6 leczniczych zalet rzepy. Wszystko o rzepie dla zdrowia

  • Warzywa
  • 30 lipca 2019
  • 0

Wszystko o rzepie dla Twojego zdrowia.
O najcenniejszych zaletach leczniczych rzepy.
W jakich dolegliwościach pomaga rzepa?
Dowiesz się z naszego wpisu.

1. Wszystko o rzepie w walce z rakiem

Rzepa jest skuteczna w leczeniu nowotworów. Poza bogactwem błonnika oraz witamin i minerałów, warzywa kapustne są również bogate w związki zwalczające raka, takie jak glukozynolany i indol-3-karbinol.
Badania pokazują, że zwiększenie spożycia warzyw krzyżowych, takich jak rzepa, może mieć ogromny wpływ na profilaktykę raka.
Jedno z opracowań na podstawie 31 badań wykazało, że osoby spożywające większą ilość warzyw krzyżowych miały o 23% mniejsze ryzyko zachorowania na raka płuc.
Natomiast inne badania sugerują, że włączenie do diety kapustnych warzyw, może ochronić przed rakiem jelita grubego, piersi i żołądka.
Rzepa jest uważana za roślinę krzyżową, tak samo jak kapusta, brokuły, jarmużkalafior, które również należą do tej samej rodziny co rzepa.

2. Przeciwutleniacze z rzepy na serce?

Rzepa w połączeniu z prozdrowotnym błonnikiem i przeciwutleniaczami, ma ogromny wpływ na zdrowie serca.
Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition Wszystko o rzepie, z udziałem prawie 135 000 osób dorosłych wykazały, że większe spożycie warzyw – a zwłaszcza warzyw krzyżowych, takich jak rzepa – wiązało się z niższym ryzykiem zgonu z powodu chorób serca. Inne badania pokazują, że zwiększenie spożycia błonnika może również obniżyć poziom cholesterolu całkowitego i LDL, dwóch głównych czynników ryzyka chorób serca.
I co? Włączysz rzepę do codziennych posiłków? Warto, prawda?
W celu obniżenia ryzyka choroby wieńcowej, dodaj rzepę do zbilansowanej diety i zacznij ćwiczyć zdrowe nawyki każdego dnia, na przykład.: regularne ćwiczenia, rzucenie palenia i minimalizacja stresu, medytacja.

3. Rzepa na wzmocnienie odporności

Wiesz, że rzepa jest doskonałym źródłem witaminy C?
Ha, teraz wiesz! Zwiększenie spożycia tej istotnej witaminy rozpuszczalnej w wodzie to klucz do lepszego zdrowia.
Uzyskanie wystarczającej ilości witaminy C w diecie, może pomóc zmniejszyć objawy i skrócić czas trwania infekcji, takich jak przeziębienie.

Może również zapobiegać i poprawiać wyniki w przypadku innych schorzeń, takich jak malaria, zapalenie płuc i zakażenia.
Aby skutecznie pobudzić działanie rzepy wzmacniające odporność, należy połączyć je z dużą ilością produktów bogatych w witaminę C.
Polecamy: guawę, czarną porzeczkę, czerwoną paprykę i kiwi.

4. Rzepa na odchudzanie

Wszystko o rzepie. Dzięki dużej ilości błonnika i zaledwie 35 kcal na porcję, rzepa stanowi doskonały dodatek do diety odchudzającej.
Włókno przemieszcza się powoli w przewodzie pokarmowym, spowalniając opróżnianie żołądka, daje uczucie sytości.

W badaniu na ludziach w 2010 r. zaobserwowano, że 252 kobiety w ciągu 20 miesięcy, które spożywały 1g więcej błonnika, traciły ok.pół funta i pozbywały się tkanki tłuszczowej.
Natomiast badania opublikowane w 2015 r. wykazały, że spożywanie codziennie porcji warzyw krzyżowych wiąże się z utratą wagi w ciągu czterech lat.
W połączeniu z pożywną dietą i regularną aktywnością fizyczną, dodanie porcji lub dwóch rzepy do diety może spowodować utratę wagi.

