Dieta dla kości. Nie łam się!

Dieta dla kości? Sprawdź co proponuje Wam specjalista z Terapii Sokami.

Wiesz, że ponad 3 miliony Polaków cierpi na osteoporozę 🦴🦴 że z wiekiem obniża się gęstość kości, zwłaszcza u kobiet?

Dlatego, jeżeli nie zadbasz o kości, już niedługo byle upadek może spowodować złamanie. Co gorsza, możesz nawet nie zauważyć złamania.

Przy osteoporozie często zdarzają się ukryte złamania kręgów. Odczuwasz je między innymi jako ból nasilający się przy kichaniu, czy bóle brzucha lub wzdęcia – zależy, który krąg został uszkodzony.

Noga w gipsie po złamaniu

Dieta dla kości i soki warzywno-owocowe

Dieta bogata w warzywa i owoce, które mają działanie zasadowe, zmniejsza wydalanie wapnia z moczem. Tym samym pomaga utrzymać  kwasowo-zasadowy balans w organizmie.
Ma to ogromne znaczenie w przypadku problemów z nerkami.

Naukowcy udowodnili, że kwasica metaboliczna, czyli za duże stężenie we krwi substancji kwaśnych, aktywuje osteoklasty, czyli komórki „pożerające” kości.

Obecne w warzywach i owocach fitozwiązki, w tym antyoksydanty, działają anty-zapalnie. Wpływa to korzystnie na osteoblasty, czyli komórki budujące kości.

Soki z owoców. Dieta dla kości

Badania pokazują, że im więcej w diecie kobiet soków z warzyw i owoców, tym większa gęstość mineralna kości.

Dlatego zastosuj nasze przepisy na soki wzmacniające kości!


Wapń w diecie dla zdrowych kości

Co Ma Najwięcej Wapnia?

 

 

 

 

By kości pozostały zdrowe, musisz zapewnić im co najmniej 1200 g wapnia dziennie.

Znajdziesz go w:

  • Ciemnozielonych warzywachjarmużu, czy natce pietruszki, koprze i brokułach, a także w szpinaku.
    Najlepsze efekty dają soki warzywne – wapń i inne odżywcze składniki z soków są wtedy lepiej przyswajane.
  • Orzechach
  • Mleku – 315 mg wapnia na szklankę
  • Maślance – 301 mg wapnia na szklankę
  • Jogurcie naturalnym – 292 mg wapnia na 175 ml
  • Żółtym serze – 353 mg wapnia na 5 dag. Nie jedz go jednak za dużo! Ponieważ jest bardzo kaloryczny.
  • Sardynkach
  • Czekoladzie

Dlatego jedz niskotłuszczowe produkty, ale nie całkiem odtłuszczone! Ponieważ brak tłuszczu oznacza brak witaminy D, która jest po pierwsze bardzo istotna dla przyswajania wapnia.


Witaminy D i K w diecie dla mocnych kości

Witamina D

Witamina D jest bardzo ważna dla utrzymania zdrowych kości. Dlaczego? Ponieważ pozwala organizmowi na absorpcję wapnia z pożywienia.
Jest także potrzebna do utrzymania procesu mineralizacji kości.
Właściwe jej spożywanie w dzieciństwie i młodości, pomoże w utrzymaniu optymalnej masy kości.

Witamina D występuje w 2 postaciach:

  • D2 – przyjmowanej z pokarmem roślinnym
  • D3 – syntetyzowanej w skórze z promieni słonecznych a także znadującej się w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Najbogatszymi źródłami witaminy D są:

  • Tłuste ryby: śledzie, makrela, sardynki
  • Mięso i jego przetwory oraz podroby
  • Jaja

Witaminę D zalecamy seniorom, ponieważ rzadziej wychodzą z domu, a także niemowlętom.

Dzienne zapotrzebowanie dla dzieci wynosi 400 j.m., a dla dorosłych 800–1000 j.m.


Witamina K. Gdzie Szukać ?

 

  

 

 

 

 

Witamina K to regulator mineralizacji kości. Bez niej nie odbędzie się produkcja osteokalcyny. A to jedno z z najważniejszych białek biorących udział w budowaniu nowych kości.

Witamina K2 działa synergicznie, czyli ma najlepsze wspólne działanie z tymi substancjami odżywczymi:

Występują 3 formy witaminy K:

  • Witamina K1-filachinon – występuje w roślinach
  • K2-menachinon – to ludzkie bakterie jelitowe
  • Witamina K3 – syntetyczna wersja, na przykład w suplementach

Witamina K przyjmowana z pożywieniem to najczęściej roślinny filochinon. Najwięcej zawierają go zielone liście warzyw.

