17 powodów, by pić sok z selera naciowego

Dołącz do Globalnej Rewolucji Selerowej!
Sok z selera naciowego piją między innymi:

  • Sylvester Stallone
  • Pharrell Williams
  • Novak Djoković
  • Robert De Niro
  • Liv Tyler

Sok z selera naciowego – 17 top korzyści zdrowotnych

1. Sok z selera naciowego na stan zapalny

Sok wyciśnięty z selera naciowego obfituje we właściwości przeciwzapalne. Jest idealny dla cierpiących na:

  • Hashimoto
  • RZS (reumatoidalne zapalenie stawów)
  • Sarkoidozę
  • Zespół Raynauda
  • Chorobę refluksową przełyku
  • Dnę moczanowa
  • Wzdęcia i refluks
  • Zaparcia
  • Zespół niespokojnych nóg, drętwienie
  • Fibromialgia
  • Zapalenie mięśni i stawów
  • Zespół przewlekłego zmęczenia
  • Boreliozę
  • Migreny i zawroty głowy
  • Celiakię
  • Zespół jelita drażliwego
  • Cukrzycę
  • Łuszczycę
  • Wypryski i trądzik
  • Toczeń
  • Zespół Guillain-Barré

Soki z selera naciowego obniżają stan zapalny, dlatego, że pozbawiają patogeny pożywienia.
Dodatkowo zawierają przeciwutleniacze i polisacharydy.

2. Działa antyrakowo

Sok z selera naciowego chroni przed rakiem. Pochodzi on z tej samej rodziny roślin, co chroniące przed nowotworami warzywa: marchew, seler, koper i pietruszka. Warzywa te zawierają chemoochronne związki: poliacetyleny.

Badania wykazały, że poliacetyleny zmniejszają toksyczność i zwalczają powstawanie raka. Szczególnie raka piersi, raka jelit i białaczki.
Ponadto poliacetale wzmacniają odporność i zdolność organizmu do walki z nowotworem. Tym samym powstrzymują zmutowane komórki przed mnożeniem.

Poliacetale wykazują korzystne bioaktywności:

  • Przeciwzapalne
  • Przeciw zlepianiu się płytek krwi
  • Cytotoksyczne na komórki rakowe
  • Przeciwnowotworowe
  • Zwalczające mykoplazmy i inne groźne dla komórek bakterie

Seler naciowy zawiera flawonoid zwany apigeniną, który powoduje śmierć komórek nowotworowych!

3. Alzheimer a seler naciowy

Wykazano, że kwercetyna, flawonoid znajdujący się w selerze, zwalcza ostre i przewlekłe stany zapalne. Związany jest z ochroną przed chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera.
Seler zawiera także związek zwany luteoliną, który może zapobiegać stanom zapalnym w komórkach mózgowych.

4. Seler naciowy w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy

Badania pokazują, że 250 mg soku z liści selera wypijana 3xdziennie, 30 min przed posiłkiem, obniża poziom cukru we krwi u osób starszych ze stanem przedcukrzycowym.

Flawonoidy (apigenina, luteolina i fenoplasty) obecne w soku z selera ochronią przed uszkodzeniem oksydacyjnym komórek beta trzustki. Komórki te odpowiadają za produkcję insuliny i regulację poziomu glukozy.
Apigenina hamuje postęp cukrzycy, zapobiegając zaćmie, retinopatii (ślepocie) i neuropatii (osłabieniu czucia w dłoniach i stopach).

Seler, jest bogaty w kwercetynę, silny przeciwutleniacz, który zwiększa wychwyt glukozy w wątrobie i stymuluje wydzielanie insuliny, aby powstrzymać rozwój cukrzycy.

5. Masz wysoki poziom cholesterolu? Seler naciowy w gotowości!

Seler naciowy zawiera 3-n-butyloftalid (BuPh), naturalny związek o działaniu obniżającym poziom lipidów we krwi.
Badania pokazują, że sok z selera naciowego obniża stężenie całkowitego cholesterolu (TC) w surowicy oraz cholesterolu (LDL-C) i triglicerydów (TG).
Selerowy sok oczyszcza i wzmacnia wątrobę, rozbija niestrawione i gnijące białka oraz tłuszcze, które powodują gorszą pracę wątroby.

6. Na obniżenie ciśnienia wypij selerowy sok!

Wspomniany wcześniej 3-n-butyloftalid (BuPh), to naturalny związek o działaniu obniżającym poziom lipidów we krwi. Wspomaga on rozszerzanie i kurczenie naczyń krwionośnych, poprawia przepływ krwi i poprawiając ogólne zdrowie serca.

