Sok z moreli właściwości. 6 hitów o moreli

  • Owoce
  • 10 maja 2019
  • 0

Sok z moreli właściwości przeciwzapalne. Świetne także na właściwą pracę wątroby i odnowę komórek.
O morelach, dobrych na wiele dolegliwości.
Masz drzewko moreli na działce?
To bardzo dobrze, bo możesz robić z nich soki albo zajadać surowe. Możesz także suszyć morele w dehydratorze i mieć zapas na zimę.

1. Sok z moreli na stany zapalne

Naukowcy dowiedli, że morele mają silne właściwości przeciwzapalne, które chronią przed chorobami. Morele są też bogate w potas, witaminę C i błonnik. Zawierają też wiele fitochemikaliów:

  • Kwas D-glukarowy i chlorogenowy
  • Geraniol
  • Kwercetynę
  • Likopen

Zapalenie nie do końca jest złym zjawiskiem. Jest to normalna reakcja wywołana przez układ odpornościowy, aby powstrzymać obcych najeźdźców i chronić ciało przed uszkodzeniami.
Jednak już przewlekłe zapalenie może przyczyniać się do poważnych chorób np:

  • Chorób serca
  • Cukrzycy
  • Reumatoidalnego zapalenie stawów

Pestki z moreli i morele suszone

Uważa się, że pestki moreli są skuteczne w łagodzeniu stanu zapalnego. W badaniu podawano ekstrakt z pestek moreli i pomógł on we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego. Z kolei morele suszone to najlepsze źródło beta-karotenu. Zaledwie garść suszonych moreli może pokryć nasze pełne dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. Morele możesz suszyć w Dehydratorze Counter Intelligence IR D5 2G.

Amigdalina z pestek moreli na raka?

Pestki moreli – (nie)znane lekarstwo. Już w VI w. n.e. pisano o leczniczych właściwościach pestek moreli. Wykorzystuje się je do produkcji alternatywnych leków bo zawierają  amigdalinę. To cyjanid, który może wspomagać leczenie raka. Amigdalina znajduje się w pestkach wielu owoców, w surowych orzechach oraz innych roślinach. Badania wykazują, że spożywanie określonej ilości pestek moreli, może zapobiec nowotworom i uśmiercić istniejące już komórki rakowe.
Witamina B17, czyli amigdalina jest unikalnym związkiem, który uważa się za stymulator układu odpornościowego do zwalczania nowotworów złośliwych. Według doniesień, ciągle jeszcze dość kontrowersyjne leczenie raka za pomocą amigdaliny, zwanej w formie nietoksycznej letrilem stosuje się w niektórych klinikach na całym świecie. Ze wstępnych badań przeprowadzonych przez koreański Kyung Hee University w Seulu w 2002 r. wynika, że amigdalina może inicjować zaprogramowaną śmierć komórki w ludzkich komórkach raka prostaty.
Inne badania pokazują, że amigdalina łagodzi również ból.

2. Sok z moreli na wątrobę

Badania dowodzą, że owoce moreli korzystnie wpływają na zdrowie wątroby i zapobiegają jej chorobom. W badaniu opublikowanym w British Journal of Nutrition udowodniono, że morela chroni przed uszkodzeniem i stłuszczeniem wątroby.
Wniosek jest taki, że morela sprawdza się w diecie przeciwzapalnej i może również pomóc w poprawie funkcji wątroby.

Wątroba jest najważniejszym i największym organem wewnętrznym w ludzkim ciele:

  • Oczyszcza organizm z groźnych toksyn,
  • Wytwarza białka, które pomagają krzepnąć krwi,
  • Rozbijać tłuszcze i zamienia je w energię

3. Sok z  moreli na odnowę komórek

Morele dostarczają mnóstwo ważnych mikroelementów, są też obfite w przeciwutleniacze. Przeciwutleniacze to związki, które:

  • Chronią organizm przed wolnymi rodnikami i zapobiegają uszkodzeniom komórek
  • Mogą również zmniejszyć ryzyko niektórych chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory

Morele są naładowane karotenoidami, rodzajem pigmentu o właściwościach przeciwutleniających. Według badań opublikowanych na łamach Journal of Agricultural and Food Chemistry, morele są szczególnie bogate w karotenoidy, takie jak:

  • Beta-karoten
  • Beta-kryptoksantyna
  • Gamma-karoten

4. Morele na oczy

Witamina A odgrywa kluczową rolę dla zdrowia Twoich oczu. W rzeczywistości niedobór witaminy A może powodować objawy takie jak:

  • Ślepota nocna
  • Suchość oczu
  • Nawet utrata wzroku

Morele są doskonałym źródłem witaminy A. Wystarczy wycisnąć sok z dwóch szklanek świeżych moreli, aby zapewnić 100% dawki witaminy A potrzebnej na cały dzień. Natomiast już jedna filiżanka suszonej moreli może prawie całkowicie spełnić codzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

5. Bogactwo błonnika w soku z moreli

Morele aż kipią błonnikiem. Jedna szklanka świeżych moreli, zapewniając około 3,1g lub do 12% codziennego zapotrzebowania na błonnik. Włókno błonnika przechodzi przez jelita jako niestrawione i pomaga zwiększyć objętość stolca. A Ty nie masz zaparć, Twój metabolizm przyspiesza!

Duża zawartość błonnika wiąże lipidy i kwasy żółciowe, z których Twoja wątroba produkuje cholesterol. Duża zawartość błonnika w diecie sprawia, że nadmiar cholesterolu jest usuwany z organizmu razem z innymi produktami przemiany materii.

Sok z moreli właściwości w pigułce

  • Działają antyoksydacyjnie i antyrakowo. Jak twierdzi Amerykańskie Towarzystwo Nowotworowe, morele zmniejszają ryzyko raka krtani, przełyku i płuc-dzięki dużej zawartości karotenoidów
  • Zapobiegają chorobom serca. Jak wynika z badań, niedobór beta-karotenu w diecie dwukrotnie zwiększa ryzyko zawału serca, a także prawdopodobieństwo zgonu, jeżeli zawał już nastąpi
  • Chronią oczy-są bogate w witaminę A, zapobiegającą uszkodzeniom oczu przez wolne rodniki
  • Powstrzymują odkładanie się złogów miażdżycowych w tętnicach
  • Regulują poziom cholesterolu
  • Zapobiegają anemii
  • Odkwaszają organizm

Co zawierają morele?

Witaminy: B, C, E, PP
Minerały: żelazo, bor, wapń, potas, fosfor, magnez, miedź, cynk
Pozostałe: błonnik, karoten, związki pektynowe, flawonoidy, garbniki, fitosterole, kwasy organiczne (winowy, cytrynowy, jabłkowy), likopen

UWAGA! Morele zawierają dużo cukru – nie są więc zalecane cukrzykom.

Udostępnij:

Sok z jabłek na co pomaga? Sprawdź!

Jak zbierać pokrzywę i jak przechowywać sok z pokrzywy?

Skomentuj