Co pomaga na miażdżycę? Złota 16-tka produktów

Co pomaga na miażdżycę? Jak dbać o naczynia krwionośne, aby pozostały sprężyste, drożne i elastyczne?
Miażdżyca jest groźną, przewlekłą chorobą zapalną tętnic. Polega na tym, że w ścianach naczyń krwionośnych odkładają się tzw. blaszki miażdżycowe, które stopniowo zamykają światło naczynia krwionośnego. Może to prowadzić do niedokrwienia narządu, który chore tętnice odżywiają, np. serca lub mózgu…

Sprawdź nasze przepisy na soki przeciw miażdżycy.

Raport American Heart Association

Raport American Heart Association podaje, że:

Co 33 sekundy w samych Stanach Zjednoczonych jedna osoba umiera w wyniku choroby układu krążenia.

Przyczyną śmierci niemal połowy Polaków są choroby układu krążenia.

Od wielu lat ciężko pracujesz na to, żeby mieć miażdżycę. Dodatkowo stres i złe odżywienie przez długi czas mogą po cichu zwężać i zatykać Twoje tętnice. Miażdżyca, zawał, czy udar mózgu, a także niedokrwienie kończyn dolnych – to tylko kilka dramatycznych skutków, które po latach złych nawyków mogą zabić…

Ignorowanie objawów miażdżycy

Ignorowanie objawów miażdżycy może okazać się w skutkach śmiertelnym zagrożeniem. Objawy pojawiają się bardzo wcześnie. Na przykład zadyszka po niewielkim wysiłku, czy zła koncentracja, problemy z pamięcią lub ból łydek… Nie zwalaj tego na stres i złą kondycję. Przebadaj się. Może nie jest zbyt późno. Już niewielkie zmiany w trybie życia mogą Cię uratować.

Dlatego pomyśl już dziś o Swoich naczyniach krwionośnych. Wiesz jak w naturalny sposób możesz zapobiec tym groźnym chorobom?

Produkty, które zapobiegają miażdżycy

1. Pomidory

Średni pomidor (180 g) zawiera 1,8 g błonnika, a spożycie 5-10 g błonnika dziennie pozwala obniżyć cholesterol LDL o 3-5%. Pomidory zawierają też likopen – silny antyutleniacz, który zapobiega utlenianiu frakcji LDL cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy oraz zawałom serca.
Jeden pomidor dziennie lub talerz zupy pomidorowej, dostarcza wystarczającej ilości likopenu. Potas zawarty w pomidorach wspiera zaś prawidłową pracę serca i innych mięśni, i reguluje ciśnienie krwi, zmniejszając m. in. ryzyko udaru mózgu. Ponieważ działa moczopędnie, zapobiega też powstawaniu obrzęków i opuchlizny.

2. Czosnek

Czosnek zawiera związki siarki, które są przeciwutleniaczami, obniża poziom cholesterolu, usprawnia krążenie krwi, zmniejsza ciśnienie tętnicze i rozrzedza krew, dzięki czemu zapobiega powstawaniu skrzepów. Należy jeść 1 ząbek dziennie.

3. Cebula

Cebula zawiera selen, cynk oraz rzadko występujące pierwiastki śladowe, jak mangan, fluor, kobalt, molibden, a także przeciwutleniacze neutralizujące wolne rodniki – kwercetynę i glutation.

4. Owies

Owies zawiera mnóstwo błonnika, który uniemożliwia „złemu” cholesterolowi osadzanie się na ściankach tętnic oraz dużo silnego przeciwutleniacza – witaminy E. Płatki, a najlepiej otręby owsiane należy jeść codziennie na śniadanie. Dzięki nim można znacznie obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

5. Czarne winogrona i czerwone wino

Winogrona ciemne zawierają silne przeciwutleniacze – flawonoidy, które zapobiegają utlenianiu się złego cholesterolu LDL. Dbają też o to, żeby płytki krwi nie zlepiały się ze sobą, co zapobiega zakrzepom i udarowi mózgu. Niszczą też wolne rodniki odpowiedzialne za chorobę wieńcową.

6. Kiełki pszenicy

Kiełki pszenicy są arcybogate w witaminę E – silny antyoksydant.

7. Wyciąg z dzikiej róży

Dzika róża zawiera dużo witaminy C, która jest antyoksydantem, zapobiegającym uszkodzeniu tętnic przez rodniki. Wpływa też na zwiększenie produkcji „dobrej” odmiany cholesterolu.

8. Awokado

  • Oczyszcza Twoje tętnice, dzięki czemu nie grozi Ci miażdżyca. Jest również źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają zły cholesterol i zwiększają poziom dobrego. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi i pracę serca. Jako sok przyswaja się najszybciej i od razu zaczyna działać
  • Polecany jest również diabetykom. Zdrowe tłuszcze zawarte w awokado są bardzo dobrze przyswajalne

Koktajl z awokado. Znakomicie smakuje na przykład z jabłkiem, kiwi, czy selerem naciowym i imbirem. Jeśli chcesz prawdziwą dawkę chlorofilu, połącz go z jarmużem, jabłkiem i kiwi. Używaj go zamiast masła, majonezu i śmietany do kanapek, sosów i sałatek.

