Jakie właściwości ma jarmuż?

  • Warzywa
  • 24 lipca 2019
  • 0
  •  
  •  
  •  

Jakie właściwości ma jarmuż?
Bezcenne dla Twojego zdrowia, bo jarmuż wspomaga pracę serca, mózgu, oczu, a także chroni przed rakiem i doskonale detoksykuje.
Ciśnij sok z jarmużu. Jarmuż to nieco zapomniane źródło zdrowia, bo przez wiele lat stosowany był tylko jako ozdoba do dań.
Jarmuż zgubiła… jego uroda. Tymczasem wśród zielonych warzyw liściastych ta roślina jest królem – zaliczana jest do superfoods czyli żywności leczniczej.
Zawiera w wielkich ilościach witaminy C, A, potas, wapń, żelazo, kwas foliowy, luteinę i inne fitozwiązki.

1. Jarmuż na raka

Jarmuż, podobnie jak wszystkie zwalczające raka warzywa z rodziny kapustnych, powstrzymuje rozwój raka. Według National Cancer Institute, tajemnica kryjąca się za zdolnością do niszczenia nowotworów roślin krzyżowych polega na tym, że są one bogate w glukozynolany – grupę związków zawierających siarkę.
Wiadomo, że te związki chemiczne rozkładają się podczas procesu żucia i trawienia na związki biologicznie czynne, które zapobiegają wzrostowi komórek rakowych, określane jako indole, tiocyjaniany i  izotiocyjaniany.

Jak indole i izotiocyjaniany chronią przed rakiem:

  • Dezaktywują czynniki rakotwórcze
  • Mają właściwości antywirusowe i antybakteryjne
  • Działają przeciwzapalnie
  • Chronią komórki przed uszkodzeniem DNA
  • Wywołują apoptozę, czyli śmierć komórek nowotworowych
  • Zatrzymują tworzenie naczyń krwionośnych guza
  • Hamują migrację komórek nowotworowych

2. Jarmużowe wsparcie dla serca

Jakie właściwości ma jarmuż? Jarmuż zawiera bardzo mocną gamę przeciwutleniaczy i wysoki poziom witaminy Kwitaminy E, które są bardzo ważne zdrowa dla zdrowia serca. Dlatego jarmuż obniża poziom cholesterolu i zwiększa stosunek “dobrego” cholesterolu HDL do “złego” cholesterolu LDL o ok. 30%.

3. Przeciwzapalne właściwości jarmużu

Jarmuż jest bardzo silnym produktem przeciwzapalnym. Przywraca idealny stosunek zdrowych kwasów omega-3 do szkodliwych kwasów omega-6. Przetworzone produkty żywnościowe, które są często głównym składnikiem dzisiejszej diety, powodują przewlekły stan zapalny na szeroką skalę, który jest związany z prawie każdą chorobą znaną człowiekowi, np.: reumatoidalne zapalenie stawów, choroba Leśniowskiego-Crohna, czy nowotwór.
Dodatkowo jarmuż zawiera nieco więcej kwasów omega-3, co pomaga także zredukować negatywne skutki, wywołane produktami bogatymi w omega-6, czyli przetworzone produkty spożywcze, zawierające na przykład: olej rzepakowy.

4. Antyutleniacze w jarmużu na detoks

Jakie właściwości ma jarmuż? Jarmuż to naturalny “oczyszczacz”, który eliminuje toksyny z organizmu. Wszystko to dzięki izotiocyjanianom (ITC), które są wytwarzane z glukozynolanów i pomagają w detoksykacji organizmu na poziomie komórkowym. ITC to potężny arsenał przeciwko toksynom i wolnym rodnikom.
Usuwanie toksyn z ciała jest ważną pracą. Toksyny są najpierw niszczone przez przeciwutleniacze, a następnie wydalane z pomocą glukozynolanów.

Jarmuż to cudowny pokarm przeciwutleniający

Jest wyjątkowo bogaty w witaminę C i beta-karoten, czyli naturalne przeciwutleniacze. To bardzo cenna cecha, ponieważ jak wiadomo, przeciwutleniacze likwidują szkody wyrządzone przez wolne rodniki. Twój organizm jest wystawiony na działanie niestabilnych cząsteczek wolnych rodników każdego dnia. Dzieje się tak na przykład przez:

  • Zanieczyszczone powietrze, którym oddychasz
  • Toksyny w żywności i chemikalia występujące w wodzie
  • Pestycydy i farmaceutyki

Powodują one “stres oksydacyjny”, czyli proces uszkadzania komórek, który prowadzi do większości znanych dzisiaj chorób przewlekłych: od chorób układu krążenia, przez raka, aż po zaćmę.
Stres oksydacyjny jest również znany jako jeden z głównych czynników przyczyniających się do zaburzeń neurokognitywnych, na przykład: choroby Parkinsona i choroby Alzheimera.

