki antyrakowe są odmiany:

Dr Liu stwierdza:
Nasze badania nad 10 odmianami cebuli i szalotki wyraźnie wskazują, że mają one silne działanie przeciwutleniające i antyproliferacyjne oraz, że im więcej cebuli fenolowej i flawonoidowej, tym silniejsze działanie przeciwutleniające i działanie ochronne.

Fitochemikalia w cebuli

Fenoliki i flawonoidy chronią rośliny przed bakteriami, wirusami i grzybami.
Ponadto fenoliki i flawonoidy, podobnie jak inne przeciwutleniacze, zapobiegają rakowi. Dzieje się tak dzięki likwidacji wolnych rodników uszkadzających komórkę i hamujących wytwarzanie substancji reaktywnych.
Cebula ma unikalną kombinację trzech związków:

  • Fruktany
  • Flawonoidy
  • Związki krzemoorganiczne

Fruktany są to małe cząsteczki węglowodanów, które pomagają utrzymać zdrowie żołądkowo-jelitowe, przez utrzymanie korzystnych bakterii. Wiele badań skoncentrowało się na jednym flawonoidzie – kwercetynie, działającej jako przeciwutleniacz, dezaktywujący cząsteczki, które są szkodliwe dla komórek w ciele. Badania nad kwercetyną wykazały między innymi:

  • Zmniejszenie inicjacji guza nowotworowego
  • Gojenie owrzodzeń żołądka
  • Zahamowanie proliferacji hodowanych jajników, piersi i raka okrężnicy

2. Sok z cebuli na serce i układ krwionośny

Cebula ma właściwości fibrynolityczne. Innymi słowy zmniejsza ryzyko tworzenia się zakrzepów krwi. Wszystko to dzięki zawartości siarczku allilu.
Dlatego właśnie cebula:

  • Chroni przed „złym” cholesterolem LDL, ograniczając aktywność szkodliwych wolnych rodników w naczyniach krwionośnych
  • Zmniejsza stres oksydacyjny i „wyrównuje” poziom ciśnienia krwi
  • Działa przeciwzakrzepowo, przeciwdziałając sklejaniu się płytek krwi, zapobiega miażdżycy tętnic, chorobie wieńcowej, zawałom i udarom

3. Pij sok z cebuli na silne kości

Cebula ma korzystny wpływ na zdrowie kości.  Zwiększa gęstość mineralną kości, co niweluje ryzyko złamań.
Badania przeprowadzone przez Departament Medycyny Rodzinnej na Uniwersytecie Karoliny Południowej wykazały, że gęstość kości wzrosła u kobiet, które regularnie spożywały cebulę.
Jednocześnie kobiety, które spożywały cebulę raz dziennie lub częściej, miały ogólną gęstość kości o 5% większą niż osoby spożywające cebulę raz w miesiącu lub rzadziej.

Regularne spożycie cebuli zmniejsza ryzyko złamań kości udowej o ponad 20% w porównaniu do osób, które nie jedzą cebuli.

Cebula i mechanizm budowania kości

Cebula zawiera substancje GPCS (sulfotlenki gamma-L-glutamyl-trans-S-1-propenyl-L-cysteina), które pomagają hamować rozkład kości, zapobiegać osteoporozie i utracie gęstości kości wywołanej przez kortykosteroidy.

4. Cebula w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy

Cebula i sok z cebuli pomagają w walce z cukrzycą, ponieważ skutecznie obniżają stężenie glukozy w osoczu oraz redukują masę ciała.
W konsekwencji cebula w naturalny sposób kontroluje poziom cukru we krwi.  Badania przeprowadzone przez Instytut Badań nad Roślinami w Korei wykazały, że ekstrakt z cebuli zapobiega również insulinooporności.
Ponadto sok z cebuli dostarcza także chrom, który jest korzystny w kontrolowaniu poziomu glukozy we krwi i w zapobieganiu cukrzycy.

5. Sok z cebuli a ryzyko zapalenia stawów

Cebula jest jednym z najlepszych, naturalnych środków przeciwzapalnych.  Jako „roślinny antybiotyk”, zwalcza choroby zapalne, takie jak zapalenie stawów czy astma.

