Zwalczanie wirusa. Jak wzmocnić odporność sokami?

Zwalczanie wirusa i walka organizmu z infekcjami to podstawowe zadanie odporności.
Naucz organizm jak zwalczyć wirusa. Do dzieła!

Twój organizm „uczy się” radzić sobie z chorobą. Układ odpornościowy daje komórkom informację o rozpoznanych wrogach. Jest to potrzebne do wytworzenia przeciwciał. Następnie informacja ta zostaje skutecznie wykorzystana w razie kolejnego ataku patogenu.

Przewlekłe infekcje prowadzą do:

  • obniżenia sprawności układu immunologicznego
  • a także do groźnych powikłań

Warto zaufać naturze
I każdego dnia pić świeżo wyciskane soki z warzyw, owoców i ziół
Wzmacniaj odporność sokami

Sok na Superodporność

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • Garść kiełków czosnku
  • Jabłko
  • 1 cm imbiru
  • Pół cytryny obranej

Naturalny Antybiotyk

  • 2 marchewki
  • Ząbek czosnku
  • Garść świeżego tymianku, natki pietruszki
  • Papryczka chili
  • Pół ogórka
  • Jabłko

Więcej przepisów na soki wzmacniające odporność

Alkalizuj, czyli pH zasadowe

Układ odpornościowy jest najsilniejszy w środowisku alkalicznym. Wiele szkodliwych bakterii i wirusów uwielbia środowisko kwaśne i nie umie przetrwać w zdrowym, zasadowym otoczeniu.

Picie świeżo wyciskanych soków z warzyw, owoców i ziół podnosi alkaliczność,
a w ślad za nią – odporność

Układ odpornościowy potrzebuje także wody, która przenosi składniki odżywcze do komórek i usuwa zbędne produkty przemiany materii oraz bakterie i toksyny z komórek. Dlatego pij wodę nie tylko wtedy, kiedy masz pragnienie. Zapotrzebowanie organizmu na wodę jest stałe. Specjaliści zalecają wypijanie od sześciu do ośmiu szklanek dziennie oraz większe ilości wtedy, gdy się pocisz, ćwiczysz, a także w czasie upałów.

Ognisty smak sprzyja budowie odporności

Ostra potrawa raz na jakiś czas nie tylko odświeża kubki smakowe, ale także pobudza układ odpornościowy. Badania wykazały, że kapsaicyna – naturalny składnik nadający ostrość papryce chili – może pomóc w zwalczeniu choroby, zanim ta zdąży się rozwinąć. W jednym z eksperymentów podawano pacjentom codziennie dawkę kapsaicyny. Po trzech tygodniach przyjmujący kapsaicynę mieli prawie trzykrotnie więcej komórek produkujących przeciwciała, niż pacjenci z grupy kontrolnej. A większa liczba przeciwciał oznacza mniej przeziębień i infekcji. Dlatego jeśli lubisz ostre potrawy, możesz sobie spokojnie doprawiać chili, pieprzem kajeńskim, habanero, itp.

Dodaj do świeżo wyciskanego soku papryczkę chili lub szczyptę pieprzu kajeńskiego

Czym jest odporność?

Odporność na choroby zakaźne jest jednym mechanizmów zapewniającym człowiekowi funkcjonowanie w środowisku naturalnym. Oznacza zdolność do ochrony przed patogenami. Rozróżniamy odporność wrodzoną oraz odporność nabytą.

Odporność wrodzona to mechanizmy obronne, które posiadasz od urodzenia.

Odporność nabyta (nazywana uodpornieniem) – obejmuje:

  • wykształcenie skutecznych mechanizmów ochrony przed zakażeniem lub chorobą zakaźną
  • utrwalenie informacji (w postaci pamięci immunologicznej) o patogenach, z którymi mieliśmy już styczność

Odporność nabytą uzyskujemy po przebyciu choroby zakaźnej lub w postaci gotowych przeciwciał, przekazywanych z krwi matki do płodu przez łożysko.
Podobne efekty dają szczepienia ochronne lub immunoglobuliny podawane pozajelitowo.

