Jak pić sok z selera naciowego?
Sok z selera naciowego solo to prosty, jednoskładnikowy napój o silnym działaniu leczniczym. Ten zielony sok to idealna metoda na świetny początek dnia.
Dopilnuj, by picie soku z selera naciowego stało się Twoim codziennym rytuałem. A już niedługo stwierdzisz, że bez niego ani rusz!
Jak pić sok z selera naciowego?
Pamiętaj, by używać organicznego selera do wyciskania soku.
Możesz go kupić w popularnych dyskontach lub na lokalnym ryneczku warzywnym.
Jeżeli nie masz dostępu do ekologicznego selera naciowego, wymocz ten, który masz, przez około 20 minut, w roztworze wody z sodą, a następnie wypłucz.
Podpowiadamy, jak pić sok z selera naciowego.
Jak zrobić sok z selera naciowego?
Składniki:
- 1 pęczek selera naciowego
Sposób przyrządzenia:
- Umyj dokładnie seler
- Łodygi pokrój na 2-3 części
- Wyciśnij w wyciskarce wolnoobrotowej, np. Omega MM900
- Wypij od razu po wyciśnięciu małymi łykami
Dietetyk zaleca, by wypić 0,5 l soku na czczo. Najkorzystniej jest zrobić to 15-30 minut przed pierwszym posiłkiem.
Sok przygotuj bezpośrednio przed wypiciem. Natomiast jeżeli nie masz możliwości zrobienia soku z rana, przygotuj go wieczorem. Przechowaj w lodówce w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez max 24 godziny.
Do soku nie dodawaj żadnych innych warzyw ani owoców. Dlaczego? Ponieważ w swojej czystej formie, ma najsilniejszą moc. Po jego wypiciu odczekaj ok. 15-30 min po to, by zaczął działać w organizmie. Po tym czasie, możesz już zjeść lekkie śniadanie.
Jak picie soku z selera na pusty żołądek działa na nasz organizm?
Sok z selera naciowego to naturalna bomba witaminowa. Wynika z tego, że jego regularne picie korzystnie wpłynie na wiele naszych narządów. Dzięki niemu zachowamy przede wszystkim pożądaną równowagę organizmu.
J. J. Virgin, która jest ekspertką od żywienia, mówi, że warzywa i owoce spożyte w postaci soku są łatwiejsze do strawienia. Dlatego pijąc sok z selera naciowego w miejsce zjedzenia całego warzywa lub wypicia napoju o większej ilości kalorii, łatwiej schudniesz.
Wypicie 0,5 l świeżo wyciśniętego soku z selera naciowego, przede wszystkim usprawni trawienie jedzenia spożytego przez cały dzień.
Sok selerowy reaktywuje właściwą objętość kwasu solnego w żołądku. Wszystko po to, by pokarm mógł być strawiony bardzo dokładnie. Inaczej pokarm rozpoczyna proces gnilny w przewodzie pokarmowym. Wtedy pojawiąją się gazy, wzdęcia. W konsekwencji złe trawienie i problemy zdrowotne.
Procesy gnilne uwalniają amoniak, skutkują przewlekłym odwodnieniem, złym trawieniem.
Źródłem problemów ludzi borykających się ze złym trawieniem, czyli gniciem białek, są właśnie przenikające do krwi opary amoniaku. A te wraz z krwią zatruwają komórki.
Jest metoda na taki proces. Pij sok wyciśnięty z selera naciowego codziennie na czczo.
Z czasem sole mineralne, minerały i substancje odżywcze przywrócą właściwą objętość kwasu żołądkowego.
Właściwa objętość i stężenie kwasu solnego jest ważna także dlatego, że niszczy on patogeny: wirusy i bakterie, które przedostały się do organizmu.
Ile soku z selera naciowego należy wypić?
Najlepiej wypić około ½ litra soku z selera dziennie. Ponieważ to jest optymalna ilość do uzyskania najlepszych korzyści leczniczych.
Natomiast zwiększenie ilości do ok. 700-1000 ml dziennie, będzie idealną opcją dla chorych na chorobę przewlekłą.
Pamiętaj, że sole mineralne zawarte w soku z selera, świetnie nasycają zakończenia nerwowe. Wszystko to po to, by kolejno uruchomić cały system nerwowy za każdym razem, gdy go wypijesz.
Dlatego sok z selera naciowego na układ nerwowy każdego ranka, to najlepsze, co możesz sobie zafundować!