Według National Arthritis Foundation, kwercetyna zawarta w cebuli jest bardzo korzystna dla osób cierpiących na zapalenie stawów (artretyzm), ponieważ: hamuje wywołujące stan zapalny leukotrieny, prostaglandyny i histaminy, które pogłębiają ból i obrzęk.

6. Ochrona dróg oddechowych sokiem z cebuli

Cebula jest najlepsza na układ oddechowy! Według ekspertów, składniki odżywcze cebuli zwiększają odporność układu oddechowego. Cebula ma właściwości zmniejszania stanu zapalnego układu oddechowego, zmniejszania śluzu w kanałach nosowych, płucach.

Dlatego, gdy cierpisz na dolegliwości oddechowe, wprowadź do swojej diety lub zwiększ spożycie cebuli.

7. Cebulowa terapia płodności

Cebula i przeciwutleniacze w niej zawarte mają duży wpływ na parametry zdrowotne nasienia. Dlatego cebula jest jednym z naturalnych składników na poprawę płodności. Jak wynika  zbadań z Azad University w Iranie, wpływ cebuli na płodność jest taki, że całkowity testosteron znacznie się zwiększa. Podobnie jak stężenie i żywotność plemników. Badani pacjenci zaobserwowali poprawę jakości nasienia już po 20 dniach stosowania cebulowej terapii.

8. Naturalny antybiotyk

Cebula to znany od pokoleń naturalny antybiotyk. Choć sok z cebuli ma niemiły zapach, jednak jest istną bombą zdrowotną.
Kto nie pił syropu z cebuli na kaszel, który przyrządzała nasza mama czy babcia?

Syrop z cebuli właściwości:

  • Pomaga na dolegliwościach związanych z kaszlem (szybko ustępują)
  • Likwiduje stan zapalny, bakterie oraz wirusy
  • Następuje odbudowa układu immunologicznego
  • Przywraca energię i witalność

Zielarki Szeptuchy zalecają sok z cebuli:

  • Na oczyszczanie z pasożytów
  • Przeciw owrzodzeniom
  • Na bóle reumatyczne
  • Po ukąszeniach owadów (przyłóż połówkę cebuli na ukąszone miejsce, sam się zdziwisz jak zadziała)
  • Na porost włosów przy wypadaniu (wypijamy i wcieramy w skórę głowy)
  • Na blizny

Sok z cebuli skutecznie zastępuje szereg chemicznych lekarstw z apteki. Wybór należy do Ciebie.

9. Na układ pokarmowy sok z cebuli

Cebula naturalnie dba o Twój układ pokarmowy i moczowy. Dzięki wysokiej dawce błonnika cebula:

  • Pobudza pracę jelit
  • Poprawia przemianę materii
  • Działa również moczopędnie, oczyszcza nerki i pęcherz z bakterii

Sok z cebuli możesz z łatwością wyciskać z Wyciskarce do Soków Kuvings Evo820 PLus. Wystarczy tylko zdjąć zewnętrzną, suchą łupinę. Duży otwór wsadowy pozwala wrzucać całą cebulę, bez konieczności krojenia jej na mniejsze kawałki.

Co zawiera szklanka cebuli?

  • 62 kalorie
  • 2 g białka
  • 2  włókna
  • 6 g cukru
  • 9 mg witaminy C
  • 0,2 mg witaminy B6
  • 0,2 mg manganu
  • 20 mg kwasu foliowego
  • 230 mg potasu
  • 48 mg fosforu
  • 0,08 mg witaminy B1 tiaminy

Fitochemikalia zawarte w cebuli:

  • Związki organosiarczanu, takie jak cepaeny i tiosiarczany
  • Duża grupa flawonoidów, w tym kwercetyna i kaempferol
  • Pigmenty jak antocyjany znalezione w czerwonej cebuli i czerwonym winie
  • Przeciwutleniacze

Ciekawostki o cebuli

Cebula – dlaczego płaczemy?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego płaczesz podczas krojenia cebuli? Jest tak dlatego, że przecięcie cebuli przebija jej błonę komórkową. Błona komórkowa cebuli zawiera ACSO, czyli drażniące związki siarki (sulfotlenki cysteiny alkenylowej). To one właśnie wyciskają nasze łzy. Przyznaj, że jest to jednak niewielka cena, jaką trzeba zapłacić za imponujące właściwości w zapobieganiu chorobom. Płacz i bądź zdrów!

