Witamina B6 na co oddziałuje w naszym organizmie? Co powodują jej niedobory. Koniecznie przeczytaj…
Witamina B6 na co działa?
Jako koenzym witamina B6 bierze udział w więcej niż 100 procesach enzymatycznych mających miejsce w ludzkim organizmie!
📌Witamina B6, zwana też piroksydyną, pełni ważną rolę podczas przemiany aminokwasów. Procesy te mają miejsce jedynie przy wystarczającym zaopatrzeniu organizmu w cynk i witaminę B2. W diecie białkowej istotna jest funkcja witaminy B6, ponieważ tylko w ten sposób aminokwasy mogą ulec rozkładowi w procesie metabolizmu i wykazywać swoje pozytywne działanie w organizmie.
📌Wynikiem przemiany aminokwasów jest połączenie sieci włókien kolagenowych w tkance łącznej. Dobrze połączone włókna kolagenowe są odpowiedzialne za stabilną i piękną tkankę łączną.
📌Funkcjonowanie układu nerwowego jest także uzależnione od witaminy B6. Komórki nerwowe są otoczone powłoką bogatą w tłuszcz /błona mielinowa/. Ta powłoka służy do szybkiego przekazywania impulsów nerwowych. I tu również witamina B6 bierze udział w procesie powstawania powłoki. Oznacza to, że dzięki witaminie B6 będziesz miał nerwy ze stali!
📌Dobry poziom witaminy B6 to prawidłowo funkcjonujący zarówno układ nerwowy, ale także żyły. Witamina B6 przyspiesza rozkład szkodliwej dla naczyń krwionośnych homocysteiny. W efekcie pozostaje tylko cysteina – antyutleniacz.
📌Piroksydyna przyczynia się do prawidłowego działania układu odpornościowego. Organizm zwalcza intruzów przy udziale substancji semiochemicznych i komórek odpornościowych składających się z białka. Jednak składniki te swoją budowę zawdzięczają tylko witaminie B6.
📌Witamina B6 uczestniczy w:
- syntezie substancji semiochemicznych, czyli neuroprzekaźników
- przemianie tłuszczów
- regulacji poziomu cukru we krwi
- przemianie tryptofanu
- tworzeniu czerwonych krwinek.
Witamina B6 na co działa? Pomaga w walce z rakiem jelita
Badacze z Harvard University przeanalizowali poziom witaminy B6 we krwi u 15000 osób. Badanie przeprowadzono w bardzo staranny sposób, ponieważ mierzono aktywną formę witaminy B6 (pirydoksalo-5-fosforan) oraz homocysteinę, CRP, czynnik martwicy nowotworu i interleukiny. Harvardczycy udowodnili, że wyższy poziom witaminy B6 zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o ponad 50%!
Metaanaliza 13 badań przeprowadzonych w USA, Europie i Azji potwierdza pozytywne oddziaływanie witaminy B6 w obniżeniu nowotworów jelit. Dziewięć badań oceniało zawartość witaminy B6 w jedzeniu, a cztery z nich mierzyły poziom witamin na podstawie wyników krwi. Podsumowując wszystko, ryzyko raka jelita grubego zmniejszyło się z 0,90-najmniejsza ilość witaminy B6- na 0,52 -najwyższa ilość witaminy B6. Ryzyko maleje zatem o 38%.
Niedobory Piroksydyny
Średnio ciężkie stany niedoboru witaminy B6 występują bardzo często w duecie z brakiem innych witamin z grupy B.
To problem, który dotyczy przede wszystkim nastolatków, kobiet w ciąży lub karmiących piersią oraz ludzi starszych.
Niedobór witaminy B6 może być też skutkiem nadmiernego spożycia alkoholu, częstego palenia papierosów, regularnego przyjmowania leków.
Może również pojawić się u osób chorujących na cukrzycę.
Kolejne czynniki ryzyka stanowią: bardzo bogaty w proteiny sposób odżywiania, dodatkowy niedobór witaminy B2 i zakłócenia w resorpcji.
Bardzo ciężkie stany niedoboru witaminy B6 mogą doprowadzić do całkowitej niewydolności układu odpornościowego i redukcji masy mięśni.
Objawy niedoboru witaminy B6:
- Depresja, stany lękowe, zwiększona drażliwość i bezsenność
- Zapalenie nerwów
- Anemia
- Ograniczona motoryka, drżenie mięśni, skurcze
- Zwiększenie ryzyko miażdżycy
- Anormalne prądy w mózgu
- Obniżona odporność
- Podrażnienia skóry
- Bolesne pęknięcia na ustach i w kącikach ust
Ile witaminy B6 potrzebujemy?
Duże braki witaminy B6 świadczą o tym, że potrzebujemy jej więcej niż myślimy! Jednak witamina B6 znajduje się w dużych ilościach akurat w tych produktach, po które sięgamy rzadko.
Mowa o wątróbce, soczewicy i pstrągu.
W grupie witaminy B6 znajduje się przede wszystkim 6 substancji o właściwościach zbliżonych do pirydoksyny. Za to w przyrodzie wszystkie te substancje występują w dużej ilości. Istotne jest to, że substancje pochodzenia roślinnego i zwierzęcego różnią się pod jednym ważnym względem. Pirydoksyna występująca w roślinach jest odporna na ciepło, natomiast pirydoksyna i pirydoksamina zawarte w artykułach spożywczych pochodzenia zwierzęcego są wrażliwe na ciepło.
To świetna wiadomość dla tych, którzy lubią na przykład sok ze szpinakiem, a których drażniło podawanie przez lata fałszywe dane dotyczące zawartości żelaza w zielonych listkach. Witamina B6 ciągle tam jest!
Zalecana dzienna dawka witaminy B6
Normalny sposób odżywiania | Mężczyźni | Kobiety | |
DACH (2000) | 1,4-1,6 mg | 1,2 mg | |
US AI (1998) | 1,3 -1,7mg | 1,3-1,5 mg | |
Dr Strunz | 10-40 mg | 10-40 mg | |
Pauling (1986) | 50-100 mg | 50-100 mg | |
Żywieniowo-medyczny obszar dawkowania | Werbach (1990) | 10-50 mg | 10-200 mg |
Prawidłowy wynik krwi:
Krew całkowita: 11,3-22,5 pikomoli na litr.
Występowanie witaminy B6 w produktach spożywczych
- Wątróbka cielęca w 100 g /0,90mg
- Ziemniaki 1 średni /0,70mg
- Banan 1 średni /0,60mg
- Soczewica w 100 g /O,60mg
- Pstrąg w 100 g /0,35k
- Szpinak w 100 g /0,20mg
Co się dzieje w przypadku przedawkowania?
Po pierwsze, nie są znane żadne skutki uboczne związane z przyjmowaniem normalnych dawek witaminy B6. Po drugie, jedynie po przyjęciu wysokich dawek (więcej niż 500 miligramów dziennie) i długim okresie zażywania mogą wystąpić zakłócenia w pracy neuronów. I po trzecie, znikają one po odstawieniu preparatu.
A jak u Ciebie z witaminą B6? Przydała się wiedza jak ją uzupełnić?