Co robić, żeby nie zachorować na chorobę Alzheimera?

Choroba Alzheimera przyczyny. Co robić, żeby nie zachorować na chorobę Alzheimera?

Według danych World Alzheimer Report, na Chorobę Alzheimera choruje około 35 milionów ludzi.
Co roku przybywa prawie 5 milionów nowych zachorowań.
Jednak przewidywana liczba chorych z otępieniem, do 2050 roku wzrośnie do 130 milionów.

W Polsce niestety chorych gwałtownie przybywa, mamy już ponad pół miliona osób dotkniętych chorobą…

Jednak Ty nie musisz być w tej grupie!
Dzisiaj Alzheimer to wyrok śmierci.

Terapie farmakologiczne są niestety żałośnie nieskuteczne.
Ponadto medycyna ma bardzo mało do zaoferowania w walce z tą wycieńczającą chorobą. Jest jednak światełko w tunelu.

Choroba Alzheimera niszczy i obdziera człowieka z godności. Jest niewiele rzeczy, których boimy się bardziej niż raka.
Niestety jedną z nich jest Alzheimer. Choroba ta, jak wiele innych, jest wynikiem działania czynników, nad którymi każdy z nas ma kontrolę.
Co najważniejsze, pokarmy, które spożywamy, wchodzą w reakcje z naszym DNA i nieustannie zmieniają ekspresje genów.
Tutaj pokarm jest informacją, instrukcją przekazywaną do DNA. Instrukcją do regulacji lub braku regulacji takich procesów jak na przykład :

  1. Stany zapalne.
  2. Odtruwanie i produkcja przeciwutleniaczy, które są kluczowe w utrzymaniu zdrowego mózgu.

Choroba Alzheimera przyczyny. Znamy główne czynniki:

  • Wolne rodniki
  • Oraz złe trawienie glukozy
  • Także niedobór witamin
  • Również toksyny
  • Zła dieta
  • Brak ruchu
  • Wysoko przetworzona żywność
  • Choroby cywilizacyjne: cukrzyca, nadciśnienie, otyłość

Choroba Alzheimera przyczyny:

Tylko 1 do 5% przyczyn zachorowań na Chorobę Alzheimera stanowią warunki genetyczne.

Ponad 90% zachorowań na Chorobę Alzheimera spowodowanych jest warunkami życia.

Coraz częściej chorują osoby młode w wieku już ok. 50 lat i jak się okazuje choroba Alzheimera nie jest już cechą ludzi po 80 roku życia, jak jeszcze kiedyś sądzono.

1. Co to jest choroba Alzheimera?

Choroba Alzheimera przyczyny, to zwyrodnienie tkanki mózgu, które powoduje zanik komórek nerwowych.
Objawy choroby:

  • Otępienie
  • Apatia
  • Problemy z mową
  • Zaburzeniami poznawczymi
  • Agresja
  • Depresja
  • Padaczka
  • Odwrócenie rytmu snu i czuwania
  • Urojenia
  • Niepokój psychoruchowy
  • Całkowity brak kontaktu

2. Choroby genetyczne. Choroba Alzheimera przyczyny

Najbardziej znanym genem, który zwiększa ryzyko Choroby Alzheimera, jest gen apolipoproteiny E transportujący tłuszcze allel ε4:

  • Posiadanie jednego takiego allelu zwiększa ryzyko wystąpienia choroby trzykrotnie
  • Natomiast posiadanie dwóch alleli ε4 zwiększa ryzyko wystąpienia choroby aż piętnastokrotnie

Co najważniejsze w większości wszystkich przypadków genetycznego dziedziczenia Choroby Alzheimera odpowiedzialne są mutacje genetyczne:

  • Genów presenilin 1 i 2 (geny PS-1 i PS-2)
  • Genu białka prekursorowego amyloidu (gen APP)

3. Czy choroba Alzheimera jest uleczalna?

Dzisiaj, oficjalnie nie ma lekarstwa na chorobę Alzheimera, ale są najnowsze badania naukowe, które informują o wielkich przełomach i odkryciach w leczeniu choroby Alzheimera.

4. Dieta a choroba Alzheimera

Wiesz już na pewno, że jedzenie jest przede wszystkim lekarstwem. Natomiast współczesna nauka i medycyna dogania ojca medycyny Hipokratesa w myśleniu, że zapobieganie i leczenie chorób odbywa się według głównej zasady:

„Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.”