Jak działa układ odpornościowy?

Działanie systemu odpornościowego jest bardzo skomplikowane. Narządy takie jak grasica, śledziona, migdałki, węzły chłonne oraz miliony innych komórek czuwają nad Twoim zdrowiem. Niestety, nie zawsze skutecznie.
Podstawową rolę w kształtowaniu odporności organizmu odgrywają leukocyty – składniki krwi:

  • Limfocyty B, które mają zdolność do wytwarzania przeciwciał
  • Limfocyty T, które kierują całą reakcją odpornościową, likwidują zakażone lub szkodliwe komórki oraz stopniowo wygaszają reakcję odpornościową po zlikwidowaniu czynnika zakaźnego

Naczelnym zadaniem układu odpornościowego jest rozpoznawanie i unieszkodliwianie antygenów, czyli cząsteczek obcych dla organizmu.
W organizmie wciąż trwa wyścig z czasem między czynnikiem zakaźnym, który usiłuje się namnożyć i opanować jak największą część organizmu, a układem odpornościowym, który reaguje i przygotowuje jak najszybszy kontratak.
Miejscem organizowania reakcji obronnej są przede wszystkim narządy układu limfatycznego – węzły chłonne i śledziona. Dlatego sygnałem walki organizmu z zakażeniem może być powiększenie węzłów chłonnych, czyli plac boju staje się powiększony.

Dlaczego Twoja odporność jest osłabiona?

Czynniki, które osłabiają Twoją odporność i sprawiają, że możesz często zapadać na infekcje wirusowe i bakteryjne to:

  • Uboga w witaminy, fitosubstancje i minerały dieta, a bogata w długo przechowywaną, wysoko przetworzoną żywność
  • Brak aktywności fizycznej
  • Przewlekły stres
  • Nałogi: palenie i alkohol
  • Źle wietrzone pomieszczenia, szczególnie w okresie jesienno-zimowym

Zwalczanie wirusa. Metody wzmacniania odporności organizmu

Metody wzmacnia organizmu to kompleksowa strategia,w której razem muszą „zagrać” wszystkie elementy:

  • Odpowiednia dieta
    Bogata w warzywa, owoce, zdrowe tłuszcze, białka, pro- i prebiotyki oraz witaminy A, C, E i D
  • Picie świeżo wyciskanych soków z warzyw, owoców i ziół będących najlepszym źródłem antyoksydantów
  • Sen
    Bardzo ważne jest wysypianie się. Sen wzmaga skuteczność systemu immunologicznego. Podczas snu organizm skuteczniej zwalcza infekcje wirusowe i bakteryjne.
  • Aktywność fizyczna
    Hartowanie ciała wzmacnia serce, mięśnie oraz układ odpornościowy.
    Wskazana jest także hydroterapia pobudzająca przemianę materii, czyli naprzemienne natryski ciepłą i zimną wodą.
  • Ćwiczenia relaksacyjne i wyciszające
    Joga, medytacja, stretching
  • Szczepienia ochronne
    Są bardzo skuteczną profilaktyką, a jeśli już zachorujemy, choroba trwa krócej i przebiega o wiele łagodniej.
  • Rzucenie palenia
    Palenie papierosów oraz przebywanie wśród palących zwiększa skłonności do infekcji.
  • Ograniczenie spożycia alkoholu

Twoja odporność jest tym co jesz?