7. Selerowa ochrona przed wrzodami

Wiesz, że świeżo wyciśnięty sok z selera naciowego zabija bakterie odpowiedzialne za wrzody?
Jeśli masz wrażliwe nerwy w żołądku, możesz poczuć na przykład rozstrój żołądka po wypiciu szklaneczki z sokiem selerowym. Dzieje się tak dlatego, ponieważ nerw błędny jest głównym nerwem obecnym w żołądku, wysyłającym sygnały i pomaga żołądkowi funkcjonować.

Częste infekcje wirusowe, takie jak półpasiec i Epstein Barr, wytwarzają wiele neurotoksyn, które łagodnie pobudzają nerw błędny. Kiedy pijesz sok z selera, zaczyna on wpłukiwać neurotoksyny z zakończeń nerwowych w wyściółce żołądka. Dlatego może to spowodować łagodną reakcję. Żołądki wielu ludzi są wypełnione bakteriami, takimi jak E. Coli, Streptococcus i H. Pylori. Bakterie te umierają co prawda szybko, a to może wywołać skurcz, który może być krótkotrwale bolesny.

Seler naciowy pomaga w zapobieganiu i zmniejszaniu bolesnych owrzodzeń:
Badania wykazują, że seler naciowy zawiera ekstrakt etanolowy, który jest niezbędny w ochronie wyściółki przewodu pokarmowego przed owrzodzeniami. Dodatkowo seler wspomaga zubożony śluz żołądkowy i przeciwdziała powstawaniu mikrouszkodzeń.

Naukowcy są przekonani, że seler naciowy odżywia żołądek i jelito grube ze względu na obecność składników chemicznych, które kontrolują poziom uwalnianego kwasu żołądkowego i jednocześnie poprawiają jakość ochronnego śluzu. Są to:

  • Flawonoidy
  • Garbniki
  • Lotne oleje
  • Alkaloidy

8. Soki z selera naciowego na wątrobę

Seler naciowy wzmacnia wątrobę i działanie enzymów wątrobowych?
Tak po regularnym spożyciu selera, najlepiej w postaci soków, wątroba przestaje się otłuszczać.
Polepszają się tym samym parametry enzymów wątrobowych i poziomu lipidów we krwi. Im więcej pijesz soku z selera (oraz cykorii i jęczmienia), tym bardziej poprawia Ci się zdrowie wątroby. Dlatego też dieta bogata w seler, a także w cykorię i jęczmień jest korzystna dla osób cierpiących na dolegliwości wątroby.

9. Na trawienie sokowy ratunek z selera naciowego

Przeciwutleniacze obecne w selerze poprawiają wyściółkę żołądka. Zmniejszają także ryzyko wrzodów żołądka. Badanie opublikowane w Pharmaceutical Biology wykazało, że leczniczy wpływ na wrzody żołądka, spowodowany był przez apiuman, polisacharyd na bazie pektyny występujący w selerze.

Picie soków selerowych zmniejsza ryzyko zapalenia żołądka /zapalenie błony śluzowej żołądka/. Flawonoidy selerowe zahamują wzrost niepożądanych bakterii jelitowych, powodujących stan zapalny.
Świeżo wyciśnięty selerowy sok reaktywuje poziom kwasu solnego w żołądku. Służy to lepszemu i długotrwałemu, właściwemu trawieniu.
Sok z selera ma także działanie moczopędne, zawiera bezwonny i oleisty związek znany jako NBP. Działa on moczopędnie i oczyszcza organizm.
Poprawia również krążenie w jelitach, łagodzi wzdęcia i obrzęki spowodowane zatrzymywaniem wody w organizmie.

10. Przeciw infekcjom!

Soki wyciśnięte z selera wspomagają nasz układ odpornościowy. Białe krwinki wchłaniają sole klasterowe sodu z soku z selera. Następnie wykorzystują je jako mechanizm ataku do walki z infekcją, a nie tylko jako mechanizm obronny.

11. Odchudzanie selerowym sokiem jest skuteczne!

Świeżo wyciśnięty sok z selera poprawia przemianę materii i pobudza trawienie. I ma tak niewiele kalorii: w 100 gramach zaledwie 5-7kcal. Dodatkowo, wysoka zawartość błonnika gwarantuje pozbycie się problemów z zaparciami. Dlatego pij sok z selera, a Twoje ciało odwdzięczy się smukła sylwetką.

12. Sok z selera naciowego zmniejsza wzdęcia

Kolejna zaletą świeżo wyciśniętego soku z selera jest podkręcenie produkcji żółci oraz kwasu solnego w żołądku.
Skutkuje to tym, że stare oraz niestrawione, gnijące białko i zjełczałe tłuszcze uwięzione w dolnej części żołądka i w przewodzie pokarmowym, zostają rozbite i zneutralizowane.

