Wszystko o sałacie i jej właściwościach zdrowotnych

  • Warzywa
  • 30 lipca 2019
  • 0

Wszystko o sałacie i o tym, jakim zapobiega chorobom.
Jak chroni komórki neuronowe, obniża poziom cholesterolu, leczy…
Sałata zyskuje coraz większą popularność, ze względu na swoje właściwości zdrowotne.

Niektóre rodzaje sałaty, jak na przykład sałata lodowa, mają niższe wartości odżywcze.
Na szczęście eksperci Terapii Sokami dokonali wnikliwej sałatowej analizy i… dzielą się z Tobą swoją wiedzą.
Zwycięża sałata rzymska!

Jak sałata wpływa na mózg?

Sałata i soki z sałaty rewelacyjnie wpływają na kondycję mózgu.
Neurony to komórki mózgowe, które tworzą fizyczne połączenia w korze mózgowej. Śmierć tych neuronów w połączeniach lub obwodach może spowodować utratę pamięci. W niektórych przypadkach śmierć neuronów może prowadzić do wystąpienia chorób takich jak choroba Alzheimera, miażdżyca, otępienie starcze.

Wyciągi z sałaty, czyli na przykład soki, wykazują działanie nad śmiercią komórek neuronowych ze względu na jej rolę w pozbawieniu glukozy / surowicy (GSD). W badaniach wspomniano również, że sałata może być wykorzystywana w neuroprotekcji, na przykład jako powszechny lek na choroby neurodegeneracyjne. To świetna wiadomość!

Sałata obniża poziom cholesterolu

Wartość odżywcza sałaty rzymskiej jest imponująca ze względu na wysoki poziom przeciwutleniaczy.
Przeciwutleniacze wymiatają z Twojego organizmu zalegające toksyny i dlatego zapobiegają rozwojowi wolnych rodników.
Natomiast wolne rodniki, które naturalnie powstają w Twoim ciele, pochodzą głównie z jedzenia przetworzonej żywności, stresu, zanieczyszczeń, promieniowania, z toksyn…. i z uprawiania sportów.

Idziesz ćwiczyć na siłownię i myślisz, że coś zdrowego robisz dla siebie? Owszem, ale tylko wtedy jeśli uzupełniasz po siłowni przeciwutleniacze. Jeśli natomiast tego nie robisz, to w Twoim organizmie grasują wolne rodniki i uszkadzają zdrowe komórki, czyli starzejesz się. Bez przeciwutleniaczy nie będziesz Młodym Bogiem czy Boginią.

Natomiast przeciwutleniacze, w tym witamina C i A, powstrzymują uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki i zwiększają naszą odporność, przeciwdziałają także stanom zapalnym.
Dlatego warto pić świeżo wyciśnięty sok z sałaty rzymskiej z antyoksydantami:

  • Beta-karotenem
  • Witaminą C
  • Wit. A
  • Witaminą E

Wszystko o sałacie na kości

Buduj zdrowie kości z witaminą K.
Zielone liście sałaty rzymskiej są uważane za najlepsze, naturalne źródło witaminy K budującej kości.
Badania wykazały, że witamina K 2 wpływa na budowę kości silniej niż wapn. Witamina K2 pomaga:

  • Zwiększyć gęstość kości
  • Zapobiega osteoporozie

Nie chcesz kuśtykać o lasce, to dodawaj do koktajli zielone liście sałaty. I to nie wszystko.

Oprócz budowania i utrzymywania zdrowej struktury szkieletowej, witamina K odgrywa istotną rolę :

  • W krzepnięciu krwi
  • W gojeniu ran

Sałata i wszystko o zdrowym sercu

Zdrowe serce i naczynia krwionośne to niski poziom homocysteiny.
Sałata rzymska aż kipi od naturalnego kwasu foliowego, czyli folianu. Folian to rodzaj bardzo ważnej dla człowieka witaminy B. Witamina B jest wykorzystywana przez organizm do obniżenia homocysteiny. Homocysteina to aminokwas, który nagromadzony w organizmie w nadmiarze niszczy go, doprowadzając do rozwoju miażdżycy. Brzmi poważnie? Bo rzeczywiście tak jest. Wysoka homocysteina prowadzi to do groźnych chorób:

  • Miażdżycy
  • Niedokrwienia serca
  • Uszkodzenia mięśnia sercowego
  • Zawałów, udarów
  • Demencji
  • Chorób układu krążenia

Badając poziom cholesterolu, zawsze badaj poziom homocysteiny.
Im wyższy, tym gorzej dla Ciebie. To dzwonek alarmowy, by nie dopuścić do zawału. Sięgaj wtedy po sok z sałaty rzymskiej.