Które składniki pokarmowe w największym stopniu wpływają na procesy odpornościowe organizmu? Bardzo ważne dla utrzymania silnej odporności jest zachowanie w codziennej diecie wszystkich składników, do których należą:

  • Antyoksydanty i witaminy
  • Proteiny
  • Włókno pokarmowe
  • Pro- i prebiotyki
  • Tłuszcze

Antyoksydanty i witaminy: zwalczanie wirusa

Stres oksydacyjny jest główną przyczyną starzenia się organizmu. Prowadzi także do wielu chorób, np. raka, cukrzycy, choroby Alzheimera, miażdżycy, katarakty, itd. Naturalne związki, głównie pochodzenia roślinnego o właściwościach antyoksydacyjnych chronią przed rozwojem wielu chorób.
Spożywanie produktów bogatych w antyoksydanty jest powszechnie zalecane, ponieważ działają one przeciwnowotworowo, antywirusowo i antybakteryjnie.

Aby wzmocnic odporność musisz zadbać, aby na Twoim talerzu nigdy nie zabrakło przeciwutleniaczy:

Proteinowa potęga odpornościowa

Podczas każdego posiłku dostarczaj swemu organizmowi zdrowych białek, czyli protein. Znajdujące się w nich aminokwasy to małe cegiełki tworzące wszystkie komórki Twojego ciała. Są wśród nich również te, które odpowiadają za utrzymanie prawidłowej odporności. Dlatego musisz regularnie jeść:

  • Ryby
  • Owoce morza
  • Drób (bez skóry)
  • Jaja
  • Soczewica i nasiona innych roślin strączkowych
  • Kiełki pszenicy
  • Zielone warzywa liściaste
  • Groch
  • Orzechy i nasiona
  • Wodorosty morskie

25% dobowego spożycia kalorii powinno pochodzić z protein
20% – 25% ze zdrowych tłuszczów
reszta z węglowodanów w postaci produktów z pełnego przemiału, warzyw i owoców

Włókno pokarmowe dla budowy odporności

Związki pochodzenia roślinnego, przechodzące bez trawienia przez przewód pokarmowy człowieka. Ważna funkcja regulatorowa: wspomagając trawienie zapobiegają jednocześnie wielu chorobom, np. cukrzycy, otyłości, obstrukcjom. Włókno pokarmowe dzieli się na rozpuszczalne i nierozpuszczalne w wodzie.

ŹRÓDŁO WŁÓKNA
ROZPUSZCZALNENIEROZPUSZCZALNE
owies i jego przetwory, soczewica, jabłka, pomarańcze, gruszki, truskawki, orzechy, selery, marchewkałuski i ziarna zbóż, nasiona, brązowy ryż, warzywa zwłaszcza liściaste, cebula, pomidory, rodzynki, winogrona, skórka owoców i warzyw

Probiotyki na odporność

Probiotyki to bakterie stymulujące komórki odpornościowe w przewodzie pokarmowym. Pomagają w walce ze szkodliwymi bakteriami i oczyszczaniu z substancji toksycznych. Stymulują także produkcję komórek odpornościowych w całym organizmie. Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystne działanie w organizmie gospodarza:

  • Oporność na niskie pH żołądka oraz na enzymy i kwasy żółciowe dwunastnicy oraz zdolność do przeżycia i aktywności metabolicznej w jelicie grubym
  • Przyleganie do komórek nabłonka jelitowego i trwała kolonizacja przewodu pokarmowego
  • Żywotność w środowisku dla niego niekorzystnym

Jedz jogurt bogaty w probiotyki. Pamiętaj, aby zawierał żywe kultury bakterii i staraj się zjadać jedną szklankę takiego jogurtu dziennie. Naturalny jogurt z żywymi kulturami bakterii może pomóc Ci uniknąć infekcji.

„Żywy” jogurt zawiera probiotyki, które podnoszą odporność limfocytów T nawet o 30%

Zdrowy, domowy jogurt bez cukru i bez chemii przygotujesz w Dehydratorze Counter Intelligence IR D5 2G.
Sprawdź, gdzie szukać naturalnych probiotyków.