9. Żurawina

  • Badania wykazują, że sok z żurawiny to naturalna ochrona przeciw miażdżycy.
  • Przeciwdziała zwężaniu naczyń krwionośnych dzięki zawartości bioflawonoidów. Zmniejsza również ich kruchość.
  • Zapobiega miażdżycy, czy zakrzepom, chorobom serca i układu krążenia. Zawiera również dużo witamin B1, B2 i C, uzupełnia też wapń, potas, fosfor, miedź, jod.
  • Ponadto według badań Uniwersytetu Winsconsin i Uniwersytetu Cornell reguluje poziom cholesterolu, dzięki dużej ilości pektyn i polifenoli.
  • Natomiast odpowiednie proporcje potasu i sodu w żurawinie pomagają regulować ciśnienie krwi. Sok z żurawiny to najlepsza droga przyswojenia tych owoców

10. Szpinak

Co oznacza zieleń liści szpinaku? To znak dużej ilości potasu i kwasu foliowego.

  • Szpinak to naturalny „przepychacz” tętnic
  • Zawiera zapobiegające zaciskaniu tętnic przeciwutleniacze: beta—karoten, witaminę C, które obniżają ciśnienie krwi
  • Zawarty w nich magnez poprawia także pracę serca
  • Szpinak zawiera chlorofil, który zmniejsza złogi miażdżycowe w naczyniach krwionośnych. Dzięki temu może on wspomagać leczenie już rozwiniętej choroby układu sercowo-naczyniowego. Ponadto „zielona krew” odżywia Twoją krew i wzmacnia cały organizm
  • Pij codziennie sok ze szpinaku, żeby uniknąć problemów zdrowotnych

11. Grejpfrut

  • To jeden z najbardziej skutecznych sposobów na obniżenie poziomu cholesterolu i wzmocnienie tętnic
  • Wspiera prace układu krążenia dzięki dużej zawartości pektyn, które wiążą się ze złym cholesterolem i usuwają go z organizmu szybciej.
  • Już jedna szklanka soku grejpfrutowego dziennie chroni przed chorobami serca i miażdżycą

Uwaga! Ponadto, według naukowców z Uniwersytetu Florydy sok z grejpfruta może nawet cofnąć zmiany miażdżycowe. Nasza rada: Jeśli przyjmujesz na stałe leki, zapytaj lekarza czy nie wchodzą one w reakcję z sokiem grejpfrutowym.

Wszystkie produkty wyciśniesz w wolnoobrotowej wyciskarce do soków.

12. Sok z dodatkiem kiełków

  • Brokułu. Jedną z cudownych właściwości kiełków brokułu jest ich lecznicze działanie na Twoje tętnice. Duża zawartość witaminy K zapobiega wykształcaniu się chorób serca i miażdżycy. Dlaczego? Pozwala ona przyswajać wapno. Gdy go brakuje, tętnice i układ sercowo-naczyniowy nie pracuje poprawnie
  • Soczewicy. Maja silne właściwości przeciwmiażdżycowe. Zawierają silne antyoksydanty, które przeciwdziałają zaciskaniu tętnic
  • Gryki. Chronią przeciwko miażdżycy i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Zmniejszają ciśnienie krwi i regulują poziom cholesterolu
  • Fasoli adzuki. Przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca. Pomagają kontrolować gęstość krwi, dzięki czemu zapobiegają również zakrzepom
  • Koniczyny. Stymulują pracę układu krążenia, więc zapobiegają chorobom serca oraz miażdżycy
  • Lnu. Dbaj o Twój układ krwionośny. Chronią przed miażdżycą i wspierają pracę serca
  • Słonecznika. Zapobiegają chorobom układu krążenia i miażdżycy. Dzięki dużej zawartości żelaza działają również krwiotwórczo. Idealne dla osób z anemią

13. Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to jeden z cudownych źródeł dobrego tłuszczu. Na Twoje żyły działa pozytywnie aż na 3 poziomach:

  • Obniża poziom złego cholesterolu LDL
  • Podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL
  • Ma właściwości antyoksydacyjne

Fakty:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek dziennie zmniejszają negatywne skutki złego cholesterolu aż o połowę
  • 41% mniejsze szanse na udar mózgu mają osoby po 65. roku życia, które oliwę z oliwek wprowadziły do stałego jadłospisu

14. Produkty pełnoziarniste

  • Duża zawartość błonnika pozwala na wiązanie lipidów i kwasów żółciowych, z której Twoja wątroba produkuje cholesterol
  • Błonnik również przyspiesza metabolizm. Dzięki temu cholesterol jest usuwany z organizmu razem z innymi produktami przemiany materii

Pamiętaj! Błonnik, sterole roślinne i wszystkie cenne substancje zbóż znajdują się w zewnętrznej części zarodka. Biała mąka jest pozbawiona leczniczych właściwości, bo są one niszczone w procesie obróbki. Wprowadź do diety pełnoziarniste pieczywo, makaron, płatki i kasze oraz ciemny ryż.

