Gdzie szukać witaminy A? Najlepiej w Aptece Natury!
Witamina A to przeciwutleniacz, związany ze zdrowymi oczami.
Oto produkty bogate w witaminę A:
1. Gdzie szukać witaminy A? W soku z marchwi
Picie soku z marchwi może poprawić Twój wzrok.
Jedna średnia marchew zaspokaja ponad 200% dziennego zapotrzebowania przeciętnego człowieka na witaminę A.
1 średnia marchew: 10.191 IU witaminy A (204% DV), 25 kalorii.
2. Sałata lodowa
Zazwyczaj to ciemnozielone warzywa liściaste zbierają całą chwałę, jeśli chodzi o zdrową żywność. Ale jasnozielona sałata lodowa jest też bogata w niezbędną nam witaminę A. Nie bój się dodać trochę do soku, sałatki czy kanapki, gdy potrzebny jest dodatkowy zastrzyk witaminy A. Jedna szklanka rozdrobnionej sałaty lodowej zawiera tylko 10 kalorii, a za to dostarcza organizmowi mnóstwo witamin i minerałów.
1 szklanka sałaty: 361 IU witaminy A (7% DV), 10 kalorii.
3. Bataty
Cieszą się powodzeniem ze względu na wspaniały smak i dużą zawartość składników odżywczych.
Jeden średni batat zapewnia aż 438% dziennego zapotrzebowania przeciętnego dorosłego na witaminę A, a zawiera tylko 103 kalorie.
1 średni batat: 21.909 IU witaminy A (438% DV), 103 kalorii.
4. Olej z wątroby dorsza
Olej z wątroby dorsza, dostępny zarówno w formie płynnej, jak i w kapsułkach, zawiera witaminę D, witaminę A oraz kwasy tłuszczowe Omega-3.
Łyżka tranu zaspokaja, a nawet przekracza dzienną zalecaną dawkę witaminy A.
1 łyżka: 14.000 IU witaminy A (280% DV), 126 kalorii.
5. Papryczka chilli
Łyżka tej przyjemnie pikantnej przyprawy zawiera imponujące 42% zalecanej dziennej ilości witaminy A. Dodaj ją do soków, by zwiększyć jej przyswajanie.
1 łyżka; 2081 IU witaminy A (42% DV), 16 kalorii.
6. Wątroba indyka
To wspaniały dodatek do sosu i farszu i jest zaskakująco bogata w wiele witamin i minerałów. 100 gramów wątroby indyka to aż 1507% zalecanej dziennej dawki witaminy A.
100 g: 75.333 IU witaminy A (1507% DV), 273 kalorii.
7. Gdzie szukać witaminy A? W Papryce
Jedna łyżka stołowa sproszkowanej za pomocą dehydratora papryki zapewnia 69% zalecanego dziennego spożycia witaminy A.
Jest także imponującym źródłem witaminy C, potasu i wapnia.
1 łyżka; 3448 IU witaminy A (69% DV), 20 kalorii.
8. Gdzie szukać witaminy A? W Mango
Stanowią wspaniały dodatek do zdrowej, zbilansowanej diety, ponieważ dostarczają wielu składników odżywczych i witamin. Jedna szklanka plasterków mango zaspokaja około 36% zalecanej dziennej ilości witaminy A. Wyciśnięte na sok dostarczają większej ilości witamin.
1 Szklanka plasterków mango; 1785 IU witaminy A (36% DV), 107 kalorii.
9. Pełne mleko
Pełnotłuste mleko jest bogate w witaminy D i A, jest także dobrym źródłem wapnia, białka i magnezu. Jest jednakże bogate w tłuszcz, więc stosuj je z umiarem lub przejdź na roślinne mleko, jeśli tłuszcz i kalorie staną się problemem.
1 szklanka: 395 IU witaminy A (8% DV), 146 kalorii.
10. Gorczyca
Niezależnie, czy jesz gorczycę surową czy gotowaną, dostarczy Ci mnóstwo składników odżywczych. Szklanka posiekanej gorczycy zapewnia 118% dziennego zalecanego spożycia witaminy A. Jedz ją często, ponieważ jest bogata również w witaminę C, witaminę E, mangan, kwas foliowy, błonnik, białko i wapń. Trudno o coś zdrowszego! Jeszcze więcej składników odżywczych znajdziesz w organicznych kiełkach gorczycy.
1 szklanka posiekanych; 5880 IU witaminy A (118% DV), 15 kalorii.
11. Dynia piżmowa
Żółto-pomarańczowy kolor dyni piżmowej to znak, że jest bogata w beta-karoten, który w organizmie jest przekształcany w witaminę A. Jedna szklanka posiekanej w kostkę dyni piżmowej to dużo ponad 400% dziennego zalecanego spożycia witaminy A. Zawiera również wystarczająco dużo witaminy C, potasu i błonnika, aby mieć rzeczywisty wpływ na ogólny stan zdrowia organizmu. Dodaj dynię do soków, aby zwiększyć przyswajalność witamin i minerałów.
1 szklanka: 22868 IU witaminy A (457% DV), 82 kalorii.
12. Suszona bazylia
100 gramów suszonej bazylii zawiera 15% dziennego zalecanego spożycia witaminy A. Posypuj bazylią swoje posiłki przez cały tydzień, a łatwo i bez wysiłku podniesiesz poziom witaminy A w swoim organizmie. Pamiętaj, aby świeżą bazylię wysuszyć w dehydratorze — będzie miała o wiele więcej substancji odżywczych niż sklepowa.