Prebiotyki ważne w odporności

Prebiotyki są to nieożywione składniki diety, które nie podlegają hydrolizie ani wchłanianiu w górnych odcinkach przewodu pokarmowego. Ich fermentacja zachodzi dopiero w jelicie grubym, gdzie stymulują wzrost i aktywność szczepów bakteryjnych, zwłaszcza Bifidobacteria i/lub Lactobacili. Znajdują się w produktach takich jak czosnek, cebula, por, szparagi, szpinak, cykoria, groch, fasola i inne rośliny strączkowe oraz owies i banany. Włączenie ich do diety poprawia zarówno pracę układu trawiennego, jak i odpornościowego. Jednym z najlepszych sposobów na zapewnienie wystarczającej ilości prebiotyków w swojej diecie jest spożywanie owsianki lub innych pełnoziarnistych płatków zbożowych na śniadanie.

Tłuszcze na odporność? Tak, ale…

Ale tylko dobre tłuszcze. I nie chodzi tu smalec ze słoninki. Spożywanie tłustej, morskiej ryby co najmniej raz, ale nie więcej niż trzy razy w tygodniu to doskonały sposób na wzmocnienie układu immunologicznego. Wysokotłuszczowa dieta bogata w tłuszcze nasycone (znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego i smażonych potrawach) może wręcz pogorszyć układ odpornościowy poprzez hamowanie działania limfocytów T. Dodatkowo przyczynia się do chorób serca i tycia. Niezdrowe tłuszcze trans, które znajdują się w „twardych” margarynach i wielu produktach cukierniczych mogą przyczynić się do powstania w organizmie przewlekłych stanów zapalnych. Dlatego spożywamy tylko „dobre” tłuszcze:

  • Oliwa z oliwek
  • Olej lniany
  • Orzechy i nasiona
  • Awokado
  • Tłuste ryby, zwłaszcza morskie (makrela, sardynka, śledź, łosoś, pstrąg i świeży tuńczyk)

Najlepszy jest świeżo tłoczony domowy olej. Możesz go zrobić w Prasie do Oleju Wartmann WM-2002 OP 3 Generacji.

Kwasy tłuszczowe Omega-3 obecne w oleju lnianym i tłustych rybach wzmacniają odporność poprzez zwiększenie aktywności fagocytów – białych krwinek pochłaniających bakterie. Jeśli jesteś wegetarianinem lub nie lubisz ryb, możesz zapewnić sobie spożycie tych niezbędnych składników odżywczych pijąc olej lniany. Dodaj 1 – 3 łyżeczek oleju lnianego do koktajlu owocowo-jogurtowego, do sałatki albo innych potraw. Pamiętaj! Olej lniany traci swoje cenne właściwości po podgrzaniu, więc należy spożywać go na zimno.

Zwalczanie wirusa. Co pomaga a co szkodzi Twojej odporności w diecie?

Składniki diety
POMAGAJĄSZKODZĄ
1. Polifenole i karotenoidy roślinne
2. Świeżo wyciskane soki z warzyw, owoców i ziół
3. Kwasy Omega-3
4.Witaminy
5. Proteiny
6. Włókno pokarmowe
7. Pro- i prebiotyki
8. Związki tiolowe: glutation, Nac-cysteina, kwas α- liponowy - silny antyoksydant (np. obecny w cynamonie)
9. Utrzymanie zasadowego pH organizmu
10. Picie dużej ilości wody
1. Słodzone napoje
2. Dieta wysoko kaloryczna z cukrem rafinowanym
3. Mało włókna, co powoduje gwałtowny skok poziomu glukozy i insuliny
4. Dieta wysoko solna
5. Czerwone mięso generujące toksyczne (mutagenne) związki nitrozowe i wolne rodniki
6. Pełnotłuste mleko: powinno być usunięte z diety osób z chorobami o podłożu zapalnym/autoimmunizacyjnym
7. Tłuszcze trans

Wiesz już co robić więc zacznij działać i nie daj się wirusom! Napisz nam o efektach!

Udostępnij:

Soki na oczyszczenie płuc od Terapii Sokami

Kto najczęściej choruje na Covid-19?

Skomentuj