Lekarze już wiedzą, że dieta śródziemnomorska chroni przed chorobą Alzheimera.
Badanie podane w American Journal of Geriatric Psychiatry wskazuje, że dieta śródziemnomorska co najważniejsze:

  • Po pierwsze nie rozwija toksycznych, patologicznych zwyrodnień komórek nerwowych związanych z rozwojem choroby Alzheimera i innych chorób neurodegradacyjnych.
  • I po drugie, nie powoduje kurczenia się i zaniku mózgu.
  • A po trzecie nie przyczynia się do powstania szkodliwego białka: beta-amyloidu, które odpowiada za powstanie niszczących chorób. Takich jak na przykład reumatoidalne zapalenie stawów, czy przewlekłe zapalenie kości, oraz choroba Creutzfeldta-Jakoba, choroba Parkinsona i choroba Alzheimera.

5. Dieta śródziemnomorska w chorobie Alzheimera

Co jeść, żeby uniknąć choroby Alzheimera?
Główne składniki diety śródziemnomorskiej to przede wszystkim:

  • Świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw z wyciskarki wolnoobrotowej do soków (zwłaszcza z liściastych jak na przykład szpinak, jarmuż)
  • Warzywa, głownie bez skrobi takie jak: bakłażan i kalafior, czy kapusta, sałaty oraz karczoch, pomidor i koper włoski…
  • Oliwa z oliwek
  • Orzechy i nasiona
  • Rośliny strączkowe (fasola i groch, soczewica i ciecierzyca…)
  • Zioła i przyprawy (bazylia oraz oregano, czy rozmaryn, kminek lub estragon…)
  • Pełnoziarniste pieczywo
  • Ryby i owoce morza (co najmniej 2 razy w tygodniu)
  • Drób (głównie indyk lub gęś, kaczka i przepiórka)
  • Jaja
  • Ser
  • Mleko kozie i bogaty w probiotyki kefir lub jogurt spożywany z umiarem
  • Dużo świeżej wody
  • Niewiele kawy i herbaty
  • Oraz codziennie kieliszek czerwonego wytrawnego wina

6. Co jeść w chorobie Alzheimera?

Co warto jeść, żeby uniknąć choroby Alzheimera?

  • Ekologiczna żywność BIO: czytaj informacje na produktach
  • Świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców (mniej im jesteś starszy na rzecz soków z warzyw)
  • Warzywa BIO
  • Owoce BIO
  • Ryby dziko łowione – najlepsze źródło tłuszczów omega-3, głównie DHA
  • Żywność bogata w cynk: pestki dyni, wołowina, gorzka czekolada
  • Olej kokosowy – dostarcza do mózgu ketony, które służą jako paliwo dla mózgu, zamiast glukozy
  • Dobrej jakości wędliny bez chemii w małej ilości
  • Woda filtrowana i woda mineralna

7. Czego unikać w diecie?

  • Żywność, którą zawiera toksyny lub dodatki, bo może być szkodliwa
  • Produkty wysoko przetworzone: fast food, wyroby cukiernicze
  • Alkohol – jest toksyną i powoduje śmierć komórek mózgu
  • Woda z kranu – zawiera toksyny, metale ciężkie i groźne chemikalia
  • Cukier i ziarna rafinowane (biała, oczyszczona mąka)
  • Napoje gazowane i słodzone
  • Żywność pakowana w pojemniki z aluminium – aluminium jest neurotoksyczne

8. Choroba Alzheimera a wysiłek fizyczny

Alzheimer przyczyny. Każdy rodzaj aktywności fizycznej jest lepszy niż bierne siedzenie. Pamiętaj, że wcale nie musisz ćwiczyć intensywnie, żeby uniknąć choroby Alzheimera.
Najnowsze badania wykazały, że:

Trening wytrzymałościowy Cardio tworzy więcej neuronów w mózgu w porównaniu do treningu siłowego!

Czyli wskazany jest umiarkowany wysiłek fizyczny, który:

  • Sprawia, że serce lepiej pracuje
  • Oraz zwiększa drożność żył i natlenienie wszystkich komórek
  • Poprawia także samopoczucie
  • Zwiększa również efektywność przemian metabolicznych
  • Obniża też ryzyko zawału serca, udaru mózgu
  • Likwiduje ryzyko schorzeń przewlekłych: miażdżycy i nadciśnienia, cukrzycy oraz nadwagi i otyłości

9. Trening cardio jakie ćwiczenia?

Jak ćwiczyć, żeby polepszyć prace serca i uniknąć choroby Alzheimera?
Wybierz najlepszą formę aktywności fizycznej cardio dla siebie:

  • Spacer
  • Marsz
  • Bieg
  • Jazda na rowerze
  • Pływanie
  • Stepper, orbitrek, bieżnia
  • Skakanie na skakance
  • Jazda na nartach,  łyżwach, rolkach
  • Nordic walking

Nie ważne co, ważne że w ogóle. Niech ruch stanie się Twoim nałogiem.

