Kto najczęściej choruje na Covid-19?

  •  
  •  
  •  

Kto najczęściej choruje na covid i kogo koronawirus atakuje najchętniej i dlaczego?

Najbardziej narażoną grupą na zachorowanie na Covid-19 są seniorzy. Zwłaszcza ci otyli z chorobą współtowarzyszącą, np.: chorobą serca lub cukrzycą.
Dlatego chroń siebie i bliskich. Stosuj odpowiednio zbilansowaną dietę, opartą na warzywach i owocach. Pij soki, są smaczne i zdrowe.
U osób starszych jest niezwykle istotne, by zachować zdrowie jak najdłużej.

Ważne:

! Wirus Sars-Covid19 lżej przechodzi ta grupa starszych osób, u której nie występują wyżej wymienione choroby i ci, ze zrównoważoną mikroflorą jelitową.
! Z najnowszych badań wiemy, że ingerencja probiotyków, kwasów omega-3, witaminy D to skuteczny oręż w walce z koronawirusem.

💚Dbaj o siebie, odżywiaj się zdrowo.
💚Korzystaj z dobrodziejstw natury.
💚Idealne rozwiązanie to soki z warzyw, owoców i ziół.
💚Uzupełnią niedobory witamin, wspomogą układ odpornościowy, poprawią Twoją witalność i energię!

Kto najczęściej choruje na covid ?

Starzejące się społeczeństwo a podatność na koronawirusa

Nasze społeczeństwo jest coraz starsze. Do 2050 r co 5 osoba na świecie będzie miała ponad 60lat.
Mimo tego, że żyjemy dłużej niż kiedyś, jakość naszego życia, niestety nie uległa poprawie.
Ilość chorób, jakie nam towarzyszą wzrasta.
Mowa tu o:

  • Chorobach serca
  • Zapaleniach stawów
  • Osteoporozie
  •  Otyłości
  • Nowotworach
  • Cukrzycy

Wraz z wiekiem wzrasta także podatność na infekcje, czyli stany zapalne.
Właśnie z tego powodu, właściwa i odpowiednio zbilansowana dieta staje się jednym z najważniejszych czynników, od których zależy nasze zdrowie.

Kto najczęściej choruje na covid ?

Seniorzy to grupa społeczna najbardziej narażona na zachorowanie na Covid-19.
To oni są narażeni na powikłania w trakcie przebiegu zakażenia.
Nieuniknione jest pogorszenie stanu układu odpornościowego i utrudnia ono szybki powrót do zdrowia.
Otyłość, palenie, czy niedożywienie także uderzają w układ immunologiczny. Wiążą się dodatkowo z większym ryzykiem zachorowania.
Dodatkowo u seniorów często występują niedobory żywieniowe, na przykład witaminy D, wapnia, kwasu foliowego, czy cynku.
Dlatego niewłaściwa dieta to ważny czynnik ryzyka ciężkiego przebiegu Covid-19.
Uzupełniaj braki witaminowe w organizmie sokami z warzyw i owoców. Są smaczne i zdrowe. Zobacz nasze przepisy na soki na odporność.

Immunosenescencja. Stany zapalne i starzenie się

W procesie starzenia organizmu, zachodzą w nim stany zapalne o niskim nasileniu. Są one przyczyną chorób związanych z wiekiem. Wiąże się to z niską odpornością, nazywaną immunosenescencją.

Stany zapalne tworzą się przez:

  • Bakterie
  • Wirusy chorobotwórcze
  • Złą dietę
  • Stres
  • Długotrwałe przyjmowanie lekarstw
    Balans między czynnikami prozapalnymi a antyzapalnymi, może przechylić się na naszą niekorzyść. W wyniku takiego działania, pojawiają się dolegliwości i choroby geriatryczne. Stracimy zdolność do szybkiego i właściwego reagowania na stany zapalne.I tu pojawia się Covid-19, gdzie nasz system immunologiczny reaguje aż za bardzo. Mówimy wtedy o „burzy cytokinowej”, czyli gwałtownej reakcji systemu immunologicznego na infekcję wywołaną wirusem SARS-CoV-2.

    Burza cytokinowa, inaczej hipercytokinemia, to gwałtowna reakcja układu immunologicznego na patogeny. W normalnych warunkach organizm potrafi okiełznać sytuację z większą ilością cytokin. Ale niekiedy dochodzi do wyrzutu białek cytokinowych, który powoduje uszkodzenia tkanek i narządów.

Jelita i starzenie się organizmu

Wiesz już, że jelita są głównym elementem naszej odporności. Dlatego, że ok.85% komórek odpornościowych znajduje się właśnie w jelitach.

Właściwa praca systemu immunologicznego jest mocno związana ze stanem mikroflory jelitowej.

Równolegle z wiekiem, mikroflora jelitowa staje się zachwiana i potrzebuje wsparcia.
Na jej kondycję wpływa mnóstwo składowych: jak nasza dieta, bakterie i wirusy, leki / antybiotyki/.
U ludzi starszych następuje spadek poziomu korzystnych bakterii, bytujących w jelitach. Naukowcy twierdzą, że zaburzenia mikroflory jelitowej u seniorów dają odpowiedź immunologiczną i często są przyczyną przewlekłych stanów zapalnych o niskim stopniu nasilenia, które prowadzą do osłabienia kondycji i odporności.
Nasza flora jelitowa traci zdolność do trawienia pokarmów, które mają dostarczyć organizmowi składników odżywczych i energii oraz do protekcji przed patogenami.
W rezultacie dochodzi do zastojów w jelitach i zaparć.
Wzrasta ryzyko zachorowania na zapalenie żołądka i jelit, infekcje i nieswoiste zapalenie jelit oraz do nowotworów.

