Kto najczęściej choruje na covid i kogo koronawirus atakuje najchętniej i dlaczego?
Najbardziej narażoną grupą na zachorowanie na Covid-19 są seniorzy. Zwłaszcza ci otyli z chorobą współtowarzyszącą, np.: chorobą serca lub cukrzycą.
Dlatego chroń siebie i bliskich. Stosuj odpowiednio zbilansowaną dietę, opartą na warzywach i owocach. Pij soki, są smaczne i zdrowe.
U osób starszych jest niezwykle istotne, by zachować zdrowie jak najdłużej.
Ważne:
! Wirus Sars-Covid19 lżej przechodzi ta grupa starszych osób, u której nie występują wyżej wymienione choroby i ci, ze zrównoważoną mikroflorą jelitową.
! Z najnowszych badań wiemy, że ingerencja probiotyków, kwasów omega-3, witaminy D to skuteczny oręż w walce z koronawirusem.
💚Dbaj o siebie, odżywiaj się zdrowo.
💚Korzystaj z dobrodziejstw natury.
💚Idealne rozwiązanie to soki z warzyw, owoców i ziół.
💚Uzupełnią niedobory witamin, wspomogą układ odpornościowy, poprawią Twoją witalność i energię!
Kto najczęściej choruje na covid ?
Starzejące się społeczeństwo a podatność na koronawirusa
Nasze społeczeństwo jest coraz starsze. Do 2050 r co 5 osoba na świecie będzie miała ponad 60lat.
Mimo tego, że żyjemy dłużej niż kiedyś, jakość naszego życia, niestety nie uległa poprawie.
Ilość chorób, jakie nam towarzyszą wzrasta.
Mowa tu o:
- Chorobach serca
- Zapaleniach stawów
- Osteoporozie
- Otyłości
- Nowotworach
- Cukrzycy
Wraz z wiekiem wzrasta także podatność na infekcje, czyli stany zapalne.
Właśnie z tego powodu, właściwa i odpowiednio zbilansowana dieta staje się jednym z najważniejszych czynników, od których zależy nasze zdrowie.
Kto najczęściej choruje na covid ?
Seniorzy to grupa społeczna najbardziej narażona na zachorowanie na Covid-19.
To oni są narażeni na powikłania w trakcie przebiegu zakażenia.
Nieuniknione jest pogorszenie stanu układu odpornościowego i utrudnia ono szybki powrót do zdrowia.
Otyłość, palenie, czy niedożywienie także uderzają w układ immunologiczny. Wiążą się dodatkowo z większym ryzykiem zachorowania.
Dodatkowo u seniorów często występują niedobory żywieniowe, na przykład witaminy D, wapnia, kwasu foliowego, czy cynku.
Dlatego niewłaściwa dieta to ważny czynnik ryzyka ciężkiego przebiegu Covid-19.
Uzupełniaj braki witaminowe w organizmie sokami z warzyw i owoców. Są smaczne i zdrowe. Zobacz nasze przepisy na soki na odporność.
Immunosenescencja. Stany zapalne i starzenie się
W procesie starzenia organizmu, zachodzą w nim stany zapalne o niskim nasileniu. Są one przyczyną chorób związanych z wiekiem. Wiąże się to z niską odpornością, nazywaną immunosenescencją.
Stany zapalne tworzą się przez:
- Bakterie
- Wirusy chorobotwórcze
- Złą dietę
- Stres
- Długotrwałe przyjmowanie lekarstw
Balans między czynnikami prozapalnymi a antyzapalnymi, może przechylić się na naszą niekorzyść. W wyniku takiego działania, pojawiają się dolegliwości i choroby geriatryczne. Stracimy zdolność do szybkiego i właściwego reagowania na stany zapalne.I tu pojawia się Covid-19, gdzie nasz system immunologiczny reaguje aż za bardzo. Mówimy wtedy o „burzy cytokinowej”, czyli gwałtownej reakcji systemu immunologicznego na infekcję wywołaną wirusem SARS-CoV-2.Burza cytokinowa, inaczej hipercytokinemia, to gwałtowna reakcja układu immunologicznego na patogeny. W normalnych warunkach organizm potrafi okiełznać sytuację z większą ilością cytokin. Ale niekiedy dochodzi do wyrzutu białek cytokinowych, który powoduje uszkodzenia tkanek i narządów.
Jelita i starzenie się organizmu
Wiesz już, że jelita są głównym elementem naszej odporności. Dlatego, że ok.85% komórek odpornościowych znajduje się właśnie w jelitach.
Właściwa praca systemu immunologicznego jest mocno związana ze stanem mikroflory jelitowej.
Równolegle z wiekiem, mikroflora jelitowa staje się zachwiana i potrzebuje wsparcia.
