Jak witamina D wpływa na organizm?

Jak witamina D wpływa na organizm? Czy w walce z COVID-19 witamina D ma znaczenie? I co wspólnego z tym wszystkim ma śledź? Wyniki badań mogą Cię zaskoczyć.

 

 

Prześledziliśmy informacje dotyczące witaminy D i wiemy, że jest ona niezbędna dla zachowania nie tylko zdrowia, ale jak się okazuje i bezpieczeństwa życia.

Jak witamina D wpływa na organizm?

Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko zachorowania na COVID-19

Witamina D zwana witaminą słońca ☀️ może uratować Twoje życie. Badania pokazują związek pomiędzy witaminą D, a śmiertelnością u chorych z COVID-19.
Zespół badaczy z University of Chicago Medicine znalazł związek pomiędzy ryzykiem zachorowania na koronawirusa, a poziomem witaminy D w organizmie. Kiedy Donald Trump zachorował na COVID-19, to co podano mu od razu? Ano witaminę D.

Rola witaminy D i zaskakujące wyniki badań koronawirusa

Naukowcy sądzą, że witamina D odgrywa ważną rolę u osób zainfekowanych koronawirusem, z uwagi na dwutorowe działanie tej cennej witaminy:

  • Wspomaga ona i buduje układ immunologiczny
  • Dodatkowo podnosi poziom antyciał na koronawirusa

Witamina D odgrywa bardzo ważną rolę we właściwej pracy układu immunologicznego. Suplementowanie witaminy D obniża możliwość zakażenia się wirusem atakującym układ oddechowy.

Witamina D jest ważna dla funkcjonowania układu odpornościowego i wykazano, że witamina D zmniejsza ryzyko infekcji wirusowych dróg oddechowych. Nasza analiza statystyczna sugeruje, że może to dotyczyć zakażenia COVID-19.

Powiedział dr David Meltzer, dyrektor szpitala Chicago Medicine główny autor publikacji badania.

Zbadano niemal 500 pacjentów pod kątem poziomu witaminy D. Badania są jednoznaczne:

  • Pacjenci, którzy mieli niedobór witaminy D, czyli poziom poniżej 20 ng/ml krwi, dwa razy częściej częściej mieli dodatni wynik testu na COVID-19 w konfrontacji z pacjentami, o prawidłowym poziomie witaminy D

Witamina D a przebieg COVID-19

Badacze pokazują w swoich najświeższych statystykach, że niedobór witaminy D ma także wpływ na przebieg choroby COVID-19. Im większy niedobór witaminy D w organizmie, tym cięższy przebieg choroby COVID-19:

  • Aż 85% pacjentów z OIOM-u (oddziału intensywnej opieki medycznej) miało bardzo niski poziom witaminy D w organizmie: poniżej 30 ng/ml krwi
  • Natomiast wśród chorych niewymagających intensywnej opieki było to 60%.

Zdaniem naukowców z Louisiana State University Health Sciences Center w Nowym Orleanie, niski poziom witaminy D był przyczyną ostrego przebiegu COVID-19.
Badania pokazują, że witamina D przyczynia się do zatrzymania tzw. burzy cytokinowej. Jest to przesadna, nadmierna reakcja układu odpornościowego na zakażenie koronawirusem.
Także naukowcy z Uniwersytetu w Northwestern odkryli dużą współzależność pomiędzy dużym niedoborem witaminy D a poziomem śmiertelności na COVID-19.

Witamina D zdaniem autorytetów

W ostatnich miesiącach pojawiły się wyniki badań, które jednoznacznie wykazują korzyści płynące ze stosowania witaminy D w walce z COVID-19. Świat medycyny i nauki wzywa do powszechnego stosowania witaminy D w walce z COVID-19.

Ponad 100 lekarzy, naukowców i czołowych autorytetów podpisało list otwarty, w którym wzywają do zwiększonego stosowania witaminy D w walce z COVID-19. List zaleca:

  • Przyjmowanie odpowiedniej ilości witaminy D, aby osiągnąć poziom we krwi co najmniej 30 ng/ml (75 nmol/l)
  • Aby wszyscy hospitalizowani pacjenci z COVID-19 włączyli witaminę D do protokołu leczenia
  • Podawanie ciężko chorym pacjentom z COVID-19 dużych dawek witaminy D, co znacznie zmniejsza liczbę hospitalizacji na OIOM-ie. Rzadziej też chorzy potrzebują wtedy wentylacji.