13. Na łuszczycę i wypryski sok z selera naciowego

Sole klasterowe obecne przede wszystkim w soku z selera, rozkładają błony komórkowe patogenów odpowiedzialnych za egzemę, finalnie je zabijając.
Dlatego jest to idealny sposób na złagodzenie, a nawet całkowite pozbycie się łuszczycy.

14. Seler naciowy kalorie

Seler naciowy ma tak niewiele kalorii, że możesz go zajadać do woli bez obawy o kaloryczność. Jedna łodyga to tylko 10 kalorii!! Seler naciowy ma również wyjątkowo niską kaloryczność i dlatego jest wartościowym pokarmem, pomagającym schudnąć.

Seler naciowy a ujemne kalorie – co to znaczy?
Ujemne kalorie powstają w trakcie trawienia. Polega to na tym, że:
Trawiąc spalasz więcej kalorii niż zjadłeś. Twój organizm po zjedzeniu selera naciowego musi zużyć więcej energii w jego trawieniu i wydaleniu. Jednocześnie seler naciowy dostarcza ważnych składników odżywczych i pomaga w regulacji metabolizmu lipidów (tłuszczów)

Seler naciowy jest bogaty w składniki odżywcze i dostarcza:

  • Antyoksydanty
  • Polifenole
  • Elektrolity
  • Witaminy
  • Minerały

15. Sok z selera naciowego kontra bakterie, wirusy i grzyby

Seler naciowy jest od stuleci używany jako lek o działaniu przeciwbakteryjnym. Raport z 2009 r. opublikowany w Journal of Pharmacy and Pharmacology wskazuje, że seler naciowy zawiera specjalne składniki przeciwbakteryjne znajdujące się w nasionach tej rośliny. Są to poliacetyleny, związki niezwykle toksyczne dla bakterii i grzybów.
Niewątpliwą zaletą soku z selera jest to, że działa antyseptycznie. Niszczy na przykład bakterie paciorkowców, będące prawdziwą przyczyną między innymi infekcji dróg moczowych.

16. Sok z selera naciowego na drogi moczowe

Seler naciowy pomaga zredukować kwas moczowy i stymuluje produkcję moczu. Zwalcza również infekcje bakteryjne w obrębie przewodu pokarmowego i narządów rozrodczych. Ma także działanie zbliżone do działania żurawiny, która jest znana w walce z zakażeniami dróg moczowych.

Pamiętaj! Seler naciowy w Twojej diecie to:

  • Zdrowy pęcherz
  • Zdrowe nerki
  • Zdrowie narządów rozrodczych

17. Selerowy sok to niższe ryzyko wad wrodzonych

Seler naciowy to dobre źródło kwasu foliowego. Ma on kluczową rolę we wczesnych stadiach rozwoju płodu. By uniknąć ryzyka związanego z ciążą i porodem, mowa tu o wrodzonych wadach serca , czy przedwczesnym porodzie, pij soki z zielonych warzyw liściastych. Głównie z selera naciowego.

Co zawiera szklanka świeżego selera naciowego?

Seler ma 2x więcej witaminy C od cytrusów.
Zawiera także naturalną witaminę B kompleks, kwas foliowy i witaminę PP.
Ciemnozielone łodygi naciowej odmiany idealnie uzupełnią w organizmie niedobory beta karotenu. Podobnie jak witaminy E, zwanej witaminą młodości. Jest bogaty w pierwiastki mineralne, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie.
Seler ma najwięcej fosforu spośród warzyw korzeniowych, sporo wapnia, potasu i cynku, magnezu i żelaza.
Łodyga selera składa się głównie z wody 95 % wagi. Seler jest bogaty w kluczowe dla organizmu witaminy i minerały. Łodyga zapewnia 25 % dziennego zapotrzebowania na witaminę K, 5 % na witaminę A, kwas foliowy i potas. W mniejszych ilościach w selerze naciowym znajduje się wapń, mangan, magnez, fosfor i witaminy z grupy B. Jest również bogaty w błonnik – ok. 1 g na łodygę.

  • 16 kalorii
  • 3,4 g węglowodanów
  • 0,75 g białka
  • 0,1 g tłuszczu
  • 1,7 g błonnika
  • 30 µg witaminy K
  • 37 µg kwasu foliowego
  • 265 mg potasu
  • 3 mg witaminy C
  • 0,1 mg manganu
  • 0,1 mg witaminy B6
  • 40 mg wapnia
  • 0,2 mg ryboflawiny
  • 11 mg magnezu

 

Zaparcia. Jak sobie pomóc? Kupa wiedzy i porad

Soki na zaparcia.

Skomentuj