Naturalne źródła witaminy C. Gdzie jest najwięcej też życiodajnej witaminy? Sprawdzamy!
Witamina C, czyli kwas askorbinowy, jest rozpuszczalna w wodzie. Przede wszystkim to bardzo silny przeciwutleniacz o działaniu immunostymulującym.
Wzmacnia także układ immunologiczny, skraca też czas trwania choroby.
Jest niezbędna zwłaszcza w trakcie skumulowanego wysiłku lub stresu, czy choroby.
Naturalne źródła witaminy C to:
Gdzie znajdziesz najwięcej witaminy C w 100 g produktu?
- Acerola od 1400 do 3500 mg
- Dzika róża 1700 mg
- Rokitnik 1100 mg
- Porzeczka czarna 188 mg
- Natka pietruszki 180 mg
- Papryka czerwona 145 mg
- Chrzan 115 mg
- Brukselka 95 mg
- Papryka zielona 90 mg
- Koperek zielony 70 mg
- Kalafior 69 mg
- Szpinak 68 mg
- Truskawki 66 mg
- Rzeżucha 65 mg
- Kiwi 59 mg
- Kapusta czerwona 54 mg
- Cytryna 50 mg
- Pomarańcza 49 mg
- Porzeczka czerwona 46 mg
- Grejpfrut czerwony 40 mg
Dlaczego potrzebujesz witaminy C?
Bo bez witaminy C nie możesz prawidłowo funkcjonować, ponieważ jej brak powoduje wiele poważnych schorzeń. Witamina C jest Ci potrzebna, bo:
- Działa antyrakowo: hamuje i odwraca procesy kancerogenne
- Obniża poziom cholesterolu
- Działa antyoksydacyjnie, niszcząc wolne rodniki
- Przeciwdziała Chorobie Alzheimera
- Reguluje ciśnienie krwi
- Przeciwdziała żylakom i miażdżycy
- Chroni przed zawałem i udarem
- Przeciwdziała depresji i zmęczeniu (obniża poziom kortyzolu: hormonu stresu)
- Wzmacnia odporność
- Zapobiega anemii
- Goi rany
Witamina C odgrywa z pewnością ogromną rolę w przeziębieniach i w pełni akceptujemy konieczność codziennego dostarczania jej z pokarmami.
Bez witaminy C nasz organizm nie może produkować kolagenu
Kolagen jest białkiem, który przede wszystkim uelastycznia ścianki naczyń krwionośnych. Jeżeli naczynia krwionośne nie są wystarczająco elastyczne, wtedy pękają i dochodzi do wylewu.
Jeśli nie mamy w organizmie witaminy C naturalnej (syntetyczna się nie nadaje)to naczynia krwionośne tracą elastyczność. Wtedy wątroba, jeżeli jest zdrowa (nie osłabiona lekami, alkoholem), zaczyna produkować między innymi lipoproteiny niskiej gęstości LDL (transportujące cholesterol), które wypełniają ubytki i pęknięcia w naczyniach. Zapobiega to wylewom, udarom itp.
Dlatego po latach cholesterolu „uszczelniającego tkanki” jest tak dużo, że tworzą się złogi miażdżycowe. A to już niebezpieczna sytuacja.
Pierwszy objaw złogów miażdżycowych to podwyższone ciśnienie
Z czasem występują:
- Zawał w sercu
- Udar w mózgu
- Problem ze stawami, bo zmniejsza się ich elastyczność, następują zwyrodnienia stawów
- Żylaki, czy hemoroidy
- Słaba odporność
- Częste choroby i infekcje oraz afty
- Nowotwory
- Szybsze starzenie się organizmu i więcej zmarszczek
- Osłabienie
💛 Witamina C pełni w organizmie wiele dobroczynnych funkcji, zwłaszcza na poziomie komórek nabłonkowych i śródbłonkowych. Zapewnia im integralność i szczelność. Jest niezbędna między innymi do regeneracji skóry, ponieważ uczestniczy w biosyntezie kolagenu.
💛 Bierze również udział w produkcji neuroprzekaźników oraz we wchłanianiu żelaza i wapnia z przewodu pokarmowego.
Ciekawostka: Palacze papierosów potrzebują więcej witaminy C niż niepalący, ponieważ dym papierosowy szybko niszczy jej niewielkie rezerwy ustrojowe.
💛 Na niedobór witaminy C narażeni są chorzy na cukrzycę, a to z powodu jej powinowactwa do insuliny.
💛 Skądinąd, niedobór witaminy C sprzyja również niestabilności insuliny we krwi po jej podaniu w infekcji. Aby przerwać to błędne koło, podaż witaminy C u cukrzyków powinna być większa, tym bardziej, że zapobiega ona rozwojowi zaćmy, jednego ze znanych i częstych powikłań cukrzycy.
💛 Jako przeciwutleniacz jest już uznana między innymi w profilaktyce chorób układu krążeń i nowotworów płuc.
💛 Witamina C ma zasadnicze znaczenie dla zdrowia komórki. Krążąc swobodnie w przestrzeni wewnątrzkomórkowej, uniemożliwia napotkane po drodze wolne rodniki, zanim zdążą dokonać szkód. Wydajność tego rodzaju „porządków” pozwala komórce zachować siły i witalność, potrzebne do produkcji energii i obrony przed czynnikami agresji.
💛 Witamina C współpracuje również z innymi przeciwutleniaczami komórkowymi, zablokowanymi przez wolne rodniki i pomaga im odzyskać sprawność działania.
💛 Szacuje się, że od witaminy C zależy do 18% potencjału przeciwutleniającego witaminy E i 13% potencjału beta-karotenu.
Zalecana dawka dzienna witaminy C:
To 60 mg, ale żadnych objawów toksycznych nie stwierdzono nawet przy dawkach do 2000 mg.
Naturalne źródła: żółte, zielone i czerwone owoce i warzywa, a w szczególności: papaja, mango, cytrusy (pomarańcze, grejpfruty, cytryny), brokuły, melony, brukselka, truskawki, papryka zielona i czerwona, kiwi, szparagi, winogrona, zielony groszek, cebula, natka pietruszki, szpinak, pomidory, rzepa.
Suplementuj witaminę C (tylko naturalną!)
Nasz organizm nie potrafi magazynować witaminy C ani sam jej wytworzyć. Dlatego konieczne jest regularne picie świeżo wyciskanych soków. Obowiązkowo zatem wspieraj Swój układ odpornościowy świeżo wyciskanymi sokami, bogatymi w witaminę C. Do wyciskania soków użyj na przykład Wyciskarki do Soków Kuvings Evo820 PLus.
Jak widzisz, skutki niedoboru kwasu askorbinowego są poważne dla naszego zdrowia. Teraz już wiesz, dlaczego codziennie warto zadbać o przyjmowanie naturalnej witaminy C zawartej w świeżo wyciśniętych sokach.
Źródło: PRZECIWUTLENIACZE – rewolucja w medycynie XXI wieku Frederic Le Cren