Właściwości sałaty i wszystko co dobre na wzrok

Bogactwo witaminy A i witaminy C w sałacie rzymskiej pomaga chronić Twoje oczy przed chorobami.
Sokoli wzrok? Proszę bardzo.
Według badań spożywając regularnie warzywa bogate w witaminę A i witaminę C a najlepiej pijąc soki bogate w te witaminy jesteśmy mniej podatni na uszkodzenia wzroku związane z wiekiem.

Niedobory witaminy A i C mogą prowadzić do:

  • Jaskry
  • Zaćmy
  • Zwyrodnienia plamki żółtej
  • Zgrubienia rogówki
  • Ślepoty

Zwyrodnienie plamki żółtej oznacza, że nie widzisz świata wokół, nie czytasz, nie oglądasz telewizji, nie gotujesz…

Zdrowa i piękna skóra z sałatą

Drogie Panie i Panowie. Czy korzystacie z zabiegów medycyny estetycznej?
Obstrzykujecie swoje lica kwasem hialuronowym?
A może blokujecie mimikę twarzy botoksem?

NIEPOTRZEBNIE! Bo wystarczy codziennie, regularnie pić świeżo wyciskany sok z sałaty rzymskiej a uzyskacie:

  • Właściwe nawilżenie skóry i kontrolę sebum
  • Wzrost syntezy kolagenu
  • Ochronę komórek przed nadmierną utratą wody
  • Gładką skórę bez zmarszczek i przebarwień
  • Piękną cerę bez trądziku i wykwitów

Sałata rzymska na kanapki lub na surowo? TAK
Sok z sałaty? TAK TAK TAK

Kwasy tłuszczowe Omega-3. Sałata zawiera bogactwo kwasów tłuszczowych Omega-3, które należą do najważniejszych substancji odżywczych. Oprócz ryb, również sałata rzymska bogata jest w te składniki. To idealne rozwiązanie dla wegan. Kwasy Omega-3 oprócz zdrowej skóry gwarantują:

  • Poprawę zdrowia układu sercowo-naczyniowego
  • Zmniejszenie ryzyka udaru, zawału i nadciśnienia
  • Utrzymanie poprawnej funkcji mózgu

Wszystko o sałacie i odporności

Często chorujesz?
Czy Twój układ immunologiczny jest zszarpany ciągłymi infekcjami?
Zlituj się nad Swoim organizmem.
Niech przez myśl Ci nie przejdzie, aby dobijać go chemicznymi suplementami!
Dlatego zacznij działać a nie doprowadzisz do rozwoju przewlekłego stanu zapalnego.

Przedstawiamy dwie gwiazdy:

Witaminy C i A razem:

Wchodząc w romans z Twoim układem odpornościowym likwidują stany zapalne.
Do tego wspomagają trawienie i pomagają w absorpcji do naszych komórek składników odżywczych.
Zwalczają także przeziębienia, grypę i wirusy. Twoje ciało nie wytwarza w naturalny sposób witaminy C pozyskuje ją z pożywienia. Nie ma także możliwości magazynowania witaminy C, dlatego ważne jest spożywanie naturalnych produktów bogatych w witaminę C takich jak sałata rzymska
Podsumowując, witamina A pełni istotną rolę w regulacji genów.

Godny uwagi jest fakt, że sałata rzymska pomaga zwalczać infekcje, leczyć skórę i odżywiać układ trawienny, a dzięki temu składniki odżywcze z pożywienia są prawidłowo wchłaniane. Taki sprzymierzeniec to skarb. Podsumowując, rzymska sałata chroni przed rozwojem szkodliwych bakterii.

Sałata w walce z nowotworami

Badania odkryły kolejnego bohatera w walce z rakiem.
To chlorofil, barwnik zawarty w ciemnozielonych warzywach, takich właśnie jak sałata rzymska. Wynika z tego, że świeżo wyciskany sok z liści sałaty rzymskiej może kontrolować niektóre rodzaje raka.
Ponadto badania nad komórkami rakowymi u ludzi, szczególnie komórkami:

  • białaczki
  • raka sutka
  • jelita
  • i raka wątroby, wykazały, że zwiększone spożycie sałaty w znacznym stopniu likwiduje komórki rakowe. Chlorofil, antyoksydanty, witamina A i witamina C pomagają w leczeniu różnych postaci raka.

A jak to się dzieje? Te substancje są przebiegłe, bo mają zdolność do kontrolowania komórek nowotworowych i chronią DNA przed uszkodzeniem.

Wszystko o sałacie na odchudzanie i lepsze trawienie

Sałata rzymska ma wyjątkowo mało kalorii, węglowodanów, cukru i tłuszczu, a przy tym zawiera maksymalnie dużo składników odżywczych i wody.
Dlatego:

  • Niska kaloryczność
  • Wysoka zawartość składników odżywczych

to gotowa recepta na idealną figurę. Woda i włókna znajdujące się w sałacie rzymskiej pomagają Ci pozbyć się nadmiaru wody i wzdęć. Płaski brzuszek? Gładka buzia? Proszę bardzo.