15. Kurkuma

Podstawa medycyny Wschodu. Nie musisz kojarzyć jej tylko z egzotycznymi daniami. Dlaczego?

  • Kurkuma zapobiega nowotworom
  • Działa przeciwzapalnie
  • Zwalcza wirusy, bakterie, grzyby
  • Obniża ciśnienie
  • Poprawia krążenie i skutecznie chroni przed miażdżycą

Dodawaj ją wszędzie, przede wszystkim do soków — wtedy najlepiej się przyswaja.

16. Orzechy

Jak uniknąć miażdżycy? Jedz codziennie garść orzechów.

  • Są bezcennymi źródłami kwasów omega-3
  • Migdały dodatkowo uzupełniają witaminę E i błonnik
  • Orzechy włoskie chronią też Twoje serce i mózg. Jeśli zjesz tłusty posiłek, zakończ go orzechami włoskimi. Naukowcy udowodnili, że chronią one tętnice przed zjedzonym nadmiarem tłuszczu.

Pomysł na orzechy: Przygotuj własne mleko orzechowe w automacie do mleka sojowego.

Dieta ma znaczenie Badania naukowe wykazują, że to co jesz, ma wpływ na starzenie organizmu. Pokarm działa na poziomie komórkowym i uszkadza je. Ma to szczególne znaczenie dla tętnic i Twojego mózgu.

Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne (ESC)Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe (EAS) zaleca:

Co jeść każdego dnia, aby przeciwdziałać miażdżycy?

  • Produkty pełnoziarniste
  • Surowe i gotowane warzywa i owoce
  • Potrawy z roślin strączkowych, jak soczewica, fasola, bób, groch, ciecierzyca, soja
  • Chude i tłuste ryby
  • Drób bez skóry
  • Odtłuszczone mleko i jogurt
  • Niskokaloryczne słodziki zamiast cukru
  • Musztardę i dressingi bez tłuszczu
  • Potrawy gotowane w wodzie i na parze

Jadać w umiarkowanych ilościach?

  • Pieczywo z oczyszczonej mąki, ryż i makaron, płatki kukurydziane
  • Ziemniaki
  • Suszone i puszkowane owoce, galaretki, dżemy, sorbety, soki owocowe
  • Miód
  • Chude kawałki wołowiny, jagnięciny, wieprzowiny lub cielęciny. Z mięs czerwonych najlepsza będzie chuda, gotowana szynka dobrej jakości, bo zawiera mało tłuszczu i soli
  • Owoce morza
  • Mleko i sery o małej zawartości tłuszczu
  • Jaja
  • Oliwę i nietropikalne oleje roślinne
  • Miękkie margaryny, dressingi do sałatek, majonez, ketchup
  • Orzechy niesolone (z wyjątkiem kokosowych, które nie są zalecane)
  • Potrawy krótko smażone, grillowane oraz pieczone

Jadać możliwie najrzadziej, a najlepiej wyłączyć z diety?

  • Croissanty i inne słodkie pieczywo, ciastka i ciasteczka
  • Warzywa przygotowane z masłem lub śmietaną
  • Ciasta, lody, słodzone napoje gazowane
  • Kiełbasy, salami, bekon, żeberka, hot dogi, podroby
  • Tłuste sery, śmietanę, tłuste mleko i jogurt
  • Twarde margaryny, olej palmowy i kokosowy, masło, smalec, słoninę
  • Orzechy kokosowe
  • Potrawy smażone

Czym skutkuje zła dieta?

  • Utlenianie. Zabija zdrowe komórki i jest przyczyną mutacji DNA. Tak rodzi się rak.
  • Glikacja. Połączenie białek i cukru tworzy związki zatruwające organizm. Twoje komórki zmieniają się w rozgotowane jajko. Zmiany są nieodwracalne. Unikaj też dużej ilości mięsa pieczonego, ono również powoduje glikację.
  • Stan zapalny. Gdy nie leczysz go od razu, zaczyna zabijać komórki Twojego mózgu, zakłóca krążenie i powoduje miażdżycę. Zwiększa ryzyko zawału i udaru.

Pamiętaj o prawidłowej diecie. Dobre nawyki żywieniowe chronią organizm na poziomie komórkowym, wzmacniają je i odmładzają. Dietą możesz nawet cofnąć negatywne skutki chorobowe.

A jak Ty dbasz o serce? Jak chronisz się przed miażdżycą? Napisz do nas.

Soki na odchudzanie

Soki na Stres. 11 skutecznych przepisów na soki

Skomentuj