Czy kalafior jest zdrowy? Sprawdź!

  • Warzywa
  • 25 lipca 2019
  • 0

Czy kalafior jest zdrowy ?
Na co pomaga kalafior pieczony, kalafior gotowany, czy kalafior zapiekany? Na samą myśl cieknie ślinka, prawda?
Kalafior zawiera dużo związków przeciwzapalnych i ma zdolność do zapobiegania rakowi, chorobom serca, chorobom mózgu, a nawet przybieraniu na wadze?
A przy tym jest tani i dostępny niemal przez cały rok.

1. Dlaczego kalafior pomaga na raka?

Kalafior a także inne warzywa z rodziny kapustnych są szczególnie skuteczne w zapobieganiu nowotworom piersi, okrężnicy, wątroby, płuc i żołądka. Dlatego właśnie są jednymi z najlepszych na świecie naturalnych produktów do walki z rakiem.

Jak powszechnie wiadomo istnieje silny związek między dietą, a ryzykiem rozwoju raka. Kalafior zawiera związki chemoprewencyjne, które powstrzymują wczesne fazy rozwoju raka, hamujące wzrostu guza.
Przy regularnym spożywaniu kalafiora nie rozwija się karcynogeneza (zmiany komórkowe, prowadzące do rozwoju raka). Kalafior działa jak silny anty-mutagen, który zatrzymuje komórki nowotworowe przed dalszą reprodukcją. Kalafiory są również bogate w glukozynolany – korzystne związki zawierające siarkę. Takim związkiem jest sulforafan. To właśnie te związki siarki są wyczuwalne podczas gotowania kalafiora, brokułu, kapusty czy brukselki. Glukozynolany działają jak naturalne pestycydy w komórkach roślinnych, to naturalne panaceum na raka jelita grubego, raka płuc, raka piersi i raka gruczołu krokowego:

  • Glukozynolany są wykorzystywane do naprawy DNA i zapobiegają rakowi poprzez spowolnienie wzrostu zmutowanych komórek rakowych.

Wniosek: Kalafior jest doskonałym sposobem zapobiegania nowotworom, a także zmniejsza nawroty choroby nowotworowej.

2. Kalafior pomaga zwalczać stany zapalne

Czy kalafior jest zdrowy? Tak, kalafior jest bogaty w przeciwutleniacze i związki przeciwzapalne, które skutecznie obniżają stres oksydacyjny i niszczą wolne rodniki w naszym ciele. Przewlekłe zapalenie jest podstawową przyczyną prawie wszystkich chorób przewlekłych współczesnego świata.
Badanie przeprowadzone w 2017 roku na Uniwersytecie Basilicata we Włoszech potwierdziło działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne liści kalafiora. Co najważniejsze, naukowcy udowodnili, że suplementacja kalafiorowa chroni przed stanem zapalnym i stresem oksydacyjnym wywołanym przez wolne rodniki.
Przeciwutleniacze występujące w kalafiorach to:

  • Kwas kawowy
  • Beta-karoten
  • Beta-kryptoksantyna
  • Kwas cynamonowy
  • Kwercetyna
  • Kwas ferulowy
  • Rutyna
  • Kemferol

Już jedna porcja kalafiora zawiera około 80% zalecanej dziennej wartości witaminy C. Spożywanie kalafiora, bogatego w witaminę C:

  • Zmniejsza stan zapalny
  • Zwiększa odporność organizmu
  • Utrzymuje organizm z dala od szkodliwych bakterii, wirusów i infekcji.

Podsumowując: Kalafior likwiduje stan zapalny zwalczając wolne rodniki.

3. Czy kalafior jest zdrowy dla serca i mózgu?

Czy kalafior jest zdrowy? Bogaty we substancje przeciwzapalnie kalafior, dostarcza twojemu organizmowi:

  • Witaminę K
  • Witaminę C
  • Witaminy z grupy B
  • Przeciwutleniacze
  • Kwasy tłuszczowe omega-3

Dzięki tak bogatemu składowi, kalafior pomaga w utrzymaniu zdrowia tętnic i naczyń krwionośnych, zmniejszając ryzyko nadciśnienia, chorób serca i miażdżycy.
Kalafior jest również bogaty w cholinę, która odpowiada za prawidłową pracę mózgu. Przewlekły stan zapalny organizmu jest skorelowany:

  • Ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, udaru, cukrzycy
  • Z zaburzeniami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera i Parkinsona.

