Sok z gruszki właściwości. Gruszka w szklance soku z wyciskarki wolnoobrotowej. Polecamy!
Gruszki konferencje zawierają specjalne składniki odżywcze.
Są to między innymi flawonoidy przeciwzapalne, polifenole przeciwnowotworowe i flawonoidy przeciw starzeniu.
Badania pokazały, że picie soku z gruszek wiąże się bezsprzecznie z:
- Brakiem kamieni nerkowych
- Obniżeniem cholesterolu
- Mniejszym ryzykiem cukrzycy
- Mniejszymi zaparciami
Sok z gruszki ma znaczący wpływ na detoksykację organizmu, pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu, poprawia stan przewodu pokarmowego i trawienie.
Gruszki są jednym z najlepszych źródeł błonnika pokarmowego ze wszystkich owoców i zapewniają duże ilości witaminy C, witaminy K oraz boru.
Sok z jednej średniej wielkości gruszki nova daje tyle samo witaminy C i potasu, co na przykład pół szklanki soku pomarańczowego.
1. Sok z gruszki a antyutleniacze
Zbadano zdolność antyoksydacyjną gruszek. I wyobraź sobie, że odkryto, iż dieta obfitująca w gruszki ma działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Sok z gruszki wykazuje niewątpliwie działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. A wszystko to dzięki glutationowi, który zapobiega nowotworom, nadciśnieniu i udarom.
2. Sok z gruszki a zdrowe serce
Sok z gruszki to sprzymierzeniec w walce o zdrowe serce. W związku z tym większe spożycie tych pysznych owoców wiąże się z niższymi wskaźnikami chorób serca.
Specyficzny rodzaj włókna znajdujący się w gruszkach- pektyna, pomaga w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu. Wnioskując, korzystnie wpływa na pracę serca i układu krwionośnego.
I dlatego właśnie, dzięki soku z gruszek, Twoje serce może pracować prawidłowo.
3. Sok z gruszki a cukrzyca
Mimo, iż gruszki zawierają naturalne cukry w postaci fruktozy, to zdaniem niektórych naukowców, wyższe spożycie owoców i warzyw jest odwrotnie proporcjonalne do występowania cukrzycy, szczególnie wśród kobiet.
Godnym uwagi wydaje sie fakt, że badacze z Centers for Disease Control and Prevention udowodnili, że codzienne spożywanie minimum 5 posiłków z owoców i warzyw znacznie zmniejsza ryzyko powstawania cukrzycy.
Godny uwagi jest fakt, że naukowcy wiedzą już, że niektóre flawonoidy zawarte w owocach, w tym w gruszkach, poprawiają wrażliwość na insulinę. Wnioskując, ma to kluczowe znaczenie w zapobieganiu i leczeniu cukrzycy.
Dlatego właśnie gruszki są uważane za owoce o niskim indeksie glikemicznym.
Sok z gruszek w porównaniu do słodyczy, które są wypełnione, „złym cukrem”, jest doskonałym sposobem na zaspokojenie ciągotek na słodkie.
4. Sok z gruszek na trawienie
Cennym składnikiem soku z gruszki są włókna pektynowe. Włókno pektynowe to rodzaj wyjątkowo korzystnego błonnika, rozpuszczalnego w wodzie.
Pomaga ono obniżyć poziom złego cholesterolu oraz poprawia trawienie.
To raczej jabłka są znane z zawartości dużych ilości pektyny, ale w rzeczywistości, to gruszki są lepszym ich źródłem.
Reasumując, jako błonnik rozpuszczalny, pektyna wiąże się z substancjami tłuszczowymi w przewodzie pokarmowym, w tym również z cholesterolem i toksynami. I pomaga je wydalić z organizmu.
5. Sok z gruszek na zdrowe kości
Bez wątpienia gruszki są ważnym źródłem 2 składników odżywczych i sposobem na sprawne kości:
- Witaminy K
- Boru
Niedobór witaminy K naraża nas między innymi na ryzyko zaburzeń związanych z kośćmi.
Witamina K jest uważana za potencjalnie najważniejszą substancję odżywczą w walce z osteoporozą – wynika z tego fakt, że witamina K buduje kości.
Właściwości boru to także zdolność do utrzymywania kości w dobrej kondycji.
Dlatego bor dzięki utrzymaniu gęstości mineralnej kości, zapobiega osteoporozie. Leczy również stany zapalne, jak na przykład zapalenie stawów oraz pomaga utrzymać masę mięśniową w optymalnej kondycji.
Sok z gruszki właściwości w pigułce:
- Chroni przed nowotworem, zwłaszcza płuc
- Zapobiega cukrzycy
- Poprawia także odporność
- Wspomaga funkcjonowanie tarczycy
- Pomaga zwalczać infekcje dróg oddechowych
- Jak wykazały singapurskie badania, błonnik z owoców obniża ryzyko chorób płuc, z kolei katechiny i kwercetyna łagodzą kaszel z flegmą
- Błonnik w świeżo wyciśniętym soku jest o wiele lepiej przyswajalny, niż w całym owocu
- Wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, w tym zaparć i zatruć
- Reguluje działanie układu moczowego
- Działa przeciwgorączkowo
- Obniża ciśnienie
- Poprawia trawienie
- Zmniejsza pragnienie
- Redukuje objawy kaca
- Orzeźwia
- Odchudza
Sok z gruszki wartość:
Witaminy: A, B6, C, K, kwas foliowy
Minerały: potas, bor, błonnik, jod, bor, fosfor, mangan, magnez, wapń, żelazo
Pozostałe: beta-karoten, kwas pantotenowy, tiamina, błonnik, pektyny, olejki eteryczne
Podsumowując, gruszka w szklance soku, a najlepiej wyciśnięta w wyciskarce wolnoobrotowej do soku Kuvings D9900 da dużo składników odżywczych i minerałów.