Leczenie anemii. Dlaczego chorujesz? Jak leczyć tę chorobę?
Leczenie anemii jest trudne a ciężka postać anemii powoduje groźne komplikacje takie jak: uszkodzenie serca, uszkodzenie mózgu, a nawet śmierć.
Anemia to problem globalny. WHO podaje, że w krajach rozwijających się, anemia występuje aż u 30-60% ludności i jest głównie związana z niedoborami pokarmowymi. Niedokrwistość jest wtedy, gdy krew ma za mało czerwonych krwinek, lub jeśli krwinki czerwone mają za mało hemoglobiny: białka, które transportuje tlen do komórek organizmu.
Skutki anemii są dla chorych groźne:
- Niski przepływ tlenu w organizmie – początek rozwoju wielu chorób uważanych za choroby cywilizacyjne
- Uszkodzenia serca i mózgu
- Osłabienie mięśni
- Zmęczenie
- Letarg, senność
- Mgła mózgu, problemy z koncentracją, logicznym myśleniem
- W ciężkich przypadkach nawet śmierć
Anemia. Co to jest niedokrwistość?
Sprawdź, czy Ty masz objawy anemii i zobacz i jak możesz uniknąć tej choroby. Jeżeli cierpisz na anemię, to podpowiadamy jak możesz się z niej wyleczyć i jakie soki mogą Ci w tym pomóc.
Co to jest anemia?
Niedokrwistość to niedobór czerwonych krwinek lub hemoglobiny we krwi. Hemoglobina jest białkiem bogatym w żelazo, które nadaje Twojej krwi czerwony kolor oraz pomaga dostarczać tlen z płuc do reszty ciała. Jeśli masz anemię, to Twoje ciało nie otrzymuje wystarczającej ilości krwi bogatej w tlen i jesteś właśnie anemiczny, zmęczony i słaby. Czerwone krwinki zawierają hemoglobinę i wzmacniają Twoją odporność. Niedokrwistość jest ściśle związana z niedoborem żelaza. Według Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorób brak żelaza jest najczęstszym niedoborem żywieniowym w krajach rozwiniętych. Żelazo pomaga produkować hemoglobinę. Twoje ciało potrzebuje żelaza, aby wykonywać wiele funkcji każdego dnia. Bardzo często zdarza się, że ludzie mają niski poziom żelaza z powodu:
- Utraty krwi (miesiączka, poród, operacja)
- Złej diety
- Niezdolności do wchłaniania żelaza z pożywienia
W grupie ryzyka są m.in.:
- Kobiety w wieku rozrodczym
- Dzieci i młodzież
- Dorośli w wieku powyżej 65 lat
Anemia objawy
Uczucie wyczerpania i zmęczenia jest bardzo powszechne u wielu osób, ale nie zawsze wiąże się z anemią. Możesz dowiedzieć się, czy masz zbyt niski poziom czerwonych krwinek, wykonując test hematokrytowy wraz z testem poziomu hemoglobiny. Prawidłowe wartości wynoszą*:
Hemoglobina norma | Hematokryt norma | |
Kobiety | 11,5 - 15,5 g/dl | 37 - 47% |
Mężczyźni | 14 - 18 g/dl | 40 - 51% |
*wartości mogą się różnić w zależności od laboratorium. Mogą pojawić się rozbieżności, wynikające np. z dużej liczby urządzeń różnych producentów, czy różnych typów.
Anemia może być też łagodna i często jest niezauważona nawet przez lata. Jednak objawy pogarszają się wraz z postępem choroby. Leczenie anemii bywa trudne.
Objawy anemii:
- Zmęczenie
- Słabość
- Blada skóra
- Szybkie lub nieregularne bicie serca
- Zadyszka i trudności w oddychaniu
- Słaba kondycja
- Ucisk w klatce piersiowej
- Zawroty głowy
- Problem poznawcze (tzw. mgła mózgu)
- Trudności z koncentracją
- Problem z wykonywaniem pracy
- Zimne dłonie i stopy
- Bóle głowy
- Zmiany nastroju
- Słaba odporność (częste infekcje)
- Łamliwość paznokci
- Wypadanie włosów
- Suchość skóry
- Pękające kąciki ust
- Spadek libido
Kiełki na anemię
Sprawdź kiełki lucerny na anemię.
Anemia przyczyny
Są 3 główne przyczyny powstania anemii, które powstają jeśli:
- Nie wytwarzasz wystarczającej liczby czerwonych krwinek
- Tracisz zbyt dużo krwi z powodu kontuzji, miesiączki lub innych krwawień
- Twoje ciało niszczy czerwone krwinki przez zmiany w Twoim układzie odpornościowym
Czynniki ryzyka anemii
Dlaczego chorujemy na anemię?