Na jej kondycję wpływa mnóstwo składowych: jak nasza dieta, bakterie i wirusy, leki / antybiotyki/.
U ludzi starszych następuje spadek poziomu korzystnych bakterii, bytujących w jelitach. Naukowcy twierdzą, że zaburzenia mikroflory jelitowej u seniorów dają odpowiedź immunologiczną i często są przyczyną przewlekłych stanów zapalnych o niskim stopniu nasilenia, które prowadzą do osłabienia kondycji i odporności.
Nasza flora jelitowa traci zdolność do trawienia pokarmów, które mają dostarczyć organizmowi składników odżywczych i energii oraz do protekcji przed patogenami.
W rezultacie dochodzi do zastojów w jelitach i zaparć.
Wzrasta ryzyko zachorowania na zapalenie żołądka i jelit, infekcje i nieswoiste zapalenie jelit oraz do nowotworów.
Zachwiana flora jelitowa podnosi ryzyko zachorowania na Covid-19.
Badania potwierdzają, że jest związek między złą kondycją jelit a zapadnięciem na koronawirusa.
Weźmy na przykład bakterię antyzapalną faecalibacterium prausnitzii, która to ujemnie wpływa na Covid-19.
Dodatkowo, niewłaściwy stan mikroflory jelit oraz ich stan zapalny, podnoszą poziom enzymu konwertującego angiotensynę 2 (ACE2), receptora powierzchniowego komórki, który służy jako cel SARS-CoV-2, zwiększając tym samym ryzyko zakażenia COVID-19.
Sprawdź nasze przepisy na soki
Dieta śródziemnomorska w Covid-19 dla seniorów?
Właśnie dieta śródziemnomorska pozytywnie wpływa na starzejący się organizm, na stany zapalne, na przywrócenie jelitom właściwej kondycji.
Dieta śródziemnomorska obfituje w warzywa, owoce, orzechy, ryby i oliwę z oliwek.
Przede wszystkim zapewnia osobom starszym niezbędne:
- makroelementy i mikroelementy
- polifenole
- przeciwutleniacze
- prebiotyki i probiotyki
Przywracają one i utrzymują odporność funkcji komórek i równoważą mikroflorę jelit.
Dlatego ta dieta to świetne źródło inspiracji, które obniży ryzyko COVID-19.
Ostatnio pojawiło się wiele recenzji opisujących potencjał składników takich jak:
- kurkumina
- laktoferyna /to wielofunkcjonalne białko obecne w mleku, w łzach czy ślinie. Jest składnikiem przeciwdrobnoustrojowym, immunomodulującym oraz przeciwzapalnym. Idealnie nadaje się do poprawienia odporności /
- prebiotyki i probiotyki
- omega-3
- witaminy B 12, C, D
- minerały
- żelazo
- cynk
Witamina D na Covid-19 ?
Badania pokazują, że niski poziom witaminy D zanim doszło do zakażenia, podnosi zagrożenie zachorowania i powoduje cięższy przebieg choroby.
Witamina D zapobiega infekcjom dróg oddechowych.
Naukowcy udowadniają, że suplementacja witaminą D w dużych dawkach ma działanie terapeutyczne. A podawanie witaminy D w trakcie terapii obniża ryzyko śmierci osób starszych i zapewnia łagodniejszy przebieg choroby.
Probiotyki, omega-3 i witamina D w walce z Covid-19
Włączenie do diety probiotyków, kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin przeciwdziała stanom zapalnym i równoważy mikroflorą jelitową.
Skutkuje to korzystnym wpływem na obniżenie zakażeniem Covid-19.
Probiotyki przede wszystkim regulują pożyteczne drobnoustroje w jelitach. Oddziałują więc z układem odpornościowym związanym z jelitami. To skutkuje lepszą odpornością.
Badania pokazują, że kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko zakażenia SARS-CoV-2.
Witaminy obfitują w mikroelementy o właściwościach antyutleniających. Mają duże znaczenie we wspomaganiu układu odpornościowego. Natomiast komórki odpornościowe wyrażają receptor witaminy D, a niektóre mogą syntetyzować aktywną postać witaminy D.
Z badań wynika, że mężczyźni są bardziej podatni na COVID-19 od kobiet.
Dlatego mogą być potrzebne wyższe dawki lub inne kombinacje wyżej wymienionych składników, aby chronić mężczyzn przed Covid-19.
Zakażenie SARS-CoV-2 występuje u ludzi w każdym wieku.
Jednak analiza zachorowań mówi, że najcięższy przebieg choroby zaobserwowano u osób starszych.
Tych z rozpoznanymi wcześniej chorobami przewlekłymi:
- układu sercowo-naczyniowego
- zaburzeniami neurologicznymi
- cukrzycą
- zaburzeniami odporności