Witamina K niedobór i źródła.
Po pierwsze, niedobory witaminy K2 są groźne dla życia, a po drugie dla zdrowia.
Jak im zapobiec? I najważniejsze, co zrobić, by je uzupełnić?
Poznaj i uzupełnij witaminę K
Witamina K występuje w 3 wersjach:
- Witamina K1-filachinon – występuje w roślinach
- K2-menachinon – tworzą ją ludzkie bakterie jelitowe
- Witamina K3 – syntetyczny związek chemiczny, na przykład w suplementach
1. Czy witamina K wspomaga krzepnięcie krwi?
Tak. Osoby, które mają problem między innymi z małą krzepliwością, tzw. skazę krwotoczną, powinny uzupełniać witaminę K.
Dlatego pij soki, na przykład z zieloną natką pietruszki, ze szpinakiem, czy jarmużem. Dodatkowo dieta bogata w zielone sałaty, wzbogaci właśnie o witaminę K Twoje codzienne posiłki.
2. Prawda o witaminie K i poprawie pamięci!
Ludzie starsi, w tym ci, z na przykład Alzheimerem, którzy mają w diecie witaminę K2 , odnotowują lepiej funkcjonującą pamięć epizodyczną.
W związku z tym, uzupełniaj niedobory witaminy K, wzbogacając Swoją dietę o awokado i kalafior oraz marchew, czy na przykład jeżyny.
3. Witamina K2 na co? Obniżenie stanów zapalnych
Badania jasno mówią, iż witamina K2 w postaci MK-7 obniża również ryzyko tworzenia stanów zapalnych.
Jeśli więc w Twojej codziennej diecie nie zabraknie na przykład soków z borówek i marchewki a także selera naciowego, czy kiwi, nie ma ryzyka niedoboru witaminy K. Nie ma również ryzyka powstawania między innymi stanów zapalnych, które są początkiem wszystkich chorób cywilizacyjnych.
4. Witamina K2 zmniejsza ryzyko złamań
Witamina K2 w tej formie, czyli menachion, która jest zawarta w sfermentowanej soi oraz w organicznym mięsie i niektórych rodzajach nabiału (ale tylko od zwierząt karmionych trawą), stymuluje osteoblasty. Osteoblasty, czyli komórki tworzące kości. Stopuje także tworzenie osteoklastów, które niszczą między innymi tkankę kostną.
Wynika z tego, że witamina K2 zmniejsza ryzyko złamań kości biodrowych, niweluje również na przykład ryzyko złamania kręgosłupa.
5. Witamina K2 obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę
Suplementacja witaminą K2, według japońskich badaczy, powoduje między innymi niższe ryzyko zachorowania na przykład na cukrzycę.
Dlatego włącz do każdej szklanki soku między innymi natkę pietruszki, czy kiwi oraz seler naciowy i bazylię.
Witamina K2 oddziałuje synergicznie, czyli ma najlepsze wspólne działanie z tymi substancjami odżywczymi:
- z witaminą D3
- i z wapniem
- oraz z magnezem
Uwaga: na przykład osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe starszej generacji, powinny uważać między innymi na spożycie dań, które spowodują nagły wzrost witaminy K.
Chodzi na przykład o szklankę soku z jarmużu, czy zielonej pietruszki.
Podsumowując, soki wyciskaj w wyciskarce wolnoobrotowej Kuvings D9900 a zachowasz w soku witaminy, i enzymy oraz fitosubstancje.
Witamina K niedobór, powoduje:
- choroby serca w tym zawał i udar
- oraz osteoporozę
- i nieprawidłowe zwapnienie / pięta/ostrogi, czy kamienie nerkowe /
- również choroby mózgu
- a także nowotwory
Źródła Witaminy K:
Produkty | Ilość witaminy K w 100 g | Dzienne zapotrzebowanie w % |
Jarmuż | 817 mcg | 1021 |
Szpinak | 483 mcg | 604 |
Bazylia świeża | 415 mcg | 518 |
Pietruszka natka | 1640 mcg | 2050 |
Bazylia | 2g=10,4 mcg | 2g=13 |
Rzeżucha | 250 mcg | 312 |
Szczypiorek | 213 mcg | 266 |
Sałata | 174 mcg | 217 |
Brokuły gotowane | 141 mcg | 176 |
Brukselka gotowana | 140 mcg | 175 |
Sałata czerwonolistna | 140 mcg | 175 |
Rukola | 109 mcg | 136 |
Sałata masłowa | 102 mcg | 128 |
Kapusta biała | 76 mcg | 95 |
Kapusta włoska | 68,8 mcg | 86 |
Śliwka suszona | 59,5 mcg | 74 |
Por | 47 mcg | 59 |
Kapusta chińska | 45,5 mcg | 57 |
Kiwi | 40,3 mcg | 50 |
Kapusta czerwona | 38,2 mcg | 48 |
Seler naciowy | 29,3 mcg | 37 |
Rabarbar | 29,3 mcg | 37 |
Sałata lodowa | 24,1 mcg | 30 |
Awokado | 21 mcg | 26 |
Jeżyna | 19,8 mcg | 25 |
Borówka | 19,3 mcg | 24 |
Granat | 16,4 mcg | 21 |
Fasolka szparagowa gotowana | 16 mcg | 20 |
Figa suszona | 15,6 mcg | 19 |
Kalafior gotowany | 13,8 mcg | 17 |
Marchew | 13,2 mcg | 16 |
W chwili obecnej nie ma niestety możliwości zbadania niedoboru witaminy K2.
Podsumowując: na podstawie naszej diety i stylu życia możemy między innymi powiedzieć, w jakim stopniu występuje brak witaminy K.
Ponadto taką wytyczną jest poziom witaminy D3. Dlatego zrób badanie 25(OH)D, z uwagi na synergiczne działanie witamin D3 i K.
Innymi słowu, wybieraj suplementy z zawartością MK-7, wytwarzanej przez szczep bakterii Bacillus subtilis natto.