Wniosek: Kalafior chroni przed udarem, zawałem, cukrzycą, nadciśnieniem i chorobami neurodegradacyjnymi.

4. Kalafior uzupełnia witaminy i minerały

Kalafior to prawdziwa bomba witaminowa. Zapewnia bogactwo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy), C, K i E. Zawiera też minerały: wapń, magnez, fosfor, potas i mangan oraz białko roślinne.

Witamina K

Witamina K jest odpowiedzialna za utrzymanie zdrowej struktury układu szkieletowego i zapobiega utracie gęstości mineralnej kości: osteoporozie. Dodatkowo pomaga w krzepnięciu krwi i zwapnieniu kości. Wykazano również, że witamina K ma pozytywny wpływ na likwidację stanu zapalnego w organizmie.
Przyczynami niedoboru witaminy K są:

  • Długotrwałe stosowanie antybiotyków
  • Zła, uboga, dieta oparta na żywności wysokoprzetworzonej
  • Problemy trawienne i jelitowe, takie jak przewlekła choroba zapalna
  • Leki obniżające poziom cholesterolu

Na szczęście kalafior dostarcza wysoką dawkę niezbędnej witaminy K. Wynika z tego, że rekompensuje problemy związane ze złym odżywianiem i niezdrowymi nawykami związanymi ze stylem życia.

Witamina C

Bardzo ważna dla Twojego organizmu, szczególnie dla serca i układu krwionośnego. Bez witaminy C organizm nie produkuje kolagenu, czyli białka, które uelastycznia ściany naczyń krwionośnych. Dodatkowo, słabe naczynia krwionośne pękają i dochodzi do wylewu. Wtedy wątroba zaczyna produkować lipoproteiny niskiej gęstości LDL (transportujące cholesterol), które wypełniają ubytki i pęknięcia w naczyniach. Zapobiega to wylewom, udarom itp. Jednak po latach tej produkcji cholesterolu „uszczelniającego tkanki” jest go tak dużo, że tworzą się złogi miażdżycowe. Pierwszy objaw złogów miażdżycowych to podwyższone ciśnienie. Dlatego dalej może być już tylko gorzej…

  • Zawał serca
  • Udar mózgu
  • Zwyrodnienia stawów
  • Żylaki, hemoroidy
  • Brak odporności, częste choroby, infekcje i przeziębienia
  • Nowotwory
  • Błyskawiczne starzenie się organizmu

Witamina E

To witamina długowieczności i płodności. Witamina E likwiduje wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia organizmu. Wpływa również na wytwarzanie zdrowego nasienia mężczyzn i jest współodpowiedzialna za utrzymanie i prawidłowy rozwój układu rozrodczego i ciąży. Witamina E przede wszystkim wspomaga prawidłowe funkcjonowanie oczu.

Witaminy z grupy B

To silna grupa pod wezwaniem obecna w kalafiorze. Ponadto witaminy z grupy B zawarte w kalafiorze dbają o:

  • Likwidację stresu, stanów depresyjnych i zdrowy układ nerwowy dzięki dostarczaniu serotoniny (hormonu szczęścia)
  • Prawidłowy metabolizm
  • Lepsze widzenie
  • Układ sercowo-naczyniowy
  • Odporność immunologiczną i wytwarzanie przeciwciał
  • Produkcje hormonów (insuliny, serotoniny, adrenaliny)
  • Pamięć, koncentrację, refleks i orientację
  • Prawidłowy rozwój płodu
  • Jakość krwi, nie dopuszczając do anemii, osłabienia czy senności
  • Zdrowy stan skóry, włosów i paznokci

Wniosek: Kalafior dzięki wysokiej dawce różnych witamin chroni organizm przed poważnymi, przewlekłymi chorobami i przed starzeniem.

5. Trawisz lepiej z kalafiorem

Kalafiory są bogate w związki chemiczne niezbędne do detoksykacji ze względu na sposób, w jaki wspierają wątrobę. Należą do nich między innymi glukozynolany:

  • Sulforafan
  • Glukobrassycyna
  • Glukorafanina
  • Glukonapina

Warzywa kapustne są korzystne dla trawienia i detoksykacji ze względu na bogatą zawartość związków zawierających siarkę, które wspierają prawidłowe wchłanianie składników odżywczych i usuwanie toksyn.

Glukozynolany stymulują tak zwane enzymy fazy II, naturalny system antyoksydacyjny organizmu. Wątroba nie musi wówczas produkować enzymów detoksykujących, które blokują wolne rodniki. W wyniku tego następuje blokowanie czynników uszkadzających DNA oraz przywrócenie apoptozy – zaprogramowanej śmierci komórek rakowych!
Glukozynolany chronią także wrażliwą śluzówkę żołądka, zmniejszając ryzyko wystąpienia zespołu nieszczelnego jelita lub innych zaburzeń trawiennych. Dlatego nie występuje nadmierny wzrost bakterii w mikroflorze jelitowej, a zachowany zostaje rozwój dobrych bakterii.

Wniosek: Kalafior dzięki glukozynolanom usprawnia pracę układu pokarmowego, usuwa toksyny i przywraca prawidłową florę bakteryjna w jelitach.

6. Kalafior pomaga na odchudzanie

Kalafiory mają wyjątkowo niską kaloryczność i są sycące! Kalafior:

  • To tylko 25 kalorii na szklankę
  • 0 gramów tłuszczu
  • Niska zawartość węglowodanów
  • Bogaty w błonnik

Kalafior to doskonały wybór dla tych, którzy chcą schudnąć, ponieważ kalafiorem można się najeść do syta, bez ograniczenia ilościowego. Kalafior dzięki wysokiej zawartości błonnika, przede wszystkim likwiduje zaparcia i usprawnia pracę układu pokarmowego.

Wniosek: Jedząc kalafiora chudniesz i pozbywasz się zaparć.

7. Czy kalafior równoważy hormony?

Czy kalafior jest zdrowy? Kalafior pomaga w zrównoważeniu hormonów poprzez zmniejszenie nadmiaru poziomu estrogenu.
Wykazano, że żywność o wysokiej zawartości estrogenów może być szkodliwa dla zdrowia, ponieważ niszczy ona wrażliwą równowagę hormonalną. Zła dieta i niezdrowy tryb życia powodują, że nierównowaga hormonalna jest powszechna i wynika ze spożywania:

  • Wysoko przetworzonej żywność: białe pieczywo, fast-food
  • Modyfikowanych genetycznie produktów: soja, mięso, nabiał

Zbyt dużo estrogenu we krwi wiąże się z problemami zdrowotnymi, takimi jak niedoczynność tarczycy, choroba autoimmunologiczna, przewlekłe zmęczenie i rak jajnika.

Wniosek: Kalafior reguluje poziom hormonów i przeciwdziała zaburzeniom endokrynologicznym zarówno u kobiet jak i u mężczyzn.

8. Czy kalafior jest zdrowy dla Twych oczu ?

Tak. Wykazano, że sulforafan występujący w kalafiorze chroni wrażliwe tkanki siatkówki oka przed stresem oksydacyjnym, co może skutkować pogorszeniem wzroku oraz:

  • Ślepotą
  • Kataraktą
  • Zwyrodnieniem plamki i żółtej

Dlatego jedz kalafiora, bo w ten sposób dbasz o zdrowie swoich oczu.

Wniosek: Kalafior chroni oczy przez chorobami i zapewnia dobry wzrok.

Co zawiera kalafior?

W 100 gramach tego cennego warzywa są:

  • 25 kalorii
  • 5,4 grama węglowodanów
  • 3 gramy białka
  • 0,1 grama tłuszczu
  • 2,6 grama włókna
  • 47 miligrama witaminy C
  • 15 mikrogramów witaminy K
  • 59 mikrogramów kwasu foliowego
  • 0,1 miligrama witaminy B6
  • 300 miligramów potasu
  • 0,2 miligrama manganu
  • 0,8 miligrama kwasu pantotenowego
  • 0,2 miligram tiaminy
  • 0,8 miligrama ryboflawiny
  • 14 miligramów magnezu
  • 48 miligramów fosforu

Najlepsze sposoby na przygotowanie kalafiora

To: gotowanie na parze i delikatne smażenie!

Gotowanie w wodzie ma największy wpływ na zmniejszenie składników odżywczych kalafiora i powoduje utratę białka oraz zawartości składników mineralnych i fitochemicznych:

  • od 20 do 30% utraty niektórych składników odżywczych po 5 minutach gotowania
  • od 40 do 50% po 10 minutach gotowania
  • i aż do 75% po 30 minutach gotowania.

Zamiast tego, kalafior zachowuje swoje składniki odżywcze w stanie najbardziej nienaruszonym, gdy są gotowane na parze lub delikatnie smażone. Te metody kulinarne zachowują najwyższą aktywność przeciwutleniającą kalafiorów.

