Na co pomaga sok z karczocha ?
Sok z karczocha pomaga obniżyć ciśnienie krwi, utrzymać wątrobę w zdrowiu, także złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego oraz ograniczyć wysoki poziom cukru we krwi.
Sok z karczocha w wersji skoncentrowanej ma ogromne właściwości lecznicze.
Jest przede wszystkim bogaty w kwas foliowy, witaminę C i K oraz w magnez, potas i żelazo.
Karczochy to warzywa obfitujące w ogromną ilość przeciwutleniaczy: kwasu chlorogenowego, cynaryny i luteiny.
Sok z karczocha leczy?
Tak, a z jego leczniczych właściwości korzystano już bardzo dawno. Na przykład jako lekarstwo na wątrobę, odkryto go już w XX wieku.
Sok pozyskujemy z liści karczocha.
Badania potwierdziły jego działanie prozdrowotne. Pokazują one, że sok z karczocha działa między innymi:
- Pobudzająco na wątrobę i woreczek żółciowy
- Regulująco na poziom cholesterolu we krwi
- Obniżająco na poziom glukozy we krwi
Właściwości soku z karczocha
Sok z karczocha i działanie antynowotworowe
Badania pokazują spadek rozrostu raka w trakcie spożywania ekstraktu z karczocha.
Wynika to z faktu, że obecna w karczochu rutyna, kwercetyna, sylimaryna oraz kwas galusowy, wykazuje działanie antynowotworowe.
Sok z karczocha obniża poziom cukru we krwi
Naukowcy już wiedzą, dlaczego ekstrakt z karczocha obniża poziom glukozy we krwi.
Prawdopodobnie chodzi o wpływ soku na enzym rozkładający skrobię na glukozę o nazwie alfa-glukozydaza.
Sok z karczocha normuje ciśnienie krwi
Badania pokazują, że sok z karczocha normuje ciśnienie krwi dzięki enzymowi eNOS. Wytwarzanie tego enzymu wspomaga właśnie sok z karczocha.
Enzym eNOS jest odpowiedzialny bezpośrednio za rozszerzanie naczyń krwionośnych. Dodatkowo karczochy są bardzo dobrym dostawcą potasu, odpowiedzialnego za właściwe ciśnienie krwi.
Sok z karczocha dla zdrowej wątroby
Ekstrakt z karczocha działa korzystnie na wątrobę, chroniąc ją przed zniszczeniami i pomaga w jej odbudowie. Podnosi wytwarzanie żółci, co jest znaczące dla usuwania złogów i toksyn z organizmu.
Prozdrowotne działanie soku z karczocha dla zdrowej wątroby wspomagają przeciwutleniacze: cynaryna i sylimaryna.
Dlatego sok z karczocha chroni wątrobę oraz łagodzi niealkoholowe stłuszczenie wątroby.
Sok z karczocha wyrównuje poziom cholesterolu
Wszystko przez obecność luteoliny, która jest flawonoidem, czyli przeciwutleniaczem, który nie pozwala tworzyć złogów złego cholesterolu w naczyniach krwionośnych. Wynika z tego, że ekstrakt z liści karczocha powoduje obniżenie ogólnego poziomu cholesterolu w organizmie.
Sok z karczocha a zespół jelita drażliwego
Osoby chore na zespół jelita drażliwego, które poddano badaniu i piły sok z karczocha, zauważyły jego łagodzący wpływ na chorobę. Składniki soku z karczocha mają właściwości przeciwskurczowe.
Dodatkowo działają pozytywnie na bakterie jelitowe. Obniżają również stan zapalny.
Sok z karczocha dla zdrowego układu pokarmowego
Zawarty w soku z karczocha błonnik, to przede wszystkim inulina. Jest ona prebiotykiem, wspierającym tworzenie się dobrej flory jelitowej. Przede wszystkim obniża to możliwość zaparć czy biegunek oraz ryzyko rozwoju nowotworów jelita.
Dodatkowo sok z karczocha niweluje objawy niestrawności, jak wzdęcia, nudności, czy zgaga. Obecna w karczochu cynaryna podnosi poziom żółci, przyspiesza także perystaltykę jelit i poprawia trawienie tłuszczów.
Sok z karczocha na trądzik
Cynaryna, zawarta w karczochach ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Dlatego ekstrakt z liści karczocha często znajdziemy w składzie kosmetyków do pielęgnacji skóry trądzikowej.
To przede wszystkim obfitość witamin z grupy B, hamuje tworzenie łojotokowego zapalenia skóry.
Sok z karczocha jest świetny w schorzeniach dermatologicznych, na przykład: łuszczycy, egzemy czy pokrzywki.
- Karczochy możesz powodzeniem stosować w kuchni, jako smaczny, odżywczy i przede wszystkim niskokaloryczny dodatek.
- Sok z karczocha możesz wycisnąć w wyciskarce wolnoobrotowej, na przykład.: Kuvings Evo820 Plus
- Karczochy możesz także grillować, piec, gotować i smażyć. Natomiast najzdrowsze są grillowane karczochy na ekologicznym i bezdymnym grillu.
Wartości odżywcze i kalorie w karczochach w 100 g surowych/gotowanych
- Wartość energetyczna – 47/53 kcal
- Białko – 3.27/2.89 g
- Tłuszcz – 0.15/0.34 g
- Węglowodany – 10.51/11.95 g
- Błonnik – 5.4/5.7 g
Witaminy
- Witamina C – 11.7/7.4 mg
- Tiamina – 0.072/0.050 mg
- Witamina A – 13/13 IU
- Ryboflawina – 0.066/0.089 mg
- Niacyna – 1.046/1.110 mg
- Witamina B6 – 0.116/0.081 mg
- Kwas foliowy – 68/89 µg
- Witamina E – 0.19/0.19 mg
- Witamina K – 14.8/14.8 µg
Minerały
- Wapń – 44/21 mg
- Żelazo – 1.28/0.61 mg
- Magnez – 60/42 mg
- Fosfor – 90/73 mg
- Potas – 370/286 mg
- Sód – 94/60 mg
- Cynk – 0.49/0.40 mg
Kwasy tłuszczowe
- nasycone – 0.036/0.079 g
- jednonienasycone – 0.005/0.011 g
- wielonienasycone – 0.064/0.145 g
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference