6 właściwości miedzi i jej zastosowanie

Właściwości miedzi i zastosowanie zdrowotne – to ważne dla mnie, zapytasz? Zdecyduj sama…

Często sie przeziębiasz? Masz kłopot z koncentracją? Nie martw się! Powodem może być niedobór miedzi, który naturalnie uzupełnisz po przeczytaniu naszego wpisu 😊

Miedź jest pierwiastkiem chemicznym, który odgrywa dużą rolę w organizmie człowieka:

  • Podnosi odporność
  • Pozytywnie wpływa na kondycję mózgu
  • Obniża ryzyko osteoporozy
  • Hamuje rozwój bakterii

Miedź jest niezbędnym pierwiastkiem śladowym dla zdrowia i urody. Jest niezbędny do budowania masy mięśniowej i tkanki kostnej oraz do właściwej pracy wątroby i dróg żółciowych.

Występuje ona w organizmie człowieka jedynie w śladowej ilości: 75–150 mg, ale jest obecna we wszystkich tkankach. Największej jej ilości występują w wątrobie, mózgu, sercu i nerkach.
Mniejsze ilości w gruczołach, kościach i mięśniach.

Jaką rolę pełni miedź w organizmie?

  1. Podnosi odporność organizmu i ochronia go przed wolnymi rodnikami

Jest to bardzo istotna cecha. Ponieważ gdy nasz organizm się starzeje, liczba wolnych rodników wzrasta i niestety z coraz większą mocą niszczy komórki, również komórki nerwowe obecne w mózgu. Takie działanie uszkadza komórki, powodując ich śmierć.
Właściwy poziom miedzi zapobiega alergiom i infekcjom, no i pozytywnie wpływa na odporność.

 

2.  Miedź chroni serce i układ krwionośny?

Tak, jest niezbędna dla zdrowych tętnic i skutecznie pracującego serca.
Wypij kakao i dodaj olej słonecznikowy lub z pestek z dyni do codziennej diety! Pomoże Ci w tym domowa prasa do tłoczenia oleju na zimno!

 

3. Ma też działanie bakteriostatyczne

Zatrzymuje rozwój bakterii i niszczy je.
Wyciskaj owocowe smoothie z dodatkiem orzechów brazylijskich.

Właściwości miedzi zielone soki

4. Jest niezastąpiona dla skóry

Miedź uczestniczy w procesie tworzenia melaniny, czyli pigmentu decydującego o kolorze skóry i włosów.
Dodatkowo bierze udział w syntezie ok.15 białek, między innymi kolagenu i elastyny. A te, jak wiemy spowalniają starzenie się skóry.

 

5. Miedź i krew

Uczestniczy w syntezie hemoglobiny i wspólnie z żelazem transportuje tlen do każdej komórki. Ma to szczególne znaczenie dla wyjątkowo czułej na niedotlenienie tkanki nerwowej.

 

6. Właściwości miedzi dla mózgu

Pamiętaj, że na pracę mózgu wpływa właśnie ilość miedzi. Czyli, że od niej zależy Twoja kreatywność, zdolność myślenia i zapamiętywania.
Poziom miedzi w organizmie ma wpływ na transport impulsów nerwowych i poziom neuroprzekaźników. Uczestniczy także w transporcie i wchłanianiu żelaza.

 

Właściwości miedzi dla tarczycy

Ten pierwiastek potrzebny jest w niedużych ilościach, aby tarczyca prawidłowo funkcjonowała.

Pamiętaj:

📌 Estrogen sprzyja zatrzymywaniu miedzi w organizmie. Etrogeny to żeńskie hormony, odpowiedzialne za popęd seksualny i rozwój cech płciowych. Odpowiadają za prawidłowy wzrost macicy, pochwy i jajowodów oraz sutków.

📌 Miedź i cynk konkurują ze sobą podczas wchłaniania, a więc możliwe jest wywołanie niedoboru miedzi, jeśli się przyjmuje przez pewien czas duże dawki cynku w postaci suplementów.

Wiesz, że miedź ma ogromne znaczenie dla płodności kobiet i kondycji seksualnej? Poziom miedzi często oscyluje: góra, dół i mają na to wpływ estrogeny.
Miedziana bransoletka to ciekawa propozycja jej suplementacji.

O niedoborze miedzi mogą świadczyć między innymi problemy z koncentracją i zapamiętywaniem oraz częste przeziębienia.

Zastosowanie miedzi zielone smoothie

Łatwo dostarczyć sobie dostatecznie dużo miedzi wraz z pożywieniem. Występuje ona w wielu pokarmach, takich jak:

  • ryby
  • owoce
  • zboża
  • orzechy (zwłaszcza brazylijskie, laskowe i migdały)
  • nasiona
  • ciecierzyca
  • otręby pszenne
  • soczewica
  • kasza gryczana
  • groch, fasola
  • kakao

Rośliny najbogatsze w miedź:

  • Banan
  • Imbir
  • Figi
  • Biała kapusta
  • Pszenica
  • Owies
  • Ryż
  • Warzywa zielone
  • Śliwki
  • orzechy, kakao, nasiona słonecznika

Przyswajanie miedzi podnoszą węglowodany takie jak: glukoza i skrobia, a trochę mniej fruktoza i witamina C.

Natomiast żelazo, cynk, wapń i fosfor obniżają przyswajanie miedzi. Zmniejszają ją również fityniany, błonnik pokarmowy i związki siarki.

Zawartość miedzi w 100 g :

  • kakao – 3,70 mg
  • nasiona słonecznika – 1,90 mg
  • pestki dyni – 1,60 mg
  • orzechy laskowe – 1,30 mg
  • wątroba wieprzowa – 0,60 mg
  • natka pietruszki – 0,60 mg
  • owsiane – 0,55 mg
  • kasza gryczana – 0,40 mg
  • groszek zielony – 0,30 mg
  • chleb żytni razowy – 0,24 mg
  • orzechy włoskie – 0,30 mg
  • czekolada gorzka – 0,16 mg

Ważne: Zawartość miedzi w wodzie pitnej bardzo zależy po pierwsze od jej kwasowości oraz od materiału rur. Pamiętaj, że woda miękka ma więcej miedzi.

Objawy niedoboru miedzi:

Niedobór tego pierwiatka powoduje między innymi:

  • Kłopot ze  skoncentrowaniem się i z pamięcią
  • Nadpobudliwość
  • Łamliwość kości
  • Nawracające infekcje
  • Permanenty brak miedzi prowadzi do anemii

Jeśli cierpisz na przykład na przewlekłe biegunki i zaburzenia wchłaniania, odchudzasz się lub zażywasz sporo suplementów: cynku, kadmu, fluoru i kwasu fitynowego, które pogarszają wchłanianie tego pierwiastka, możesz mieć niedobór miedzi. Dlatego zalecamy picie smoothie lub koktajli w dodatkiem orzechow, czy natki pietruszki, które to uzupełnią miedź.

Jego niedobór prowadzi do rozwoju niedokrwistości, łysienia, zmęczenia, obniżenie odporności.

Nadmiar miedzi – jakie są objawy?

Rzadko zdarza się ją przedawkować, ale wtedy może powodować między innymi:

  • zaburzoną pracę wątroby, serca
  • zakłćcenia w funkcjonowaniu układu oddechowego
  • bóle żołądka i mięśni
  • zgagę i mdłości

Zapamiętaj: nadmierne ilości miedzi gromadzone są przede wszystkim w wątrobie, mózgu i rogówce oka. To oznacza, że możliwe jest uszkodzenie tych narządów.

Dawkowanie miedzi:

  • niemowlęta: 0,2 mg
  • dzieci: od 5. miesiąca – 3.7-9 lat – 0,7 mg
  • chłopcy: 10- 12.lat – 0,7 mg a 13-18 lat- 0,9 mg
  • dziewczynki 10- 12lat – 0,7 mg a od 13- 18lat – 0,9 mg
  • mężczyźni: 0,10mg
  • kobiety: 0,10 mg
  • ciążarne: 1 mg
  • kobiety w trakcie karmienia piersią: 1,3 mg

Źródła:

“Wielka Księga Zdrowego Odżywiania” A. Dufo
Źródło: Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005.
Instytut Żywności i Żywienia: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja

 

Tag:
Udostępnij:

Jak pozbyć się toksyn w 10 dni?

Na co pomaga sok z żurawiny?

Skomentuj