Sok brzoskwiniowy -właściwości, po które warto sięgać każdego dnia.
Ciekawe. Wszystkie przeciwutleniacze, przeciwzapalne składniki odżywcze, witaminy i minerały, które występują w soku brzoskwiniowym, można znaleźć także w innych sokach.
Jednak naukowcy uważają, że takie właśnie połączenie, specyficznych poziomów składników odżywczych, jakie występują w soku z brzoskwini, czyni ten sok wyjątkowo cennym.
1. Sok z brzoskwiniowy a rak
W przypadku raka piersi, soku z brzoskwini hamuje namnażanie się komórek rakowych.
Badania pokazują, że polifenole zawarte w soku z brzoskwini efektywnie zatrzymują wzrost i przerzuty komórek raka sutka. Ważne więc, by pacjentki z rakiem piersi włączyły do swojej diety sok z 3-4 owoców dziennie.
Polifenole zabijają komórki rakowe, nie powodując tym samym śmierci zdrowych komórek.
Sok z brzoskwini zawiera kwas kawowy – przeciwutleniacz hamujący rozwój nowotworu włóknistego. I to są nieocenione właściwości sok z brzoskwini.
Sok brzoskwiniowy przeciwdziała również niektórym nowotworom okrężnicy.
2. Sok z brzoskwini – właściwości a chemioterapia
Warto pić sok z brzoskwiniowy, ponieważ zawiera naturalną cisplatynę.
Cisplatyna jest stosowana w leczeniu raka metodami konwencjonalnymi.
Niebezpiecznym efektem ubocznym chemii w leczeniu raka, jest osłabienie i chemiczne uszkodzenie wątroby.
Jednak gdy cisplatyna jest podawana równolegle ze skórą brzoskwiniową, stopień zniszczenia wątroby i całego organizmu znacznie się obniża.
3. Pestki z brzoskwini a wirus brodawczaka HPV
Naukowcy odkryli, że związki zawarte w pestkach brzoskwini, zmniejszają wzrost komórek brodawczaka – wirusa HPV na skórze i spowalniają tempo jego rozwoju.
Ekstrakt z kwiatu brzoskwini, dzięki antyutleniaczom chroni skórę przed szkodliwymi promieniami UV i rozwojem raka skóry.
4. Sok z brzoskwini a otyłość i cholesterol
Badania wykazały, iż antocyjany, kwas chlorogenowy, pochodne kwercetyny i katechiny, czyli związki zawarte w brzoskwiniowym soku, mają zdolność do zmniejszenia poziomu „złego” cholesterolu.
Zapobiegają również otyłości i stanom zapalnym.
5. Sok brzoskwiniowy a cukrzyca
Sok z brzoskwiniowy, najlepiej w połączeniu z sokiem z nektarynek, ma zdolność hamowania rozwoju cukrzycy. Cukrzycy związanej z otyłością i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Różne postacie zespołu metabolicznego są leczone z pomocą owoców pestkowych, m.in. cukrzyca, cholesterol, zapalenia i otyłość.
6. Sok brzoskwiniowy a wolne rodniki
Sok brzoskwiniowy wykazuje silne właściwości przeciwutleniające. Świeżo wyciśnięty sok brzoskwiniowy, rozpoczyna proces łagodzenia stresu oksydacyjnego (likwiduje wolne rodniki) w zaledwie 30 minut po spożyciu. Badania wskazują wyższy poziom przeciwutleniaczy w skórze po wypiciu soku brzoskwiniowego.
7. Sok brzoskwiniowy a stany zapalne
Sok brzoskwiniowy zmniejsza poziom stanu zapalnego w organizmie. Dieta bogata w soki brzoskwiniowe, zatrzymuje wytwarzanie cytokin zapalnych i hamuje uwalnianie histaminy w krwioobiegu. Histamina powoduje reakcje alergiczne w organizmie. Sok brzoskwiniowy jest silnym sprzymierzeńcem w walce ze stanami zapalnymi.
Dzięki kombinacji: polifenoli, bioflawonoidówi i skondensowanych tanin, sok z brzoskwini eliminuje rozwój grzyba candidy.
8. Sok brzoskwiniowy a zwyrodnienie plamki żółtej?
Sok z brzoskwini zawiera silny antyoksydant: luteinę, która chroni oczy. Zawiera także, karotenoidy, które gromadzą się w tkance oczu i pomagają zapobiegać zwyrodnieniu plamki żółtej. Zwyrodnienie plamki żółtej jest związane ze z wiekiem, miażdżycą, cukrzycą i przyczynia się do ślepoty i w najlepszym razie do niewyraźnego widzenia.
9. Sok z brzoskwiń a układ nerwowy
Sok z brzoskwini, dzięki dużej zawartości witamin z grupy B, łagodzi stres, który dopada nas każdego dnia. Łagodzi również stany lękowe często nam towarzyszące.
Brzoskwinie są bogate także w niacynę, która wytwarza serotoninę, zwaną hormonem szczęścia. Znamy ją wszyscy i wszyscy pożądamy.
Podsumowanie
Sok z brzoskwini właściwości:
- Zapobiega rozwojowi nowotworu jelita grubego i płuc. Naukowcy odkryli, że kwasy fenolowe, procyjanidyny, antocyjany i flawonoidy oraz kwercetyna w brzoskwiniach skutecznie hamują (w różnym stopniu) rozrost komórek raka piersi.
- Ma działanie antyoksydacyjne. Wymiata wolne rodniki. Oczyszcza też organizm z toksyn, więc jest polecany zwłaszcza palaczom.
- Wzmacnia naczynia krwionośne. Żelazo zawarte w brzoskwiniach jest potrzebne do tworzenia czerwonych krwinek oraz do przenoszenia tlenu z płuc po całym naszym ciele.
- Wspomaga także działanie jelit
- Zapobiega również chorobom cywilizacyjnym
- Reguluje równowagę kwasowo-zasadową.
- Orzeźwia
- Poprawia trawienie
- Poprawia wygląd skóry
- Wzmacnia apetyt
- Dodaje energii
Najkorzystniej jest wycisnąć sok w wyciskarce wolnoobrotowej np. Kuvings . Wystarczy tylko usunąć pestki. Nie utracimy wówczas witamin, fitozwiązków i minerałów.
Brzoskwinia kalorie: w 100 g jedynie 39 kcal
Wartość odżywcza brzoskwini:
Witaminy: A, B, C, E, K, H, PP, kwas foliowy
Minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, niacyna, bor, żelazo, fosfor, mangan, bor, miedź, selen, cynk,
Pozostałe: beta-karoten, ksantofile, tiamina, niacyna, kwas pantenowy, jabłkowy i cytrynowy, karotenoidy, glikozydy i olejki eteryczne