Cebula łagodna

Może lubisz słodkie odmiany cebuli, takie jak szalotka, ponieważ jest łagodniejsza w smaku i łatwiej ją jeść na surowo. Według badań najwięcej kwercetyny i związków siarkowych mają: czerwona cebula i żółte jej odmiany.
Słodkie odmiany cebuli pozostawia się w glebie na dłużej, dlatego zawartość węglowodanów wzrasta, zamienia się w cukry, stąd ich słodszy i delikatniejszy smak. Im dłużej cebula rośnie w ziemi, tym ma słodszy smak, ale i niższy poziom fitoskładników. Im silniejszy jest zapach i smak cebuli, tym więcej w niej składników odżywczych.

Historia cebuli

Cebula znana jest ze swoich dobroczynnych właściwości od tysięcy lat. Historia cebuli sięga około 5000 lat.
Cebulę uprawiano najwcześniej spośród innych roślin, ponieważ była mniej podatna na psucie niż inne rośliny. Łatwa do uprawy przez cały rok, dobrze rośnie w różnych typach klimatów i gleb i jest mało wymagająca. Cebula mogła być także suszona i konserwowana, dzięki temu była cennym źródłem składników odżywczych w czasie głodu czy nieurodzaju.
W Egipcie cebule uważano nawet za obiekt kultu: cebula symbolizowała wieczność z powodu swojej wielowarstwowej struktury „krąg w kręgu”.
Cebule zostały również spożywane przez Izraelitów i wymienione jako jeden z pokarmów biblijnych, obok ogórków, melonów, porów i czosnku.
Dzisiaj cebula jest powszechnie spożywana na całym świecie i coraz bardziej popularna. Więcej osób dowiaduje się, w jaki sposób łącząc smak i zdrowie cebuli można się uchronić przed poważnymi dolegliwościami. Największymi producentami cebuli są dziś Chiny, Indie i Stany Zjednoczone.

Cebulowe porady

Zawsze trzeba rozdzielać cebule i ziemniaki. Nie trzymaj ich razem. Zarówno ziemniaki jak i cebulę, nie należy przechowywać w lodówce, ponieważ szybciej się psują. Najlepiej jest cebuli w chłodnym, suchym pomieszczeniu i przewiewnym worku płóciennym lub koszyku wiklinowym. Ale kiedy rozetniesz cebulę nie możesz ją trzymać w lodówce, zużyj ją najszybciej.

Jak kupić dobrą cebulę?

Cebula jest w jedną z najmniej zanieczyszczonych pestycydami rośliną. Warto jednak kupować cebulę ekologiczną, aby mieć pewność, że jest wolna od szkodliwych środków chemicznych, tym bardziej, że nie jest droga.

Kto powinien unikać cebuli?

Pamiętaj, że cebula może wywoływać niepożądane reakcje u osób, które cierpią z powodu upośledzonego trawienia, a także z powodu zgagi i refluksu żołądkowego. Jeśli zauważysz u siebie takie reakcje po spożyciu cebuli, możesz spróbować usunąć ją przez pewien czas ze swojego jadłospisu. Wprowadź ją ponownie i sprawdź, czy objawy się powtórzą.

Ile cebuli dziennie? Ile chcesz

Jeśli bardzo przeszkadza Ci smak ostrej białej, czy modrej cebuli zacznij przygodę z szalotką, szczypiorkiem lub porem, które są delikatniejsze w smaku.

Wartości odżywcze cebuli i jej bogata zawartość przeciwutleniaczy, chronią przed stanem zapalnym, który jest przyczyną wielu poważnych chorób. Sok z cebuli znany jest wszystkim. I to nie tylko ze względu na ostry smak. Każda odmiana cebuli: cebula cukrowa, cebula czerwona, cebula dymka, cebula szalotka, czy cebula czosnkowa mają mnóstwo zalet zdrowotnych, z których warto korzystać.

Udostępnij:

Jagoda acai na co pomaga? Caryca SuperFood

Czy kalafior jest zdrowy? Sprawdź!

Skomentuj