Witamina B5 kwas pantotenowy chroni serce przed chorobą niedokrwienną a organizm przed stanami zapalnymi i infekcjami.
Zapobiega także siwieniu włosów, ponieważ uczestniczy w zjawisku pigmentacji włosów.
Witamina B5 kwas pantotenowy co potrafi?
Wiesz, że kwas pantotenowy w organizmie ludzkim uczestniczy prawie we wszystkich formach przemiany materii?
Czysty kwas pantotenowy jest względnie niestabilny, dlatego łączy się z solami lub występuje w formie alkoholu. Wszystkie te połączenia określa się mianem witaminy B5.
W produktach spożywczych witamina B5 jest częścią koenzymu A. W jelicie koenzym A dzieli się na części i jedną z nich jest kwas pantotenowy.
Kwas przenika wówczas przez ścianę jelita i dociera do krwi i przemieszcza się do komórek, gdzie jest niezbędny. Wtedy przyłączają się kolejne części składowe i na nowo powstaje koenzym A.
Ludzki organizm nie potrafi funkcjonować bez koenzymu A. Składnik ten jest ważną częścią przemiany energetycznej. Dodatkowo bierze udział w rozkładzie węglowodanów, protein oraz tłuszczów w procesie metabolizmu. Koenzym A bierze udział w ok. 100 innych reakcjach. Między innymi w syntezie wielu istotnych dla składników, na przykład hormonów płciowych.
Kwas pantotenowy jest niezbędny także przy tworzeniu aminokwasów, protein i kwasów tłuszczowych. Włączenie syntetyzowanych komórek tłuszczowych do membran komórek odbywa się również przy udziale witaminy B5.
Co to dokładnie oznacza? Witamina B5 gwarantuje piękną cerę i włosy! Dlatego dekspantenol / składnik, który nasz organizm jest w stanie zamienić w kwas pantotenowy/ często stosuje się na przykład w maściach do gojenia ran, czasami też w kremach do opalania. Dlatego możesz kojarzyć substancję czynną już po nazwie produktu, na przykład Bepanthen.
Witamina B5 kwas pantotenowy – niedobory
Niedobór witaminy B5 spotyka się raczej rzadko.
Wynika to z tego, że kwas pantotenowy znajdziemy w prawie każdym produkcie spożywczym. Dlatego poważne niedobory zdarzają się niezwykle rzadko. Za to niewielkie braki w jego dostarczaniu występują dość często.
Przyczyny niedoboru kwasu pantotenowego to między innymi:
- jednokierunkowe diety
- nadmierne spożywanie alkoholu
- choroby wątroby
- zwiększone zapotrzebowanie spowodowane przez nadmierny stres
Stany niedoboru trudno jednak przyporządkować, ponieważ koenzym A bierze udział w wielu reakcjach.
Objawy niedoboru witaminy B5:
- Zmęczenie
- Bóle głowy
- Zmniejszona odporność
- Anemia
- Zapalenia śluzówek
Ile witaminy B5 potrzebujemy?
Nie znamy dokładnych zaleceń co do przyjmowania witaminy B5. Przyczyną jest brak wystarczających wyjaśnień dotyczących skomplikowanych aspektów.
W niektórych krajach ustalono zalecenia na podstawie oceny żywności, w innych natomiast całkowicie zrezygnowano z jakichkolwiek zaleceń w tej kwestii.
Witamina B5 kwas pantotenowy – gdzie występuje?
Występowanie witaminy B5 w produktach spożywczych:
- drożdżach piwnych
- otrębach pszennych
- rybach
- mleku i jego przetworach
- mięsie kurczaka
- orzechach
- jajach
- owocach – pomarańcze, banany, melony
Produkty bogate w witaminę B5:
- Wątróbka cielęca w 100 g /7,5mg
- Orzeszki ziemne w 100 /g 2,6mg
- Fasola sojowa w 100 g /1,9mg
- Ryż naturalny w100 g /1,7mg
- Arbuz w 100 g /1,6mg
- Brokuły w 100 g /1,3mg
- Kurze jajko 1 średnie /0,9mg
Zalecana dawka dzienna witaminy B5:
Normy na kwas pantotenowy ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI)
- niemowlęta – 1,7-1,8 mg
- dzieci: od 1. do 3. roku życia – 2 mg; od 4. do 6. roku życia – 3 mg; od 7. do 9. roku życia – 4 mg
- chłopcy: od 10. do 12. roku życia – 4 mg; od 13. do 18. roku życia – 5 mg
- dziewczęta – od 10. do 12. roku życia – 4 mg; od 13. do 18. roku życia – 5 mg
- mężczyźni: 5 mg
- dorosłe kobiety: 5 mg
- kobiety w ciąży: 6 mg
- kobiety karmiące – 7 mg
Prawidłowe wyniki krwi:
Stan danych dotyczących prawidłowych wyników kwasu pantotenowego we krwi nie jest jeszcze pełny. Empiryczna wielkość wytyczna to obecnie ok. 1000 nanogramów na litr.
Witamina B5 kwas pantotenowy – przedawkowanie
Skutki uboczne dotychczas nie są znane. Istnieje jednak możliwość wystąpienia reakcji alergicznych skóry, których przyczyną często nie jest sama witamina, tylko składniki zawarte w maściach lub roztworach.
I jak? Pomogła na siwe włoski? Podziel się swoim doświadczeniem!
Źródło: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2012