Źródłami witaminy K są:

  • Owoce
  • Warzywa
  • Olej roślinny
  • Produkty mleczne
  • Wyroby mięsne

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K to ok. 2 mg.


Dieta dla kości – białko

Białko jest niezbędne dla zdrowia kości. Gdy masz go za mało w diecie podnosi się ryzyko złamań, zwłaszcza u osób starszych. Dodatkowo małe spożycie tego składnika obniża wchłanianie wapnia i powoduje wzrost stężenia parathormonu, który sprzyja utracie wapnia z kości.

Dlatego spożywaj 0,8 g białka na 1 kg masy ciała, a osoby z osteoporozą: minimum 1-1,2 g na 1 kg masy ciała.

Witamina C w diecie dla kości

Naturalne Źródła Witaminy C

Witamina C jest niezbędna dla właściwej syntezy kolagenu, który jest podstawowym składnikiem organicznym kości.

Naukowcy wskazują na związek między spożyciem witaminy C a gęstością kości.

Łatwo uzupełnić witaminę C robiąc soki z:

Zalecane dzienne spożycie: 45–90 mg.


Cynk i magnez w diecie dla kości

Sprawdź Co Daje Cynk?

Cynk usprawnia metabolizm kolagenu oraz bierze udział w mineralizacji kości.

Znajdziesz go w:

Minimalne dzienne spożycie cynku to 5 mg, ale zalecamy ok. 15–20 mg.


Wiesz Co Daje Magnez?

Magnez poprawia gęstość kości.
Wiesz, że z ok. 30 g magnezu obecnego w organizmie dorosłego człowieka, ponad połowa znajduje się właśnie w kościach?

Magnez jest w dynamicznej równowadze z wapniem. Zbyt duże spożycie magnezu, w stosunku do wapnia – hamuje wzrost kości.

Magnez znajdziesz w produktach:

  • Siemię lniane
  • Gorzka czekolada
  • Orzechy
  • Nasiona słonecznika
  • Banany
  • Komosa ryżowa
  • Warzywa strączkowe
  • Tłuste ryby
  • Koper
  • Czarna fasola

Jednak często mamy niedobór magnezu. Przyczyną jest stres, picie kawy i alkoholu oraz hormonalne środki antykoncepcyjne.

Dorosły potrzebuje codziennie ok. 400 mg magnezu.


Krzemionka w diecie dla kości?

Tak, ponieważ krzemionka jest nie do pobicia pod względem właściwości budujących i chroniących kości. Poprawia ich gęstość i elastyczność. Pomaga, jeśli cierpisz na jakiekolwiek choroby zwyrodnieniowe kości, osteoporozę, czy ubytki kości związane z wiekiem.

Natomiast jeśli doznałeś urazu polegającego na złamaniu kości, zwichnięciu stawu lub naciągnięciu ścięgna, krzemionka jest niezbędna do naprawy i regeneracji.

Wiele pokarmów jest bogatych w krzemionkę:


Co ograniczyć, by nie szkodzić kościom?

  • Fosfor – wapń i fosfor powinny pozostawać w stosunku dwa do jednego. Ponadto napoje gazowane i dania w proszku, zawierające mnóstwo fosforu i niszczą tę równowagę. Nie pozwala to organizmowi wchłonąć wapnia.
  • Kofeinę i sól – w nadmiarze zwiększają wydalanie wapnia z moczem.
  • Alkohol – zmniejsza wchłanianie witaminy D, co także prowadzi do nadmiernego wydalania wapnia.

Dieta dla kości to podstawa. Zadbaj o siebie i zapomnij o osteoporozie!
Wyciskaj soki w wyciskarce wolnoobrotowej.

Świeże soki z wyciskarki. Dieta dla kości

 

Porada: aby poprawić zdrowie kości, pij herbaty ziołowe o wysokiej zawartości krzemionki z dodatkiem miodu. Polecamy herbatkę z pokrzywy i dzikiej róży.
Włącz do diety zioła, kurkumę, curry.Napisz do nas prosi Sokopij

A jak Ty dbasz o kondycję swoich kości? Napisz nam o swoich sposobach?

13 Przepisów na soki dla matek karmiących piersią

6 hitów o soku z aronii

Skomentuj