7 korzyści zdrowotnych soku z czarnej porzeczki

  • Owoce
  • 23 lipca 2019
  • 0

Sok z czarnej porzeczki właściwości.
Czarne porzeczki spowalniają wzrost nowotworów, wzmacniają odporność, a także zapobiegają chorobom oczu.
Co do uprawy czarnej porzeczki, to warto zwracać uwagę na kolor. Bo najzdrowsze są porzeczki o najciemniejszej barwie.

1. Flawonoidy w soku z czarnej porzeczki w walce z chorobami

W owocach czarnej porzeczki występuje spora grupa flawonoidów, które:

  • Hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych
  • Spowalniają proces starzenia
  • Obniżają poziom cholesterolu we krwi
  • Hamują rozwój miażdżycy naczyń krwionośnych
  • Stabilizują ciśnienie tętnicze
  • Oczyszczają organizm z metali ciężkich

Flawonoidy znajdujące się w czarnej porzeczce to: katechina, epikatechina, procyjanidyny, kempferol i myricetyna. Jednak szczególne właściwości prozdrowotne przypisuje się trzem pozostałym związkom, czyli:

  • Antocyjanom
    znajdują się w skórce czarnych porzeczek i działają antybakteryjnie, zwalczają np. bakterie E.coli
  • Rutynie
    ułatwia wchłanianie witaminy C, ma właściwości uszczelniające i wzmacniające naczynia krwionośne. W ten sposób zapobiega krwawieniom, żylakom oraz wybroczynom
  • Kwercetynie
    działa moczopędnie i oczyszczająco na drogi moczowe oraz przeciwalergicznie

Ciemnoczerwony pigment w czarnej porzeczce przypisuje się wysokiej zawartości antocyjanów. Antocyjany to grupa organicznych flawonoidów, naturalnych pigmentów roślinnych. W zależności, od pH, owoce mają czerwony, fioletowy lub niebieski odcień.
Czarna porzeczka zawiera aż 15 typów unikalnych antocyjanów. Podsumowując, antocyjany odgrywają znaczącą rolę w profilaktyce raka, zdrowiu serca, otyłości, a nawet cukrzycy.
Przede wszystkim neutralizują szkodliwe wolne rodniki, zapobiegające uszkodzeniu komórek.

2. Związki fenolowe w soku z czarnej porzeczki na serce ❤️

Drugą grupą związków odpowiedzialnych za antyoksydacyjne właściwości czarnych porzeczek, są kwasy fenolowe. Działają one przede wszystkim:

  • Przeciwzakrzepowo
  • Przeciwzawałowo
  • Przeciwzapalnie
  • Hamują rozwój bakterii i grzybów
  • Obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi

Nie tylko antyoksydanty kontrolują poziom trójglicerydów i cukru we krwi. Porzeczki posiadają bowiem bardzo dużą ilość rozpuszczalnego błonnika – pektyn – który zapobiega:

  • hipercholesterolemii (wzrostowi poziomu cholesterolu w osoczu)
  • hiperglikemii (zbyt wysokiemu stężeniu glukozy we krwi). Dzieje się tak, ponieważ pektyny spowalniają wchłanianie „złych” tłuszczów i cukru przez organizm.

W związku z wysoką zawartością antyutleniaczy czarna porzeczka plasuje się wysoko na liście ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). To lista produktów spożywczych o dużej zawartości roślinnych przeciwutleniaczy. Skuteczność działania zawartych w nich antyutleniaczy specjaliści oceniają na 7957 μ mol TE w 100 g porzeczek. Wśród owoców jagodowych lepiej w potencjale antyoksydacyjnym wypadają tylko:

  • Aronia (16 062 μ mol TE w 100 g)
  • Czarna jagoda (13427 μ mol TE w jednej filiżance)
  • Żurawina (8 983 μ mol TE w jednej filiżance)

3. Sok z czarnej porzeczki kontra rak

Czarna porzeczka ma ogromny wpływ na raka i to jej największa cecha. Dzięki, wysokiej zawartości antocyjanów, ekstrakt z czarnej porzeczki spowalnia rozwój nowotworu.
Badania przeprowadzone przez Northeastern Ohio University Colleges of Medicine and Pharmacy pokazują, że ekstrakt z czarnej porzeczki hamuje wzrost komórek raka wątroby. Badacze z Japonii udowodnili także, że ekstrakt z czarnej porzeczki blokuje rozprzestrzenianie się komórek raka piersi i endometrium oraz jest równie skuteczny w zabijaniu komórek rakowych żołądka i przełyku.

