Sok z malin – właściwości lecznicze

  • Owoce
  • 10 maja 2019
  • 0

Sok z malin – właściwości lecznicze.
Związki fitochemiczne zawarte w malinach, są odpowiedzialne za ich ciemnoczerwony kolor?
Właśnie te fitochemikalia zapewniają doskonałe zdrowie.
Są to głównie antocyjany i likopen, które chronią organizm przed starzeniem się oraz przed nowotworami.

1. Sok z malin na układ krwionośny

Maliny mają najwyższą skuteczność uwalniania tlenku azotu, co pomaga poprawić przepływ krwi przez naczynia krwionośne.
Antocyjanina występująca w malinach, wykazuje właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc choremu sercu.

Udowodniono, iż polifenole zawarte w malinach, mają korzystny wpływ na pacjentów z chorobą tętnic obwodowych, ze zwężeniem tętnic obwodowych nóg, żołądka, ramion, czy głowy.
Biorąc pod uwagę właściwości przeciwzapalne oraz zawartość polifenoli, picie soku z malin, może pomóc zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej, a także poprawić kondycję serca.

2. Maliny kontra rak

Sok z malin ma wysoki poziom kwasu elagowego. Badania z Memorial Sloan Kettering Cancer Center mówią, że kwas elagowy zapobiega powstawaniu nowotworów oraz powoduje zmniejszenie liczby guzów wątroby.
Podobne rezultaty pokazały badania dot. nowotworów płuc.

Dieta bogata w liofilizowane maliny, powoduje zatrzymanie rozwoju guzów w przełyku. Liczne analizy naukowe udowadniają, że maliny to topowe produkty do walki z rakiem.

3. Na odchudzanie sok z malin

Maliny okazują się naszym sprzymierzeńcem w walce ze zbędnymi kilogramami. Dlatego, że zawierają dużo cennych składników odżywczych i pomagają podkręcić metabolizm.
Maliny zawierają rheosmin, czyli tzw. keton malinowy. Znasz rajski zapach malin? To właśnie keton malinowy odpowiada za ten cudowny aromat. Jest to naturalny polifenol roślinny, który jest wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Ale odkryto również, że potrafi on także też przyspieszać metabolizm, czyli spalać tłuszcz.

W badaniu przeprowadzonym przez Centrum Stosowanych Nauk o Zdrowiu w Ohio i opublikowanym w Journal of International Society of Sports Nutrition na 70 otyłych osobach, oraz grupie osób zdrowych o sok z malin właściwości lecznicze, przydzielono do suplementacji keton malinowy, kofeinę, kapsaicynę, czosnek, imbir lub placebo w eksperymencie z podwójnie ślepą próbą.
Po dwóch miesiącach suplementacji, treningu wysiłkowego i diety o ograniczonej kaloryczności pacjenci, którzy uzupełnili dietę o keton malinowy, zauważyli poprawę w obwodzie bioder, obwodu talii i składu ciała.
Ci, którzy brali placebo również doświadczyli korzystnej utraty wagi, ale grupa, która uzupełniła mieszankę malinowo-ketonową, osiągnęła lepsze wyniki.

4. Sok z malin dla cukrzyków

Maliny mają bardzo niski wskaźnik indeksu glikemicznego, bo tylko 25. Dlatego żywność niskoglikemiczna, jaką są maliny, ma niewielki wpływ na wzrost poziomu cukru we krwi. Wynika z tego fakt, że ostatecznie pomaga w stabilizacji jego poziomu. To zasługa niskiej zawartości cukru i błonnika pokarmowego. Cierpisz na cukrzycę? Bez obaw wyciskaj świeży sok z malin. Najlepiej w wyciskarce wolnoobrotowej do soków

5. Sok z malin: rozwiązanie na bóle stawów

Sok z malin właściwości wykazuje ogromną moc przeciwzapalną, łagodzącą objawy zapalenia stawów.

Włącz maliny do diety, ponieważ są one cudownym składnikiem do leczenia artretyzmu. Badania z Wydziału Nauk Biomedycznych i FarmaceutycznychUniversity of Rhode Island College of Pharmacy opisane w Journal of Agricultural and Food Chemistry mówią, że maliny i ekstrakt z malin, zawierający polifenole, antocyjany i elagitaniny, mają właściwości przeciwzapalne, chroniące chrząstkę przy zapaleniu stawów. U chorych, leczonych ekstraktem z malin, zauważono mniejszą częstość występowania zapalenia stawów.

6. Sok z malin odmładza

Maliny obfitują w witaminę C, przeciwutleniające karotenoidy i kwercetynę. Przeciwutleniacze zawarte w soku z malin pomagają w zatrzymaniu procesu starzenia, dzięki zwalczaniu wolnych rodników znajdujących się w naszym organizmie. Maliny oceniono jako zasobne w przeciwutleniacze w skali ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity). Skala ta określa zawartość przeciwutleniaczy w określonych produktach i zdolność pochłaniania wolnych rodników. Mnóstwo przeciwutleniaczy w soku z malin dla Ciebie.

Pamiętaj, że naturalny proces starzenia, powoduje spadek witaminy C w organizmie, zarówno w naskórku jak i skórze właściwej. Zbyt duża ekspozycja na promienie UV i zanieczyszczenia, jak np: dym papierosowy, też obniża zawartość witaminy C w naszym organizmie. W związku z tym spożywanie malin, bogatych w witaminę C, może nadać skórze blasku, jakiego zawsze pragnęłaś!

Sok z malin na pewno dla wszystkich?

Zdrowy sok malinowy to mnóstwo zalet. Jednak nie każdy powinien go pić bez obaw. Pamiętaj, że maliny są silnym alergenem. To niebezpieczne dla tych, którzy są wrażliwi na działanie kwasu salicylowego. Postępuj więc ostrożnie, kiedy wprowadzasz maliny do diety swojego dziecka i gdy masz skłonność do uczuleń.
Puryna zawarta w soku malinowym jest niewskazana dla chorych na ostrą niewydolność nerek, stan zapalny lub dnę moczanową.
Sok z malin zaognia objawy podagry. Jeśli cierpisz na wrzody lub zapalenia błony śluzowej żołądka, sok z malin włącz do diety pod kontrolą dietetyka lub lekarza.

Wartość odżywcza

52 kalorie w 100 g
Witaminy: A (33.0IU), C (26.2mg), E (0.9mg), K (7.8mcg), B1, B2, B3 (0.6mg), B6 (0.1mg), kwas foliowy, B5
Minerały: wapń, (25.0m), żelazo (0.7mg), magnez (22.0mg), fosfor (29.0mg), potas (151mg), sód (1.0mg), cynk (0.4 mg). miedź (0.1mg), mangan (0,7 mg)
Pozostałe: pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe

Udostępnij:

Sok z jabłek na co pomaga? Sprawdź!

Jak zbierać pokrzywę i jak przechowywać sok z pokrzywy?

Skomentuj