Chcesz jeszcze szybszych wyników?
Wrzuć kilka produktów spalających tłuszcz np.: ocet jabłkowy, nasiona chia i olej kokosowy a szybciej schudniesz.

5. Wszystko o rzepie na zaparcia

Zalety rzepy w trawieniu są ogromne. Dzięki aż 3 gramom błonnika w każdej filiżance, rzepa pomaga w utrzymaniu regularności wypróżnień.
Gdy treść pokarmowa przemieszcza się przez przewód pokarmowy, włókno dodaje masę do kału, aby wspomóc leczenie zaparć. W World Journal of Gastroenterology podają, że wyniki pięciu badań stwierdzają, że błonnik pokarmowy jest w stanie skutecznie zwiększyć częstość stolca u osób z zaparciami. Podczas gdy rzepa dostarcza część błonnika, którego potrzebujesz każdego dnia, najlepiej połączyć je z innymi wysoko włóknistymi pokarmami.
Proponujemy Ci: jagody, figi, karczochy, awokado i rabarbar.

Wyciąg z korzeni, głównie czarnej rzepy, jest ważnym składnikiem wielu preparatów ziołowych, przede wszystkim wspomagających czynność wątroby. Działa rozkurczowo. Jest bardzo skuteczna w leczeniu zaparć i w leczeniu niedostatecznej produkcji soku żołądkowego.

6. Czy rzepa pomaga na oczy i wypadanie włosów?

Tak, ma działanie przeciwłojotokowe, ale nie tylko. Sok z rzepy pomaga zadbać o nasze oczy za sprawą zawartych w niej witamin (A i C) oraz luteiny.
Kwas askorbinowy niweluje szkodliwy wpływ promieniowania słonecznego, zaś witamina A zapobiega niedowidzeniu po zmroku, czyli tzw. kurzej ślepocie.
Luteina z kolei jest ważną substancją dla osób, które spędzają dużo czasu przed komputerem (np. w pracy), dlatego, że ochroni oczy przed szkodliwym wpływem promieniowania, który wytwarza monitor komputera, czy telewizor.

Rzepa świetnie działa na włosy. Wywar z tego warzywa wzmacnia cebulki i przyspiesza porost włosów. Poza tym pomaga pozbyć się łupieżu.

Wszystko o rzepie. Wartości odżywcze

Rzepa jest pokarmem o dużej zawartości składników odżywczych, niskiej kaloryczności, zawiera dużo błonnika i mikroelementów, witaminy C i potasu.
Ok.pół szklanki ugotowanej rzepy, czyli 150 gr zawiera około:

  • 35 kalorii
  • 8 gramów węglowodanów
  • 1 grama białka
  • 0,1 grama tłuszczu
  • 3 grama błonnika
  • 18 miligrama witaminy C
  • 275 miligramów potasu
  • 0,1 miligrama manganu
  • 0,1 miligrama witaminy B6
  • 52 miligrama wapnia
  • 14 mikrogramów kwasu foliowego
  • 14 miligramów magnezu
  • 41 miligrama fosforu
  • 0.3 miligrama żelaza
  • 0,5 miligrama ryboflawiny
  • 0,2 miligrama kwasu pantotenowego

Oprócz wymienionych powyżej składników odżywczych rzepa zawiera również niewielką ilość tiaminy i cynku.

Jak smakuje rzepa?

Rzepa to uniwersalne warzywo, jest aromatyczna, smaczna i bogata w składniki odżywcze, których potrzebuje Twój organizm.
Jak smakuje rzepa? Smak rzepy jest często opisywany jako łagodny, ale też jako gorzki, a rzepa jest używana podobnie jak ziemniaki w wielu przepisach.
Dodawaj ją do zup, kanapek, sałatek. Włącz soki z rzepy do codziennego sokowego menu, zapobiegnij chorobom zwyrodnieniowym stawów i bólom reumatycznym.
Zawarte w rzepie substancje, zapobiegają odkładaniu się wykrystalizowanego kwasu moczowego w stawach, który może prowadzić do chorób układu kostnego.

