Czy rzodkiewka jest zdrowa, czy odkwasza organizm?
Tak, rzodkiewka jest pokarmem zdrowym i alkalicznym, który utrzymuje równowagę pH w organizmie.
Marynowana rzodkiewka, kiszona, czy w doniczce. Wydaje się, że rzodkiewka uprawiana na balkonie lub parapecie na kiełki, jest często pomijanym składnikiem naszych posiłków.
Jedzmy więc rzodkiewkę na obiad, na kolację: w sałatkach, przystawkach, a nawet daniach głównych.
Picie soków z dodatkiem tego warzywa z rodziny Brassicaceae daje mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Rzodkiewka i jej moc!
1. Rzodkiewka jest dobra na serce?
Tak. Wiesz, że rzodkiewki obniżają ryzyko występowania chorób serca?
Rzodkiewki zawierają rodzaj flawonoidów zwanych antocyjanami, ten sam flawonoid, który można znaleźć na przykład w jagodach.
Według ostatnich badań, antocyjany mają właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc zmniejszyć na przykład ryzyko choroby sercowo-naczyniowej i jej skutków.
Antocyjany pomagają również w krążeniu metabolitów, które są produktami reakcji metabolicznych katalizowanych przez różne enzymy naturalnie występujące w komórkach.
Proces ten zapewnia także ochronę przed wieloma problemami z sercem, ukierunkowanymi na układ naczyniowy poprzez zmniejszenie stresu oksydacyjnego i zmniejszenie stanu zapalnego.
2. Rzodkiewka pomoże w chorobie zwyrodnieniowej stawów?
Tak, to możliwe.
Wit. C, niezbędny składnik produkcji kolagenu, jest bardzo potrzebną chrząstką w naszym ciele. Jest również przeciwutleniaczem, który ogranicza uszkodzenia tej chrząstki, spowodowane przez wolne rodniki znajdujące się w organizmie.
Dlatego może to pomóc każdemu, kto został zdiagnozowany jako chory na zapalenie stawów.
Myśląc o wit. C i wyobrażasz sobie na przykład cytrusy i sok pomarańczowy?
Czy wiesz, że rzodkiewki są w rzeczywistości jednymi z najlepszych pokarmów bogatych w wit. C ?
A to właśnie rzodkiewka zapewnia 17,2 miligrama na porcję, co stanowi około 29% naszego dziennego zapotrzebowania na tą cenną witaminę.
3. Rzodkiewki mogą pomóc w leczeniu żółtaczki?
Rzodkiewka jest również doskonałym lekarstwem na żółtaczkę. Jest ogólnie przyjęte, że żółtaczka zwykle występuje u niemowląt, natomiast często zdarza się także u osób dorosłych.
Gdy zauważysz żółtawe zabarwienie skóry, błon śluzowych i białek oczu, udaj się do lekarza. W konsekwencji, wyższy niż normalny poziom bilirubiny we krwi może być oznaką żółtaczki.
4. Rzodkiewka dobra na odchudzanie?
Rzodkiewka ma właściwości odtruwające, które pomagają w oczyszczaniu krwi i między innymi z toksyn i złogów.
Włączenie czarnej rzodkiewki i liści rzodkiewki do diety, zaskutkuje lepszą detoksykacją organizmu.
Rzodkiewka ma także mało kalorii, dużo wody i zawiera sporo błonnika. Ureguluje także ruchy jelit oraz wyeliminuje zaparcia, które są przyczyną hemoroidów, pomoże obniżyć poziom cholesterolu poprzez wiązanie się z lipoproteinami o małej gęstości.
Ponieważ włókno nie trawi się łatwo, spożywanie pokarmów bogatych w błonnik może pomóc osiągnąć uczucie sytości i uniknąć przejadania się.
Rzodkiewka i kiełki rzodkiewki są świetnym rozwiązaniem smacznych i zdrowych posiłków dla każdego, kto chce schudnąć.
5. Piękna skóra z rzodkiewką!
Masz brzydką cerę a chcesz pięknej skóry? Jedz rzodkiewkę!
Pij soki z dodatkiem rzodkiewek. Pamiętaj, by wyciskać je razem z zieloną natką.
Proponujemy, by robić to w wyciskarce Kuvings Evo820.
Witaminy dla skóry
Rzodkiewka zawiera mnóstwo składników odżywczych:
- witaminy z grupy B
- cynk
- fosfor
- witamina C
które są pomocne w gojeniu się skóry.
Z uwagi na zawartość wody, rzodkiewka zapewnia właściwe nawilżenie skóry.
Właściwości rzodkiewki przeciwbakteryjne, pomagają leczyć suchą, popękaną skórę i zapobiegają również infekcji.
Czy w 1 szklance surowej rzodkiewki (116 gramów) znajdziemy potas ?
Potas:
- 19 kalorii
- 4 gr węglowodanów
- 0,8 gr białka
- 0,1 gr tłuszczu
- 1,9 gr błonnika
- 17,2 miligr wit C
- 270 miligr potasu
- 29 mikrogr kwasu foliowego
- 0,1 miligr witaminy B6
- 0,1 miligr manganu
Jak działa sok z rzodkiewki? i co leczy?
- Zapobiega rakowi żołądka, płuc
- Wpływa korzystnie między innymi na procesy krwiotwórcze
- Działa odkwaszająco, pomaga na niestrawność i zgagę
- Wzmacnia żołądek i poprawia odporność
- Pobudza również wydzielanie żółci
- Działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo
- Pobudza także trawienie i poprawia apetyt
- Leczy kaca oraz zbija gorączkę
- Łagodzi kaszel i ból gardła
- Wzmacnia włosy
Wartość odżywcza rzodkiewki:
Witaminy:
A, B6, C, K, kwas foliowy
Minerały:
żelazo, potas, siarka, wapń, magnez, fosfor, cynk
Pozostałe:
tiamina, ryboflawina, niacyna, błonnik