Witamina E co daje? Sprawdź

  •  
  •  
  •  

Witamina E co daje i w czym pomaga?

Za co odpowiada witamina E?

Witamina E ma silne właściwości antyoksydacyjne. To silny przeciwutleniacz, który ma zdolność do zapobiegania stresowi oksydacyjnemu.
Dodatkowo eliminuje stany zapalne i podnosi odporność, reguluje również gospodarkę hormonalną.

Jeśli decydujesz się na suplementację witaminę E, pamiętaj, by była ona naturalna. Dlatego, że jej ekwiwalent syntetyczny nie jest wskazany dla zdrowia.

Działanie witaminy E w organizmie:

  • Pozytywnie wpływa na terapię chorób serca, na przykład na leczenie choroby wieńcowej
  • Obniża poziom „złego” cholesterolu
  • Poprawia stan układu immunologicznego, obniżającego się wraz z wiekiem
  • Zapewnia dobrą sprawność błon komórkowych w organizmie
  • Chroni tłuszcze w lipoproteinach o niskiej gęstości: LDL zwane “złym cholesterolem” przed utlenianiem
  • Usprawnia przepływ krwi
  • Obniża ryzyko zawału serca
  • Zmniejsza zdolność rozmnażania się komórek i wspomaga zaprogramowaną śmierć komórki w przypadku komórek nowotworowych
  • Badania pokazują, że zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych, w tym raka trzustki i prostaty.

Witamina E zapobiega:

  • Nowotworom
  • Miażdżycy naczyń krwionośnych
  • Chorobie Alzheimera
  • Wrzodom żołądka i dwunastnicy
  • Astmie
  • Zapaleniu stawów
  • Łysieniu
  • Menopauzie
  • Alergiom
  • Skurczom mięśni
  • Oznakom starzenia
  • Cukrzycy

Ta witamina odgrywa istotną rolę w zachowaniu zdrowia skóry i narządów, a jej właściwości przeciwutleniające zmniejszają podatność na uszkodzenia komórek. Jej odpowiedni poziom zapewni dieta bogata w owoce, warzywa i soki.

Gdzie jest witamina E ?

1. Ziarna słonecznika

Pół szklanki nasion słonecznika zapewnia nieco więcej witaminy E, niż wynosi zalecana dzienna dawka dla przeciętnego dorosłego.

Wskazówka: nie musisz jeść pół szklanki nasion słonecznika. Wystarczy wytłoczyć je na zimno w domowej prasie do oleju, aby uzyskać esencję witamin i kwasów omega-3.

Porcja (1 szklanka) 46.52 mg witaminy E (225%)


2. Pomidory

Pomidory są bogate w witaminy E, A, C i K, a także błonnik i likopen. Zmiel je w mincerze na przecier, by dodawać kwintesencję zdrowia do potraw.

Porcja (1 średni), 0.66 mg witaminy E (3% dziennej dawki)


3. Mango

Owoc mango jest pełen antyoksydantów, witamin i minerałów, w tym witaminy E. Przeciętny owoc mango zawiera około 2,32 miligrama — 11% zalecanej dziennej dawki. Mango są również dobrym źródłem witaminy C, witaminy A, miedzi i potasu. Dodaj mango do wyciskanych soków, a uzyskasz zastrzyk witamin i egzotyczny smak.

Porcja (1 mango), 2.32 mg witaminy E (11% dziennej dawki)


4. Dynia piżmowa

100-gramowa porcja dyni piżmowej stanowi 6% dziennej zalecanej dawki witaminy E dla przeciętnego dorosłego. Dynia piżmowa zapewni Ci niezbędne witaminy A i C, jak również potas i błonnik.

Porcja (100 g), 1,29 mg witaminy E (6% dziennej dawki)


5. Przyprawa chili

Łyżeczka tej ostrej przyprawy zawiera 1.49mg witaminy E – to ok. 7% zalecanej dziennej ilości. Jest też bogata w witaminę E. Dodaj ją do soków, by zwiększyć przyswajalność.

