Czy czerwona cebula jest zdrowa ? Czerwona cebula zasługuje na szczególną uwagę, ponieważ jest jednym z najlepszych źródeł substancji przeciwnowotworowych.
Aż do 40% nowotworów można zapobiegać, zmieniając samą dietę. Spożywanie związków i składników odżywczych występujących w czerwonej cebuli, to mniejsze ryzyko rozwoju raka gruczołu krokowego, raka jelita grubego, żołądka i innych chorób nowotworowych.
1. Czerwona cebula na detoksykację
Czerwona cebula idealnie oczyszcza organizm z zalegających toksyn. Dzieje się tak dzięki hamowaniu zapalenia, naprawianiu uszkodzeń DNA i tkanek. Cebula bowiem:
- Neutralizuje wolne rodniki
- Eliminuje czynniki rakotwórcze z wątroby
Dodatkowo duża zawartość siarki w czerwonej cebuli podtrzymuje naturalną zdolność detoksykacji organizmu. Siarka stymuluje kilka procesów przeciwzapalnych, które wspomagają gojenie się ran. Wynika z tego, że jest ona jest jednym z najlepszych środków chelatujących. To znaczy takich, które wiążą się z metalami ciężkimi we krwi i wypłukują te toksyny z organizmu. Siarka ma kluczowe znaczenie dla zdrowia i aktywności hormonów, enzymów, nerwów i krwinek czerwonych.
Cebula jest również bogata w kwercetynę, potężny bioflawonoid. Kwercetyna pomaga w usunięciu nadmiernego poziomu estrogenów z organizmu. Ten przeciwutleniacz pobudza również funkcję wątroby do likwidacji tego hormonu.
2. Zwiększona odporność z czerwoną cebulą
Czerwona cebula zawiera związki sprzyjające zdrowiu. Poprawiają one ogólną kondycję immunologiczną. Związki odżywcze z czerwonej cebuli, działają na nas antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Wysoka zawartość flawonoidów, to wzmacnianie odporności. W większym stopniu w czerwonej cebuli niż w białej, czy żółtej.
Allikon jest związkiem przeciwutleniającym, obficie skoncentrowanym w czerwonej cebuli. Allikon jest skuteczny w niszczeniu patogenów osłabiających odpowiedź immunologiczną. Ponadto atakuje grzyby, bakterie i wirusy.
3. Czerwona cebula reguluje poziom cukru
Czerwona cebula ma indeks glikemiczny 10 w skali od 0 do 100. Oznacza to, że wolniej uwalnia energię, która zwiększa poziom glukozy we krwi.
Jedzenie żywności, która nie podnosi stężenia glukozy we krwi, jest korzystne w zapobieganiu rozwojowi cukrzycy typu 2.
Jak nie płakać po cebuli?
Czerwona cebula, spośród wszystkich odmian, najmniej podrażnia Twoje oczy. Biała cebula bardziej wyciska łzy.
- Załóż okulary lub gogle narciarskie
- Krój cebulę na powietrzu (np. na balkonie), wtedy drażniące substancje łatwiej rozchodzą się na wolnym powietrzu
- Przed krojeniem, włóż cebulę na ok. 15 minut do zamrażalnika
Tak naprawdę nie wiemy, czy te sposoby pomagają, ale na pewno wiemy, że warto jeść cebulę i dodawać ją jako dodatek do świeżo wyciskanych soków. Sok z cebuli możesz wycisnąć w wyciskarce Kuvings Evo820 PLus.