- Niedobór żelaza lub witaminy B12 przede wszystkim.
Jeśli nie jesz wystarczająco dużo ogólnie i masz ubogą dietę albo jesteś wegetarianinem/weganinem, który unika produktów pochodzenia zwierzęcego (ponieważ są one dobrym źródłem żelaza i witamin z grupy B). - Pamiętaj, że Twoje ciało potrzebuje odpowiedniego żelaza, witaminy 12, kwasu foliowego i innych składników odżywczych z pożywienia, które spożywasz w celu produkcji zdrowych ilości hemoglobiny i czerwonych krwinek.
- Płeć
Kobiety częściej chorują na anemię niż mężczyźni - Wiek:
Szczególnie osoby w wieku powyżej 65 lat częściej chorują na anemię - Ciąża:
Zwiększa ryzyko niedokrwistości - Candida:
Zaburza sposób wchłaniania składników odżywczych, w tym witamin z grupy B - Choroby przewlekłe, w których występuje stan zapalny
Zaburzona jest wówczas produkcja szpiku kostnego:
– HIV/AIDS
– Reumatoidalne zapalenie stawów
– Rak
– Choroby nerek - Problemy z trawieniem, które zakłócają wchłanianie składników odżywczych:
– Zapalenie jelit
– Choroba Leśniowskiego-Crohna
– Wrzody - Leki przeciwbólowe:
Częste przyjmowanie dostępnych bez recepty środków przeciwbólowych, zwłaszcza aspiryny, które blokują niektóre składniki odżywcze - Obciążenia genetyczne:
Czasami niedokrwistość jest genetycznie dziedziczona, np.:
– Niedokrwistość aplastyczna, kiedy organizm nie wytwarza wystarczającej liczby czerwonych krwinek
– Choroby szpiku kostnego jak np. białaczka
– Niedokrwistość hemolityczna, kiedy czerwone krwinki są niszczone szybciej niż szpik kostny może je wyprodukować
– Anemia sierpowata, czyli wadliwa forma hemoglobiny, która produkuje czerwone krwinki, a których nie można użyć. To powoduje przedwczesne obumieranie komórek krwi
– Talasemia, będąca dziedzicznym zaburzeniem krwi z mniejszą liczbą czerwonych krwinek i mniejszą zawartością hemoglobiny w organizmie niż normalnie
Rodzaje anemii
W zależności od stężenia hemoglobiny we krwi wyróżnia się 4 stadia choroby, czyli anemię:
- Łagodną: gdy poziom hemoglobiny wynosi od 10 do 12 g/dl
- Umiarkowaną: jeśli poziom hemoglobiny wynosi od 8 do 9,9 g/dl
- Ciężką: a poziom hemoglobiny wynosi od 6,5 do 7,9 g/dl
- Zagrażającą życiu: wtedy poziom hemoglobiny wynosi poniżej 6,5 g/dl
Anemia a zła dieta
Co możesz zrobić, aby przezwyciężyć anemię? Jak najszybciej usuń przetworzone i niezdrowe produkty z diety, takie jak:
- Fast Foody
- Chemiczne składniki np. barwniki i konserwanty
- Cukier
- Otręby z nierozpuszczalnym błonnikiem, który zatrzymuje i usuwa żelazo podczas trawienia
- Produkty mleczne, w których wapń wiąże się z żelazem w żywności i może prowadzić do złego wchłaniania
- Napoje gazowane bogate w cukier i ubogie w składniki odżywcze, które blokują wchłanianie żelaza
- Kawę i czarną herbatę, ponieważ duże spożycie blokuje wchłanianie żelaza
Dieta na anemię
Jak wiadomo, dieta przy anemii to podstawa jej leczenia więc ważne jest, aby wzbogacić swoją codzienną dietę o takie produkty:
- Świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców
- Pokrzywę (soki, sałatki, zupa z pokrzywy)
- Warzywa (szczególnie burak, boćwina, szpinak, jarmuż)
- Owoce
- Wątrobę i podroby wołowe
- Mięso indycze i wołowe
Candida a anemia
Candida albicans to rodzaj grzyba, który naturalnie występuje w każdym organizmie. U zdrowego człowieka zasiedla on przewód pokarmowy, błony śluzowe i skórę i nie czyni żadnych szkód. Gdy jednak dojdzie do nadmiernego mnożenia grzyba, wówczas jest on szkodliwym patogenem dla organizmu.