4. Zdrowe oczy dzięki czarnej porzeczce

Sok z czarnej porzeczki zapobiega jaskrze i utrzymują Twoje oczy zdrowe. Badania Wydziału Medycyny Okulistycznej Akademii Medycznej Sapporo, opublikowane w Journal of Ocular Pharmacology and Therapeutics wykazały, że podawanie pacjentom z jaskrą ekstraktu z czarnej porzeczki obniża poziom endoteliny-1. To hormon, który przyczynia się do rozwoju jaskry.
Podsumowując, w połączeniu z tradycyjnym sposobem leczenia, czarna porzeczka skutecznie dba o zdrowe oczy i również zapobiega utracie wzroku.

Czarna porzeczka jest bogatym źródłem witaminy A. W 100 g świeżych owoców jest ok. 230 IU witaminy A, która pomaga zahamować proces rozwoju licznych chorób oczu, na przykład zaćmy.

Czarną porzeczkę najlepiej wyciskać w wolnoobrotowej wyciskarce do soków, np: Kuvings Evo820 PLus. Dzięki temu zachowujesz wszystkie bioaktywne składniki.

5. Wzmocnij odporność sokiem z czarnej porzeczki 🛡️

Czarna porzeczka jest pełna witaminy C. Już jeden kubeczek świeżych czarnych porzeczek zapewnia potrójną ilość witaminy C potrzebnej na cały dzień. To sporo.
Witamina C  wzmacnia odporność. Badania pokazują, że witamina C skraca czas trwania infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Witamina C jest także naturalnym przeciwutleniaczem. Zapobiega uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki.  Dzięki witaminie C zmniejszasz ryzyko zachorowania na raka, choroby serca, udar… I dlatego właśnie warto pić sok z czarnej porzeczki.

W 100g znajduje się ok. 180 mg witaminy C. To ponad 3 razy więcej niż w pomarańczach czy cytrynach! Zgodnie z zaleceniami specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia, codzienne powinniśmy dostarczać organizmowi 70 mg kwasu askorbinowego. W związku z tym 100 g (czyli garść) czarnych porzeczek pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

6. Czarna porzeczka chroni przed patogenami

Badanie opublikowane w Microbiology and Immunology wykazało, że ekstrakt z czarnej porzeczki o stężeniu mniejszym niż:

  • 1% blokuje wzrost kilku szczepów wirusów odpowiedzialnych za adenowirusy i grypę o więcej niż 50%
  • 10% blokuje 95% tych wirusów przed przyklejeniem się do powierzchni zaatakowanych komórek

Inne badanie, tym razem, z Japonii wykazało, że leczenie grypy stężoną ilością ekstraktu z czarnej porzeczki, całkowicie powstrzymuje wzrost wirusa tej choroby. Ponadto olej z czarnej porzeczki może być skuteczny przeciwko Helicobacter pylori, rodzajowi groźnej bakterii, która powodują wrzody żołądka, bóle brzucha oraz nudności.
Pamiętaj, czarna porzeczka skutecznie wspomaga między innymi leczenie chorób, które są spowodowane infekcjami bakteryjnymi.

7. Czarna porzeczka zabija opryszczkę

Czarna porzeczka zabija wirusa, wywołującego opryszczkę jamy ustnej i narządów płciowych. Jak wiadomo opryszczka, jest powszechną infekcją wirusową, która dotyka miliony ludzi na całym świecie. Objawy mogą się nieznacznie różnić, powodując u chorych wrzodziejące pęcherze w okolicy ust i wrzody narządów płciowych.

Badania wykazują, że ekstrakt z czarnej porzeczki powstrzymuje wirusa herpes od przylegania do komórek. W ten sposób wirus  nie rozprzestrzenia się w organizmie. W połączeniu z tradycyjnymi metodami leczenia, a także innymi naturalnymi środkami, jak L-lizyna i cynk, sok z czarnej porzeczki okazuje się cudownym dodatkiem do diety, który zapobiega epidemiom opryszczki.

Jedna szklanka surowych czarnych porzeczek zawiera około:

70 kalorii
17,5 g węglowodanów
1,5 g białka
0,5 g tłuszczu
205 mg witaminy C
0,3 mg manganu
1,7 mg żelaza
360 mg potasu
27 mg magnezu
667 mg fosforu
17 mg witaminy E
62 mg wapnia
260 IU witaminy A
0,1 mg miedzi, tiaminy, witaminy B6
0,4 mg kwasu pantotenowego

Sok z czarnej porzeczki zawiera fruktozę (ponad 5%), glukozę (ok. 3%), kwasy organiczne (ok. 3%), a także pektyny, garbniki, karoten, olejki eteryczne oraz kwasy: oksalowy, bursztynowy, cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy, kawowy, salicylowy, winny.

Świeżo wyciskany sok z czarnej porzeczki właściwości zdrowotne ma olbrzymie.
Pij zatem sok, bo tych owoców w sezonie w Polsce nie brakuje. Niech i nie zabraknie dobroczynnych składników Twojemu organizmowi.

Udostępnij:

Sok z granatu na co pomaga?

12 zalet soku z buraka

Skomentuj