100 g; 744 IU witaminy A (15% DV), 251 kalorii.
13. Gdzie szukać witaminy A? W Jarmużu
Ta zielona roślina może uczynić cuda dla zdrowia. Jedna szklanka zawiera około 200% zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Dodawaj go do soków chlorofilowych lub wysusz w dehydratorze i chrup w formie zdrowych chipsów.
1 szklanka; 10.302 IU witaminy A (206% DV), 34 kalorii.
14. Kantalupa (melon cukrowy)
Ma niewiele kalorii i tłuszczu, a jest bogata w witaminy i składniki odżywcze. Jeden klin, czyli około jedna ósma średniej wielkości melona, zapewnia 120% dziennego spożycia witaminy A. Dodaj kantalupę do soku, żeby urozmaicić jego smak i przyjść zastrzyk witaminy A.
Średni melon: 5986 IU witaminy A (120% DV), 23 kalorii.
15. Groszek
Jedna porcja grochu (pół szklanki) zapewnia 134% zalecanej dziennej ilości witaminy A, a zawiera tylko 62 kalorii. Groch jest również bogaty w witaminy C, K i B. Nieporównywalnie więcej witamin zawierają organiczne kiełki groszku.
1/2 szklanki: 1680 IU witaminy A (134% DV), 62 kalorii.
16. Nać rzepy
Większość ciemnozielonych warzyw najlepiej spożywać na surowo, ale w przypadku rzepy, gotowanie lub gotowanie na parze pozwoli lepiej przyswoić ważne składniki odżywcze. Natkę możesz również dodać do zielonych koktajli.
1 szklanka liści: 6373 IU witaminy A (127% DV), 18 kalorii.
17. Suszone morele
Wystarczy szklanka suszonych moreli dziennie, aby dostarczyć organizmowi zawiera 94% zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Wysusz morele w dehydratorze z funkcją słoneczną, aby do witaminy A dodać pokaźną dawkę witaminy D.
1 Szklanka: 4685 IU witaminy A (94% DV), 313 kalorii.
18. Gdzie szukać witaminy A? W pomidorach
Z punktu widzenia botanicznego, pomidory to… owoce, choć wiele osób uważa je za warzywo. Jakkolwiek je sklasyfikować, zawierają mało kalorii, a wiele witamin i minerałów. Tylko jeden średni pomidor zapewnia 20 % dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Są one również doskonałym źródłem witaminy C i likopenu. Przecier pomidorowy zrobiony w mincerze Twojej wyciskarki to jedno z najlepszych źródeł witamin i minerałów.
1 średni pomidor; 1025 IU witaminy A (20% DV), 22 kalorii.
19. Suszony majeranek
Jest jednym z najlepszych źródeł witaminy A. Na przykład 100 gramów majeranku pokrywa 161% zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Sto gramów to dużo – włącz go więc do różnych posiłków w ciągu tygodnia, aby w pełni wykorzystać jego właściwości.
100 g: 8068 IU witaminy A (161% DV), 271 kalorii.
20. Gdzie szukać witaminy A? W Szpinaku
Wystarczy szklanka liści szpinaku, by zaspokoić 49% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Szpinak zawiera również wiele witaminy C, witaminy K, manganu, żelaza i wapnia. Chlorofilowy sok z dodatkiem szpinaku to jeszcze intensywniejszy zastrzyk witamin.
1 szklanka: 2464 IU witaminy A (49% DV), 8 kalorii.
21. Brzoskwinie
Owoce te są bogate w witaminę C, potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo. Jeśli potrzebujesz szybkiego zastrzyku witaminy A – jedna średniej wielkości brzoskwinia zaspokaja około 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Dodaj brzoskwinię do soku, by uzyskać jeszcze więcej witamin.
1 średni owoc 489 IU witaminy A (10% DV), 59 kalorii.
22. Papaja
Ten tropikalny owoc jest bogaty w wiele witamin, minerałów, enzymów i antyutleniaczy – w szczególności w witaminę A. Tylko jedna mała papaja zapewnia 29% zalecanego dziennego spożycia.
Porcja (1 mały owoc), 1444 IU witaminy A (29% DV), 59 kalorii.
23. Liście mniszka lekarskiego (mleczu)
Wrzuć je do soku albo na przykład do sałatki – są bogate w wapń, jod i przeciwutleniacze, a do tego niskokaloryczne. Szklanka liści mleczu zapewnia ponad 100% zalecanego dziennego spożycia witaminy A.
1 szklanka: 5589 IU witaminy A (112% DV), 25 kalorii.
24. Wątroba wołowa
Wątroóbka jest często reklamowana jako świetny środek na anemię, ale jest także dobrym źródłem witaminy C i A. 100 gramowa porcja wątroby wołowej pokrywa ponad 300% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
100 g: 16.898 IU witaminy A (338% DV), 135 kalorii
Dieta bogata w witaminę A może zapobiec:
- Ślepocie nocnej
- Stanom zapalnym oczu
- Zespołowi suchego oka
- Chorobom skóry
- Zapaleniom
- Wrzodom żołądka i dwunastnicy
Wspomaga też system odpornościowy. Witamina A jest mierzona w jednostkach międzynarodowych (IU), a przeciętny dorosły potrzebuje około 5000 IU dziennie.
Witamina A jest niezbędnym elementem zdrowej diety. Jest szczególnie ważna dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania utrzymania oczu, skóry i układu odpornościowego.