Przerost grzybów candida powoduje wydzielanie szkodliwych produktów ubocznych – mytotoksyn – które dotyczą jednego lub wielu narządów. Taki atak jest bezlitosny i wywołuje choroby. Choroba zaburza prawidłowy bilans pH i śluzówkę przewodu pokarmowego i powoduje zmiany wchłaniania składników odżywczych. Pojawia się wówczas anemia oraz:
- Problemy trawienne
- Zespół nieszczelnego jelita
- Kandydoza (grzybica ogólnoustrojowa)
Wraz z problemami trawiennymi pojawia się zmęczenie, mgła mózgowa, brak skupienia, słaba koordynacja fizyczna, trudności w koncentracji i problemy z pamięcią.
Leczenie anemii
Naturalne leczenie anemii skutkuje usunięciem przyczyny choroby, a nie tylko jej objawów. Leczenie przyczynowe to podstawa sukcesu. Chodzi przecież o to, żeby przywrócić organizm do pełni zdrowia, do stanu homeostazy (równowagi) a nie tylko stłumić objawy choroby. I dotyczy to każdej choroby, nie tylko anemii.
Anemia a stres
Podczas gdy jesteś zestresowany, zmagasz się z gniewem, apatią i masz zmartwienia, to w konsekwencji wyczerpujesz swoją śledzionę i wątrobę. Stres wyniszcza Twój organizm. Planuj relaks, odpoczynek psychiczny i zabawy w ciągu tygodnia, dużo śpij w nocy. Proste rzeczy naprawdę pomogą ładować Twój system nerwowy. Uwolnij się od stresu, a zyskasz fantastyczne rezultaty w leczeniu anemii. Przede wszystkim pamiętaj, anemia to złożona choroba, która wymaga całościowego podejścia do Twojego organizmu i jego leczenia.
Pobudzenie pracy śledziony
Śledziona jest organem odpowiedzialnym za produkcję czerwonych krwinek. Musisz wiedzieć, że chora śledziona to pierwszy krok od anemii. Na szczęście są produkty, które pomagają leczyć śledzionę. Są to zupy, świeżo wyciskane soki a także dżemy z jaskrawo pomarańczowych warzyw, które świetnie działają na odbudowę śledziony. Takie produkty to na przykład:
- Dynia
- Kabaczek
- Cukinia
- Papryka
- Marchew
Produkcję czerwonych krwinek i naprawę śledziony zapewnią liściaste zielone warzywa więc warto spożyć przed każdym posiłkiem, nawet w małej ilości:
- Szpinak
- Boćwina
- Jarmuż
- Sałata
- Rukola
Suplementy leczenie anemii
Warto suplementować naturalne składniki, aby wspomóc pracę śledziony. W medycynie chińskiej anemia bardzo ściśle wiąże się ze śledzioną. Z pewnością niektóre zioła wspomagają śledzionę, szczególnie żeń-szeń. Żeń-szeń znany jest jako zioło adaptogenne, w konsekwencji działania obniża poziom kortyzolu (hormonu stresu). W świeżo wyciskanych sokach jest najwięcej naturalnych składników odżywczych.
Suplementacja powinna także obejmować naturalne uzupełnienie:
- Żelaza
- Kwasu foliowego
- Witamin C, B, E
- Probiotyków
Burak na anemię
Burak to wspaniałe warzywo krwiotwórcze, od dawna uznane przez medycynę naturalną. Zapobiega anemii, a co więcej, wspomaga leczenie białaczki. Na przykład zawarte w burakach barwniki betacyjany, nadają burakom intensywnie czerwony kolor. Działanie buraka jest najlepsze, kiedy pijemy świeżo wyciśnięty sok. Betacyjany 4-krotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. W wyniku tego, wzmacniają więc układ krwionośny. Burak to obfitość kwasu foliowego, który pomaga usunąć z krwiobiegu homocysteinę – jej wysoki poziom powoduje choroby serca. Buraki regulują poziom cholesterolu i przeciwdziałają zwapnieniom naczyń krwionośnych.
Wskazówki:
- Dodaj do soku cytrynę (witamina C), która zwiększa wchłanianie żelaza
- Dodaj do soku zielone liście buraków, które zawierają żelazo i chlorofil
Probiotyki na anemię
Zdrowie jelit ma kluczowe znaczenie dla wchłaniania składników odżywczych. Zasada nie brzmi: „Jesteś tym, co jesz”, ale idąc dalej „Jesteś tym, co trawisz.” Jeśli nie trawisz prawidłowo, to nie wchłaniasz i nie przyswajasz składników odżywczych w tym żelaza. Badania medyczne przeprowadzone na Uniwersytecie Stanforda wykazały, że dieta bogata w naturalne probiotyki, zwiększa poziom żelaza. Dlatego zamiast przyjmować żelazo w tabletkach, zadbaj o probiotyki w diecie. Inaczej nie naprawisz problemu, a jedynie usuniesz objaw, a nie przyczynę anemii.