10. Wykonywany zawód a choroba Alzheimera

Czy wiesz, że zawód, który wykonujesz może być lekiem przeciw chorobie Alzheimera?
Naukowcy z Centrum Badań Nad Chorobą Alzheimera z Wisconsin analizowali prawie 300 obrazów mózgu osób w średnim wieku zagrożonych chorobą Alzheimera. Okazało się, że:

Osoby, które ściśle pracują z ludźmi w złożonych sytuacjach w pracy, są w stanie znieść uszkodzenia mózgu lepiej niż ci, którzy pracują w izolacji.

Dlatego ważne w leczeniu choroby Alzheimera są:

  • Trening pamięci
  • Terapia zajęciowa
  • Psychoterapia

Podsumowując: Kontakty społeczne lepiej utrzymują funkcje poznawcze mózgu. Bądź aktywny w relacjach z ludźmi!

11. Choroba Alzheimera leki

Branie niektórych leków zwiększa ryzyko choroby Alzheimera, przyczyny.
Głównie leki:

  • Difenhydramina (na alergie)
  • Doksylamina (na alergie)
  • Dimenhydrynat (na chorobę lokomocyjną i nudności)
  • Ibuprofen (przeciwbólowy)
  • Difenhydramina (nasenny)
  • Amitryptylina (na depresję)
  • Procyklidyna (na chorobę Parkinsona)
  • Oksybutynina (na choroby pęcherza)

Obecnie, według badań, wyżej wymienione leki wiąże się rozwojem demencji.
Ponadto w badaniu opublikowanym w 2016 roku w czasopiśmie medycznym Jama Neurology, przedstawiono w jaki sposób leki antycholinergiczne (czyli leki o działaniu przeciwnym do acetylocholiny) obniżają metabolizm mózgu i powodują niszczenie mózgu.
Pacjenci, który biorą na przykład leki antycholinergiczne częściej chorują na demencję. Dlatego leczenie tymi lekami przez rok lub dłużej, wiąże się z ryzykiem wystąpienia choroby Alzheimera wyższym aż o 30%.

12. Naturalne suplementy na chorobę Alzheimera?

Wraz z dobrą dietą możesz również wspomóc się przeciw chorobie Alzheimera.
Stosuj:

  • Olej rybny z DHA
    Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – naturalny związek chemiczny z grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-3. Znajdziesz go między innymi w algach i rybach, które żywią się algami. Olej rybi co najważniejsze zmniejsza stany zapalne.
  • Witamina D3
    Mała ilość witaminy D może jest czynnikiem ryzyka dla Alzheimera. Odpowiednia ilość witaminy D zapobiega tworzeniu się patologicznych zmian w mózgu.
  • Koenzym Q10
    Poziom Q10 spada wraz z wiekiem, a badania wykazały, że suplementacja spowalnia postęp choroby Alzheimera.
  • Ginkgo biloba, czyli miłorząb japoński poprawia krążenie krwi w mózgu i pamięć, wzmacnia sprawność umysłową.
  • Fosfatydyloseryna, należy do fosfolipidów i wpływa dobrze na układ nerwowy: usprawnia pamięć, wspiera procesy myślowe i kojarzenie. Chętnie sięgają po ten środek sportowcy. Obniża się także poziom hormonu stresu-kortyzol.
    Naturalnie występuje na przykład w móżdżku ssaków (na przykład cielęcym lub jagnięcym).
  • Astaksantyna to antyoksydant karotenoidowy występujący w łososiu, w algach, w planktonie i w drożdżach, który wspiera zdrowie mózgu.

13. Olejki eteryczne przeciw chorobie Alzheimera

Olejek z kadzidłowca i olejek rozmarynowy co najważniejsze wspomagają pracę mózgu i rozwój nerwowy.
W aromaterapii olejek kadzidłowy jest bardzo skuteczny jako środek na łagodzenie stanu psychicznego, rozluźnia i pomaga zmniejszyć niepokój, złość i stres.
Olejek rozmarynowy ma natomiast działanie hamujące proces starzenia. Polecany jest również przy niskiej koncentracji, braku motywacji oraz złym nastroju i depresji. Wetrzyj olejek rozmarynowy w skórę głowy po porannym prysznicu.

Jak kurkuma wpływa na nowotwór?

7-dniowy dietetyczny hit! Redukcja wagi

Skomentuj