W liście dowiadujemy się także, że suplementacja witaminą D w dużych dawkach przyspieszyła usuwanie wirusa:

  • 62,5% uczestników w grupie interwencyjnej uzyskało ujemny wynik RNA SARS-CoV-2 w ciągu 21 dni,
  • w porównaniu z zaledwie 20,8% osób kontrolnych, które nie otrzymały witaminy D

Badania pokazują, że niski poziom witaminy D sprzyja infekcjom COVID-19, hospitalizacjom i zgonom

Wzywamy do natychmiastowego i powszechnego zwiększonego spożycia witaminy D. Witamina D moduluje tysiące genów i wiele aspektów funkcji odpornościowej, zarówno wrodzonej, jak i nabytej.

Witamina D a umieralność na COVID-19

W wywiadzie dla Fox News dr Peter Osborne z Origins Nutrition Center stwierdził, że najnowsze badania sugerują, że:

9 na 10 zgonów z powodu COVID-19 można byłoby zapobiec, gdyby ludzie mieli odpowiedni poziom witaminy D. Głęboko zasmuca mnie, że tak wielu umiera niepotrzebnie, ponieważ nie stosują tej niewiarygodnie niedrogiej i bezpiecznej terapii.

East Virginia School of Medicine obowiązuje protokół COVID, który zawiera witaminę D” – mówi dr Osborne:

Jeśli jesteś hospitalizowany z powodu COVID, automatycznie podają Ci od 20 000 do 60 000 jednostek witaminy D. Jest to część ich standardowego protokołu opieki w tym systemie szpitalnym.

Witamina C + cynk + kwercetyna w walce z COVID-19

Dr Osborne oprócz witaminy D dodatkowo zaleca również stosowanie witaminy Ccynku oraz kwercetyny.

  • Kwercetyna zwiększa odpowiedź interferonu typu 1, który sygnalizuje zakażone komórki do wytwarzania ochronnych białek, zatrzymujących replikację koronawirusa
  • Cynk oraz witaminy: C i D pełnią rolę immunomodulacyjną, czyli wzmacniają odporność na infekcje wirusowe. Podczas pandemii COVID-19 odpowiednie spożycie cynku oraz witamin C i D stanowi skuteczne narzędzie w przypadku kontaktu z wirusem i zwalczania procesu zapalnego

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D

Poziom naturalnej witaminy D, jaką mają osoby żyjące w środowisku dobrze nasłonecznionym (a my w takim nie żyjemy) waha się między 40 a 70 ng/ml. Takim poziomem witaminy D może się się poszczycić niewielu ludzi.

Większość Polaków ma niedobór witaminy D. Przyczyny?
Mało słońca w ciągu roku + zła dieta.

Dlatego musimy położyć szczególny nacisk na uzupełnienie tej witaminy w naszym jadłospisie. Zwłaszcza w odniesieniu do zakażeń wirusowych, w tym COVID-19.

Jaka witamina D jest najlepsza?

Oczywiście ta naturalna. Może tego nie wiesz, ale nie tylko promienie słoneczne zawierają witaminę D. Mają ją też produkty wysuszone na słońcu.

Jak zachować witaminę D na dłużej?

Aby zachować witaminę D w produktach, należy je wysuszyć na słońcu. Jak suszyć produkty na słońcu, gdy klimat na to nie pozwala? Unikatowa funkcja suszenia podczerwienią w Dehydratorze Counter Intelligence Infra Red D5 2G sprawia, że do suszonych w nim produktów dociera słoneczna moc witaminy D. Teraz masz do niej dostęp przez cały rok i w każdą pogodę.

Dehydrator Counter Intelligence IR D5 2G

Źródła witaminy D

Sprawdź, gdzie szukać witaminy D.

Jak witamina D dociera do naszego organizmu?

  • Promienie słoneczne docierają na skórę
  • Związek obecny w skórze: 7-dehydrocholesterol jest przekształcany w witaminę D

Jesienią i zimą, kiedy jest mało słońca, warto suplementować witaminę D. jest stosunkowo tania i bezpieczna. No i ryby! Jedzmy ryby!

Tegoroczny Śledzik spędzamy w domu. Z przyczyn epidemicznych jak wiecie. Ale koniecznie śledź musi zagościć na Twoim stole i to nie tylko w Śledzika. To ryba bogata w witaminę D. Podaj zatem śledzia w różnych postaciach:

  • Tradycyjny śledź w oleju z cebulką
  • Sałatka śledziowa z buraczkami
  • Rolmopsy
  • Śledź pod chrzanem
  • Tatar ze śledzia

Źródła:

https://news.uchicago.edu/story/vitamin-d-deficiency-may-raise-risk-getting-covid-19-study-finds

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2021/01/18/vitamin-d-prevents-coronavirus-death.aspx

Nietolerancja Laktozy. Czym zastąpić mleko?

Kwercetyna na Covid. Jak wpływa na wirusa?

Skomentuj