Jeśli poddasz jarmuż obróbce cieplnej to, znacznie osłabiasz dostępne ITC. Dlatego warto wyciskać sok ze świeżego jarmużu. Bardzo ważne jest także, aby pozyskać jarmuż ze sprawdzonego źródła, na przykład od lokalnego rolnika lub ekologicznego sklepu spożywczego.

6. Jak działa jarmuż na Twoje oczy?

Jarmuż poprawia kondycję widzenia. To kolejna cecha zdrowotna jarmużu. Wykazano, że dwa składniki odżywcze, które nadają mu ciemnozielony odcień, luteina i zeaksantyna, pomagają zapobiegać zwyrodnieniu plamki i zaćmy.
Zarówno luteina, jak i zeaksantyna działają jako przeciwutleniacze w oku i filtrują szkodliwe wysokoenergetyczne niebieskie fale światła. Natomiast American Optometric Association (AOA) potwierdza badaniami, że  pomagają chronić i utrzymywać zdrowe komórki.
Wg AOA: …

Spośród 600 karotenoidów występujących w przyrodzie tylko 2 z nich znajdują się w dużych ilościach w siatkówce (plamce) oka: luteina i zeaksantyna.

7. Właściwości jarmużu a rozwój płodu

Jarmuż pomaga w rozwoju mózgu płodu w łonie matki, bo jest cennym źródłem kwasu foliowego. Dlatego włącz jarmuż do swojej diety i zapobiegaj  wadom wrodzonym dzieci.
Jarmuż reguluje:

  •  Właściwą masę urodzeniową
  •  Stabilne tworzenie synaps nerwowych
  •  Właściwy rozwój głowy, mózgu i serca

To ogromnie ważna informacja dla wszystkich kobiet w wieku rozrodczym. Ponieważ większość lekarzy naciska na suplementację kwasem foliowym, która jest syntetyczną wersją naturalnie występującego kwasu foliowego.

Właściwości jarmużu w pigułce:

  • Zmniejsza ryzyko nowotworów, jest bogaty w karotenoidy, które zapobiegają takowi płuc, przełyku, pęcherza moczowego, jamy ustnej i krtani
  • Zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego
  • Działa przeciwutleniająco
  • Zapobiega miażdżycy
  • Wzmacnia mózg i zapobiega chorobie Alzheimera
  • Opóźnia proces starzenia
  • Zapobiega cukrzycy
  • Zapobiega wrzodom żołądka
  • Poprawia krążenie krwi i odporność oraz kondycje oczu
  • Polepsza wygląd skóry i chroni przed AZS
  • Niweluje stres oksydacyjny
  • Poprawia krzepliwość i zapobiega krwotokom wewnętrznym
  • Beta-karoten, do spółki z luteiną oraz zeaksantyną, pomogą w utrzymaniu dobrego wzroku
  • Witamina E (zwana witaminą młodości) i beta-karoten zwalczają wolne rodniki i zachowują dobrą kondycję skóry

Jak zachować cenne wartości jarmużu przez cały rok?

Najlepszym sposobem jest suszenie jarmużu. Natomiast suszenie w dehydratorze zachowuje 90 % właściwości odżywczych! Krótko mówiąc, sok z jarmużu pij teraz, gdy jest na niego sezon… a na resztę roku ususz zapasy w Dehydratorze Counter Intelligence IR D5 2G, który jako jedyny ma funkcję suszenia w podczerwieni. Dzięki temu możesz ususzyć jarmuż i inne produkty w taki sam sposób, jakby suszyły się na słońcu, co w naszym klimacie jest niemożliwe. Produkty są nie tylko wysuszone równomiernie w środku i na zewnątrz, ale też wzbogacone o witaminę D. Ponadto w dehydratorze na poczerwienień możesz też zrobić zdrową przekąskę – chipsy jarmużowe.

Teraz już wiesz, jakie właściwości ma jarmuż. Dlatego korzystaj z jego dobrodziejstw każdego dnia.

Udostępnij:

Jagoda acai na co pomaga? Caryca SuperFood

Czy kalafior jest zdrowy? Sprawdź!

Skomentuj