Do tego sałata poprawia trawienie. Czy znasz błonnik naturalny? Pewnie znasz. Sałata rzymska jest doskonałe jego źródłem. Naturalnym źródłem.
Dlatego wzbogacanie codziennej diety w błonnik wpływa na zmniejszenie uczucia głodu oraz zwiększenie energii po spożyciu posiłku.

Błonnik pokarmowy w sałacie:

  • Sprzyja namnażaniu się korzystnej flory bakteryjnej – jelita lepiej pracują, jedzenie nie gnije.
  • Stymuluje również różnicowanie komórek nabłonka jelitowego
  • Pomaga także w utrzymaniu optymalnego poziomu pH w jelitach
  • Przede wszystkim przeciwdziała nowotworowi jelita grubego
  • Leczy również zaparcia oraz zmniejsza ilość toksyn w organizmie

Bezpieczna ciąża z sałatą

Nasz bohater folian pojawia się ponownie. Wiemy natomiast, że w sałacie rzymskiej jest go pod dostatkiem. W konsekwencji folian pomaga zapobiegać wadom wrodzonym płodu i sprzyja bezpiecznej i zdrowej ciąży.
Folian przyczynia się przede wszystkim do odpowiedniej masy urodzeniowej płodu i tworzy prawidłowe połączenia nerwowe.

Przyszła Mamo! Pamiętaj, że tylko naturalny folian jest dla Ciebie bezpieczny. Kiedy uzupełniasz go poprzez sztuczną suplementację, skazujesz siebie i swoje dziecko na podwyższone poziomy niezmetabolizowanego kwasu foliowego.
Uwierz nam. Nie chcesz tego. Pamiętaj, zawsze badaj poziom kwasu foliowego.
Masz ochotę na świeżo wyciskany sok? To dodaj do niego sałatę rzymską. Dbasz o siebie i nie tylko…

Współczesne badania sałaty doprowadziły do izolacji związku chemicznego: laktukarium, który wykazuje działanie uspokajające. Zaobserwowano także zmniejszenie częstości akcji serca i skurczów komorowych.
Dlatego, jeżeli masz problemy ze snem: wyciśnij świeży sok z sałaty i dodaj go do soku na przykład z pomarańczy czy jabłek.
Laktukarium posiada również właściwości anksjolityczne, czyli przeciwlękowe.

Stres skraca życie. Czyni go nieznośnym, trudnym. Dlatego picie soku wyciśniętego z sałaty, działa na ośrodkowy układ nerwowy, zmniejszając niepokój i napięcie emocjonalne. Pomaga się zrelaksować, ale nie ma przy tym żadnych skutków ubocznych.
Także nie tylko sałata ze śmietaną, tak u nas popularna, a również inne jej wariacje mają swoją znaczącą rolę w codziennej diecie.

Sałat jest wiele:

  • Sałata masłowa
  • Rukola
  • Sałata lodowa
  • Roszponka
  • Sałata dębolistna
  • Sałata karbowana
  • Endywia kędzierzawa…

Historycznie rzecz biorąc o sałacie

Sałata rzymska sama w sobie jest piękna. Jest smukła, zgrabna i ma sprężyste, jasnozielone liście. A przy tym genialnie smakuje. Według wielu źródeł pojawiła się na greckiej wyspie setki lat temu i tam otrzymała swoją pierwotną nazwę.

Sałata rzymska zdobyła popularność w Rzymie, gdzie nadano jej iście włoski przydomek nazywając sałatą rzymską. Jest powszechnie spożywana w regionie Morza Śródziemnego. Znamy ją z sałatki Cezar na cześć rzymskiego władcy.
Uważamy, że sałacie rzymskiej należy się równie cesarki hołd.

Sałata rzymska jest stosowana w tradycyjnej potrawie paschalnej jako rodzaj gorzkiego zioła. Symbolizowała gorycz, którą odczuli Izraelici, gdy tysiące lat temu byli przetrzymywani w Egipcie jako niewolnicy. Ale bez obaw: jest słodka.

Pamiętaj!
Sałata jest bardzo wrażliwa i delikatna. Szybko traci swoje cenne składniki odżywcze. Najcenniejszy jest zawsze świeżo wyciśnięty sok z sałaty. Jest bogaty w witaminy, enzymy i fitosubstancje.
Reasumując, wypij sok jak najszybciej od wyciśnięcia. Nie trzymaj sałaty w folii! Plastikowa folia + brak dostępu powietrza wytwarzają rakotwórcze azotyny! Dlatego zjedz sałatę jak najszybciej lub wyciśnij z niej sok. Unikniesz w ten sposób rozwoju szkodliwych pleśni i grzybów.
Kupuj sałatę w główkach, a nie pokrojoną. W uszkodzonych liściach sałaty namnażają się groźne bakterie.

Udostępnij:

Sprawdź dlaczego pomidor jest zdrowy?

7 x sok z selera korzeniowego

Skomentuj