Jak wygląda rzepa?

Rzepa ma białą skórkę zabarwioną purpurą lub czerwienią, a także białą skórą wewnątrz. Ma zielone liście rosnące nad ziemią, które mogą być z powodzeniem uzupełnieniem soków, sałatki.

Rzepę białą lub czarną można spożywać na surowo, rzepę marynowaną, gotowaną, pieczoną lub smażoną.
Zielone liście rzepy zawierają prawie 2 x więcej białka i błonnika niż korzeń.
Jedna szklanka soku z liści pokryje 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę C.

Rzepa i Ajurweda?

Uważa się, że rzepy były wykorzystywane do celów leczniczych przez tysiące lat i są uważane za podstawowy produkt wśród wielu rodzajów medycyny alternatywnej.
Również w Ajurwedzie i Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Wszystko o rzepie zostało już powiedziane dawno. Rzepa pasuje między innymi do diety ajurwedyjskiej, która kładzie nacisk przede wszystkim na spożywanie dużej ilości owoców i warzyw.

W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej rzepa jest dobrze znana ze swojej zdolności do pomocy w prawidłowym trawieniu.
Reasumując, najczęściej używane są do wspomagania krzepnięcia krwi, pobudzania wypróżnień i usuwania flegmy z organizmu.

Sok z korzenia rzepy znany od wieków ma głównie działanie alkalizujące, dzięki dużej zawartości potasu (191 mg/100g). Sok z rzepy pomaga także w odkwaszeniu organizmu, oczyszcza krew i przyczynia się do spadku masy ciała. Podsumowując, rzepa dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia nam poczucie sytości.

Jak działa sok z rzepy? Wszystko o rzepie

  • Pobudza pracę wątroby
  • Bogate źródło potasu, magnezu, żelaza i wapnia
  • Pomaga w zachowaniu świetnego wyglądu cery jak i włosów czy paznokci
  • Działa antybakteryjnie i odkażająco
  • Rozpuszcza również kamienie żółciowe
  • Sok z czarnej rzodkwi rozpuszcza minerały w: pęcherzyku żółciowym, kanałach żółciowych i nerkach oraz w pęcherzu moczowym

Kuracja na rozpuszczenie kamieni żółciowych

  • 10 kg czarnej rzepy umyć Szczotką Tawashi, nie obierać ze skóry
  • wycisnąć sok w wyciskarce do soków Kuvings D9900
  • Ok. 3-5 litra soku przechowywać w lodówce
  • Pozostałą pulpę zmieszać z miodem w proporcjach 1kg pulpy na 300g miodu. Przechowywać w słoikach, uciskając czymś ciężkim od góry, by nie spleśniały

Sok z czarnej rzepy pić po jednej łyżeczce od herbaty godzinę przed jedzeniem. Jeśli nie wystąpi ból, dawkę można zwiększyć do łyżki stołowej, a następnie do pół szklanki.
Jeśli wystąpi ból w prawym boku należy ogrzewać prawy bok termoforem.

Podczas kuracji należy stosować łagodną dietę, unikać ostrych i słonych produktów. Kiedy sok się skończy należy zacząć jeść wytłoki, które do tego czasu ukiszą się. Spożywać je w czasie posiłku od 1 łyżki stołowej do 3 łyżek stołowych, aż się wyczerpią.

Czy wiesz, że…

Rzepa słynie z właściwości przeciwzapalnych. To zasługa witamin C, A, K. jej regularne jedzenie wzmacnia organizm i redukuje ryzyko wystąpienia chorób, które są związane ze stanami zapalnymi w organizmie, takimi jak np. zawał serca czy zapalenie stawów.

Udostępnij:

Sprawdź dlaczego pomidor jest zdrowy?

7 x sok z selera korzeniowego

Skomentuj