Zachwiana flora jelitowa podnosi ryzyko zachorowania na Covid-19.

Badania potwierdzają, że jest związek między złą kondycją jelit a zapadnięciem na koronawirusa.
Weźmy na przykład bakterię antyzapalną faecalibacterium prausnitzii, która to ujemnie wpływa na Covid-19.
Dodatkowo, niewłaściwy stan mikroflory jelit oraz ich stan zapalny, podnoszą poziom enzymu konwertującego angiotensynę 2 (ACE2), receptora powierzchniowego komórki, który służy jako cel SARS-CoV-2, zwiększając tym samym ryzyko zakażenia COVID-19.

Sprawdź nasze przepisy na soki

Dieta śródziemnomorska w Covid-19 dla seniorów?

Właśnie dieta śródziemnomorska pozytywnie wpływa na starzejący się organizm, na stany zapalne, na przywrócenie jelitom właściwej kondycji.
Dieta śródziemnomorska obfituje w warzywa, owoce, orzechy, ryby i oliwę z oliwek.

Przede wszystkim zapewnia osobom starszym niezbędne:

  • makroelementy i mikroelementy
  • polifenole
  • przeciwutleniacze
  • prebiotyki i probiotyki

Przywracają one i utrzymują odporność funkcji komórek i równoważą mikroflorę jelit.
Dlatego ta dieta to świetne źródło inspiracji, które obniży ryzyko COVID-19.

Ostatnio pojawiło się wiele recenzji opisujących potencjał składników takich jak:

  • kurkumina
  • laktoferyna /to wielofunkcjonalne białko obecne w mleku, w łzach czy ślinie. Jest składnikiem przeciwdrobnoustrojowym, immunomodulującym oraz przeciwzapalnym. Idealnie nadaje się do poprawienia odporności /
  • prebiotyki i probiotyki
  • omega-3
  • witaminy B 12, C, D
  • minerały
  • żelazo
  • cynk

Witamina D na Covid-19 ?

Badania pokazują, że niski poziom witaminy D zanim doszło do zakażenia, podnosi zagrożenie zachorowania i powoduje cięższy przebieg choroby.

Witamina D zapobiega infekcjom dróg oddechowych.
Naukowcy udowadniają, że suplementacja witaminą D w dużych dawkach ma działanie terapeutyczne. A podawanie witaminy D w trakcie terapii obniża ryzyko śmierci osób starszych i zapewnia łagodniejszy przebieg choroby.

Probiotyki, omega-3 i witamina D w walce z Covid-19

Włączenie do diety probiotyków, kwasów tłuszczowych omega-3 i witamin przeciwdziała stanom zapalnym i równoważy mikroflorą jelitową.
Skutkuje to korzystnym wpływem na obniżenie zakażeniem Covid-19.

Probiotyki przede wszystkim regulują pożyteczne drobnoustroje w jelitach. Oddziałują więc z układem odpornościowym związanym z jelitami. To skutkuje lepszą odpornością.

Badania pokazują, że kwasy omega-3 działają przeciwzapalnie i zmniejszają ryzyko zakażenia SARS-CoV-2.

Witaminy obfitują w mikroelementy o właściwościach antyutleniających. Mają duże znaczenie we wspomaganiu układu odpornościowego. Natomiast komórki odpornościowe wyrażają receptor witaminy D, a niektóre mogą syntetyzować aktywną postać witaminy D.

Z badań wynika, że mężczyźni są bardziej podatni na COVID-19 od kobiet.
Dlatego mogą być potrzebne wyższe dawki lub inne kombinacje wyżej wymienionych składników, aby chronić mężczyzn przed Covid-19.

Zakażenie SARS-CoV-2 występuje u ludzi w każdym wieku.
Jednak analiza zachorowań mówi, że najcięższy przebieg choroby zaobserwowano u osób starszych.

Tych z rozpoznanymi wcześniej chorobami przewlekłymi:

  • układu sercowo-naczyniowego
  • zaburzeniami neurologicznymi
  • cukrzycą
  •  zaburzeniami odporności
Udostępnij:

Soczysta Morella

Piszę dla Was i o Was, ale też o sobie. O naturalnych metodach podreperowania zdrowia, niekoniecznie za pomocą walizki leków. Natura daje wszystko, co potrzebne, żebyśmy mogli pomóc sobie w dolegliwościach i chorobach. Również byśmy do nich nie dopuścili. Sama stosuję terapię sokami, ziołowe i naturalne suplementy o których piszę. Działają! Jestem tego dobrym przykładem. Od lat mam chorą tarczycę, zespół Raynauda. Już bardzo dawno temu odstawiłam tabletki hormonalne i sterydy. Pilnuję tego co jem. Bo jak i co zjem, to potem dokładnie tak się czuję. Zależy mi, by było to pożywienie najwyższej jakości. Ważna jest dla mnie również jakość życia. Biegam, dużo spaceruję, słucham muzyki klasycznej, chodzę na yogę, często medytuję. Jestem tu dla Was na 100%

Zwalczanie wirusa. Jak wzmocnić odporność sokami?

Dieta dla dzieci. Warzywa i owoce to podstawa

Skomentuj