Zioła

Zioła są pachnące, aromatyczne, ale nade wszystko: ZDROWE.
Właściwości zdrowotne ziół znane są od niepamiętnych czasów.

Każdy posiłek jest okazją do odżywiania Twojego organizmu i dbania o zdrowie. Dodawanie większej ilości ziół i przypraw do diety przynosi wiele korzyści. Zioła dostarczają niezbędnych składników odżywczych, wspierają naturalną energię, zapobiegają chorobom, wspomagają procesy życiowe i wzmacniają odporność Twojego organizmu. Co więcej, ta forma wspierania leczenia jest bezpieczna i o wiele przyjemniejsza niż łykanie tabletek.

Zioła są idealnym dodatkiem do świeżo wyciskanego soku z wyciskarki wolnoobrotowej do soków. Dodaj garść mięty lub odrobinę imbiru, a Twój sok nabierze uzdrawiającej mocy.

Zioła w Starożytności

Chiński żen-szeń, w krajach śródziemnomorskich znany jako mandragora traktowana była jak roślina święta. Jest pierwszym ziołem wymienionym z nazwy w Starym Testamencie, które miało gwarantować płodność.

W Chinach, według udokumentowanych źródeł, początki ziołolecznictwa sięgają III tysiąclecia p.n.e. Wówczas znano już ponad 100 roślin leczniczych i dzielono je na 3 klasy:

  • Książęcą: zioła podtrzymujące życie, nieszkodliwe dla organizmu
  • Ministerską: zwalczające ciężkie choroby i przywracające siły
  • Asystencką: leczące pewne choroby, ale trujące i nie nadające się do stałego użytku

O licznych gatunkach ziół leczniczych znanych Grekom dowiadujemy się m.in. z zapisów Hipokratesa, Herodota, Hezjoda, Strabona czy Peryplusa. W Starożytnej Grecji kraju specjaliści od ziół zajmowali się już zawodowo zbiorem i przygotowywaniem ziół i mieszanek ziołowych. Dało to początek późniejszej farmakologii.

Zioła w Polsce

Zioła w Polsce mają także bogatą historię. Używają ich nasze babcie – i słusznie. Mięta, melisa, pokrzywa, rumianek, aloes czy szałwia powinny stać się także częścią Twojej i diety i apteczki. Świętojańskie ziele czyli dziurawiec, tak opisywał już w XVI wieku słynny Paracelsus:

Własności leczniczych dziurawca nie da się wprost opisać. Nie ma lekarstwa, które by z takim powodzeniem można stosować w różnego rodzaju przypadłościach, jak dziurawiec.

A dziurawiec w Polsce rośnie pospolicie. Grzechem jest nie skorzystać z jego zalet.

Jak zrobić sok z pokrzywy?

Jak zrobić sok z pokrzywy, żeby się nie narobić i nie stracić jej cennych właściwości? Podpowiadamy: Jak najlepiej zrobić sok z pokrzywy?🌿 Sok z pokrzywy najlepiej przyrządzić samodzielnie, w domu. Dlaczego? Bo to bardzo łatwe. Zerwij w rękawiczkach ok. 1 kg całych pędów Umyj je pod bieżącą wodą Odsącz Pokrój na ok.5 cm kawałki Wrzuć do wyciskarki wolnoobrotowej Gotowe! Do wyciskania zielonych, włóknistych roślin szczególnie polecamy wyciskarkę Omega MM 900 Anthony William, […]

12 właściwości soku z pokrzywy 🌿

Poznaj i wykorzystuj w pełni właściwości soku z pokrzywy. Piszemy dla Ciebie na co pomaga pokrzywa!

11 ziół na stres i poprawę nastroju

Pogoń stres, zrelaksuj się 11 propozycjami ziołowymi na życie w spokoju i harmonii.

Kurkuma skuteczna w walce z Covid

Właściwości kurkumy do czego przydadzą się w dobie koronawirusa? Przeczytaj nasz artykuł, wypróbuj sok i napar z kurkumy.

Jak kurkuma wpływa na nowotwór?

Kurkumą w raka! Ma ogromną skuteczność w hamowaniu komórek nowotworowych. Łagodzi stany zapalne, zatrzymuje przerzuty!

9 najsilniejszych zdrowotnych właściwości imbiru

Wiesz, że imbir pomoże w kolce, wzdęciach, niestrawności i mdłościach po chemii?

Jak zbierać pokrzywę i jak przechowywać sok z pokrzywy?

Jak zbierać pokrzywę i kiedy jest to najkorzystniejsze? Wiesz jak najlepiej przechowywać sok z pokrzywy?

ZIOŁA

Skomentuj