Warto także sięgać po kiełki warzyw kapustnych, które zawierają skoncentrowane ilości składników odżywczych.

Jak kupować kalafiory?

Szukaj kalafiorów najlepiej na targu, na rynku lub wśród produktów bio, które są zwarte i twarde. Zwróć uwagę, czy nie ma na nich pleśni. Bez względu na kolor i typ odmiany, szukaj kalafiorów o jednolitej teksturze i kolorze na całej głowie kalafiora i bez siniaków i plam. Warto spojrzeć czy miedzy kwiatami kalafiora nie siedzi czasem gąsienica! Wiadomo, gąsienice usuwamy.
Na świecie istnieje ponad 80 różnych rodzajów kalafiorów jadalnych, a spośród nich są 4 główne grupy kalafiorów, do których należą te odmiany:

  • Włoski (biały, Romanesco, brązowy, zielony i fioletowy)
  • Północnoeuropejski (który jest zbierany w Europie i Stanach Zjednoczonych latem i jesienią)
  • Północno-zachodnioeuropejski (zbierany zimą i wczesną wiosną)
  • Azjatycki (uprawiany w Chinach i Indiach).

Najlepiej jest spożyć kalafiora w ciągu 3 do 7 dni po jego zakupie. Nieugotowane, surowe kalafiory przechowuj w lodówce dłużej niż kalafior ugotowany: do 3 dni od ugotowania. Nie używaj do przechowywania kalafiora plastikowych pojemników i worków. Owiń świeżego kalafiora na przykład w wilgotny papierowy ręcznik i włóż do lodówki.

Czy kalafior jest zdrowy? Kalafiorowa historia

Kalafior na początku nazywano kapustą cypryjską, ponieważ pochodzi z Cypru. Ponadto był już popularny w Starożytnej Grecji i w Starożytnym Rzymie. Z tych właśnie okolic kalafior dotarł do pozostałych państw Europy. Polacy na przykład poznali smak kalafiora na przełomie XVI i XVII wieku dzięki królowej Bonie. Powiem Ci, że kalafior po raz pierwszy stał się popularny jako roślina jadalna w regionie basenu Morza Śródziemnego i po dziś dzień stosowany jest w kuchni włoskiej, hiszpańskiej, tureckiej i francuskiej.
Dzisiaj kalafiory są używane w niemal każdej kuchni na świecie: w kuchni chińskiej i japońskiej, indyjskiej i amerykańskiej. W kuchni wykorzystywane są przede wszystkim młode pędy kwiatowe. Warzywa można jeść również na surowo. W Polsce najbardziej popularny jest kalafior gotowany w wodzie z solą i polany masełkiem z bułką tartą. Warzywo to odgrywa znaczącą rolę w kuchni wegetariańskiej i w kuchni wegańskiej zaraz obok kapusty, szpinaku, brukselki i brokułów.

Uważaj na kalafiory jeśli

1. Masz problemy z tarczycą

Według badań, duże spożycie warzyw kapustnych, w tym kalafiora, może pogłębić niedoczynność tarczycy. Ponadto takie ryzyko istnieje tylko dla osób, które mają niedobór jodu. Jeśli masz znany problem z tarczycą, najlepiej spożywaj warzywa kapustne w jednej porcji dziennie i nie przekraczaj tej dawki.

2. Masz problemy z trawieniem

Są jednak ludzie, którzy trudno trawią surowe warzyw kapustne, w tym kalafiora. Wynika więc, że gotowanie tych warzyw zwyklej pomaga złagodzić problem. Wynika to z dużej ilości węglowodanów, błonnika i związków siarki znajdujących się w surowych brokułach, kalafiorach, kapuście i brukselce. Podsumowując, warto wtedy zacząć od warzyw gotowanych na parze, a surową ich formę wprowadzać można stopniowo. Dlatego, obserwujemy swój organizm.

3. Masz problemy z nerkami lub cierpisz na dnę moczanową (podagrę)

Warzywa kapustne zawierają puryny, które ulegając rozkładowi, tworząc kwas moczowy w moczu. Jeśli masz wcześniej występujące schorzenia, takie jak kamica nerkowa i dna moczanowa, warto skonsultować spożycie kalafiora z lekarzem, chociaż kapustne spożywane w małych dawkach nie są powodem do zmartwienia.

Udostępnij:

Jakie właściwości ma jarmuż?

Sprawdź na co działa pietruszka?

Skomentuj