Porcja (1 łyżka), 1.49 mg witaminy E (7% dziennej dawki)


6. Migdały

Jedna szklanka migdałów, chociaż ma dużo kalorii, zapewnia niemal dwukrotność dziennej dawki witaminy E. Jeśli nie jesteś fanem surowych całych migdałów, przygotuj z nich mleko masło lub olej migdałowy.

Porcja (1 szklanka) 37.49 mg witaminy E (181% dziennej dawki)


7. Kiwi

Zapewnia umiarkowaną ilość witaminy E — 1.11 mg w jednym owocu. Jest także dobrym źródłem witaminy C, potasu i błonnika. Owoc kiwi zawiera tylko około 46 kalorii. Dodany do soku nadaje mu wyjątkowy posmak i zwiększa przyswajalność.

Porcja (1 kiwi), 1.11 mg witaminy E (5% dziennej dawki)


8. Suszone morele

Jedna filiżanka suszonych moreli zapewnia 5.63mg witaminy E, czyli 27% zalecanej dziennej dawki. Jeśli chcesz zmaksymalizować zawartość składników odżywczych, w sezonie na morele ususz je w dehydratorze i ciesz się ich zdrowotnymi właściwościami przez cały rok.

Porcja (1 szklanka), 5.63 mg witaminy E (27% dziennej dawki)


9. Gotowany szpinak

Pół szklanki gotowanego szpinaku dostarcza 16% dziennej dawki witaminy E. Szpinak może być spożywany na surowo, np. w sokach, ale gotowanie (najlepiej na parze) może zwiększyć ilość składników odżywczych.

Porcja (1/2 szklanki), 3.36 mg witaminy E (16% dziennej dawki)


10. Suszona bazylia

Zawiera szereg składników odżywczych, w tym wapń, żelazo, fosfor, witaminy C, E, K oraz witaminy z grupy B. Ususz samodzielnie świeżą bazylię, aby mieć pewność, że nie zawiera sztucznym ulepszaczy.

Porcja (1 łyżka), 0.15 mg witaminy E (1% dziennej dawki)


11. Orzechy laskowe

Orzechy i nasiona są znane z dużej zawartości witaminy E. 30 g orzechów laskowych zawiera 4.28 mg witaminy E — 21% zalecanej dziennej dawki dla przeciętnego dorosłego. Zawierają one również białko, witaminę A oraz witaminę C. Przygotuj w mincerze masło z orzechów laskowych i podaj rodzinie zdrowe i pyszne śniadanie.

Porcja (ok. 30 g), 4.28 miligramów witaminy E (21% dziennej dawki)


12. Suszone oregano

To doskonałe źródło witaminy E i innych mikroelementów. Ususzone w dehydratorze z podczerwienią zawiera dodatkowo witaminę D.

Porcja (1 łyżeczka), 0.19 miligrama witaminy E (1% dziennej dawki)


13. Gorczyca

Jeśli cierpisz na niedobory witaminy E, jedz więcej gorczycy. Szklanka gorczycy zawiera 1.13 mg niezbędnej witaminy E, a także wiele innych składników odżywczych. Jeśli chcesz zwiększyć zawartość składników odżywczych w gorczycy, jedz ją w formie organicznych kiełków.

Porcja (1 szklanka), 1.13 mg witaminy E (5% dziennej dawki)


14. Brokuł

Szklanka posiekanego surowego brokułu zawiera 2.43mg witaminy E. Dużo więcej mają jej kiełki brokułu, które możesz dodać do sałatek, na kanapki i nie tylko.

Porcja (1 szklanka), 2.43 mg witaminy E (12% dziennej dawki)


15. Olej rzepakowy

Łyżka oleju rzepakowego zawiera 2.44mg witaminy E — 12% dziennej wartości. By korzystać z pełni jego wartości odżywczych, wytłaczaj go w domowej prasie.