Innymi słowy wprowadź zmiany, które rozwiążą Twój główny problem złego stanu jelit. Podobnie, polecamy dodawać do diety produkty bogate w probiotyki, takie jak:
- Prawdziwy domowy jogurt
- Kefir z koziego mleka
- Kiszona kapusta
- Kiszone ogórki
Najwięcej probiotyków jest w domowych kiszonkach, które z łatwością przyrządzisz sam.
Żelazo i leczenie anemii
Żelazo to główny składnik hemoglobiny, która co najważniejsze odpowiada za dotlenienie organizmu. Od tego, ile go masz, zależy poziom czerwonych ciałek we krwi a także prawidłowa praca serca, gospodarka hormonalna i Twoja odporność. Żelazo dodaje energii i poprawia myślenie.
Gdzie szukać żelaza?
- Warzywa strączkowe
- Brokuły
- Szpinak
- Soja
- Czerwone mięso
- Wątroba
Kwas foliowy leczenie anemii
Pamiętaj, że kwas foliowy to ważny element, bierze udział w podziale komórek i ma właściwości krwiotwórcze a także reguluje wzrost i prawidłowe działanie komórek Twojego ciała.
Gdzie szukać kwasu foliowego?
- Liściaste warzywa takie jak: jarmuż, szpinak, sałata, natka pietruszki
- Zielone warzywa a przede wszystkim brokuł, kapusta, brukselka
- Strączkowe warzywa jak: fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
- Trawy zbóż np. pszenica
- Kiełki: szczególnie kiełki soczewicy i kiełki lucerny
- Produkty pełnoziarniste, czyli pieczywo i wypieki
- Soki z owoców a najbardziej z pomarańczy, banana i awokado
Witaminy C, B, E na anemię
Witamina C aż 4-krotnie poprawia wchłanianie żelaza, dlatego Witamina C + żelazo to nierozłączny tandem.
Gdzie szukać witaminy C?
- Owoce aceroli, dzikiej róży, rokitnika i czarnej porzeczki
- Natka pietruszki
- Czerwona i zielona papryka
- Korzeń chrzanu
- Brukselka
- Kalafior
- Szpinak
- Czerwona kapusta
- Cytrusy
Najlepiej łącz na talerzu warzywa i owoce będące bogatym źródłem witaminy C z produktami, które mają dużo żelaza, czyli na przykład: grillowany kotlet + surówka z czerwonej kapusty lub pełnoziarnista kanapka + dżem z dzikiej róży.
Witamina B jest potrzebna do produkcji zdrowych czerwonych krwinek. Jeśli witamin z grupy B jest za mało, to powstające krwinki czerwone są zbyt kruche, aby mogły przenosić tlen i substancje odżywcze. Wówczas rozwija się anemia.
Gdzie szukać witaminy B?
- Awokado
- Ziemniak
- Banan
- Mięso
- Wątroba
- Sery żółte
- Produkty pełnoziarniste
- Kasze
- Orzechy
- Ryby (głównie sardynkach, makreli, tuńczyku)
- Drożdże
- Jajka
Witamina E chroni błony komórkowe przed działaniem wolnych rodników, dlatego ma silne właściwości antyoksydacyjne. Jeśli masz dostateczną ilość witaminy E to Twoje procesy krwiotwórcze przebiegają prawidłowo.
Wiesz, gdzie szukać witaminy E?
- Kiełki pszenicy
- Mango
- Migdały
- Orzechy laskowe
- Suszone morele
- Ziarna słonecznika
- Szpinak
- Brokuł
Leczenie anemii. Gdy ptrzebny lekarz
Możesz samodzielnie leczyć anemię, wprowadzając zmiany w diecie, stylu życia oraz przyjmowanych suplementach. Przede wszystkim jednak zawsze warto rozmawiać z lekarzem, jeśli podejrzewasz, że masz anemię.
Anemia może być na przykład skutkiem ubocznym innej poważnej choroby. Kiedy jesteś wyczerpany, to trudno jest Ci skoncentrować się na innych przyczynach, które nie muszą wiązać się z anemią. Dlatego zawsze konsultuj swoje objawy z lekarzem.