Porcja (1 łyżka), 2.44 mg witaminy E (12% dziennej dawki)


16. Nasiona dyni

Porcja (1/4 szklanki), 46.52 miligramów witaminy E (225% dziennej dawki)


17. Jarmuż

100 gramów jarmużu zapewnia 0.85mg witaminy E- 6% zalecanej dziennej wartości. Dodaj go do soku, by zwiększyć przyswajalność lub wysusz w dehydratorze z podczerwienią i chrup w formie chipsów naładowanych witaminą D.

Porcja (100 g), 0.85 mg witaminy E (6% dziennej dawki)


18. Pistacje

Podobnie jak wiele innych orzechów i nasion, są doskonałym źródłem witaminy E. Jedna szklanka orzechów pistacjowych zawiera 2.37 mg witaminy E – to 11% zalecanej dziennej dawki. Niestety zawierają też wiele kalorii, więc spożywaj je w umiarkowanych ilościach.

Porcja (1 szklanka), 2.37 mg witaminy E (11% dziennej dawki)


19. Papryka

Łyżka sproszkowanej papryki zaspokaja między innymi 10% dziennego zapotrzebowania na witaminę E. Ususz ją na przykład w Dehydratorze Counter Intelligence IR D5 2G lub dodaj do soków.

Porcja (1 łyżka), 2.09 mg witaminy E (10% dziennej dawki)


20. Orzeszki pinii

Oprócz witaminy E orzeszki pinii zawierają dużo żelaza, miedzi i glutenu, a także białka i magnezu. Wrzuć je razem z innymi orzechami do blendera wysokoobrotowego, by uzyskać oryginalne masło orzechowe.

Porcja (10 orzechów), 0.19 mg witaminy E (1% dziennej dawki)


21. Suszona pietruszka

Podobnie jak wiele innych ziół, suszona pietruszka jest potęgą odżywczą. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy – przede wszystkim witaminę E, C, A i K. Pamiętaj jednak, żeby suszyć je w dehydratorze.

Porcja (1 łyżeczka), 0.14 mg witaminy E (1% dziennej dawki)


22. Szparagi

Są często określane jako superżywność ze względu na swe korzyści odżywcze. Już 3 łodygi szparagów zawierają aż 4% zalecanej dziennej dawki witaminy E.

Porcja (4 łodygi), 0,9 mg witaminy E (4% dziennej dawki)


23. Orzechy pekan

Jedna filiżanka orzechów pekan zawiera między innymi 1.39 mg witaminy E. Odpowiada to 7% zalecanej dziennej dawki. Orzechy pekan są dodatkowo wysokokaloryczne, ale są również dobrym źródłem witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego, niacyny, tiaminy, oraz ryboflawiny i wielu innych składników odżywczych. Lista jest długa! Zblenduj je również na masło i ciesz się pysznym i pożywnym śniadaniem.

Porcja (1 szklanka), 1.39 mg witaminy E (7% dziennej dawki)


24. Zielone oliwki

Oliwki zapewniają szereg korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim są bogate w witaminę E. 100-gramowa porcja oliwek dostarcza 18% dziennej zalecanej dawki tej witaminy. Oliwki pomagają również w walce z cholesterolem oraz zachowaniu zdrowia układu pokarmowego.

Porcja (100 g), 3.81 mg witaminy E (18% dziennej dawki)


25. Awokado

Ma rewelacyjne działanie na skórę – zarówno jako maseczka, jak i posiłek. Awokado są bogate w witaminę E, witaminy z grupy B, ponadto w witaminę K, witaminę C i wiele minerałów. Dodatkowo dodane do soku stają się lepiej przyswajalne i nadają aksamitności.

Porcja (1 awokado), 4.16 mg witaminy E (20% dziennej dawki)

Udostępnij:

14 produktów najbogatszych w białko.

Gdzie szukać witaminy D?

Skomentuj